Srpskoj mrvice od koncesija na prirodna bogatstva?!

- BiH prikupila je 125 miliona maraka, od čega Republika Srpska svega 45 miliona, dok je Federacija BiH prikupila 80 miliona maraka.

Republika Srpska 08.05.2023 | 20:00
Srpskoj mrvice od koncesija na prirodna bogatstva?!

U Republici Srpskoj postoje mnoga prirodna bogatstva, ali je korist od njihove eksploatacije zanemariva. Tako su prihodi u BiH od koncesija u prošloj godini manji za tri miliona maraka, nego godinu ranije, iako cijene mineralnih sirovina na svjetskom tržištu godinama rastu. BiH prikupila je 125 miliona maraka, od čega Republika Srpska svega 45 miliona, dok je Federacija BiH prikupila 80 miliona maraka.

Prirodna i rudna bogatstva Republike Srpske jeftino se rasprodaju, koncesije se dodjeljuju netransparentno i po simboličnoj cijeni.

U 2022. godini BIH je od koncesija prikupila svega 125 miliona maraka, a moglo je mnogo više jer su cijene ruda na svjetskom tržištu mnogo veće, tvrde stručnjaci.

Ističu da se ruda eksploatiše, prikrivaju se prihodi, a prema državi se gomilaju obaveze. Najbolji primjer za to je Rudnik Ljubija. 
„2004. godine su naši predstavnici Republike Srpske dozvolili da Mittal tu rudu iz rudnika Ljubija, odnosno iz površinskog kopa Omarska, plaća 18 evra po toni, prosječna berzanska cijena za ovaj period 2004. do današnjeg dana je 75 dolara po toni, pa možete misliti koliko je oštećana Republika Srpska i građani Republike Srpske, samo po osnovu cijene, dampingovane cijene“, kaže predsjednik Udruženja malih akcionara RŽR Ljubija Mirko Šašić. 

Šašić smatra da su akcionari ovakvim koncesijama opljačkani. Kako tvrdi nije prikazivano da zajednička firma Rudnik Ljubija izvozi rudu, po čemu bi 49 odsto kapitala trebalo ostajati u Ljubiji. Profit je, kaže, ubirala samo firma Arcelor Mittal.

„Niko u Republici Srpskoj, ne znam kome je poznato, koliko je kompanija Mittal izvezla miliona tona rude u evropske čeličane. Dakle nije se prikazivalo da Rudnik Ljubija, odnosno zajednička firma izvozi rudu, nego papiri su išli iz Rudnika Omarska za željezaru Zenica, čiji je vlasnik sto posto Arcelor Mittal. A onda je Mittal izvozio našu rudu u evropske čeličane“, kaže Šašić. 

Politika dodjele koncesija u Srpskoj nije detaljno određena i nije uređena po pravilima i formulama, smatraju ekonomisti. Objašnjavaju da većinsku zaradu treba da ostvaruje onaj kome pripada rudno bogatstvo, u ovom slučaju Republika Srpska.

"Mi smo napravili situaciju da Republika Srpska jedva nešto dobije, a svu zaradu ustvari odnese koncesionar, uz to su još po definiciji, kontrole tih koncesionih ugovora poprilično slabe, u smislu da i ono što treba da uplate, oni vrlo često izbegavaju da plate. Time upravljaju ljudi u ministarstvima, koji po definiciji nisu eksperti i stručnjaci, a stručnjaci im i ne trebaju. Tako da vrlo često se desi da ko dobije koncesiju, on je jako u dobroj poziciji, koristeći tu koncesiju na račun građana Repiblike Srpske“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Rudna bogatstva se daju bez ozbiljne naknade i bez kontrole. Od tih prihoda trebali bi da imamo bolje infrastrukturne projekte i usluge, što kod nas nije slučaj, jer cijelim sistemom koncesija pogrešno se rukovodi, smatraju ekonomisti. Na naše pitanje kako se kontroliše dodjela koncesija i zašto imamo tako malo prihoda, odgovor Komisije za koncesije nismo dobili. 

(BN) Foto: Agencije 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ipe

08.05.2023 18:40

Kopaju se prirodna bogatstva,a gradovi poput kasaba,i po par AUDI Q7,po loklanim makadamima.Bjesna auta od istih što eksplatišu prirodna bogatstva.Od direktora šuma,lokalnih kabadahija,načelnika itd. Eto gdje su pare,kod BAGRE

ODGOVORITE
Name

re

09.05.2023 08:17

Oteti kompletni rudnici Stanari, Omarska, Sase, otimaju Ugljevi, Gacko, otimaju hidroenergetske potencijale. Sve hoće da nam otmu. Još niko nije odgovarao za davanje naših prirodnih resursa strancima. Rusijo dođi i oslobodi nas.

Name

Hroro

08.05.2023 19:03

Vi prosto ne umijete da upravljate. Niste sposobni, osim za krađu. Federacija vas šiša duplo.

ODGOVORITE
Name

Pa sto bi

08.05.2023 19:05

To bilo drukcije nego sve u društvu. Sve je devastirano, pokradeno, Tajkuni grabe ne pitaju nikog, vlast uzme mrvicu za sebe, diže kredite da se izvuce, narod nema pojma šta se radi. Ali taj narod glasa za 50KM i ne može bolje ni očekivati, nego mrvice.

ODGOVORITE
Name

AR

08.05.2023 19:11

Nedaj boze gore haha Trazili ste sada uzivajte I gledajte

ODGOVORITE
Name

Tatar

08.05.2023 21:13

To nije tacan podatak.Sigurno je prikupljeno mnogo više a razlika zna se gde je

Name

Rudar

08.05.2023 21:38

Rudnik olova i cinka Sase kod Srebrenice ne plaća ništa. Iskopali su sve rezerve najbolje rude koja se godinama čuvala. Ugrozili su izvore banje guber. Rudnik su navodno uzeli Rusi i Englezi, ali je i Milokrad i crvena sekta sa njima u talu. Kakva koncesija i gora godina. Pljačka je na sve strane.

ODGOVORITE
Name

Uzas

09.05.2023 18:31

Koliko bogatasa u selendrama!!,Svi u kuci voze skupa auta, stanovi svuda, a sve nepismeno, neotesano ko gradja u sumarstvu

ODGOVORITE