За СНСД и ДНС судска пресуда не значи ништа

На сједници Скупштине општине Вишеград већином гласова, тајним гласањем, поново је, и након судске пресуде , разријешен функције предсједник општинског парламента Муамаер Софовић и потпредсједник Марко Николић.

Република Српска 08.05.2023 | 18:17
За СНСД и ДНС судска пресуда не значи ништа

Сједницу је заказао Српко Баранац (ДНС), који је, након што је Софовић  прекинуо засједање 11. новембра прошле године, промијењеном скупштинском већином са СНСД на челу изабран за предсједника општинског парламента.

На тој сједници која је након прекида настављена први пут су смијењени Софовић и Николић.

Суд у Источном Сарајеву је у пресуди написао да је сједница настављена мимо законских прописа и да је повријеђен поступак именовања и разрјешења предсједника Скупштине општине Вишеград.

Одборници СДС су напустили сједницу након читања дневног реда.

"Пресудом суда је јасно речено да је опозив предсједника и потпредсједника Скупштине општине као смјена многих комисија  урађена на незаконит начин, да смо на то упозорили прошли пут скупштинску већину која за то није имала слуха. И данас смо из дневног реда видјели да не постоји воља за извршење судских пресуда и скренули смо пажњу да је то кривично дијело и да због тога не желимо присуствовати сједници  јер нисмо учествовали ни у незаконитим одлукама на прекинутој сједници“, рекао је предсједник Клуба одборника СДС Ђорђе Тешовић.

Данас на сједници Скупштине општине смијењени па одмах након тога поново изабрани предсједник Скупштине општине Српко Баранац (ДНС)  каже да је у судској пресуди све јасно.

"Пише да сам као актуелни предсједник СО имао пуно право да закажем сједницу у складу са пословником, јер је суд написао да у поновљеном поступку треба уклонити недостатке донешених одлука. А да је суд мислио да треба Софовивћа би вратио на мјесто предсједника Скупштине општине, а он то није рекао", истакао је Баранац.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић (СНСД) каже да је одлука суда испоштована јер су отклоњени сви недостаци.

"То су недостаци које је садржала претходна одлука а о опозиву предсједника Скупштине општине Софовића и потпредсједника Николића су се одборници изјаснили, јер је 13 њих гласало и за њихову смјену", додао је Ђуровић.

Након данашње поновне смјене  Софовић је изјавио да се пресудом предмет мора вратити у стање  прије доношења акта што значи да Баранац по закону није предсједник СО и не може заказивати сједнице, а њему и након одлуке Суда није враћен печат ни канцеларија да је он закаже иако је писмено то тражио. 

Врзино коло у које су, од избора, ухваћени одборници скупштине општине  ће и даље играти. Софовић је најавио нове тужбе и кривичне пријаве. Све у свему суд ће морати да стави тачку на заврзламе око законодавне власти у Вишеграду.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Горчило

08.05.2023 17:01

Вишеград може горе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анархија

08.05.2023 19:10

Кад РС не постује одлуке Уставног суда БиХ онда нико не постује више никакве одлуке судова и у РС. Анархија је комплетна јер ништа црње него не постовати одлуке Судова. Ту је крај сваке памети ту поциње Анархија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

08.05.2023 19:18

ђуревићу и коалицији прође мандат на нерегуларности.Мало их погура оливер,мало сенка јујић,али редовно губе на суду,што они игноришу.Могу,кад институције не раде.Град пропада,никад горе није било,никад се горе није живело,народ више не вјерује никоме.А ове букаџије и галамџије,типа српка баранца,све попљувано полизаше под плсштом за добробит грађана.А права истина је за добробит њиховог џепа.Још нешто,ђуревић најгори начелник од свих до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Вишеград,

08.05.2023 21:15

Опет лажеш, на суду је Софовић изгубио преко 60 судских предмета, ане Ђуревић ти си то нешто што побркао, ова коалиција је заједно 6 мјесеци, а Софовић је крочио 2021,2022 тако да и то лажеш, буди искрен.

Name

Ре горчило

08.05.2023 19:56

Вишеград иде убрзано ка горем,од доласка на власт ове куге од ђуревића.И што је најгоре придружише му се они што су највише лајали на њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веко

08.05.2023 20:43

Колика оно плата у тебе.

Name

Ово

08.05.2023 20:16

Сто је остало у Висеграду,људског отпада а на свим руководецим мјестима,то да је ваљало отисло би даље,овако..довела их политика ту гдје јесу,није памет ни знање...тако да ово није никакво изненадјење...а,синоним гадости ...довољно реци српко баранац..и повратити???

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Ово

09.05.2023 05:40

А, зашто би негде ишли, зашто да не остану у Вишеграду, и да има итекако стручњака и школованих људи, само се не крећемо у истом друштву.

Name

Маја

08.05.2023 20:31

Можда бих овај Софовић нешто и урадио за овај град Ови сигурно неће У првом мандату позапосљваше најрођеније а у овом другом још понеког дужника и ту им је и крајПа и прије рата што урадише урадише Бошњаци Ко је год био иоле успјешан протјеран је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Днс

08.05.2023 21:08

Мозес папак на зару јос мало. На следецим изборима имацес гласова као и лајкова на свим објавама. За сво богатство које имас досао си преваром и то народ добро зна. Узивај јос годину дана па ваљда те неце висе пљувати. Младен, Дарко, Недељко и Српко су унистили овај град и то це народ запамтити. ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ово

08.05.2023 21:16

На спомен имена српка баранца, ђуревића,перишића,андрића,др печат,чуј ко је замјеник начелника....Па ко се може надати нечем добром.. нико.повраћати да,ма бљувати....Погледајте директоре прелетаче да би добили фотеље,или жене запослили...ма фуј...жали боже за свр који дадоше живот да?се шире ови папци и папанке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Ре ово

09.05.2023 05:44

Наведи по чему је Софовић бољи од замјеника начелника, по школи, по људскости, једино можда по богатству, ако ико зна како је Софовић то стекао. Момак није никог не куповао., а овај други кога је успио.

Name

Ре за вишегрд

09.05.2023 02:57

Опет брнитељ лика и недјела младена ђуревића.Баш брига младена ђуревића за изгубљене судске спорове,не плаћа трошкове из свог џепа. Ти јадо јадни боље ти је да ћутиш,ђуревића дрина опрати неможе.Запамзи да је тај твој тиранин,најгори начелник од свих до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СП

09.05.2023 05:47

Да постоји такмичење у нерегуларности, актуелна власт у Вишеграду и њена коалиција били би без премца освојили Гинисов рекорда у нерегуларности, непотизму, уцјенама, корупцији.... итд. Немамо право да се љутимо, ми смо их бирали и све нам се враћа као бумеранг. Надамо се да ће следећи локални избори исправити грешке које су грађани направили, своје повјерење дати новим снагама и новим некорумпираним људима који долазе.

ОДГОВОРИТЕ