Za SNSD i DNS sudska presuda ne znači ništa

Na sjednici Skupštine opštine Višegrad većinom glasova, tajnim glasanjem, ponovo je, i nakon sudske presude , razriješen funkcije predsjednik opštinskog parlamenta Muamaer Sofović i potpredsjednik Marko Nikolić.

Republika Srpska 08.05.2023 | 18:17
Za SNSD i DNS sudska presuda ne znači ništa

Sjednicu je zakazao Srpko Baranac (DNS), koji je, nakon što je Sofović  prekinuo zasjedanje 11. novembra prošle godine, promijenjenom skupštinskom većinom sa SNSD na čelu izabran za predsjednika opštinskog parlamenta.

Na toj sjednici koja je nakon prekida nastavljena prvi put su smijenjeni Sofović i Nikolić.

Sud u Istočnom Sarajevu je u presudi napisao da je sjednica nastavljena mimo zakonskih propisa i da je povrijeđen postupak imenovanja i razrješenja predsjednika Skupštine opštine Višegrad.

Odbornici SDS su napustili sjednicu nakon čitanja dnevnog reda.

"Presudom suda je jasno rečeno da je opoziv predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine kao smjena mnogih komisija  urađena na nezakonit način, da smo na to upozorili prošli put skupštinsku većinu koja za to nije imala sluha. I danas smo iz dnevnog reda vidjeli da ne postoji volja za izvršenje sudskih presuda i skrenuli smo pažnju da je to krivično dijelo i da zbog toga ne želimo prisustvovati sjednici  jer nismo učestvovali ni u nezakonitim odlukama na prekinutoj sjednici“, rekao je predsjednik Кluba odbornika SDS Đorđe Tešović.

Danas na sjednici Skupštine opštine smijenjeni pa odmah nakon toga ponovo izabrani predsjednik Skupštine opštine Srpko Baranac (DNS)  kaže da je u sudskoj presudi sve jasno.

"Piše da sam kao aktuelni predsjednik SO imao puno pravo da zakažem sjednicu u skladu sa poslovnikom, jer je sud napisao da u ponovljenom postupku treba ukloniti nedostatke donešenih odluka. A da je sud mislio da treba Sofovivća bi vratio na mjesto predsjednika Skupštine opštine, a on to nije rekao", istakao je Baranac.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević (SNSD) kaže da je odluka suda ispoštovana jer su otklonjeni svi nedostaci.

"To su nedostaci koje je sadržala prethodna odluka a o opozivu predsjednika Skupštine opštine Sofovića i potpredsjednika Nikolića su se odbornici izjasnili, jer je 13 njih glasalo i za njihovu smjenu", dodao je Đurović.

Nakon današnje ponovne smjene  Sofović je izjavio da se presudom predmet mora vratiti u stanje  prije donošenja akta što znači da Baranac po zakonu nije predsjednik SO i ne može zakazivati sjednice, a njemu i nakon odluke Suda nije vraćen pečat ni kancelarija da je on zakaže iako je pismeno to tražio. 

Vrzino kolo u koje su, od izbora, uhvaćeni odbornici skupštine opštine  će i dalje igrati. Sofović je najavio nove tužbe i krivične prijave. Sve u svemu sud će morati da stavi tačku na zavrzlame oko zakonodavne vlasti u Višegradu.

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Gorčilo

08.05.2023 17:01

Višegrad može gore!!!

ODGOVORITE
Name

Anarhija

08.05.2023 19:10

Kad RS ne postuje odluke Ustavnog suda BiH onda niko ne postuje više nikakve odluke sudova i u RS. Anarhija je kompletna jer ništa crnje nego ne postovati odluke Sudova. Tu je kraj svake pameti tu pocinje Anarhija.

ODGOVORITE
Name

Вишеград

08.05.2023 19:18

ђуревићу и коалицији прође мандат на нерегуларности.Мало их погура оливер,мало сенка јујић,али редовно губе на суду,што они игноришу.Могу,кад институције не раде.Град пропада,никад горе није било,никад се горе није живело,народ више не вјерује никоме.А ове букаџије и галамџије,типа српка баранца,све попљувано полизаше под плсштом за добробит грађана.А права истина је за добробит њиховог џепа.Још нешто,ђуревић најгори начелник од свих до сада.

ODGOVORITE
Name

Za Višegrad,

08.05.2023 21:15

Opet lažeš, na sudu je Sofović izgubio preko 60 sudskih predmeta, ane Đurević ti si to nešto što pobrkao, ova koalicija je zajedno 6 mjeseci, a Sofović je kročio 2021,2022 tako da i to lažeš, budi iskren.

Name

Ре горчило

08.05.2023 19:56

Вишеград иде убрзано ка горем,од доласка на власт ове куге од ђуревића.И што је најгоре придружише му се они што су највише лајали на њега.

ODGOVORITE
Name

Veko

08.05.2023 20:43

Kolika ono plata u tebe.

Name

Ovo

08.05.2023 20:16

Sto je ostalo u Visegradu,ljudskog otpada a na svim rukovodecim mjestima,to da je valjalo otislo bi dalje,ovako..dovela ih politika tu gdje jesu,nije pamet ni znanje...tako da ovo nije nikakvo iznenadjenje...a,sinonim gadosti ...dovoljno reci srpko baranac..i povratiti???

ODGOVORITE
Name

Za Ovo

09.05.2023 05:40

A, zašto bi negde išli, zašto da ne ostanu u Višegradu, i da ima itekako stručnjaka i školovanih ljudi, samo se ne krećemo u istom društvu.

Name

Maja

08.05.2023 20:31

Možda bih ovaj Sofović nešto i uradio za ovaj grad Ovi sigurno neće U prvom mandatu pozaposljvaše najrođenije a u ovom drugom još ponekog dužnika i tu im je i krajPa i prije rata što uradiše uradiše Bošnjaci Ko je god bio iole uspješan protjeran je.

ODGOVORITE
Name

Dns

08.05.2023 21:08

Mozes papak na zaru jos malo. Na sledecim izborima imaces glasova kao i lajkova na svim objavama. Za svo bogatstvo koje imas dosao si prevarom i to narod dobro zna. Uzivaj jos godinu dana pa valjda te nece vise pljuvati. Mladen, Darko, Nedeljko i Srpko su unistili ovaj grad i to ce narod zapamtiti. FUJ

ODGOVORITE
Name

Ре ово

08.05.2023 21:16

На спомен имена српка баранца, ђуревића,перишића,андрића,др печат,чуј ко је замјеник начелника....Па ко се може надати нечем добром.. нико.повраћати да,ма бљувати....Погледајте директоре прелетаче да би добили фотеље,или жене запослили...ма фуј...жали боже за свр који дадоше живот да?се шире ови папци и папанке...

ODGOVORITE
Name

Za Re ovo

09.05.2023 05:44

Navedi po čemu je Sofović bolji od zamjenika načelnika, po školi, po ljudskosti, jedino možda po bogatstvu, ako iko zna kako je Sofović to stekao. Momak nije nikog ne kupovao., a ovaj drugi koga je uspio.

Name

Ре за вишегрд

09.05.2023 02:57

Опет брнитељ лика и недјела младена ђуревића.Баш брига младена ђуревића за изгубљене судске спорове,не плаћа трошкове из свог џепа. Ти јадо јадни боље ти је да ћутиш,ђуревића дрина опрати неможе.Запамзи да је тај твој тиранин,најгори начелник од свих до сада.

ODGOVORITE
Name

SP

09.05.2023 05:47

Da postoji takmičenje u neregularnosti, aktuelna vlast u Višegradu i njena koalicija bili bi bez premca osvojili Ginisov rekorda u neregularnosti, nepotizmu, ucjenama, korupciji.... itd. Nemamo pravo da se ljutimo, mi smo ih birali i sve nam se vraća kao bumerang. Nadamo se da će sledeći lokalni izbori ispraviti greške koje su građani napravili, svoje povjerenje dati novim snagama i novim nekorumpiranim ljudima koji dolaze.

ODGOVORITE