Тајланђанин кажњен са 4500 долара због слике пива на Фејсбуку

Суд на Тајланду изрекао је љубитељу пива Артиду Сивахансафану, драконску казну јер је објавио фотографије пива на свом Фејсбук профилу.

Занимљивости 08.05.2023 | 15:33
Тајланђанин кажњен са 4500 долара због слике пива на Фејсбуку

Тајландски суд је одредио веома велику казну од 150.000 бата (4.450 америчких долара) као и условну казну од шест месеци затвора због кршења закона о рекламирању алкохолних пиц́а објављивањем фотографије пива на Фејсбуку.

Артид Сивахансафан рекао је у понедељак да планира да уложи жалбу на своју осуду у нади да ц́е променити закон за који верује да је неправедан према потрошачима и малим предузетницима.

Закон о контроли алкохолних пиц́а из 2008. забрањује "рекламирање или приказивање, директно или индиректно, имена или жига било ког алкохолног пиц́а". Предвиђена је максимална казна од годину дана затвора и новчана казна од 500.000 бата (14.560 америчких долара).

Артид је осуђен у петак од стране суда у Нонтхабурију, северно од Бангкока, због објаве на Фејсбуку из 2020. године. Почетна казна од осам месеци затвора и новчана казна од 200.000 бата (5.820 америчких долара) смањена је на условну казну од шест месеци и казну од 150.000 бахта јер је суд сматрао да је његово сведочење било од помоц́и, рекао је за "Асошијетед прес".

Супак Ко-ит, координаторка Беер Пеопле-а, групе која промовише либерализацију производње и продаје пива, присуствовала је седници суда и потврдила детаље казне.

- Чини се да суд није разумео! Артид је написао пост са аспекта потрошача који прегледа пиво, а не некога ко га продаје, али суд није био заинтересован за то - рекла је она.

Тајланд регулише производњу, продају и оглашавање алкохолних пиц́а, са ограниченим радним временом, а оглашавање или било који други приказ алкохолних пиц́а углавном је забрањен на свим платформама. На телевизији су слике алкохолних пиц́а обично електронски замуц́ене.

Критичари оптужују да прописи, посебно о производњи, неправедно фаворизују велике етаблиране компаније које су у власништву неких од најбогатијих пословних породица у држави.

Артид је рекао да је слободни преводилац и да нема никаквог пословног интереса за алкохолна пиц́а, али да је страствен за занатско пиво. Његова страница на Фејсбуку, на којој је писао и о тајландским и о страним пивима око 10 година, има више од 70.000 пратилаца.

- Нисам то рекламирао. Нисам подстицао људе да га пију. Нисам се залагао за вожњу пијаном стању. Говорио сам само о естетском аспекту тога. Тајланд је земља у којој је илегално да људи пију пиво и кажу да је укусно - рекао је он и додао:

- Оног дана када сам чекао одобрење за кауцију, ушао је човек осуђен за вожњу у пијаном стању. Кажњен је са 60.000 бата, а ја сам питао: "Шта? Ја пишем утиске код куц́е и добио сам казну од 150.000 бата".

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар