Зашто су млади упали у вртлог вршњачког насиља?

У посљедње вријеме, код нас и у региону, све чешћи су случајеви вршњачког насиља. Млади постају све бруталнији, а о овом проблему се говори тек када се деси нека трагедија. Слиједи вријеме ђачких екскурзија, а пред родитељима још једна велика брига.

Република Српска 06.05.2023 | 20:02
Зашто су млади упали у вртлог вршњачког насиља?

Излети, дружења, екскурзије, спортски кампови – прва помисао лијеп провод и лијепо искуство. Међутим, данас, све чешће, деси се горко искуство..Препирке, чарке, свађе па мирења, све је то дио одрастања и сазријевања. Није то никаква новост, али новост је што дјеца и млади постају све насилнији, а свој бијес испољавају на све бруталније начине, при чему посљедице могу бити непоправљиве. 

“Генерално млади су из неког разлога пуни бијеса. Да ли је у питању породица, да ли је у питању систем, школство не знам, али вјерујем да ће у будућности кроз освешћивање да се ријеши овај проблем, бар у малом проценту”, каже Рада Мићић из Омладинске организације “Визија младих”, Бијељина.

Старије генерације, које су преко својих леђа претуриле много животних недаћа, кажу у њиховој младости није било таквих бруталности. Много се радило, борило да се заради неки динар, а данас млади хоће све на длану, због чега се неријетко препуштају пороцима.

Док старији износе критике на рачун младих, стручњаци имају објашњење:

“У суштини ова младеж данас је посљедица свих наших траума које смо ми имали посљедњих деценија, тако да је рад на томе да се што више бавимо својом психом. Ментално здравље је јако важно. Не бих ја рекла да су они бијесни, него су они производ свега што нам је и систем или било шта некако понудило”, каже психолог Александра Радановић.

“Шта очекивати? Хоћете да очекујете да дјеца слушају оперу, да читају Црњанског, да се баве неким озбиљним радњама када им се просто кроз систем вриједности и облик понашања сервира насиље, кроз музику, филмска остварења. Дјеца немају ту неку трпељивост, неко смирење или да се склоне из конфликта. Ја цијеним да ће тога бити и у будућности много више”, каже социолог Владимир Васић. 

Први стуб одбране је породица у којој би дјеца требало да науче кључне вриједности. Већ при првом одвајању од родитеља, покажу, шта уствари носе из куће.

“Породица је темељ. Ми не можемо градити сад неку кућу много чврсту ако немамо јасан темељ. Негдје родитељ највећи функцију има до седме године, не знам колико су тога родитељи свјесни. Врло често у пубертету у средњој школи родитељи крену да се баве васпитањем. То је касно”, каже психолог Александра Радановић.

У сваком проблему, па тако и овом кључна је превенција, а она креће од најранијег узраста. Темеље поставља породица, а надогрању предшколске и школске установе. Кад се деси посљедица касно је, јер боље је спријечити него лијечити.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Дејани

06.05.2023 18:53

Јер гледају филм Јужни ветар и словене томе, пале се на криминал. На интернету виде пропаганду, сви објављују само лијепе ствари, нова аута итд. и онда они то повезу па мисле могу и ја такав да будем ако урадим то и то..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.05.2023 22:18

Криминал се не гледа само у филмовима и на интернету, бец је постао дио свакодневног зивљења. Насе друство је криминализовано, контекст у коме зивимо је пун криминала и корупције, а криминал је повезан са агресијом ( нпр. јако је агресивно ако вам неко трази провизију да бисте просли на тендеру или да бисте добили посао, или вас тјера да идете на странацке скупове или да се уцланите у партију да би добили посао..,, све то је веома агресивно. Једном када пасивност и апатија предју у љутњу, бицемо шокирани када видимо колико се агресије накупило у људима током свих ових година.

Name

лила

07.05.2023 05:04

Је ли то ти ниси гледао филмове попут Рамба, Бруце Лее итд. Филм је филм, а јава јава. Ако ти дијете одгаја интернет као и већини родитеља онда је у реду. Ја видим пуно дигиталне неписмености и незаинтересираности родитеља за оно што дјеца гледају и колико времена проводе с тим интернет јунацима. Ова генерација родитеља је прегажена техником и не може је више докучити нити схватити, док дјеца иду даље и наравно их не занима шта "стари" мисли.

Name

Бушач

06.05.2023 18:56

Политичари су криви за све! Гласали сте за њих и подржавали њихово урушавање свега квалитетног за једно друштво и народ. Чему се чудите сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је убио Давида????

06.05.2023 19:21

Ко је убио недузног цовјека тркајуци се аутом из обијести? Ко је за то одговарао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

06.05.2023 19:39

МЛАДИ СУ ПУНИ БИЈЕСА. НИТИ ШТА РАДЕ, НИТИ ИМАЈУ ШТА РАДИТИ, НИТИ ЗНАЈУ. СВЕ РОДИТЕЉИ ОБЕЗБИЈЕДИ ОВИМ У ГРАДОВИМА. ЗАТО ЈЕ ТОЛИКО ЛУДИЛА. ПОСЕБНО КОД БОГАТИХ. ОНИ ЛЕБДЕ. НИТИ СЕ ВОЛЕ. ВЕЋ ЗАВИСТ ВЛАДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУК

06.05.2023 19:42

за младе је нај боља терапија задруга сто висе да се гледа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

06.05.2023 19:58

Зашто су упали.... ? Одговор је лак. Разорене породице, старлете, К. Голубовићи, пинк, јужни вјетар, родитељи живе у робовласништву без времена за бригу о дјеци,............

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп Q

07.05.2023 05:07

Управо тако. Дас дјетету скуп телефон и сваки дан 20 марака и мислис да си узоран родитељ! Наводим ово као примјер.

Name

Татар

07.05.2023 06:30

Сви се слажемо да је породица темељ.Али ми хомогену и стабилну породицу немамо већ одавно него имамо по једну поремећену будалу у породици која на врло чудан начин зарађује позамасне своте новца и он је свима идол и узор за живот.Сви наши политичари су мање више такви.

Name

Читалац

07.05.2023 02:34

Млади нараштаји су уопште убитачно незадовољни општим лошим стањем. Они су слика овдаших опште пропалих друштава и држава. Они пуцају у све а незадовљство је опште. Они су ипак најмањи кривци за ову општу кризу. Систематски су од старијих наопако одгајани, превише од нас и закона толерисани, са личним им превише права и минимум обевеза. То тако не иде! На првом месту морају бити њима кућне обавезе, онда школске и неке друштвено корисне активности. Знатно више морају имати обавеза него права! Морају се пооштрити исувуше лабаве, скоро замрле, некад свете васпитне мера - кући и у школи! Несрећа је можда највећа што су балканске државе дуго времена вођене од зла оца и горе матере, политичара - можда најодурнијег позива од постанка света, по цену опстанка им на власти. Такви наопаки најмање су водили бригу о друштвима у целини! Некритички, несамокр. - недодирљиви, често разбојници у души, прихватали су и наметали силом погубне углавном сваком нормалном неприхватљиве, противверске вредности: џендеризам, ЛГБТитизам, насиље и лажи у обиљу преко медија, доступног сатанистичког садржаја са интернета. Систематски је уништавана породица, основна васпитна ћелија друштва. У нашем тужно-ружном стању дотакли смо дно и питање је да ли смо способни да се извучемо из тешке друштвеме кризе? Досадашње "државне елите" које су нас са стимулисањем деценијама негативне селекције упропастиле сигурно нису који ће нас извући из муља у коме се налазимо. Потребне су потпуно нове државноуправљачке елите, неукаљене, способне, од општег народног и гласачког поверења да воде и покушају да државе извуку са моралног дна. Мораће закону и народу одговарати сви они који су на било који начин учествовали у овом очитом нашем суноврату, злочину против друштва! Без њиховог општег одстрањивања од власти и примереног кажњавања нема ништа од опоравка друштва, ни држава! Тежак ће то бити пут враћања у нормалу - то је сигурно! Али, нема нам друге - алтернатива је општа пропаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно

07.05.2023 04:40

Нема довољне обавезе према спорту лежање јаки слаткиши Итд мој коментар ништа неће помоћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

зато

07.05.2023 08:53

Зато сто су им власти узпоставиле тако добар образовни систем са накарадним програмима.

ОДГОВОРИТЕ