Zašto su mladi upali u vrtlog vršnjačkog nasilja?

U posljednje vrijeme, kod nas i u regionu, sve češći su slučajevi vršnjačkog nasilja. Mladi postaju sve brutalniji, a o ovom problemu se govori tek kada se desi neka tragedija. Slijedi vrijeme đačkih ekskurzija, a pred roditeljima još jedna velika briga.

Republika Srpska 06.05.2023 | 20:02
Zašto su mladi upali u vrtlog vršnjačkog nasilja?

Izleti, druženja, ekskurzije, sportski kampovi – prva pomisao lijep provod i lijepo iskustvo. Međutim, danas, sve češće, desi se gorko iskustvo..Prepirke, čarke, svađe pa mirenja, sve je to dio odrastanja i sazrijevanja. Nije to nikakva novost, ali novost je što djeca i mladi postaju sve nasilniji, a svoj bijes ispoljavaju na sve brutalnije načine, pri čemu posljedice mogu biti nepopravljive. 

“Generalno mladi su iz nekog razloga puni bijesa. Da li je u pitanju porodica, da li je u pitanju sistem, školstvo ne znam, ali vjerujem da će u budućnosti kroz osvešćivanje da se riješi ovaj problem, bar u malom procentu”, kaže Rada Mićić iz Omladinske organizacije “Vizija mladih”, Bijeljina.

Starije generacije, koje su preko svojih leđa preturile mnogo životnih nedaća, kažu u njihovoj mladosti nije bilo takvih brutalnosti. Mnogo se radilo, borilo da se zaradi neki dinar, a danas mladi hoće sve na dlanu, zbog čega se nerijetko prepuštaju porocima.

Dok stariji iznose kritike na račun mladih, stručnjaci imaju objašnjenje:

“U suštini ova mladež danas je posljedica svih naših trauma koje smo mi imali posljednjih decenija, tako da je rad na tome da se što više bavimo svojom psihom. Mentalno zdravlje je jako važno. Ne bih ja rekla da su oni bijesni, nego su oni proizvod svega što nam je i sistem ili bilo šta nekako ponudilo”, kaže psiholog Aleksandra Radanović.

“Šta očekivati? Hoćete da očekujete da djeca slušaju operu, da čitaju Crnjanskog, da se bave nekim ozbiljnim radnjama kada im se prosto kroz sistem vrijednosti i oblik ponašanja servira nasilje, kroz muziku, filmska ostvarenja. Djeca nemaju tu neku trpeljivost, neko smirenje ili da se sklone iz konflikta. Ja cijenim da će toga biti i u budućnosti mnogo više”, kaže sociolog Vladimir Vasić. 

Prvi stub odbrane je porodica u kojoj bi djeca trebalo da nauče ključne vrijednosti. Već pri prvom odvajanju od roditelja, pokažu, šta ustvari nose iz kuće.

“Porodica je temelj. Mi ne možemo graditi sad neku kuću mnogo čvrstu ako nemamo jasan temelj. Negdje roditelj najveći funkciju ima do sedme godine, ne znam koliko su toga roditelji svjesni. Vrlo često u pubertetu u srednjoj školi roditelji krenu da se bave vaspitanjem. To je kasno”, kaže psiholog Aleksandra Radanović.

U svakom problemu, pa tako i ovom ključna je prevencija, a ona kreće od najranijeg uzrasta. Temelje postavlja porodica, a nadogranju predškolske i školske ustanove. Kad se desi posljedica kasno je, jer bolje je spriječiti nego liječiti.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dejani

06.05.2023 18:53

Jer gledaju film Južni vetar i slovene tome, pale se na kriminal. Na internetu vide propagandu, svi objavljuju samo lijepe stvari, nova auta itd. i onda oni to povezu pa misle mogu i ja takav da budem ako uradim to i to..

ODGOVORITE
Name

Re

06.05.2023 22:18

Kriminal se ne gleda samo u filmovima i na internetu, bec je postao dio svakodnevnog zivljenja. Nase drustvo je kriminalizovano, kontekst u kome zivimo je pun kriminala i korupcije, a kriminal je povezan sa agresijom ( npr. jako je agresivno ako vam neko trazi proviziju da biste prosli na tenderu ili da biste dobili posao, ili vas tjera da idete na stranacke skupove ili da se uclanite u partiju da bi dobili posao..,, sve to je veoma agresivno. Jednom kada pasivnost i apatija predju u ljutnju, bicemo šokirani kada vidimo koliko se agresije nakupilo u ljudima tokom svih ovih godina.

Name

lila

07.05.2023 05:04

Je li to ti nisi gledao filmove poput Ramba, Bruce Lee itd. Film je film, a java java. Ako ti dijete odgaja internet kao i većini roditelja onda je u redu. Ja vidim puno digitalne nepismenosti i nezainteresiranosti roditelja za ono što djeca gledaju i koliko vremena provode s tim internet junacima. Ova generacija roditelja je pregažena tehnikom i ne može je više dokučiti niti shvatiti, dok djeca idu dalje i naravno ih ne zanima šta "stari" misli.

Name

Bušač

06.05.2023 18:56

Političari su krivi za sve! Glasali ste za njih i podržavali njihovo urušavanje svega kvalitetnog za jedno društvo i narod. Čemu se čudite sada?

ODGOVORITE
Name

Ko je ubio Davida????

06.05.2023 19:21

Ko je ubio neduznog covjeka trkajuci se autom iz obijesti? Ko je za to odgovarao?

ODGOVORITE
Name

+

06.05.2023 19:39

MLADI SU PUNI BIJESA. NITI ŠTA RADE, NITI IMAJU ŠTA RADITI, NITI ZNAJU. SVE RODITELJI OBEZBIJEDI OVIM U GRADOVIMA. ZATO JE TOLIKO LUDILA. POSEBNO KOD BOGATIH. ONI LEBDE. NITI SE VOLE. VEĆ ZAVIST VLADA.

ODGOVORITE
Name

VUK

06.05.2023 19:42

za mlade je naj bolja terapija zadruga sto vise da se gleda

ODGOVORITE
Name

Q

06.05.2023 19:58

Zašto su upali.... ? Odgovor je lak. Razorene porodice, starlete, K. Golubovići, pink, južni vjetar, roditelji žive u robovlasništvu bez vremena za brigu o djeci,............

ODGOVORITE
Name

Rep Q

07.05.2023 05:07

Upravo tako. Das djetetu skup telefon i svaki dan 20 maraka i mislis da si uzoran roditelj! Navodim ovo kao primjer.

Name

Tatar

07.05.2023 06:30

Svi se slažemo da je porodica temelj.Ali mi homogenu i stabilnu porodicu nemamo već odavno nego imamo po jednu poremećenu budalu u porodici koja na vrlo čudan način zarađuje pozamasne svote novca i on je svima idol i uzor za život.Svi naši političari su manje više takvi.

Name

Читалац

07.05.2023 02:34

Млади нараштаји су уопште убитачно незадовољни општим лошим стањем. Они су слика овдаших опште пропалих друштава и држава. Они пуцају у све а незадовљство је опште. Они су ипак најмањи кривци за ову општу кризу. Систематски су од старијих наопако одгајани, превише од нас и закона толерисани, са личним им превише права и минимум обевеза. То тако не иде! На првом месту морају бити њима кућне обавезе, онда школске и неке друштвено корисне активности. Знатно више морају имати обавеза него права! Морају се пооштрити исувуше лабаве, скоро замрле, некад свете васпитне мера - кући и у школи! Несрећа је можда највећа што су балканске државе дуго времена вођене од зла оца и горе матере, политичара - можда најодурнијег позива од постанка света, по цену опстанка им на власти. Такви наопаки најмање су водили бригу о друштвима у целини! Некритички, несамокр. - недодирљиви, често разбојници у души, прихватали су и наметали силом погубне углавном сваком нормалном неприхватљиве, противверске вредности: џендеризам, ЛГБТитизам, насиље и лажи у обиљу преко медија, доступног сатанистичког садржаја са интернета. Систематски је уништавана породица, основна васпитна ћелија друштва. У нашем тужно-ружном стању дотакли смо дно и питање је да ли смо способни да се извучемо из тешке друштвеме кризе? Досадашње "државне елите" које су нас са стимулисањем деценијама негативне селекције упропастиле сигурно нису који ће нас извући из муља у коме се налазимо. Потребне су потпуно нове државноуправљачке елите, неукаљене, способне, од општег народног и гласачког поверења да воде и покушају да државе извуку са моралног дна. Мораће закону и народу одговарати сви они који су на било који начин учествовали у овом очитом нашем суноврату, злочину против друштва! Без њиховог општег одстрањивања од власти и примереног кажњавања нема ништа од опоравка друштва, ни држава! Тежак ће то бити пут враћања у нормалу - то је сигурно! Али, нема нам друге - алтернатива је општа пропаст!

ODGOVORITE
Name

Jasno

07.05.2023 04:40

Nema dovoljne obaveze prema sportu ležanje jaki slatkiši Itd moj komentar ništa neće pomoći

ODGOVORITE
Name

zato

07.05.2023 08:53

Zato sto su im vlasti uzpostavile tako dobar obrazovni sistem sa nakaradnim programima.

ODGOVORITE