Грађани зазиру од покретања сопственог бизниса

Од 10.536 привредних друштава која послују на територији Републике Српске, у чак пет локалних заједница, смјештено је мање од десет предузећа, а стручњаци кажу да је то показатељ да домаће становништво зазире од покретања бизниса.

Република Српска 06.05.2023 | 10:00
Грађани зазиру од покретања сопственог бизниса

Према подацима Привреде коморе Републике Српске , Бањалука се издваја као главни привредни центар Српске јер су у граду на Врбасу регистрована 3.142 привредна субјекта. На другом мјесту је Бијељина са 1.101 предузећем, а високо треће мјесто припада Лакташима гдје послује 535 субјеката.

Подаци показују да у Добоју послује 361 привредно друштво, а у Источном Новом Сарајеву 220.

Занимљиво је да више од 43 локалне заједнице у Српској имају мање од 100 предузећа. Међу којима су и не тако мале општине као што су Вишеград, Невесиње, Котор Варош и Фоча.

Судећи по броју регистрованих предузећа, најгора је ситуација у Источном Мостару гдје је регистрован само један привредни субјекат. Нешто боље стање је у Купресу гдје послују три субјекта, док у Језеру привредну дјелатност обављају четири предузетника.

Међу локалним заједницама који имају мање од десет предузећа су и Крупа на Уни и Источни Дрвар гдје је регистровано по шест привредних субјеката.

О потенцијалима домаће привреде највише говори структура самих дјелатности, па је тако највећи број друштава регистрован у области трговине на велико и мало и то њих 2.498, а најмање их је у области вађења сирове нафте и природног гаса, тек два субјекта. Када су у питању производне дјелатности највише предузећа је у области прераде дрвета и то 498, док су на другом и трећем мјесту грађевина и металски сектор.

Економиста Марко Ђого каже да Српска има веома мали број привредних субјеката у односу на број становника.

"Подаци о броју предузећа јесу показатељ ствари које нису баш пожељне. Наши грађани зазиру од покретања сопственог бизниса и због наслијеђених пракси из комунизма и даље сматрају да неко други, да ли држава или странци, треба да се баве привредном дјелатношћу. Такође, наше друштво често привреднике доживљава као сумњиве и непожељне особе за разлику од запада гдје су бизнисмени најугледнији чланови друштва", наводи Ђого.

Додаје да је нестабилна политичка ситуација у земљи и окружењу додатни отежавајући фактор због којег домаће становништво зазире од покретања сопственог бизниса.

"Друштвена нестабилност и страх од глобалних сукоба само су неки од фактора који утичу на спремност људи приликом инвестирања. Компликованост процедура и висока улагања нису међу тим разлозима јер је у Српској релативно брзо и лако основати предузеће", објашњава Ђого.

Он истиче да наведени подаци показују да је комплетан друштвени систем фокусиран на потрошњу, а не на производњу.

"То је наш највећи проблем. Форсира се стварање вриједности кроз прерасподјелу што је најлакше кроз област трговине. Систем не подржава промјену и морамо почети уважавати људе који су креативни и који стварају нову вриједност".

Млади

Марко Ђого каже да друштво мора озбиљно радити на промјени предузетничке свијести код грађана, нарочито код млађих генерација.

"Млади и јесу све чешће ти који излазе из ранијих шаблона и покушавају да региструју бизнисе којих се не треба плашити. И на западу велика већина бизниса у прве двије-три године пропадне, то је нормално. Важно је да имамо што више покушаја", закључује Ђого.

(Глас Српске/ БН) Фото: Илустрација/Схуттерстоцк/Песхкова

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ананас

06.05.2023 08:03

И тај који има неки бизнис, поготово мали предузетници сваки дан прозивљавају тортуре од стране милион инспекција које тразе најмању длаку у јајету да би прописивали огромне казне. Прица ли ико о томе? Не прица. Па цему онда отварање бизниса, боље се лијепо ухљебити, сацувас здравље а и паре!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема бизниса

06.05.2023 08:14

Док је додикова секта узурпатор на власти

Name

Перо Цориц

06.05.2023 08:09

Да ли ви људи знате ко је Перо Цориц сад политицки предсједник Провредне коморе Републике Српске.То је да се прекрстис а да се цудис. Људи немате ви ста тразити у радном амбијенту Републике Српске. Предсједник Провредне коморе Републике Српске мора бити цовјек олицење културе,понасања,ставова,образовања,.... а сад је вазно само да је послусник црвене секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормално

06.05.2023 08:23

Онда се на вас обруси додик уцени и све покраде радите за њега, склони вас ко круница, тако је скупио милијарде

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЈ ШУПЉЕ

06.05.2023 08:52

Па направите амбијент у ком се знају правила... Ено она Мајсторовић ухапшена због буквалног мафијашког рекетирања, радила у УИО, ШТА ДАЉЕ РЕЋИ? Ето грађани се ЗАЗИРУ, то ко кад се мушкарци окривљују што ето неће да се жене, не зна нико ШТА ИМ ЈЕ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

06.05.2023 08:53

Код нас тргов8нааа кладионице кафиции пекотеке али и то само партијдки подобни а остали ни говорааа!! Остали само бјезање или ти сиротињаа пука! Партијаси корумпирани урусили систем умрезени са прљавим приватнуцимааа који израбљују раднике и све доцијслне категорије су претворене у ситотињу и њихови подобни потковани партијаси покривени партијама у урусеном систему царују изивљавсјуци се на ситотињи радницима пензионерима осталим неподобним ! Зло од рата траје са изборима фарсом оцигледном и мало забринути и са малим пропустима гледају оцевидноо! Народ у нестајању!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тре

06.05.2023 08:54

Миле све покраде, нема сансе да му не платите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бассвиол

06.05.2023 09:31

паметни тесла је радио као млад, кад је постао зрео није хтео радит да буде алатка прихода злих моћника и људи, зато је ћутао и није радио, повукао се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Откуд ти то?

06.05.2023 09:55

Тесла је до пред саму смрт радио на неким идејама...

Name

Ми

06.05.2023 09:33

Највећи непријатељ додика је сам додик, ми само набрајамо шта је учинио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брацо23

06.05.2023 09:51

Коме болан да покренес кад нема трзиста?! Имао сам приватну занатску радњу, радио, борио се постено, а онда схватио да сам само у функцији да слузим за пуњење будзета неким другим људима, поред силних нанета и празника сваки други дан. Поздрав са запада, никад висе назад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.05.2023 12:46

Исто, радис, а фукаре ти све отму. Лијепо њемацка, плацам порез, имам добру плату и породица ми овде лијепо зиви. А миле и сељаци, па зарадите си сами необразовани сељаци! Имате те лазне дипломе, па онда имате материјал да организујете брисање гузица. Оно сто обрисете то и поједите! Буон апетит!

Name

Директ

06.05.2023 13:21

Сама чињеница, шта све увозимо и колико милиона КМ на то оде, говори да тржиста има, само што подстицаја (за већину) нема, порези велики, бирократија убија, политика се у све мијеша, радника нема, држава тј. Влада води чак антиекономску и депопулациону политику, тако да није ни чудо зашто народ бјежи од покретања властитог бизниса.

Name

Поштар

06.05.2023 10:31

Темниски Турнир у Б.Луци и Агапе има Монопол. Сад и Ракију уваљују. Мени цовјек из СНСД казе уцлани се у насу Странку и неце те казњавати. Затворио сам и сада радим на Црно у ЕУ .

ОДГОВОРИТЕ