Друштвене мреже: Мјесто забаве али и трагедије

Застрашујуће су реакције дјеце и омладине након трагедије која се догодила у Београду. Друштвеним мрежама круже шокантне објаве и коментари подршке малољетнику који је починио деветоструко убиство.

Република Српска 05.05.2023 | 20:11
Друштвене мреже: Мјесто забаве али и трагедије

Објаве се шире на друштвеној мрежи Тик Ток, која дуже вријеме  представља велику опасност за дјецу. 

Коментари дјеце на ТикТоку о масакру у Београду су нешто што би сваког родитеља требало алармирати. Оно што шокира је и количина хладнокрвности дјеце у коментарима на вијест о ужасном злочину у Београду. 

"Јужни вјетар реал лифе", "Пао Драган", "Славимо што је наставница историје цркла", само су неки од коментара на друштвеној мрежи ТикТок која је позната по опасним изазовима који све чешће постају синоним за повређивање, самоповређивање, па чак и смрт. Углавном насједају мала дјеца и основци, док они нешто старији опрезније приступају овој друштвеној мрежи.  

“Не учествујем у изазовима и сматрам да млађа  дјеца не би требала да учествују у њима нити да би они требали да постоје на ТикТоку.”, каже Ивона Ивановић, ученица четвртог разреда Гимназије “Филип Вишњић” из Бијељине. 

“Ја имам млађу сестру и често покушавам да јој скренем пажњу на то да не треба да користи ТикТок или ако га користи да не претјерује у томе, међутим она мене неће послушати тако да по мени најбољи начин да едукујемо млађу дјецу да им скренемо пажњу колико је ТикТок лош јесте да едукујемо родитеље о томе.”

Ученици бијељниске Гимназије отишли су корак даље, па су организовали пројекат којим едукују родитеље у основним школама о апликацијама које им помажу да прате колико њихова дјеца користе ТикТок и друштвене мреже и колико времена на истим проводе. 

А које су то апликације које служе за надзор на друштвеним мрежама?

Оба су бесплатна и Гоогле фамилy сафетy и Мицрософт фамилy сафетy то су системи односно апликације које омогућавају родитељима да прате понашање дјеце и временско ограничење коришћења и апликација и уређаја, наводи  стручњак за сајбер безбједност Предраг Пухарић. Уколико ситем контроле из неког разлога не успије, важан је однос повјерења између родитеља и дјеце, сматрају психолози. 

Популарне друштвене мреже су полигон за забаву, али није свака игра забавна. Многе заврше трагично. Страдају углавном млади која још немају критичко мишљење. Зато дјеца и родитељи требају пажљиво бирати садржаје које ће конзумирати на интернету, јер није све што нам се сервира забавно нити треба све пробати код куће. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Адвокат

05.05.2023 18:50

Тик Ток је пројекат кинеске ђубради. Та апликација мора бити забрањена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сљука

05.05.2023 20:05

Ова данасња омладина има све сто позеле и многи родитељи дјеци испуњавају зеље а незнају даце тиме многе завити у црно а и сами себе..све ово сто се десава поциниоци заслузују стогодисњу робију ..

Name

Молим

05.05.2023 20:09

А пинк је у задругу довео убицу, хистерицну и не писмену будалу славница. ? Докле висе?

Name

Дамир

05.05.2023 21:11

Тако је, а не за све криве Запад. Задруга није на западу неко овдје код нас.

Name

С

06.05.2023 06:43

ТикТок се у Кини користи на сасвим другачији начин, тј њиховој омладини се приказују други садржаји а не ноторне глупости као на западу. И њиховим малољетницима је употреба ограничена на 45 мин дневно, и то контролише Влада а не родитељи

Name

Директ

06.05.2023 13:43

Није Тик Ток крив, што су неки васпитани у духу западних "вриједности". Тик Ток је у почетку био платформа за показивање вјештина и талентованости, све док се "изазови" са Фацебоока и Инстаграма нису преселили на Тик Ток. Онда је Тик Ток постао платформа за западњаке без мозга и тако мислеће и дјелујуће ликове.

Name

Муп

06.05.2023 13:53

Дјеци младјој од 14 година мора бити забрањено све од интернета. Андроид телефони, друствене мрезе, телефони у сколи, све треба забранити ако мислимо добро својој дјеци

Name

Директ

06.05.2023 17:27

Муп, није интернет крив што су неки такви. И ја сам "дијете интернета", па опет нисам никог убио, нити сам склон самоубиству. Ствар је прије свега начина како користиш интернет. Мени је интернет помогао подоста и још увијек помаже. Све је до намјене и употребе.

Name

јааааа

05.05.2023 19:07

Све похапсит и по ип адресама и ридитеље им привести на разговор,укаквом свијету живимо јбт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВладаМир

05.05.2023 19:28

Инфлуенсер = особа која мозе да утице на разне аспекте зивота дјеце. Сматрам да ником ово не би требало бити дозвољено, медјутим ту смо гдје смо, тај феномен је измисљен и назалост дебело злоупотријебљен на разне нацине. Медјутим вецина их ионако крси законе обмањивањем,јос ако би се ту додало да се ради о обањивању дјеце онда би ту могло бити материјала и да дрзава размисли да реагује. Какве везе има то сто је у питању “виртуелно”, наравно тај стетни и малигни утицај тих особа на дјецу је теско доказати, медјутим јасно је да постоји! Нико пунољетан не би требао до 16 године дјетета да смије да утице на дијете без сагласности родитеља, било да се ради о педагогу, инфлуенсеру, попу, комсији и слицно! Да наравно инфлуенсери це реци па ми никога не приморавамо да нас гледа и управу су,медјутим дрзава има довољно основа да трази од yоутуба или тиктока да родитељ мора потврдити уз нпр кредитну картицу или слицно тај налог! Друга варијанта је тразити да се наплацује такав садрзај! И треца је једноставно наци нацин да сви инфлуенсери са ових простора на неки нацин морају бити контролисани бас као сто би требали и сви медији и други који су дио социјалног зивота младих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

05.05.2023 19:37

Сјеверне Кореја је испала једина дрзава која је нормална! Код њих су ова поган или дјаволски пријекат од друствених мреза и оног смеца сто пустају на тв-у ЗАБРАЊЕНИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

05.05.2023 20:43

Јузни ветар то смеце од музике гадови неписмени то је вредмост друства .фуј Јузни ветра.треба забранити та говна од музике старлете проститутке сваки дан само о старлетама па ста ти новинари мисле о цему пису о задрузи курвама итд.јел тако трајесе омладину и све губи вредност.срамота права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

05.05.2023 22:13

Мислим да си залутао у одговору, у прилогу се мисли на филм ЈУЖНИ ВЕТАР, а не на музичку кућу.

Name

Ре Луне

05.05.2023 23:52

Бураз тај горе СЛ нема појма о цему се писе, вероватно ниско образован . Лако је њему,да је бити такав барем један сат на дан да се одморимо?

Name

Стварно

06.05.2023 10:12

И да је моје како би то намлатио каишем. Радовати се туђој несрећи? Па ако тако мисле о својим суграђанима, шта би било тек да је неко други?

ОДГОВОРИТЕ