Društvene mreže: Mjesto zabave ali i tragedije

Zastrašujuće su reakcije djece i omladine nakon tragedije koja se dogodila u Beogradu. Društvenim mrežama kruže šokantne objave i komentari podrške maloljetniku koji je počinio devetostruko ubistvo.

Republika Srpska 05.05.2023 | 20:11
Društvene mreže: Mjesto zabave ali i tragedije

Objave se šire na društvenoj mreži Tik Tok, koja duže vrijeme  predstavlja veliku opasnost za djecu. 

Komentari djece na TikToku o masakru u Beogradu su nešto što bi svakog roditelja trebalo alarmirati. Ono što šokira je i količina hladnokrvnosti djece u komentarima na vijest o užasnom zločinu u Beogradu. 

"Južni vjetar real life", "Pao Dragan", "Slavimo što je nastavnica istorije crkla", samo su neki od komentara na društvenoj mreži TikTok koja je poznata po opasnim izazovima koji sve češće postaju sinonim za povređivanje, samopovređivanje, pa čak i smrt. Uglavnom nasjedaju mala djeca i osnovci, dok oni nešto stariji opreznije pristupaju ovoj društvenoj mreži.  

“Ne učestvujem u izazovima i smatram da mlađa  djeca ne bi trebala da učestvuju u njima niti da bi oni trebali da postoje na TikToku.”, kaže Ivona Ivanović, učenica četvrtog razreda Gimnazije “Filip Višnjić” iz Bijeljine. 

“Ja imam mlađu sestru i često pokušavam da joj skrenem pažnju na to da ne treba da koristi TikTok ili ako ga koristi da ne pretjeruje u tome, međutim ona mene neće poslušati tako da po meni najbolji način da edukujemo mlađu djecu da im skrenemo pažnju koliko je TikTok loš jeste da edukujemo roditelje o tome.”

Učenici bijeljniske Gimnazije otišli su korak dalje, pa su organizovali projekat kojim edukuju roditelje u osnovnim školama o aplikacijama koje im pomažu da prate koliko njihova djeca koriste TikTok i društvene mreže i koliko vremena na istim provode. 

A koje su to aplikacije koje služe za nadzor na društvenim mrežama?

Oba su besplatna i Google family safety i Microsoft family safety to su sistemi odnosno aplikacije koje omogućavaju roditeljima da prate ponašanje djece i vremensko ograničenje korišćenja i aplikacija i uređaja, navodi  stručnjak za sajber bezbjednost Predrag Puharić. Ukoliko sitem kontrole iz nekog razloga ne uspije, važan je odnos povjerenja između roditelja i djece, smatraju psiholozi. 

Popularne društvene mreže su poligon za zabavu, ali nije svaka igra zabavna. Mnoge završe tragično. Stradaju uglavnom mladi koja još nemaju kritičko mišljenje. Zato djeca i roditelji trebaju pažljivo birati sadržaje koje će konzumirati na internetu, jer nije sve što nam se servira zabavno niti treba sve probati kod kuće. 

(BN) Foto: BN

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Advokat

05.05.2023 18:50

Tik Tok je projekat kineske đubradi. Ta aplikacija mora biti zabranjena

ODGOVORITE
Name

Sljuka

05.05.2023 20:05

Ova danasnja omladina ima sve sto pozele i mnogi roditelji djeci ispunjavaju zelje a neznaju dace time mnoge zaviti u crno a i sami sebe..sve ovo sto se desava pocinioci zasluzuju stogodisnju robiju ..

Name

Molim

05.05.2023 20:09

A pink je u zadrugu doveo ubicu, histericnu i ne pismenu budalu slavnica. ? Dokle vise?

Name

Damir

05.05.2023 21:11

Tako je, a ne za sve krive Zapad. Zadruga nije na zapadu neko ovdje kod nas.

Name

S

06.05.2023 06:43

TikTok se u Kini koristi na sasvim drugačiji način, tj njihovoj omladini se prikazuju drugi sadržaji a ne notorne gluposti kao na zapadu. I njihovim maloljetnicima je upotreba ograničena na 45 min dnevno, i to kontroliše Vlada a ne roditelji

Name

Direkt

06.05.2023 13:43

Nije Tik Tok kriv, što su neki vaspitani u duhu zapadnih "vrijednosti". Tik Tok je u početku bio platforma za pokazivanje vještina i talentovanosti, sve dok se "izazovi" sa Facebooka i Instagrama nisu preselili na Tik Tok. Onda je Tik Tok postao platforma za zapadnjake bez mozga i tako misleće i djelujuće likove.

Name

Mup

06.05.2023 13:53

Djeci mladjoj od 14 godina mora biti zabranjeno sve od interneta. Android telefoni, drustvene mreze, telefoni u skoli, sve treba zabraniti ako mislimo dobro svojoj djeci

Name

Direkt

06.05.2023 17:27

Mup, nije internet kriv što su neki takvi. I ja sam "dijete interneta", pa opet nisam nikog ubio, niti sam sklon samoubistvu. Stvar je prije svega načina kako koristiš internet. Meni je internet pomogao podosta i još uvijek pomaže. Sve je do namjene i upotrebe.

Name

jaaaaa

05.05.2023 19:07

Sve pohapsit i po ip adresama i riditelje im privesti na razgovor,ukakvom svijetu živimo jbt.

ODGOVORITE
Name

VladaMir

05.05.2023 19:28

Influenser = osoba koja moze da utice na razne aspekte zivota djece. Smatram da nikom ovo ne bi trebalo biti dozvoljeno, medjutim tu smo gdje smo, taj fenomen je izmisljen i nazalost debelo zloupotrijebljen na razne nacine. Medjutim vecina ih ionako krsi zakone obmanjivanjem,jos ako bi se tu dodalo da se radi o obanjivanju djece onda bi tu moglo biti materijala i da drzava razmisli da reaguje. Kakve veze ima to sto je u pitanju “virtuelno”, naravno taj stetni i maligni uticaj tih osoba na djecu je tesko dokazati, medjutim jasno je da postoji! Niko punoljetan ne bi trebao do 16 godine djeteta da smije da utice na dijete bez saglasnosti roditelja, bilo da se radi o pedagogu, influenseru, popu, komsiji i slicno! Da naravno influenseri ce reci pa mi nikoga ne primoravamo da nas gleda i upravu su,medjutim drzava ima dovoljno osnova da trazi od youtuba ili tiktoka da roditelj mora potvrditi uz npr kreditnu karticu ili slicno taj nalog! Druga varijanta je traziti da se naplacuje takav sadrzaj! I treca je jednostavno naci nacin da svi influenseri sa ovih prostora na neki nacin moraju biti kontrolisani bas kao sto bi trebali i svi mediji i drugi koji su dio socijalnog zivota mladih!

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

05.05.2023 19:37

Sjeverne Koreja je ispala jedina drzava koja je normalna! Kod njih su ova pogan ili djavolski prijekat od drustvenih mreza i onog smeca sto pustaju na tv-u ZABRANJENI!

ODGOVORITE
Name

Sl

05.05.2023 20:43

Juzni vetar to smece od muzike gadovi nepismeni to je vredmost drustva .fuj Juzni vetra.treba zabraniti ta govna od muzike starlete prostitutke svaki dan samo o starletama pa sta ti novinari misle o cemu pisu o zadruzi kurvama itd.jel tako trajese omladinu i sve gubi vrednost.sramota prava.

ODGOVORITE
Name

Lune

05.05.2023 22:13

Mislim da si zalutao u odgovoru, u prilogu se misli na film JUŽNI VETAR, a ne na muzičku kuću.

Name

Re Lune

05.05.2023 23:52

Buraz taj gore SL nema pojma o cemu se pise, verovatno nisko obrazovan . Lako je njemu,da je biti takav barem jedan sat na dan da se odmorimo?

Name

Stvarno

06.05.2023 10:12

I da je moje kako bi to namlatio kaišem. Radovati se tuđoj nesreći? Pa ako tako misle o svojim sugrađanima, šta bi bilo tek da je neko drugi?

ODGOVORITE