Срозавање васпитања и образовања: Гдје се изгубио ауторитет? (ВИДЕО)

Због чега се деградирао ауторитет наставника? Ко је заказао у друштву, ученици, родитељи, школа, политика у образовању или савремене интернет комуникације? Да ли би се законски овај проблем може ријешити и како? 

Република Српска 05.05.2023 | 20:00
Срозавање васпитања и образовања: Гдје се изгубио ауторитет? (ВИДЕО)

Због чега се деградирао ауторитет наставника? Ко је заказао у друштву, ученици, родитељи, школа, политика у образовању или савремене интернет комуникације? Да ли би се законски овај проблем може ријешити и како? 

Некада су учитељи и наставници били уважавани и угледни грађани овог друштва. Поштовали су их и ђаци и родитељи. Гдје су сад? Понижени, обесправљени и уцијењени? Професори у Србији дигли су глас и ступили у штрајк: Вратите нам достојанство. 

“Ми сви желимо безбједност у школама. Желимо да показемо тугу и бунт поводом свега што се догодило у нашој кући”, каже Ана Димитријевић из Форума београдских гимназија.

Гдје и кад се изгубио ауторитет у школи?

“Мислим да је наставник изгубио ауторитет оног тренутка када је отишао на кафу са учеником, када је отишао на роштиљ”, наводи Стојанка Ђокић, професор српског језика.

Некада су родитељи стрепили од наставника, од њихових ријечи, савјета, опомена, порука. Данас је обрнуто. Многи наставници са страхом дочекују родитеље који долазе да их пропитају зато је њихово дијете добило четворку, ако су они, као родитељи, сигурни да зна за петицу.

“Родитељи штите дјецу од свега. Кад буде позван родитељ у школу због неког проблема он дође са ставом да брани дијете или да уради нешто умјесто дјетета”, истиче психолог Ивана Јанковић Ђокић.

Наставници се бране тиме да немају законски оквир да искажу строгоћу. Јер, нпр. ако је неко дијете немирно у разреду, наставник не смије да га истјера са часа. Зашто? Зато што је дјететово уставно право да слуша наставу. 

“Морамо да пратимо и ону дјецу која су добра. Дође тај моменат код дјетета, тај преокрет, који неће уочити родитељ. Ми који проводимо са дјецом доста времена увијек можемо то уочити”, рекла је наставница српског језика Весна Митровић. 

Струка оцјењује да је ауторитет у школи пољуљан онда када је политика закорачила у ђачке клупе.

“У предизборној кампањи гдје се директор рецимо кандидује за одборника, наставнице и то у школи сликају натпис ‘гласајте за мог директора’ и број, свако може да се бави политиком, али зна се гдје је мјесто и вријеме”, навео је учитељ Милош Шашић. 

Незадовољство образовним системом које је потковано политиком увукло се и међу грађане. 

“Запошљавање наставника кроз страначке структуре је проблем. Мислим да је средња школа била јача са кадровима него сад ови факултети”, рекао је један становник Пала. Други је додао да има много нестучног кадра. 

“Није ни мало случајно шта нам се дешава”

Да нам друштво срља у пропаст потврђује и најновији видео-снимак који кружи интернетом.

Осуђивани криминалац „држи“ предавање ученицима једне београдске школе. 

“Првенствено, знате шта треба да урадимо, да вратимо стид у јавни простор, да се мало срамотимо сви”, навео је социолог Владимир Васић. 

Од угледа до пропасти. Срозало нам се образовање и васпитање. Струка упозорава – под хитно се мора реаговати док не буде прекасно.

(БН) Фото: БН

Коментари / 80

Оставите коментар
Name

Запошљавате ПОДОБНЕ

05.05.2023 18:07

Шта вас чуди, сви знају да се просветни "радник" постаје преко страначке, књижице, мита, деколтеа, а НАЈБОЉИ СТУДЕНТИ НА БИРОУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно!

05.05.2023 19:37

Замислите: Имамо цак и лазног предсједника! Замислите какви смо у осталим дисциплинама?

Name

Скептик

05.05.2023 19:52

Управо тако. Партијско запошљавање ствара још један велики проблем. Ако је неки просветни радник чак и способан, и жели да ради, он је у страху и немоћан је због УГЛЕДНИХ родитеља и родитеља из ПАРТИЈЕ. Врло лако могу изгубити посао. Зато се и они повлаче, не таласају...Они су под страховитим притиском. Прво избацити партијско бирање директора школа. Зашто он мора бити из неке партије? Па потом укинути партијско запошљавање учитеља, наставника и професора.

Name

Таргет

05.05.2023 20:28

Из куце излази васпитање.Колико су уцитељи омаловазени добро и раде свој посао.Сви се правите фини и сви су криви само родитељи нису.Маме (махалусе) висе знају од уцитеља итд итд

Name

РЕ Таргет

05.05.2023 21:16

Много је горе, те "маме махалуше" су данас УЧИТЕЉИ, јер је муж спонзор ПЛАТИО МИТО, док су НАЈБОЉИ СТУДЕНТИ НА БИРОУ, конташ?!

Name

реаговање

05.05.2023 22:00

За свој ауторитет су сами наставници криви, јер су створили такву климу у школи, атмосферу доворавања ученицима, снижања критеријума, покалњања оцене, а онда поједини настаници који држе до критеријума и аутоитета буду излоижени свеопштем линчу већине запосених наставника у школи, па чак и притиску директора, тражењу да се оцене покањају, чинећи им тако медвеђу услугу. Узгред се мора и примтетити да је ниво знања запосленог наставнок кадра срозан на историјски минимум какав није виђен у нашим школама, Узрок тога је срозавање образовног система почев од основног, преко средње и коначно до високог који је тотално срозан увођењем болоњског система и отварањем приватних факултета и квазидржавних факултета и универзитета за које нити има наставног кадра нити студената са потребним нивоом знања, стицањем звања доктора наука преко ноћи. Све у свему, образовање је тотално урушено, посебно је то изражено у мањим местима, али ни БЛ, БН, и остали нису ништа бољи. Дакле, за губитак ауторитета наставника крив је сам наставни кадар који ради у школи, то јест она њихова критична маса, већина наставника, која због сопственог незнања, нерада, лености, сопствене недисциплине, јавашлика и нерадакреира критеријуме, попушта и удовољава ученицима, додворава им се, покања оцене, а онда они који су све супротно од тога долазе на удар свих и школи.

Name

ре

05.05.2023 22:03

За свој ауторитет су сами наставници криви, јер су створили такву климу у школи, атмосферу доворавања ученицима, снижања критеријума, покалњања оцене, а онда поједини настаници који држе до критеријума и аутоитета буду излоижени свеопштем линчу већине запосених наставника у школи, па чак и притиску директора, тражењу да се оцене покањају, чинећи им тако медвеђу услугу. Узгред се мора и примтетити да је ниво знања запосленог наставнок кадра срозан на историјски минимум какав није виђен у нашим школама, Узрок тога је срозавање образовног система почев од основног, преко средње и коначно до високог који је тотално срозан увођењем болоњског система и отварањем приватних факултета и квазидржавних факултета и универзитета за које нити има наставног кадра нити студената са потребним нивоом знања, стицањем звања доктора наука преко ноћи. Све у свему, образовање је тотално урушено, посебно је то изражено у мањим местима, али ни БЛ, БН, и остали нису ништа бољи. Дакле, за губитак ауторитета наставника крив је сам наставни кадар који ради у школи, то јест она њихова критична маса, већина наставника, која због сопственог незнања, нерада, лености, сопствене недисциплине, јавашлика и нерадакреира критеријуме, попушта и удовољава ученицима, додворава им се, покања оцене, а онда они који су све супротно од тога долазе на удар свих и школи. То говорим из искства рада у школама. Ја сам нон стоп и једини био стално на удару јер сам свој посао радио на високом нивоу, државо до критеријума, нисам поклањао оцене, а на крају годне су узели па иза мојих леђа преправљали, дописивали и мењали закључне оцене. НИ РПЗ није реаговао.

Name

ре

05.05.2023 22:20

С обзиром на то ко све ради по школама са купљеним дипломама на приватним факултетима, типа Едукацијског у Травнику (математика, информатика и физика), приватним универзитетима у Брчком типа Европског и Интернационланог (углавном математика, физика и информатика) није ни чудо што многи родитељи боље од њих знају и с правом су незадовољни што такав неко предаје њоховој деци, то јест ништа не ради нити деца на крају основне или средње школе имају потребан квантум знања предвиђен планом и програмом. Овакав квазикадар не може уопште да изнесе наставни план и програм. После тога, ученици са завршеним средњим шклама где си им математику и физику предавали типови са купљеним дипломама не могу да упишу факутетате на БГ и НС универзитету, или ако их и упишу не могу по 7 година да положе математику и дуге теоријске дисциплине. РПЗ ни на ово није реаговао.

Name

Ре реаговање

06.05.2023 05:26

Ако цемо реално није само у просвјети присутан тај кадровски проблем у квалитетном смислу (купљене дипломе, странацко кадровирање, неструцност, незнање, нерад, недисциплина итд), него је то опстеприсутно у цјелокупном друству. Па из свог искуства мозете упцит да су и родитељи дјеце вецином са купљеним дипломама и странацки активни само да би досли до запослења у неком дрзавном или јавном предузецу, па како це онда тај родитељ васпитат своје дикете, које друствене и моралне вриједности це преникет на то дијете??? Ово је мој професоре балкан и са оваквом свијесцу и менталитетом нецем доц на зелену грану

Name

Зворник

06.05.2023 05:44

Старлете у просвјети, старлете у градској управи....свугдје. погледајте све насе климоглавце како долазе до вазних функција.

Name

Зна се

06.05.2023 05:47

Не мозе бити ауторитет неко ко је досао на функцију искљуциво сто припада секти додиковој а нема никаквих квалитета ни знања.

Name

Дарко БЛ

06.05.2023 06:45

Па људи моји не треба заборавити да дјеца све виде и резонују као одрасли. Не мозес дјете преварити висе пута јер данас сигурно висе знају него раније. У сколи предаје кадар ције је знање дискутабилно, а највећи проблем је сто су многи наставници бахати. Сколско двориште многи од њих дозивљавају као лични паркинг, а дезурне дјаке као портире да отварају и затварају капију. Такодје слање дјака по доруцак, воду, сок, итд је постало редовна појава. Нису дјаци слуге у сколи. На цасовима наставници прицају дјеци о својим личним проблемима. Такодје остале функције у сколи требају радити свој посао и бити на радном мјесту. Такодје проблеми који родитељи, наставници и дјаци имају требају ици преко сколских служби, а не да родитељи поједини нападају одмах наставнике. Не смије бити импровизације.

Name

ученик

06.05.2023 11:10

Ма и овде у лопарама је пропаст тотална, баш као што је написано, деценијама већ на естерним тестирањима биљеже најгоре резилтате из природних и друштвенх дисциплина, наставници са купљеним дипломама и остали никакав застарео кадровски потенцијал са више педагошке у Тузли из 70ихи 80их. Нема никаквог рада, само се оцјене поклањају, уписују без икаквог испитивања ученика, а ни настава се никаква озбиљно не одржава, наставни кадар није у стању да раализује наставни план и програм. Има кадрова који 30 година ништа не раде, нити имају иза себе икакве резултате, то сви знају у министарству просвјете и нико не предузеима никакве мјере да такве кадрове удаљи из школе. Ако неко није за наставе јесте за чистачице.

Name

оцјењивање

06.05.2023 11:17

Морао би се направити јединствен критеријум оцјењивања и провјере знања у свим школама у РС, па се не би дешавало да се у неким срединама ништа не ради, обично тамо гдје ради неодговарући и неспособан кадар који није у стању да изнесе наставни план и програм. Тада би јасно изашло на видело ко ради а ко не ради и тада би се лако одстранио кадровски коров и они са купљеним дипломама: АЛи то некоме није циљ. Већ и сама општинска и регионална такмичења показују да постоје драстичне разлике у школама, где се најчешће у мањим срединама ништа не ради, не зато што ученици неће, него зато што настаници неће и не знају. Кадрови решавају све. Кад будемо имали кадрове који су у стању да раде и да буду на висини задатка, тада ће и школе и факултети бити на одговарајућем ниову. Сада је све срушено, неко је реформама намерно урушио и високо образовање отварањем лажних универзитета и факултета, гдје се студира по шумама и горама, и гдје ради никакав наставни кадар, често људи који не би могли бити ништа више од портира. Амбис у који је срозано наше образовање је несагледивих размера.

Name

проф

06.05.2023 11:30

АЈнштајн је рекао космос и људска глупост немају границе, за ово прво нисам сигуран. АЛи људска глупост коју смо ми направили реформама образовања, болоњским процесом високог обаразовања, реформом основног и средњег образовања и тоталном срозавањем свих критеријума, оснивањем приватних и државних шумских факултета је космичких размера. Са приватних факултета је издато на десетине хиљада лажних диплома, државним факултети пошто су основани скоро у свакој општини су потпуно безвредни, и вуку ученике за рукав да упишу нешто само да не би затварали те лажне факултете, на којима не постоје никакви критеријуми јер буквално држе те ученике на факутету и вуку их из године у годину само да тамо неки лажни "професор" не би изгубио посао. Све је толико срозано и девалвирано да се то не може описати. Потребни су радикални резови затварање свих приватних факутета, најмање 85% оних које зову јавним државним који се финансирају из буџета. Једна Бијељина има више од 10 економских факутета и једну економску школу, да ли је то нормално.

Name

Никола

06.05.2023 15:54

Мозес запослити теслу малтретират це га данасњи нарастаји а поготово родитељи. Закон не стити радника мозес бити геније дзаба ти.

Name

Закључак

07.05.2023 08:04

Морају критеријуми оцењивање у свим школама бити изједначени. РПЗ мора увести обавезне тестове, контролне радове, писмене радове за проверу знања и оцењивање. РПЗ мора очистити школу о наставног кадровског шкарта и корова који се намножио по школама и коначно очиситити школе од неспобних и довести способне, при том РПЗ мора оформити комисију за проверу знања наставника у основним и средњим школама, очистити све купљене дипломе, избацити то напоље и санкицонисати оне који су их запослили.

Name

ре

08.05.2023 15:59

Генерално преразмажена дјеца,која немају никакве радне навике,агресивни родитељи да им дјеца имају само добре оцјене без муке,приватно школство тј борба да се само има ђака на броју за норме.

Name

Цике

05.05.2023 18:10

Богати 20% раде ста хоце и све имају ста зеле њихова дјеца и 80% сиромасни немају ниста за зивот и дхеца бофатих угњетавају сиромасне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Цике

05.05.2023 20:56

Не слажем се око процената. Мислим да је 50-50

Name

Није ни прије ваљало

05.05.2023 18:13

Не треба се правити да су тада најбоље оцјене дијељене по знању, било је много лакше добити петицу ако ти је тата љекар, политичар, директор, немојмо се заваравати... Могли би се направити поптуно објективни компјутерски тестови, да сва дјеца полажу исти, али то се не жели јер циљ је у овом систему муљажа

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

06.05.2023 06:34

Био сам вуковац и дјак генерације у основној сколи у бивсој Југи, а мама ми је била домацица а отац обицни радник, дакле људи без икаквих стела али и без икакве зеље да ургирају за моје оцјене. Не да сам имао подрску и охрабрење од свих уцитеља и наставника, него и данас кад их сретнем људи ме се сјете. Једноставно, мозда се "помагало" нецијој дјеци и тада, али прави таленат и воља за образовањем никада нису патили због тога. Тако је било у мојој сколи, сигуран сам да је то неки опсти просјек био. Ово данас је пародија ондасњег образовања.

Name

За???

06.05.2023 07:17

??

Name

ре ???

06.05.2023 09:26

Браво.Тачно тако је било?

Name

Бл

05.05.2023 18:19

Родитељи стите своју дјецу умјесто да буду на страни наставника. Ето то је сва наса несреца. Док су нас уцитељи сибали били смо добри и квалитетна дјеца а касније и квалитетни људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БИ

05.05.2023 19:25

Јеси свјестан да су наставници у све већем броју лажне старлете? Ови из прилога нису никако одраз све већег броја ШУНДА у просвети!

Name

БЛ

05.05.2023 21:01

Како постовати наставнике који псују, вријеђају дјецу, који се међусобно свађају у сред школског ходника... злобне, хистеричне, исфрустриране. У моје вријеме су били строги, али нас нису омаловазавали И ми смо их искрено дрзали за аутороуте. Данас ако прескоци терапију читава цика И вриска по школи.

Name

Јеремија

05.05.2023 18:20

Сваке године по једна емисија о образовању. Па онда доведу у студио госте који из године у годину понављају једно те исто. А обавезно и неку учитељицу која је отишла у пензију у прошлом вијеку па онда она пола емисије ламентира како је било некад, ауторитет, поштовање и бла бла бла. Умјесто образовање ставите економија, наталитет, жељезнице, борци, синдикати или нешто друго. Другачија прича, увијек исти закључак. Да хитно треба реаговати. Кад дођу избори народ све заборави ради неке ситне користи. Тако је како заслужујемо, само је то тешко признати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ова Стојанка

05.05.2023 18:22

Се види да је искомплексирана... КАКВЕ ТО ВЕЗЕ ИМА?! Ја сам завршио три циклуса студија, и неки од НАЈБОЉИХ педагога су имали НАЈДИРЕКТНИЈИ однос, али су ЗНАЛИ ЗНАЊЕ... Иза те неке лажне "висине" и дистанце се само незналице сакривају, а такви су данас нажалост нарочито подобни, јер Бурле трпи само климоглавце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиља

05.05.2023 18:27

Страначко запошљавање, купљене дипломе. Већ се изродила таква једна генерација који су данас родитељи. Да не причам да не смијеш повисити тон на дијете или га пуцнути, ако је непослушно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

05.05.2023 18:29

Одговор на овај проблем лези доласком секте на власт, све су деградирали, срозали и унистили за ово вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2023 21:05

Ма вец послије рата су скупили са штапа И канапа свашта, цему су кумовали дозивотни директори. Некима нека је лака земља, ал јесу И свакакве фљаке напримали.

Name

Укрина

05.05.2023 18:33

Срозали зато што конобари постају професори,што више гласова скупус боље радно мјесто.О којем ви образовању причате.. нема ни о.. од образовања.Само сви суте ради властитог интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прле

05.05.2023 18:34

Сто је основна скола обавезна?Уцитељи раде за јадне плате.Ја који радим у коцкарници зарадјујем висе од њих.Позорници на улици зарадјују висе од њих.Врсе притисак на њих врсе сви.Од уценика,родитеља,директора,власти...И ста добију на крају мјесеца?Залосне плате,извуцене столице,пљување,самарање од стране родитеља.Вјерујем да и претње добијају ако добију цетворку умјесто петице.Тако да ја мислим да су ти људи подцјењени...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Прле

05.05.2023 19:27

То о чему причаш су ријетки изузеци, а све је више шунда у просвети

Name

Ре ре Прле

06.05.2023 00:27

Нису изузеци. Знате ли ви да је постало готово немогуце нецијој дјеци дати И трицу, а тек двицу И јединицу? Све се на вас обруси. Једино рјесење је да се укину све оцјене осим петице. А у оквиру тих петица нека родитељи сами оцијене как а је петица њиховог дјетета.

Name

Лаки

05.05.2023 18:49

У моје вријеме је било нормално да те наставник пошаље у ћошак или избаци са часа а највише смо се бојали кад нас пошаље код директора који је био врховни ауторитет. Касније у војсци те пошаље водник на рапорт код командира и то све формира човјека да поштује надређене. Тога више нема а кривци су највише родитељи и свакакве невладине организације које превише потенцирају права дјетета. Каква права, имаш шта јести,обући,гдје спавати и прибор за школу и то је то...тако се ствара човјек а не као сада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А шта смо добили?

05.05.2023 19:28

Да ти објасним, БУРЛЕ ЈЕ ПРОИЗВОД ТАКВОГ СИСТЕМА, само климај главом, онај изнад је УВИЈЕК У ПРАВУ, није битно да ли је глуп, и онда, гле чуда, ДОДИК?!

Name

РЕ Лаки

05.05.2023 19:28

Е јесте и били људи, па прво банкротиларали, а онда се побили, БУКВАЛНО

Name

Просвјетар

05.05.2023 19:03

Чему уопште служи данашњи систем образовања. Све негативности из живота су експанзију достигле у образовању. Дипломе и звања слободно се купују на тржишту. Већи дио Владе и носилаца Система су до диплома дошли ван образовних установа. Систем вриједности изгубљен. Етика не постоји. Криминалци постали "државна властела". Некада је било част бити просвјетни радник. Данас је ту срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Просвјетар

05.05.2023 19:29

Дабоме да је срамота, жао ми је само једне пријатељице која је ИЗВРСТАН педагог, а и она трпи мобинг од стране СТАРЛЕТА, као и најбољи ученици

Name

Ја

05.05.2023 19:04

Зато што су нам у фотељама министара ухљеби по политичкој линији а не по искуству у струци. Ајде да набројимо само министре образовања.... Или ето онај слинавац у фотељи министра правде. Зар може горе од овога. Па дирекори свих школа су локалне партијске кабадахије које сви ми познајемо али ето као чудимо се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Ја

05.05.2023 19:30

Није проблем што је "слинавац" како га зовеш млад, проблем је што је МЛАД И НЕСПОСОБАН... Не постаје се паметан аутоматски кад прођу године, то Бог распореди, и многи ус у тим годинама способнији од 99% старијих...

Name

БЛ посматрач

05.05.2023 19:10

Мене ду васпитавали родитељи и школа. Школа је тада била васпитно-образовна установа, а сада се изгубило оно васпитно. За то су највећи кривци просвјетни радници. Њима дође родитељ некакав буџа и они не смију дјетету изрећи никакву казнену мјеру. Па, оне битанге што су у Трстенику измакли столицу професорици на крају нису искључени из школе. Свједоци смо свакодневног вршњачког насиља и нико не кажњава те насилнике, јер су наставници кукавице и не раде свој посао. Немају право да се жале на било шта, за суноврат школског система они су највећи кривци

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БЛ

05.05.2023 19:31

НЕЗНАЛИЦЕ су постале наставници... како очекивати да има ауторитет неко ко не познаје предмет који предаје, а камоли шири свијет данашњице?! А незналице се постављају јер ће сам климати главом и скупљати гласове...

Name

Ре Ре БЛ

05.05.2023 21:11

Гори су они сто познају предмет, а нула педагози. Осим према својој дјеци, којима су у неким бл сколама цак били И предаваци. Па онда лујка се на главу попне док јој младунце не добије Светосавску награду.

Name

Ре Бл посматрац

06.05.2023 00:32

Господине, мозете ли замислити ову ситуацију. Туца измедју уценика, наставник из развади. А онда уценик који је био крив за туцу, оде куци И казе родитељима д а га је наставник ударио. Свједоци уценици казу да није али фрка се дигне као да јесте. Наставник писе изјаву, позивсју га на разговор, стрес, мука...

Name

Приједор

05.05.2023 19:17

Све креце из куце. Куцни одгој. Онда уцитељиц3 имају сумњив3 дипломе, уце дјецу а падале у сресњој сколи. Знам их неколико у ПД које пр3дају и заврсиле су у Брцком или у БЛ на н3ком приватном, тј купил3 дипломе. Све се срозалао и све це горе бити. Уато назалост прије 5 гофина сам напустио ове просторе и градим срецу другдје иако сам високобразован дрзавне факултете заврсио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2023 20:38

Твој правопис баца сумњу на тврдњу да си високообразован. Извини, али тако је.

Name

аћим

05.05.2023 19:19

Овај систем је уништио школство и тешко је то брзо исправити.Правили су своје послушнике преко приватних факултета јер су им требали гласачи.Срозали су и примања просветара за шта се њихов синдикат бори да се изједначе са другим гранама.То овим на власти је био задатак да униште и минимизирају просвету.Срамота је да су на Педагошкој академијиједни од најлошијих ђака и завршавају исту у року,нико е пада да би обновио годину.А бисер свега је да полицајац са ССС има већу плату од професора са ВСС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

05.05.2023 19:49

Дрзава је цивилизацијски створена да би ститила своје градјане, а то се ради кроз институције. Ми смо друство без дрзаве, а тиме и без институција. Ако институција нема ауторитет, а образовање у регоину га нема, неце је постовати ни појединац. Институцијама се управља кроз модел партијског управљања комплетним друством. Дрзавне институције одавно нису у функцију градјана, вец владајуцег резима. ПАРТИЈСКА ДРЖАВА НАЈДУБЉЕ КОРУМПИРА СВЕ СЛОЈЕВЕ ДРУШТВА, А НА БАЛКАНУ КУЛТУРОЛОШКИ НИКАД НИСМО ПОЗНАВАЛИ ДРУГИ МОДЕЛ. Резултати у свим сферама су видљиви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Професор

05.05.2023 20:23

Потпуно се слазем са овим сто је дјелимицно појасњено,али исто тако мислим да наведени систем не функционисе нигдје јер овај вид такозване демократије који се пропагира по свијету једноставно нема ни логицког смисла осим мозда за у куцу петоцлане одрасле породице, мада и ту би брзо настао хаос!Мислим да је свијету како би се стабилизовао у многим сферама потребно несто ново,демократија + капитализам су свијет и довели до овога а ове народе овде нароцито!Брз технолоски развој је допринео да ионако слабо писмени народи до тада удју у једну огромну конфузију из које су назалост испливали на хо-рук они најнизег морала и без пуно самосвјести! Како се то догодило ? Па лако два неписмена прегласају доктора наука! И ту је цијела филозофија.Ако се за ове просторе приписе и рат у којем су исти испливали са енормним богатствима због тих моралних квалитета онда је потпуно оцекивано било да це се овако несто и догодити.Назалост,теско је ово све сада исправити бојим се да слиједе јако теске године, након којих це судбину овог простора на насу срецу одредити особе које сада имају свега 5-6 година!Да ли цемо успјети и њих упропастити зависи… Надати се да имамо јос довољно осјецаја макар по питању опстанка!

Name

Ја

05.05.2023 20:00

"Мислим да је наставник изгубио ауторитет оног тренутка када је отишао на кафу са учеником, када је отишао на роштиљ”, наводи Стојанка Ђокић, професор српског језика. Прије него сто кренемо прицати о "данасњем времену", "Задрузи", "Јузном ветру" и слицно, волио бих само да се сви присјетимо многима омиљеног домацег филма "Лајање на звезде", занима ме ста и ова професорица има реци на то. Није ми циљ кудити филм ниједан, "Лајање на звезде" је врхински филм, сустина је реци да су дебилне генерације постали родитељи и да су им дјеца јос дебилнија. И нема ту утицаја никав филм, ријалити, нити кафа или ростиљ са професором.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ја

05.05.2023 21:35

И просвјетари су родитељи. Спадају ли И они као родитељи И њихова дјеца у категорију "дебила"?

Name

"

06.05.2023 05:37

На интернету погледај изјаву Љубише Бандовића какав однос су дјеца која живе у његовој улици имала према њему кад је глумио у Војној академији а какав у Јужном вјетру.

Name

Митар

05.05.2023 20:07

Ко су министри у савјету министара ? Ту је одговор на све проблеме у насем друству .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Садашњост

05.05.2023 20:09

Често се чује да је некад било боље, али питање је гдје су ти добри ђаци из ранијих система, како су дозволили рат и све глупости. Све што се дешава свако од нас је одговоран. Док год будемо тражили кривце у другоме: секти, телевизији, ријалитију,русима, американцима, тик- ток итд, нема нам напретка. Љубав, емпатија и чини другоме што желиш да чине теби може промјени свијет. Волите се људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Садашњост

05.05.2023 21:19

Браво! Некритично се понавља мантра да су ето прије били бољи и паметнији, као да су ДЈЕЦА НАПРАВИЛА ОВО да опростиш ..... у ком сви скупа пливамо

Name

Зоки

05.05.2023 20:17

Ауторитет се изгубио оног дана кад су ђаци почели тучи наставнике и професоре,док су учитељи и наставници децу чували та уши тад је било знања,поштовања и дисциплине,родитељи најмање буду са децом из разлога што већи дио проведе у школи и са другарима у игри и дружењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

06.05.2023 06:01

Када се учитељи запошљавању страначки кад климају главом и трче по партијској дужности да одраде задатке рецимо најсвјежији примјер одлазак дјеце у Градину каква школа то је дресура а не образовање

Name

Лане

05.05.2023 20:22

Једна Мара, један Никсиц, један аут

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

05.05.2023 20:24

Образовање је системски проблем. Сколски програм је застарио и апсолутно ван савремених токова и због тога дјеци није занимљив. Професори с друге стране, не знају да мотивису дјецу, а ако дјеца немају мотив, не показују ни интерес. С друге стране, Министарство просвјете намеце ненормалне садрзаје наставницком кадру које они морају да брзински продју с уценицима, а који је апсолутно бесмислен, непотребан и дјеци одбојан, мјесто да се фокус стави на селективне, битне и колицински мање али релевантније садрзаје (ово се првенствено тице математике). А опет неки професори, првенствено најбитнијих и тазих предмета, траљаво и лијено одрзавају наставу по принципу, нова лекција, пар правила на табли, ураде најлакси задатак, изведу најбољег уценика да уради јос један, а онда задају тону задаце у многоструко тезе задатке које ни родитељи не знају да ријесе, само да би себи максимално олаксали наставу и узели теске паре на инструкцијама. Е ту је срз проблема сто се тице савладавања градива... а сто се тице ових страсних ствари, е то је много веци системски и васпитно-образовни проблем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

05.05.2023 21:37

Потписујем.

Name

Боби

05.05.2023 21:01

Ауторитет је био за вријеме Југославије. Посто ње висе нема зиви се у том неком постратном времену пуном неморала криминала насиља шовинизма неправде национализма, и логицно да це се и десавати лосе ствари, и искрено ми је зао ове дјеце данас у каквом времену зиве и одрастају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лим

05.05.2023 21:15

20% наставника су ок, одтало је сљам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2023 21:40

Па ту сте негдје, сто казу "у пет грама". Тразе од дјеце да буду оно сто ни сами нису. Треба их периодицно слати на психо процјене.

Name

Директор

05.05.2023 21:21

Систем који умјесто излета у природу осмисли да узме 20КМ по ђаку, да се уплати у туристичкој агенцији провозЈу око Бијељине одведу дјецу из центра града до Етно села..браво вријеђајте интелигенцију и дјеце и родитеља..Нису дјеца крива сто знају пимнозити 800x 20..Мислите о томе драги родитељи

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ.

06.05.2023 09:39

Зашто родитељи пристају на то? Увезани су у вибер групе,па могу рећи НЕ.Мисле ,ако пристају на све даће им дјеца боље проћи.Сви смо криви за овакво стање,баш сви.

Name

Приједор

05.05.2023 21:33

Ко надје наставника или професора да није у странци... кад се то промјени све це бити другачије. Дјеца неце пролазити као сада пред сколе. Ја сам један од тих али не због политике. Наставници су ме вољели и могао сам све али никад нисам искориштавао. Али се сад све купује. И кад видим да наставницима говоре да су... Али ТАТА стоји иза њих. Е то је пропаст друштва. Зато и нисам висе тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

06.05.2023 09:42

Ево ја нисам ни у једној странци.Проф. сам .

Name

Из једне у другу крајност

05.05.2023 22:02

Некада су уцитељи и наставници тукли длаке и имали постовање и ауторитет изграђен на страху и агресији. Управо то примитивно и дивљацко понасање је изазвало другу крајност - ову данас. Траже од дјеце знање као да студирају, а не похађају основну школу. О трулости система да не причамо. Исто тако, да су мушкарци поштовали и вољели жене, а не изивљавали се и малтретирали их ми данас не бисмо имали феминистицке покрете, јер не би било потребе за њима. Кад се надје средина и обострано поштовање можда онда и неће бити екстрема и екстремиста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

05.05.2023 23:33

Пиајано друство вец 30 Година зиви у криминалу ,плацки ,отимацини и свакој врсти безакоња а све је примјер криминал и криминалци а сада се пита сватко , Одакле додје оволико зла па посејаноје И сада само нице и треба га зњети Зар нисте господо спремани за зетву Ста сте посејали то је васе дјело

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

06.05.2023 00:06

Ауторитет у продаји диплома тата има новаца наплацкао од дрзаве и народа И купи сину Ауто најбоље И диплому коју син зели и син слузи за примјер свима као успјесан као и тата и то је стигло на наплату Сто је посејано сада се зње нико од тих Криминалаца и плацкаса неказе даје то него криви несрецни народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осврт

06.05.2023 00:50

Овдје је доста тога рецено, углавном исправно. Има добрих И лосих уценика као И наставника. Постоји несто сто никад нико није споменуо, а то је да родитељи воле да им дјеца добијају петица без обзира да ли су их заслузили. Наиме, имате професире И наставнике који традиционално никог ниста не науце, не дрзе редовно цасове или једноставно не знају пренијети знање али дијеле само петице иако су то цесто тески предмети. Медјутим, никад се ниједан , али бас ниједан родитељ није позалио И рекао да његово дијете не заслузује ту оцјену. И уценицима И родитељима је то најомиљенији професор.У сколи се прица о томе али родитељи презадовољни. Уценик има трицу из музицког, а из једног од најтезих предмета петицу. И не само он него цијели радзред. И , гле цуда, сваки родитељ прелази преко тога. Толико о објективности истих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре осврт

06.05.2023 09:44

Тачно.Браво за коментар.

Name

Пола

06.05.2023 05:03

Наставни кадар је сам себи одузео достојанство, тј. већина га и није имала, већ је по страначкој препоруци заузео мјесто за које није адекватно образован (приватни факултет). Праве селфије на друштвеним мрежама, неприкладно се облаце и глуме пријатеље дјеци којима требају бити ауторитет. О директорима школа да не говорим. Страначки постављени и понашају се посљедњих година као по саблону, завади раднике, тлаци нестраначко особље, прими на посао по одлуци градоначелника, односно странке, за школске активности бирај помладак из странке, чини уступке у виду повластица за оне у странци, одреди им краће радно вријеме, дај им све погодности... остале понизи и држи на поводцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борик

06.05.2023 05:13

сјетите се професора математике краварусица са екин. фак.и сина николе спирица ...син полозио математику преко везе , краварусиц "отјеран' у пензију ,и немало посије тога умре. и питате ста је проблем .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заборавили смо

06.05.2023 10:04

А колико их је касније тако полозило!?

Name

приједор

07.05.2023 20:25

Оља Брдар покрала школу у Брезичанима сад начелник за здравство и просвету у општини узимала паре за запошљавање прелетила из днс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари учо

08.05.2023 14:15

Питате:гдје се изгубио ауторитет? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. итд.итд разлога Битка је изгубљена ,партија завршена -заставица пала ,нема спаса.

ОДГОВОРИТЕ