Srozavanje vaspitanja i obrazovanja: Gdje se izgubio autoritet? (VIDEO)

Zbog čega se degradirao autoritet nastavnika? Ko je zakazao u društvu, učenici, roditelji, škola, politika u obrazovanju ili savremene internet komunikacije? Da li bi se zakonski ovaj problem može riješiti i kako? 

Republika Srpska 05.05.2023 | 20:00
Srozavanje vaspitanja i obrazovanja: Gdje se izgubio autoritet? (VIDEO)

Zbog čega se degradirao autoritet nastavnika? Ko je zakazao u društvu, učenici, roditelji, škola, politika u obrazovanju ili savremene internet komunikacije? Da li bi se zakonski ovaj problem može riješiti i kako? 

Nekada su učitelji i nastavnici bili uvažavani i ugledni građani ovog društva. Poštovali su ih i đaci i roditelji. Gdje su sad? Poniženi, obespravljeni i ucijenjeni? Profesori u Srbiji digli su glas i stupili u štrajk: Vratite nam dostojanstvo. 

“Mi svi želimo bezbjednost u školama. Želimo da pokazemo tugu i bunt povodom svega što se dogodilo u našoj kući”, kaže Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija.

Gdje i kad se izgubio autoritet u školi?

“Mislim da je nastavnik izgubio autoritet onog trenutka kada je otišao na kafu sa učenikom, kada je otišao na roštilj”, navodi Stojanka Đokić, profesor srpskog jezika.

Nekada su roditelji strepili od nastavnika, od njihovih riječi, savjeta, opomena, poruka. Danas je obrnuto. Mnogi nastavnici sa strahom dočekuju roditelje koji dolaze da ih propitaju zato je njihovo dijete dobilo četvorku, ako su oni, kao roditelji, sigurni da zna za peticu.

“Roditelji štite djecu od svega. Kad bude pozvan roditelj u školu zbog nekog problema on dođe sa stavom da brani dijete ili da uradi nešto umjesto djeteta”, ističe psiholog Ivana Janković Đokić.

Nastavnici se brane time da nemaju zakonski okvir da iskažu strogoću. Jer, npr. ako je neko dijete nemirno u razredu, nastavnik ne smije da ga istjera sa časa. Zašto? Zato što je djetetovo ustavno pravo da sluša nastavu. 

“Moramo da pratimo i onu djecu koja su dobra. Dođe taj momenat kod djeteta, taj preokret, koji neće uočiti roditelj. Mi koji provodimo sa djecom dosta vremena uvijek možemo to uočiti”, rekla je nastavnica srpskog jezika Vesna Mitrović. 

Struka ocjenjuje da je autoritet u školi poljuljan onda kada je politika zakoračila u đačke klupe.

“U predizbornoj kampanji gdje se direktor recimo kandiduje za odbornika, nastavnice i to u školi slikaju natpis ‘glasajte za mog direktora’ i broj, svako može da se bavi politikom, ali zna se gdje je mjesto i vrijeme”, naveo je učitelj Miloš Šašić. 

Nezadovoljstvo obrazovnim sistemom koje je potkovano politikom uvuklo se i među građane. 

“Zapošljavanje nastavnika kroz stranačke strukture je problem. Mislim da je srednja škola bila jača sa kadrovima nego sad ovi fakulteti”, rekao je jedan stanovnik Pala. Drugi je dodao da ima mnogo nestučnog kadra. 

“Nije ni malo slučajno šta nam se dešava”

Da nam društvo srlja u propast potvrđuje i najnoviji video-snimak koji kruži internetom.

Osuđivani kriminalac „drži“ predavanje učenicima jedne beogradske škole. 

“Prvenstveno, znate šta treba da uradimo, da vratimo stid u javni prostor, da se malo sramotimo svi”, naveo je sociolog Vladimir Vasić. 

Od ugleda do propasti. Srozalo nam se obrazovanje i vaspitanje. Struka upozorava – pod hitno se mora reagovati dok ne bude prekasno.

(BN) Foto: BN

Komentari / 80

Ostavite komentar
Name

Zapošljavate PODOBNE

05.05.2023 18:07

Šta vas čudi, svi znaju da se prosvetni "radnik" postaje preko stranačke, knjižice, mita, dekoltea, a NAJBOLJI STUDENTI NA BIROU!

ODGOVORITE
Name

Strasno!

05.05.2023 19:37

Zamislite: Imamo cak i laznog predsjednika! Zamislite kakvi smo u ostalim disciplinama?

Name

Skeptik

05.05.2023 19:52

Upravo tako. Partijsko zapošljavanje stvara još jedan veliki problem. Ako je neki prosvetni radnik čak i sposoban, i želi da radi, on je u strahu i nemoćan je zbog UGLEDNIH roditelja i roditelja iz PARTIJE. Vrlo lako mogu izgubiti posao. Zato se i oni povlače, ne talasaju...Oni su pod strahovitim pritiskom. Prvo izbaciti partijsko biranje direktora škola. Zašto on mora biti iz neke partije? Pa potom ukinuti partijsko zapošljavanje učitelja, nastavnika i profesora.

Name

Target

05.05.2023 20:28

Iz kuce izlazi vaspitanje.Koliko su ucitelji omalovazeni dobro i rade svoj posao.Svi se pravite fini i svi su krivi samo roditelji nisu.Mame (mahaluse) vise znaju od ucitelja itd itd

Name

RE Target

05.05.2023 21:16

Mnogo je gore, te "mame mahaluše" su danas UČITELJI, jer je muž sponzor PLATIO MITO, dok su NAJBOLJI STUDENTI NA BIROU, kontaš?!

Name

reagovanje

05.05.2023 22:00

Za svoj autoritet su sami nastavnici krivi, jer su stvorili takvu klimu u školi, atmosferu dovoravanja učenicima, snižanja kriterijuma, pokalnjanja ocene, a onda pojedini nastanici koji drže do kriterijuma i autoiteta budu izloiženi sveopštem linču većine zaposenih nastavnika u školi, pa čak i pritisku direktora, traženju da se ocene pokanjaju, čineći im tako medveđu uslugu. Uzgred se mora i primtetiti da je nivo znanja zaposlenog nastavnok kadra srozan na istorijski minimum kakav nije viđen u našim školama, Uzrok toga je srozavanje obrazovnog sistema počev od osnovnog, preko srednje i konačno do visokog koji je totalno srozan uvođenjem bolonjskog sistema i otvaranjem privatnih fakulteta i kvazidržavnih fakulteta i univerziteta za koje niti ima nastavnog kadra niti studenata sa potrebnim nivoom znanja, sticanjem zvanja doktora nauka preko noći. Sve u svemu, obrazovanje je totalno urušeno, posebno je to izraženo u manjim mestima, ali ni BL, BN, i ostali nisu ništa bolji. Dakle, za gubitak autoriteta nastavnika kriv je sam nastavni kadar koji radi u školi, to jest ona njihova kritična masa, većina nastavnika, koja zbog sopstvenog neznanja, nerada, lenosti, sopstvene nediscipline, javašlika i neradakreira kriterijume, popušta i udovoljava učenicima, dodvorava im se, pokanja ocene, a onda oni koji su sve suprotno od toga dolaze na udar svih i školi.

Name

re

05.05.2023 22:03

Za svoj autoritet su sami nastavnici krivi, jer su stvorili takvu klimu u školi, atmosferu dovoravanja učenicima, snižanja kriterijuma, pokalnjanja ocene, a onda pojedini nastanici koji drže do kriterijuma i autoiteta budu izloiženi sveopštem linču većine zaposenih nastavnika u školi, pa čak i pritisku direktora, traženju da se ocene pokanjaju, čineći im tako medveđu uslugu. Uzgred se mora i primtetiti da je nivo znanja zaposlenog nastavnok kadra srozan na istorijski minimum kakav nije viđen u našim školama, Uzrok toga je srozavanje obrazovnog sistema počev od osnovnog, preko srednje i konačno do visokog koji je totalno srozan uvođenjem bolonjskog sistema i otvaranjem privatnih fakulteta i kvazidržavnih fakulteta i univerziteta za koje niti ima nastavnog kadra niti studenata sa potrebnim nivoom znanja, sticanjem zvanja doktora nauka preko noći. Sve u svemu, obrazovanje je totalno urušeno, posebno je to izraženo u manjim mestima, ali ni BL, BN, i ostali nisu ništa bolji. Dakle, za gubitak autoriteta nastavnika kriv je sam nastavni kadar koji radi u školi, to jest ona njihova kritična masa, većina nastavnika, koja zbog sopstvenog neznanja, nerada, lenosti, sopstvene nediscipline, javašlika i neradakreira kriterijume, popušta i udovoljava učenicima, dodvorava im se, pokanja ocene, a onda oni koji su sve suprotno od toga dolaze na udar svih i školi. To govorim iz iskstva rada u školama. Ja sam non stop i jedini bio stalno na udaru jer sam svoj posao radio na visokom nivou, državo do kriterijuma, nisam poklanjao ocene, a na kraju godne su uzeli pa iza mojih leđa prepravljali, dopisivali i menjali zaključne ocene. NI RPZ nije reagovao.

Name

re

05.05.2023 22:20

S obzirom na to ko sve radi po školama sa kupljenim diplomama na privatnim fakultetima, tipa Edukacijskog u Travniku (matematika, informatika i fizika), privatnim univerzitetima u Brčkom tipa Evropskog i Internacionlanog (uglavnom matematika, fizika i informatika) nije ni čudo što mnogi roditelji bolje od njih znaju i s pravom su nezadovoljni što takav neko predaje njohovoj deci, to jest ništa ne radi niti deca na kraju osnovne ili srednje škole imaju potreban kvantum znanja predviđen planom i programom. Ovakav kvazikadar ne može uopšte da iznese nastavni plan i program. Posle toga, učenici sa završenim srednjim šklama gde si im matematiku i fiziku predavali tipovi sa kupljenim diplomama ne mogu da upišu fakutetate na BG i NS univerzitetu, ili ako ih i upišu ne mogu po 7 godina da polože matematiku i duge teorijske discipline. RPZ ni na ovo nije reagovao.

Name

Re reagovanje

06.05.2023 05:26

Ako cemo realno nije samo u prosvjeti prisutan taj kadrovski problem u kvalitetnom smislu (kupljene diplome, stranacko kadroviranje, nestrucnost, neznanje, nerad, nedisciplina itd), nego je to opsteprisutno u cjelokupnom drustvu. Pa iz svog iskustva mozete upcit da su i roditelji djece vecinom sa kupljenim diplomama i stranacki aktivni samo da bi dosli do zaposlenja u nekom drzavnom ili javnom preduzecu, pa kako ce onda taj roditelj vaspitat svoje dikete, koje drustvene i moralne vrijednosti ce preniket na to dijete??? Ovo je moj profesore balkan i sa ovakvom svijescu i mentalitetom necem doc na zelenu granu

Name

Zvornik

06.05.2023 05:44

Starlete u prosvjeti, starlete u gradskoj upravi....svugdje. pogledajte sve nase klimoglavce kako dolaze do vaznih funkcija.

Name

Zna se

06.05.2023 05:47

Ne moze biti autoritet neko ko je dosao na funkciju iskljucivo sto pripada sekti dodikovoj a nema nikakvih kvaliteta ni znanja.

Name

Darko BL

06.05.2023 06:45

Pa ljudi moji ne treba zaboraviti da djeca sve vide i rezonuju kao odrasli. Ne mozes djete prevariti vise puta jer danas sigurno vise znaju nego ranije. U skoli predaje kadar cije je znanje diskutabilno, a najveći problem je sto su mnogi nastavnici bahati. Skolsko dvorište mnogi od njih dozivljavaju kao lični parking, a dezurne djake kao portire da otvaraju i zatvaraju kapiju. Takodje slanje djaka po dorucak, vodu, sok, itd je postalo redovna pojava. Nisu djaci sluge u skoli. Na casovima nastavnici pricaju djeci o svojim ličnim problemima. Takodje ostale funkcije u skoli trebaju raditi svoj posao i biti na radnom mjestu. Takodje problemi koji roditelji, nastavnici i djaci imaju trebaju ici preko skolskih službi, a ne da roditelji pojedini napadaju odmah nastavnike. Ne smije biti improvizacije.

Name

učenik

06.05.2023 11:10

Ma i ovde u loparama je propast totalna, baš kao što je napisano, decenijama već na esternim testiranjima bilježe najgore reziltate iz prirodnih i društvenh disciplina, nastavnici sa kupljenim diplomama i ostali nikakav zastareo kadrovski potencijal sa više pedagoške u Tuzli iz 70ihi 80ih. Nema nikakvog rada, samo se ocjene poklanjaju, upisuju bez ikakvog ispitivanja učenika, a ni nastava se nikakva ozbiljno ne održava, nastavni kadar nije u stanju da raalizuje nastavni plan i program. Ima kadrova koji 30 godina ništa ne rade, niti imaju iza sebe ikakve rezultate, to svi znaju u ministarstvu prosvjete i niko ne preduzeima nikakve mjere da takve kadrove udalji iz škole. Ako neko nije za nastave jeste za čistačice.

Name

ocjenjivanje

06.05.2023 11:17

Morao bi se napraviti jedinstven kriterijum ocjenjivanja i provjere znanja u svim školama u RS, pa se ne bi dešavalo da se u nekim sredinama ništa ne radi, obično tamo gdje radi neodgovarući i nesposoban kadar koji nije u stanju da iznese nastavni plan i program. Tada bi jasno izašlo na videlo ko radi a ko ne radi i tada bi se lako odstranio kadrovski korov i oni sa kupljenim diplomama: ALi to nekome nije cilj. Već i sama opštinska i regionalna takmičenja pokazuju da postoje drastične razlike u školama, gde se najčešće u manjim sredinama ništa ne radi, ne zato što učenici neće, nego zato što nastanici neće i ne znaju. Kadrovi rešavaju sve. Kad budemo imali kadrove koji su u stanju da rade i da budu na visini zadatka, tada će i škole i fakulteti biti na odgovarajućem niovu. Sada je sve srušeno, neko je reformama namerno urušio i visoko obrazovanje otvaranjem lažnih univerziteta i fakulteta, gdje se studira po šumama i gorama, i gdje radi nikakav nastavni kadar, često ljudi koji ne bi mogli biti ništa više od portira. Ambis u koji je srozano naše obrazovanje je nesagledivih razmera.

Name

prof

06.05.2023 11:30

AJnštajn je rekao kosmos i ljudska glupost nemaju granice, za ovo prvo nisam siguran. ALi ljudska glupost koju smo mi napravili reformama obrazovanja, bolonjskim procesom visokog obarazovanja, reformom osnovnog i srednjeg obrazovanja i totalnom srozavanjem svih kriterijuma, osnivanjem privatnih i državnih šumskih fakulteta je kosmičkih razmera. Sa privatnih fakulteta je izdato na desetine hiljada lažnih diploma, državnim fakulteti pošto su osnovani skoro u svakoj opštini su potpuno bezvredni, i vuku učenike za rukav da upišu nešto samo da ne bi zatvarali te lažne fakultete, na kojima ne postoje nikakvi kriterijumi jer bukvalno drže te učenike na fakutetu i vuku ih iz godine u godinu samo da tamo neki lažni "profesor" ne bi izgubio posao. Sve je toliko srozano i devalvirano da se to ne može opisati. Potrebni su radikalni rezovi zatvaranje svih privatnih fakuteta, najmanje 85% onih koje zovu javnim državnim koji se finansiraju iz budžeta. Jedna Bijeljina ima više od 10 ekonomskih fakuteta i jednu ekonomsku školu, da li je to normalno.

Name

Nikola

06.05.2023 15:54

Mozes zaposliti teslu maltretirat ce ga danasnji narastaji a pogotovo roditelji. Zakon ne stiti radnika mozes biti genije dzaba ti.

Name

Zaključak

07.05.2023 08:04

Moraju kriterijumi ocenjivanje u svim školama biti izjednačeni. RPZ mora uvesti obavezne testove, kontrolne radove, pismene radove za proveru znanja i ocenjivanje. RPZ mora očistiti školu o nastavnog kadrovskog škarta i korova koji se namnožio po školama i konačno očisititi škole od nespobnih i dovesti sposobne, pri tom RPZ mora oformiti komisiju za proveru znanja nastavnika u osnovnim i srednjim školama, očistiti sve kupljene diplome, izbaciti to napolje i sankiconisati one koji su ih zaposlili.

Name

re

08.05.2023 15:59

Generalno prerazmažena djeca,koja nemaju nikakve radne navike,agresivni roditelji da im djeca imaju samo dobre ocjene bez muke,privatno školstvo tj borba da se samo ima đaka na broju za norme.

Name

Cike

05.05.2023 18:10

Bogati 20% rade sta hoce i sve imaju sta zele njihova djeca i 80% siromasni nemaju nista za zivot i dheca bofatih ugnjetavaju siromasne.

ODGOVORITE
Name

re Cike

05.05.2023 20:56

Ne slažem se oko procenata. Mislim da je 50-50

Name

Nije ni prije valjalo

05.05.2023 18:13

Ne treba se praviti da su tada najbolje ocjene dijeljene po znanju, bilo je mnogo lakše dobiti peticu ako ti je tata ljekar, političar, direktor, nemojmo se zavaravati... Mogli bi se napraviti poptuno objektivni kompjuterski testovi, da sva djeca polažu isti, ali to se ne želi jer cilj je u ovom sistemu muljaža

ODGOVORITE
Name

???

06.05.2023 06:34

Bio sam vukovac i djak generacije u osnovnoj skoli u bivsoj Jugi, a mama mi je bila domacica a otac obicni radnik, dakle ljudi bez ikakvih stela ali i bez ikakve zelje da urgiraju za moje ocjene. Ne da sam imao podrsku i ohrabrenje od svih ucitelja i nastavnika, nego i danas kad ih sretnem ljudi me se sjete. Jednostavno, mozda se "pomagalo" necijoj djeci i tada, ali pravi talenat i volja za obrazovanjem nikada nisu patili zbog toga. Tako je bilo u mojoj skoli, siguran sam da je to neki opsti prosjek bio. Ovo danas je parodija ondasnjeg obrazovanja.

Name

Za???

06.05.2023 07:17

??

Name

re ???

06.05.2023 09:26

Bravo.Tačno tako je bilo?

Name

Bl

05.05.2023 18:19

Roditelji stite svoju djecu umjesto da budu na strani nastavnika. Eto to je sva nasa nesreca. Dok su nas ucitelji sibali bili smo dobri i kvalitetna djeca a kasnije i kvalitetni ljudi.

ODGOVORITE
Name

RE BI

05.05.2023 19:25

Jesi svjestan da su nastavnici u sve većem broju lažne starlete? Ovi iz priloga nisu nikako odraz sve većeg broja ŠUNDA u prosveti!

Name

BL

05.05.2023 21:01

Kako postovati nastavnike koji psuju, vrijeđaju djecu, koji se međusobno svađaju u sred školskog hodnika... zlobne, histerične, isfrustrirane. U moje vrijeme su bili strogi, ali nas nisu omalovazavali I mi smo ih iskreno drzali za autoroute. Danas ako preskoci terapiju čitava cika I vriska po školi.

Name

Jeremija

05.05.2023 18:20

Svake godine po jedna emisija o obrazovanju. Pa onda dovedu u studio goste koji iz godine u godinu ponavljaju jedno te isto. A obavezno i neku učiteljicu koja je otišla u penziju u prošlom vijeku pa onda ona pola emisije lamentira kako je bilo nekad, autoritet, poštovanje i bla bla bla. Umjesto obrazovanje stavite ekonomija, natalitet, željeznice, borci, sindikati ili nešto drugo. Drugačija priča, uvijek isti zaključak. Da hitno treba reagovati. Kad dođu izbori narod sve zaboravi radi neke sitne koristi. Tako je kako zaslužujemo, samo je to teško priznati.

ODGOVORITE
Name

Ova Stojanka

05.05.2023 18:22

Se vidi da je iskompleksirana... KAKVE TO VEZE IMA?! Ja sam završio tri ciklusa studija, i neki od NAJBOLJIH pedagoga su imali NAJDIREKTNIJI odnos, ali su ZNALI ZNANJE... Iza te neke lažne "visine" i distance se samo neznalice sakrivaju, a takvi su danas nažalost naročito podobni, jer Burle trpi samo klimoglavce

ODGOVORITE
Name

Ljilja

05.05.2023 18:27

Stranačko zapošljavanje, kupljene diplome. Već se izrodila takva jedna generacija koji su danas roditelji. Da ne pričam da ne smiješ povisiti ton na dijete ili ga pucnuti, ako je neposlušno.

ODGOVORITE
Name

Mislim

05.05.2023 18:29

Odgovor na ovaj problem lezi dolaskom sekte na vlast, sve su degradirali, srozali i unistili za ovo vrijeme

ODGOVORITE
Name

Re

05.05.2023 21:05

Ma vec poslije rata su skupili sa štapa I kanapa svašta, cemu su kumovali dozivotni direktori. Nekima neka je laka zemlja, al jesu I svakakve fljake naprimali.

Name

Ukrina

05.05.2023 18:33

Srozali zato što konobari postaju profesori,što više glasova skupus bolje radno mjesto.O kojem vi obrazovanju pričate.. nema ni o.. od obrazovanja.Samo svi sute radi vlastitog interesa.

ODGOVORITE
Name

Prle

05.05.2023 18:34

Sto je osnovna skola obavezna?Ucitelji rade za jadne plate.Ja koji radim u kockarnici zaradjujem vise od njih.Pozornici na ulici zaradjuju vise od njih.Vrse pritisak na njih vrse svi.Od ucenika,roditelja,direktora,vlasti...I sta dobiju na kraju mjeseca?Zalosne plate,izvucene stolice,pljuvanje,samaranje od strane roditelja.Vjerujem da i pretnje dobijaju ako dobiju cetvorku umjesto petice.Tako da ja mislim da su ti ljudi podcjenjeni...

ODGOVORITE
Name

RE Prle

05.05.2023 19:27

To o čemu pričaš su rijetki izuzeci, a sve je više šunda u prosveti

Name

Re re Prle

06.05.2023 00:27

Nisu izuzeci. Znate li vi da je postalo gotovo nemoguce necijoj djeci dati I tricu, a tek dvicu I jedinicu? Sve se na vas obrusi. Jedino rjesenje je da se ukinu sve ocjene osim petice. A u okviru tih petica neka roditelji sami ocijene kak a je petica njihovog djeteta.

Name

Laki

05.05.2023 18:49

U moje vrijeme je bilo normalno da te nastavnik pošalje u ćošak ili izbaci sa časa a najviše smo se bojali kad nas pošalje kod direktora koji je bio vrhovni autoritet. Kasnije u vojsci te pošalje vodnik na raport kod komandira i to sve formira čovjeka da poštuje nadređene. Toga više nema a krivci su najviše roditelji i svakakve nevladine organizacije koje previše potenciraju prava djeteta. Kakva prava, imaš šta jesti,obući,gdje spavati i pribor za školu i to je to...tako se stvara čovjek a ne kao sada...

ODGOVORITE
Name

A šta smo dobili?

05.05.2023 19:28

Da ti objasnim, BURLE JE PROIZVOD TAKVOG SISTEMA, samo klimaj glavom, onaj iznad je UVIJEK U PRAVU, nije bitno da li je glup, i onda, gle čuda, DODIK?!

Name

RE Laki

05.05.2023 19:28

E jeste i bili ljudi, pa prvo bankrotilarali, a onda se pobili, BUKVALNO

Name

Prosvjetar

05.05.2023 19:03

Čemu uopšte služi današnji sistem obrazovanja. Sve negativnosti iz života su ekspanziju dostigle u obrazovanju. Diplome i zvanja slobodno se kupuju na tržištu. Veći dio Vlade i nosilaca Sistema su do diploma došli van obrazovnih ustanova. Sistem vrijednosti izgubljen. Etika ne postoji. Kriminalci postali "državna vlastela". Nekada je bilo čast biti prosvjetni radnik. Danas je tu sramota.

ODGOVORITE
Name

RE Prosvjetar

05.05.2023 19:29

Dabome da je sramota, žao mi je samo jedne prijateljice koja je IZVRSTAN pedagog, a i ona trpi mobing od strane STARLETA, kao i najbolji učenici

Name

Ja

05.05.2023 19:04

Zato što su nam u foteljama ministara uhljebi po političkoj liniji a ne po iskustvu u struci. Ajde da nabrojimo samo ministre obrazovanja.... Ili eto onaj slinavac u fotelji ministra pravde. Zar može gore od ovoga. Pa direkori svih škola su lokalne partijske kabadahije koje svi mi poznajemo ali eto kao čudimo se.

ODGOVORITE
Name

RE Ja

05.05.2023 19:30

Nije problem što je "slinavac" kako ga zoveš mlad, problem je što je MLAD I NESPOSOBAN... Ne postaje se pametan automatski kad prođu godine, to Bog rasporedi, i mnogi us u tim godinama sposobniji od 99% starijih...

Name

BL posmatrač

05.05.2023 19:10

Mene du vaspitavali roditelji i škola. Škola je tada bila vaspitno-obrazovna ustanova, a sada se izgubilo ono vaspitno. Za to su najveći krivci prosvjetni radnici. Njima dođe roditelj nekakav budža i oni ne smiju djetetu izreći nikakvu kaznenu mjeru. Pa, one bitange što su u Trsteniku izmakli stolicu profesorici na kraju nisu isključeni iz škole. Svjedoci smo svakodnevnog vršnjačkog nasilja i niko ne kažnjava te nasilnike, jer su nastavnici kukavice i ne rade svoj posao. Nemaju pravo da se žale na bilo šta, za sunovrat školskog sistema oni su najveći krivci

ODGOVORITE
Name

RE BL

05.05.2023 19:31

NEZNALICE su postale nastavnici... kako očekivati da ima autoritet neko ko ne poznaje predmet koji predaje, a kamoli širi svijet današnjice?! A neznalice se postavljaju jer će sam klimati glavom i skupljati glasove...

Name

Re Re BL

05.05.2023 21:11

Gori su oni sto poznaju predmet, a nula pedagozi. Osim prema svojoj djeci, kojima su u nekim bl skolama cak bili I predavaci. Pa onda lujka se na glavu popne dok joj mladunce ne dobije Svetosavsku nagradu.

Name

Re Bl posmatrac

06.05.2023 00:32

Gospodine, mozete li zamisliti ovu situaciju. Tuca izmedju ucenika, nastavnik iz razvadi. A onda ucenik koji je bio kriv za tucu, ode kuci I kaze roditeljima d a ga je nastavnik udario. Svjedoci ucenici kazu da nije ali frka se digne kao da jeste. Nastavnik pise izjavu, pozivsju ga na razgovor, stres, muka...

Name

Prijedor

05.05.2023 19:17

Sve krece iz kuce. Kucni odgoj. Onda uciteljic3 imaju sumnjiv3 diplome, uce djecu a padale u sresnjoj skoli. Znam ih nekoliko u PD koje pr3daju i zavrsile su u Brckom ili u BL na n3kom privatnom, tj kupil3 diplome. Sve se srozalao i sve ce gore biti. Uato nazalost prije 5 gofina sam napustio ove prostore i gradim srecu drugdje iako sam visokobrazovan drzavne fakultete zavrsio...

ODGOVORITE
Name

Re

05.05.2023 20:38

Tvoj pravopis baca sumnju na tvrdnju da si visokoobrazovan. Izvini, ali tako je.

Name

aćim

05.05.2023 19:19

Ovaj sistem je uništio školstvo i teško je to brzo ispraviti.Pravili su svoje poslušnike preko privatnih fakulteta jer su im trebali glasači.Srozali su i primanja prosvetara za šta se njihov sindikat bori da se izjednače sa drugim granama.To ovim na vlasti je bio zadatak da unište i minimiziraju prosvetu.Sramota je da su na Pedagoškoj akademijijedni od najlošijih đaka i završavaju istu u roku,niko e pada da bi obnovio godinu.A biser svega je da policajac sa SSS ima veću platu od profesora sa VSS.

ODGOVORITE
Name

Profesor

05.05.2023 19:49

Drzava je civilizacijski stvorena da bi stitila svoje gradjane, a to se radi kroz institucije. Mi smo drustvo bez drzave, a time i bez institucija. Ako institucija nema autoritet, a obrazovanje u regoinu ga nema, nece je postovati ni pojedinac. Institucijama se upravlja kroz model partijskog upravljanja kompletnim drustvom. Drzavne institucije odavno nisu u funkciju gradjana, vec vladajuceg rezima. PARTIJSKA DRŽAVA NAJDUBLJE KORUMPIRA SVE SLOJEVE DRUŠTVA, A NA BALKANU KULTUROLOŠKI NIKAD NISMO POZNAVALI DRUGI MODEL. Rezultati u svim sferama su vidljivi!

ODGOVORITE
Name

Re Profesor

05.05.2023 20:23

Potpuno se slazem sa ovim sto je djelimicno pojasnjeno,ali isto tako mislim da navedeni sistem ne funkcionise nigdje jer ovaj vid takozvane demokratije koji se propagira po svijetu jednostavno nema ni logickog smisla osim mozda za u kucu petoclane odrasle porodice, mada i tu bi brzo nastao haos!Mislim da je svijetu kako bi se stabilizovao u mnogim sferama potrebno nesto novo,demokratija + kapitalizam su svijet i doveli do ovoga a ove narode ovde narocito!Brz tehnoloski razvoj je doprineo da ionako slabo pismeni narodi do tada udju u jednu ogromnu konfuziju iz koje su nazalost isplivali na ho-ruk oni najnizeg morala i bez puno samosvjesti! Kako se to dogodilo ? Pa lako dva nepismena preglasaju doktora nauka! I tu je cijela filozofija.Ako se za ove prostore pripise i rat u kojem su isti isplivali sa enormnim bogatstvima zbog tih moralnih kvaliteta onda je potpuno ocekivano bilo da ce se ovako nesto i dogoditi.Nazalost,tesko je ovo sve sada ispraviti bojim se da slijede jako teske godine, nakon kojih ce sudbinu ovog prostora na nasu srecu odrediti osobe koje sada imaju svega 5-6 godina!Da li cemo uspjeti i njih upropastiti zavisi… Nadati se da imamo jos dovoljno osjecaja makar po pitanju opstanka!

Name

Ja

05.05.2023 20:00

"Mislim da je nastavnik izgubio autoritet onog trenutka kada je otišao na kafu sa učenikom, kada je otišao na roštilj”, navodi Stojanka Đokić, profesor srpskog jezika. Prije nego sto krenemo pricati o "danasnjem vremenu", "Zadruzi", "Juznom vetru" i slicno, volio bih samo da se svi prisjetimo mnogima omiljenog domaceg filma "Lajanje na zvezde", zanima me sta i ova profesorica ima reci na to. Nije mi cilj kuditi film nijedan, "Lajanje na zvezde" je vrhinski film, sustina je reci da su debilne generacije postali roditelji i da su im djeca jos debilnija. I nema tu uticaja nikav film, rijaliti, niti kafa ili rostilj sa profesorom.

ODGOVORITE
Name

Re Ja

05.05.2023 21:35

I prosvjetari su roditelji. Spadaju li I oni kao roditelji I njihova djeca u kategoriju "debila"?

Name

"

06.05.2023 05:37

Na internetu pogledaj izjavu Ljubiše Bandovića kakav odnos su djeca koja žive u njegovoj ulici imala prema njemu kad je glumio u Vojnoj akademiji a kakav u Južnom vjetru.

Name

Mitar

05.05.2023 20:07

Ko su ministri u savjetu ministara ? Tu je odgovor na sve probleme u nasem drustvu .

ODGOVORITE
Name

Sadašnjost

05.05.2023 20:09

Često se čuje da je nekad bilo bolje, ali pitanje je gdje su ti dobri đaci iz ranijih sistema, kako su dozvolili rat i sve gluposti. Sve što se dešava svako od nas je odgovoran. Dok god budemo tražili krivce u drugome: sekti, televiziji, rijalitiju,rusima, amerikancima, tik- tok itd, nema nam napretka. Ljubav, empatija i čini drugome što želiš da čine tebi može promjeni svijet. Volite se ljudi.

ODGOVORITE
Name

RE Sadašnjost

05.05.2023 21:19

Bravo! Nekritično se ponavlja mantra da su eto prije bili bolji i pametniji, kao da su DJECA NAPRAVILA OVO da oprostiš ..... u kom svi skupa plivamo

Name

Zoki

05.05.2023 20:17

Autoritet se izgubio onog dana kad su đaci počeli tuči nastavnike i profesore,dok su učitelji i nastavnici decu čuvali ta uši tad je bilo znanja,poštovanja i discipline,roditelji najmanje budu sa decom iz razloga što veći dio provede u školi i sa drugarima u igri i druženju.

ODGOVORITE
Name

#

06.05.2023 06:01

Kada se učitelji zapošljavanju stranački kad klimaju glavom i trče po partijskoj dužnosti da odrade zadatke recimo najsvježiji primjer odlazak djece u Gradinu kakva škola to je dresura a ne obrazovanje

Name

Lane

05.05.2023 20:22

Jedna Mara, jedan Niksic, jedan aut

ODGOVORITE
Name

Komentar

05.05.2023 20:24

Obrazovanje je sistemski problem. Skolski program je zastario i apsolutno van savremenih tokova i zbog toga djeci nije zanimljiv. Profesori s druge strane, ne znaju da motivisu djecu, a ako djeca nemaju motiv, ne pokazuju ni interes. S druge strane, Ministarstvo prosvjete namece nenormalne sadrzaje nastavnickom kadru koje oni moraju da brzinski prodju s ucenicima, a koji je apsolutno besmislen, nepotreban i djeci odbojan, mjesto da se fokus stavi na selektivne, bitne i kolicinski manje ali relevantnije sadrzaje (ovo se prvenstveno tice matematike). A opet neki profesori, prvenstveno najbitnijih i tazih predmeta, traljavo i lijeno odrzavaju nastavu po principu, nova lekcija, par pravila na tabli, urade najlaksi zadatak, izvedu najboljeg ucenika da uradi jos jedan, a onda zadaju tonu zadace u mnogostruko teze zadatke koje ni roditelji ne znaju da rijese, samo da bi sebi maksimalno olaksali nastavu i uzeli teske pare na instrukcijama. E tu je srz problema sto se tice savladavanja gradiva... a sto se tice ovih strasnih stvari, e to je mnogo veci sistemski i vaspitno-obrazovni problem...

ODGOVORITE
Name

Y

05.05.2023 21:37

Potpisujem.

Name

Bobi

05.05.2023 21:01

Autoritet je bio za vrijeme Jugoslavije. Posto nje vise nema zivi se u tom nekom postratnom vremenu punom nemorala kriminala nasilja šovinizma nepravde nacionalizma, i logicno da ce se i desavati lose stvari, i iskreno mi je zao ove djece danas u kakvom vremenu zive i odrastaju.

ODGOVORITE
Name

Lim

05.05.2023 21:15

20% nastavnika su ok, odtalo je sljam

ODGOVORITE
Name

Re

05.05.2023 21:40

Pa tu ste negdje, sto kazu "u pet grama". Traze od djece da budu ono sto ni sami nisu. Treba ih periodicno slati na psiho procjene.

Name

Direktor

05.05.2023 21:21

Sistem koji umjesto izleta u prirodu osmisli da uzme 20KM po đaku, da se uplati u turističkoj agenciji provozJu oko Bijeljine odvedu djecu iz centra grada do Etno sela..bravo vrijeđajte inteligenciju i djece i roditelja..Nisu djeca kriva sto znaju pimnoziti 800x 20..Mislite o tome dragi roditelji

ODGOVORITE
Name

BL.

06.05.2023 09:39

Zašto roditelji pristaju na to? Uvezani su u viber grupe,pa mogu reći NE.Misle ,ako pristaju na sve daće im djeca bolje proći.Svi smo krivi za ovakvo stanje,baš svi.

Name

Prijedor

05.05.2023 21:33

Ko nadje nastavnika ili profesora da nije u stranci... kad se to promjeni sve ce biti drugačije. Djeca nece prolaziti kao sada pred skole. Ja sam jedan od tih ali ne zbog politike. Nastavnici su me voljeli i mogao sam sve ali nikad nisam iskorištavao. Ali se sad sve kupuje. I kad vidim da nastavnicima govore da su... Ali TATA stoji iza njih. E to je propast društva. Zato i nisam vise tamo.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

06.05.2023 09:42

Evo ja nisam ni u jednoj stranci.Prof. sam .

Name

Iz jedne u drugu krajnost

05.05.2023 22:02

Nekada su ucitelji i nastavnici tukli dlake i imali postovanje i autoritet izgrađen na strahu i agresiji. Upravo to primitivno i divljacko ponasanje je izazvalo drugu krajnost - ovu danas. Traže od djece znanje kao da studiraju, a ne pohađaju osnovnu školu. O trulosti sistema da ne pričamo. Isto tako, da su muškarci poštovali i voljeli žene, a ne izivljavali se i maltretirali ih mi danas ne bismo imali feministicke pokrete, jer ne bi bilo potrebe za njima. Kad se nadje sredina i obostrano poštovanje možda onda i neće biti ekstrema i ekstremista!

ODGOVORITE
Name

Orao

05.05.2023 23:33

Piajano drustvo vec 30 Godina zivi u kriminalu ,placki ,otimacini i svakoj vrsti bezakonja a sve je primjer kriminal i kriminalci a sada se pita svatko , Odakle dodje ovoliko zla pa posejanoje I sada samo nice i treba ga znjeti Zar niste gospodo spremani za zetvu Sta ste posejali to je vase djelo

ODGOVORITE
Name

Orao

06.05.2023 00:06

Autoritet u prodaji diploma tata ima novaca naplackao od drzave i naroda I kupi sinu Auto najbolje I diplomu koju sin zeli i sin sluzi za primjer svima kao uspjesan kao i tata i to je stiglo na naplatu Sto je posejano sada se znje niko od tih Kriminalaca i plackasa nekaze daje to nego krivi nesrecni narod

ODGOVORITE
Name

Osvrt

06.05.2023 00:50

Ovdje je dosta toga receno, uglavnom ispravno. Ima dobrih I losih ucenika kao I nastavnika. Postoji nesto sto nikad niko nije spomenuo, a to je da roditelji vole da im djeca dobijaju petica bez obzira da li su ih zasluzili. Naime, imate profesire I nastavnike koji tradicionalno nikog nista ne nauce, ne drze redovno casove ili jednostavno ne znaju prenijeti znanje ali dijele samo petice iako su to cesto teski predmeti. Medjutim, nikad se nijedan , ali bas nijedan roditelj nije pozalio I rekao da njegovo dijete ne zasluzuje tu ocjenu. I ucenicima I roditeljima je to najomiljeniji profesor.U skoli se prica o tome ali roditelji prezadovoljni. Ucenik ima tricu iz muzickog, a iz jednog od najtezih predmeta peticu. I ne samo on nego cijeli radzred. I , gle cuda, svaki roditelj prelazi preko toga. Toliko o objektivnosti istih.

ODGOVORITE
Name

re osvrt

06.05.2023 09:44

Tačno.Bravo za komentar.

Name

Pola

06.05.2023 05:03

Nastavni kadar je sam sebi oduzeo dostojanstvo, tj. većina ga i nije imala, već je po stranačkoj preporuci zauzeo mjesto za koje nije adekvatno obrazovan (privatni fakultet). Prave selfije na društvenim mrežama, neprikladno se oblace i glume prijatelje djeci kojima trebaju biti autoritet. O direktorima škola da ne govorim. Stranački postavljeni i ponašaju se posljednjih godina kao po sablonu, zavadi radnike, tlaci nestranačko osoblje, primi na posao po odluci gradonačelnika, odnosno stranke, za školske aktivnosti biraj pomladak iz stranke, čini ustupke u vidu povlastica za one u stranci, odredi im kraće radno vrijeme, daj im sve pogodnosti... ostale ponizi i drži na povodcu.

ODGOVORITE
Name

borik

06.05.2023 05:13

sjetite se profesora matematike kravarusica sa ekin. fak.i sina nikole spirica ...sin polozio matematiku preko veze , kravarusic "otjeran' u penziju ,i nemalo posije toga umre. i pitate sta je problem .

ODGOVORITE
Name

Zaboravili smo

06.05.2023 10:04

A koliko ih je kasnije tako polozilo!?

Name

prijedor

07.05.2023 20:25

Olja Brdar pokrala školu u Brezičanima sad načelnik za zdravstvo i prosvetu u opštini uzimala pare za zapošljavanje preletila iz dns

ODGOVORITE
Name

Stari učo

08.05.2023 14:15

Pitate:gdje se izgubio autoritet? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. itd.itd razloga Bitka je izgubljena ,partija završena -zastavica pala ,nema spasa.

ODGOVORITE