Политичари створили амбијент за напад на новинаре

"Политичари су створили амбијент таргетирајући новинаре, игноришући нападе на новинаре, на њихову имовину, приводили су новинаре, одузимали им телефоне", каже Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука. 

Република Српска 04.05.2023 | 10:05
Политичари створили амбијент за напад на новинаре

Поводом Свјетског дана слободе медија у Бањалуци је представљено истраживање "Медијских слобода у БиХ у 2023. години". Новинари кажу да су подаци поражавајући.

Дан слободе медија, новинари обиљежавају у времену које пријети да у потпуности угуши професионално новинарство и критичко извјештавање. Новинарима се одузимају телефони, оштећује им се имовина, а истраживања откривају да чак 74% грађана Републике Српске сматра да су у неким случајевима оправдани напади на новинаре!

"Политичари су створили амбијент таргетирајући новинаре, игноришући нападе на новинаре, на њихову имовину, приводили су новинаре, одузимали им телефоне", каже Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука. 

Посебно су лицемјерне честитке поводом Дана слободе медија које стижу од званичника који стоје иза измјена Кривичног законика којима се криминализује јавна ријеч, а чији је нацрт недавно усвојен у Народној скупштини.

"Ми смо свједоци на Дан слободе медија још једног врло безобзирног потеза власти да нам се нико из власти данас није придружио и објаснио докле смо стигли са том јавном расправом, већ један је мјесец прошао  нисмо чули слова на ту тему", каже уредник портала Бука Александар Трифуновић. 

Све мањи простор за пропитивање рада званичника, постаје све мањи и у Федерацији БиХ, гдје, кажу новинари, већина политичара декларативно подржава медијска права, али су истовремено против извјештавања о њиховом раду.

"То је наша обавеза да радимо у интересу јавности и грађана, да свакодневно пропитујемо посебно политичаре и све оне који троше пореске новце грађана", каже новинарка из Зенице Велида Куленовић. 

У друштву гдје је потребна храброст да би неко нормално обављао свој посао, кажу новинари, и више је него јасно да са тим друштвом нешто озбиљно није у реду.

(БН) Фото: БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Битно је..

04.05.2023 08:28

..да вам је миле честитао ,,слободу новинарства,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

04.05.2023 10:02

Не не нису политичари мислим да су пољопривредници

Name

Контра је то

04.05.2023 09:35

Једном се увлачите а другог нападате па шта да очекујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Контра је то

04.05.2023 15:22

Зар је за вас,изношење истине,увлачење,или нападање?! Значи ли то,да само режимске ТВ куће износе истину?!

Name

+

04.05.2023 10:03

ТАКО СЕ НАСИЉЕ ШИРИ У ДРУШТВУ. МИЛЕ СИЛОМ, НЕ ДОПУШТА ПРИЧАТИ ИСТИНУ. НОСИТЕ МИЛУ СА СЦЕНЕ У РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво,+

04.05.2023 15:25

Миле у свему користи силу,кад нешто није у његову корист,и зато сви колективно морамо устати против аутократског режима...

Name

Нострадамус

04.05.2023 10:26

Ако је анкета тацна која је скоро објављена да преко 70% испитаних подрзава напад на новинаре то говори колико смо болесно друство колико нам је систем болестан.Да ли треба било ста реци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

04.05.2023 10:57

Значи друштво болесно, а новинари крем друштва?? Неће бити да је тако

Name

питам опет

04.05.2023 16:54

ста када ви новинари блатите народ упадате у посјед и бацате љагу а то вам је опсесија за тренутак пазње какву народ слободу од вас да цека

Name

Милан

04.05.2023 15:43

Значи по вама је напад на медијске слободе кад се каже да се мора одговарати за клевете и увреде, а није напад на медијске слибоде када се уведу санкције против Алетрнативне телевизије ?! Чудна вам је логика!

ОДГОВОРИТЕ