Порука за НСРС: Критичко извјештавање није злочин

"Њемачка и у Републици Српској са забринутошћу прати ограничавање слободе изражавања и слободе медија. Стога данас још једном апелујем на Народну скупштину Републици Српској да не криминализује клевету..."

Република Српска 03.05.2023 | 08:17
Порука за НСРС: Критичко извјештавање није злочин

Амбасадор Савезне Републике Њемачке Томас Фитшен (Тхомас Фитсцхен) каже да функционална, динамична демократија захтијева независно медијско окружење и неограничену слободу штампе.

Данашњи Свјетски дан слободе медија подсјећа да слобода медија и слобода изражавања спадају у универзална људска права.

"Слободно новинарство је најбољи лијек против кршења људских права и злоупотребе овлаштења. Несметан рад новинарки/новинара је потребно  за наша друштва. То јасно показује и овогодишњи мото Дана слободе медија: „Слобода изражавања као покретач свих других људских права".

Новинарке/новинари широм свијета доприносе томе да се дезинформације разоткривају, да настају плуралистичке дебате и да јачи чују глас слабијих. Истраживачко новинарство представља протутежу политици, друштву и економији и доприноси поштивању људских права, борби против корупције и слободном формирању јавног мишљења међу становништвом"; казао је њемачки дипломата.

Он наглашава да многи представници медија широм свијета излажу се током обављања свог важног посла анимозитетима, насиљу и прогону.

"Њемачка и у Републици Српској са забринутошћу прати ограничавање слободе изражавања и слободе медија. Стога данас још једном апелујем на Народну скупштину Републици Српској да не криминализује клевету. Критичко извјештавање није злочин. Подсјећам на то да су према Уставу Босне и Херцеговине сва људска права и грађанске слободе експлицитно призната и заштићена. А њихово поштивање је - то се подразумијева само по себи - такође и предуслов за приступање земље Европској унији", навео је Фитшен.

(БН) Фото: Пиxселл

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Сале

03.05.2023 06:47

Немојте само ви о демократији и извјеставању.Медији у слузби испирања мозга код људи.Дигли стандард а плате остале исте.Само ви финансирајте ове своје јаране у Украјини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

03.05.2023 13:56

Што се има испрати када нема ништа,када сте феномени ко швабе као и онај швабски архитекта што је пројектово цијели град Берлин после рата ,када је умро отворе му главу и да му проучавају мозак ,када су отворили главу уопће није мозка.

Name

123321

03.05.2023 07:03

СНСД слобода медија брине, јер су изгубили подршку од преко Дрине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

03.05.2023 07:07

Слобода извјештавања медија и истраживачко новинарство представљају доказ постојања демократије и поштовања људских права у Европским земљама, нажалост изгледа да РС тоне у мрак аутократије и диктатуре режима, и ако се у НСРС усвоји закон о криминализацији клевете и увреде, то ће бити доказ да живимо у држави Стаљинистићкога типа, у којој је сва власт и моћ у рукама једнога ћовјека, и гдје је демократија мисаона именица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хххх

03.05.2023 07:20

Да ли је уставно право НСРС, да мозе донети закон о клевети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

03.05.2023 09:26

Господине Томас ја вас потпуно разумем да је то код вас тако зато што нема замотаних ситуација све је транспарентно.Али овдје политичка мафија не може опстати на власти ако не влада по својим правилима

Name

Фуј

03.05.2023 08:05

Ко о чему ... Па ви, тзв међународна заједница, сте забранили сваку критику ваших поступака. Имамо примјере Асанжа, Сноудена, руских и кинеских медија. Да не пичамо о вашем сталном нападу на Србе са Косова и Метохије, Црне Горе и Републике Српске и све ваше лажи о њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скупстина

03.05.2023 08:28

Је злоупотребљена од корумпираних квсзи партијасааа!! Дрзава и народ опљацкани а скупстина се бави одбраном корумпираних партијасаа и богатаса прљавих прљавог капитала тј онy јр заробљена од истих!!! Као и све ИНСТИТУЦИЈЕ!!! Пуне лопова партијаса застицених који поодавноо треба да су у затвирима и одузимање прљавог капитала од 1991 лоповском прувстизацијо пљацком па у рату пљацком корумпираних полизицара са предратним лоповима па постратна пљацка лоповска приватизација домаци са бјелосвјетским лоповима умрезени па коронy пљацка па тендер пљацка па сад и зyбранс хивора о томе !!!!!! А гдје је прависудје и све институције и зскон за све једнак ?????? Све корумпирано злооо невидјенооо! Народ бјези опљацкан обесправљен од прљавих политицара умрезенех са прљавим приватницима бизнисменима новопеценим израсли у рату и постратно на оциглед Медјународне заједнице и малооо забринутих и са малим птопустима! Покраденим изборима од рата траје крадја избора! Намјестањааа и уз помоц моцника избори су само фарсаа! Народ растјеран опљацксн или ти уцијењен убацен у дрзавну масинерију гласацку само за РАДНО МЈЕСТО!!!!!!!!! понизавајуце противзаконито прљаво антидемократски урусили СИСТЕМ!!!! Харају на свим нивоима! По свим институцијама од мјесне заједнице умрезени домаци са бјелосвјетским лобистима сктерима питкованим окупсним препраним спацацума пспцимааа прелетацима хоботница 21 вијека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осим за сектасе

03.05.2023 09:46

Људи умислили да требају до краја зивота да владају, макар све покретно становниство напустило земљу. Под хитно увести да су два мандата максимум за било код политицара са ових простора. Јер им је лоповлук уридјен. Не мозе се постици критицко извјеставање, обзитом на опсег корупције, крадје, превара, комбинација, “ бизниса, медиокритета на финкцијама, неструцности, нерада. … Смит или медјународна заједница би требали спријецити примјену овог Закона, ако зеле да на било који нацин помогну народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

03.05.2023 10:05

Па наравно да диктатор управља свим институцијама ови остали су полтрони климоглавци. О каквој ви демократији прицате, узурпатор ради ста хоце, сви цуте и цекају промјене. Сједеци код куце неце моци. Па видите у Европи какве су демонстрације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел то све ?

03.05.2023 20:18

Хоцете ли опет подрзати мафијаса на власти, као када сте то урадили када је покрао изборе?

ОДГОВОРИТЕ