Poruka za NSRS: Kritičko izvještavanje nije zločin

"Njemačka i u Republici Srpskoj sa zabrinutošću prati ograničavanje slobode izražavanja i slobode medija. Stoga danas još jednom apelujem na Narodnu skupštinu Republici Srpskoj da ne kriminalizuje klevetu..."

Republika Srpska 03.05.2023 | 08:17
Poruka za NSRS: Kritičko izvještavanje nije zločin

Ambasador Savezne Republike Njemačke Tomas Fitšen (Thomas Fitschen) kaže da funkcionalna, dinamična demokratija zahtijeva nezavisno medijsko okruženje i neograničenu slobodu štampe.

Današnji Svjetski dan slobode medija podsjeća da sloboda medija i sloboda izražavanja spadaju u univerzalna ljudska prava.

"Slobodno novinarstvo je najbolji lijek protiv kršenja ljudskih prava i zloupotrebe ovlaštenja. Nesmetan rad novinarki/novinara je potrebno  za naša društva. To jasno pokazuje i ovogodišnji moto Dana slobode medija: „Sloboda izražavanja kao pokretač svih drugih ljudskih prava".

Novinarke/novinari širom svijeta doprinose tome da se dezinformacije razotkrivaju, da nastaju pluralističke debate i da jači čuju glas slabijih. Istraživačko novinarstvo predstavlja protutežu politici, društvu i ekonomiji i doprinosi poštivanju ljudskih prava, borbi protiv korupcije i slobodnom formiranju javnog mišljenja među stanovništvom"; kazao je njemački diplomata.

On naglašava da mnogi predstavnici medija širom svijeta izlažu se tokom obavljanja svog važnog posla animozitetima, nasilju i progonu.

"Njemačka i u Republici Srpskoj sa zabrinutošću prati ograničavanje slobode izražavanja i slobode medija. Stoga danas još jednom apelujem na Narodnu skupštinu Republici Srpskoj da ne kriminalizuje klevetu. Kritičko izvještavanje nije zločin. Podsjećam na to da su prema Ustavu Bosne i Hercegovine sva ljudska prava i građanske slobode eksplicitno priznata i zaštićena. A njihovo poštivanje je - to se podrazumijeva samo po sebi - takođe i preduslov za pristupanje zemlje Evropskoj uniji", naveo je Fitšen.

(BN) Foto: Pixsell

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Sale

03.05.2023 06:47

Nemojte samo vi o demokratiji i izvjestavanju.Mediji u sluzbi ispiranja mozga kod ljudi.Digli standard a plate ostale iste.Samo vi finansirajte ove svoje jarane u Ukrajini

ODGOVORITE
Name

Koroslav

03.05.2023 13:56

Što se ima isprati kada nema ništa,kada ste fenomeni ko švabe kao i onaj švabski arhitekta što je projektovo cijeli grad Berlin posle rata ,kada je umro otvore mu glavu i da mu proučavaju mozak ,kada su otvorili glavu uopće nije mozka.

Name

123321

03.05.2023 07:03

SNSD sloboda medija brine, jer su izgubili podršku od preko Drine.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

03.05.2023 07:07

Sloboda izvještavanja medija i istraživačko novinarstvo predstavljaju dokaz postojanja demokratije i poštovanja ljudskih prava u Evropskim zemljama, nažalost izgleda da RS tone u mrak autokratije i diktature režima, i ako se u NSRS usvoji zakon o kriminalizaciji klevete i uvrede, to će biti dokaz da živimo u državi Staljinistićkoga tipa, u kojoj je sva vlast i moć u rukama jednoga ćovjeka, i gdje je demokratija misaona imenica!

ODGOVORITE
Name

Hhhh

03.05.2023 07:20

Da li je ustavno pravo NSRS, da moze doneti zakon o kleveti

ODGOVORITE
Name

Tatar

03.05.2023 09:26

Gospodine Tomas ja vas potpuno razumem da je to kod vas tako zato što nema zamotanih situacija sve je transparentno.Ali ovdje politička mafija ne može opstati na vlasti ako ne vlada po svojim pravilima

Name

Fuj

03.05.2023 08:05

Ko o čemu ... Pa vi, tzv međunarodna zajednica, ste zabranili svaku kritiku vaših postupaka. Imamo primjere Asanža, Snoudena, ruskih i kineskih medija. Da ne pičamo o vašem stalnom napadu na Srbe sa Kosova i Metohije, Crne Gore i Republike Srpske i sve vaše laži o njima.

ODGOVORITE
Name

Skupstina

03.05.2023 08:28

Je zloupotrebljena od korumpiranih kvszi partijasaaa!! Drzava i narod opljackani a skupstina se bavi odbranom korumpiranih partijasaa i bogatasa prljavih prljavog kapitala tj ony jr zarobljena od istih!!! Kao i sve INSTITUCIJE!!! Pune lopova partijasa zasticenih koji poodavnoo treba da su u zatvirima i oduzimanje prljavog kapitala od 1991 lopovskom pruvstizacijo pljackom pa u ratu pljackom korumpiranih polizicara sa predratnim lopovima pa postratna pljacka lopovska privatizacija domaci sa bjelosvjetskim lopovima umrezeni pa korony pljacka pa tender pljacka pa sad i zybrans hivora o tome !!!!!! A gdje je pravisudje i sve institucije i zskon za sve jednak ?????? Sve korumpirano zlooo nevidjenooo! Narod bjezi opljackan obespravljen od prljavih politicara umrezeneh sa prljavim privatnicima biznismenima novopecenim izrasli u ratu i postratno na ocigled Medjunarodne zajednice i malooo zabrinutih i sa malim ptopustima! Pokradenim izborima od rata traje kradja izbora! Namjestanjaaa i uz pomoc mocnika izbori su samo farsaa! Narod rastjeran opljacksn ili ti ucijenjen ubacen u drzavnu masineriju glasacku samo za RADNO MJESTO!!!!!!!!! ponizavajuce protivzakonito prljavo antidemokratski urusili SISTEM!!!! Haraju na svim nivoima! Po svim institucijama od mjesne zajednice umrezeni domaci sa bjelosvjetskim lobistima skterima pitkovanim okupsnim prepranim spacacuma pspcimaaa preletacima hobotnica 21 vijeka

ODGOVORITE
Name

Osim za sektase

03.05.2023 09:46

Ljudi umislili da trebaju do kraja zivota da vladaju, makar sve pokretno stanovnistvo napustilo zemlju. Pod hitno uvesti da su dva mandata maksimum za bilo kod politicara sa ovih prostora. Jer im je lopovluk uridjen. Ne moze se postici kriticko izvjestavanje, obzitom na opseg korupcije, kradje, prevara, kombinacija, “ biznisa, mediokriteta na finkcijama, nestrucnosti, nerada. … Smit ili medjunarodna zajednica bi trebali sprijeciti primjenu ovog Zakona, ako zele da na bilo koji nacin pomognu narodu!

ODGOVORITE
Name

Burle

03.05.2023 10:05

Pa naravno da diktator upravlja svim institucijama ovi ostali su poltroni klimoglavci. O kakvoj vi demokratiji pricate, uzurpator radi sta hoce, svi cute i cekaju promjene. Sjedeci kod kuce nece moci. Pa vidite u Evropi kakve su demonstracije

ODGOVORITE
Name

Jel to sve ?

03.05.2023 20:18

Hocete li opet podrzati mafijasa na vlasti, kao kada ste to uradili kada je pokrao izbore?

ODGOVORITE