Ево зашто је Фрушка гора добила назив српска Света гора

Фрушка гора, осим по својој лепоти, позната је и као место на ком се налази велики број православних манастира. Захваљујући њима добила је надимак - српска Света гора. 

Србија 02.05.2023 | 22:43
Ево зашто је Фрушка гора добила назив српска Света гора

Шире подручје Фрушке горе је према легенди од давнина било богато светилиштима. Како се наводи, током 16. и 17. века на њој се налазило 35 манастира.

Данас је сачувано 17 тих старих светиња због чега је ова војвођанска планина, осим као најстарији национални парк у Србији, 1990. године проглашена и за културно добро од изузетног значаја за Србију, а предложена је и за упис на листу Светске баштине УНЕСКО-а.

"Од како је света и века људи су олтаре/жртвенике градили на узвишењима, а Фрушка гора је дефинитивно једино километрима унаоколо доступно узвишење, те не чуди њена рана сакралност. О томе сведоче и ископине на неколико локалитета", објашњава Иван Неђић, професор приправник Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима.

Хришћанске цркве су и иначе, по правилу, подизане на местима која су још од раније важила као света. И тако се Фрушка гора “наметнула” као логичан избор. Још један од разлога због којих је тако много манастира подигнуто на овом месту јесте и чињеница да је Фрушка гора богата природним ресурсима.Манастири су одувек функционисали у спрези са природом. 

Многобројне легенде краја наводе да је Фрушка гора била свето место за Србе још у доба Немањића. Сматра се да је краљ Драгутин, у периоду када је владао као “краљ Срема” свој утицај на овим просторима учвршћивао зидањем већег броја манастира, а да су након њега слично поступали и краљ Милутин, цар Душан и кнез Лазар.

Тако је, легенда каже, најстарији манастир на Фрушкој гори – Привину Главу, подигао још у 12. веку неки властелин Прива/Приба. Краљ Драгутин основао је Бешеново, Велику и Малу Ремету, док се манастир Врдник везује за кнеза Лазара.

Ипак, историјска је чињеница да озбиљније монашко насељавање Фрушке горе почиње са породицом Бранковић која после слома српске деспотовине, средином 15. века, добија ове пределе на управу. Деспот Ђурађ је од папе Николе В тада добио дозволу да подигне девет манастира намењених православним свештеницима и верницима.

Бранковићи су, највероватније, неке од њих подигли из темеља, док су неке зидали на развалинама напуштених римокатоличких самостана. Ипак, то су информације које је данас тешко доказати. Највећи број историчара и теолога за најстарији манастир Фрушке горе сматра Крушедол који потиче с почетка XВИ века.

"Када говоримо о манастирима, немамо јасних историјских података о њиховом постојању пре прве половине 16. века када се у турским дефтерима помиње већи број српских православних манастира у неколико нахија које су покривале област Фрушке горе.

Није тешко закључити да су монаси изабрали ову планину због њене истовремене негостољубивости према пољопривредној култивацији, али и питоме природе и не толико густе шуме", објашњава професор Неђић.

(Мондо)   Фото: Сцхреенсхот

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Легенда каже

02.05.2023 21:14

Какве легенде? Наша историја није легенда већ чињеница! Кад Србин каже да је неко И нешто постојао, саградио и сл, то је истина! Никаква сумња је смије да буде! Ако су цар Лазар, Немањићи и др градили то је довољно да се каже да јесте и крај приче! Нема да се сумња! Ко сумња тај је издајник! Наша историја је најпоузданија и најтачнија! Сваки Србин мора да вјерује у оно што пише, без изнимке! Нико нр смије да доводи у питање тачност информација односно онога што пише у књигама! Нико!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.05.2023 22:15

Добра ти шпрдња

Name

Реп Легенда

02.05.2023 23:18

А шта мислис да одеш мало до апотеке? Мада цес теско без рецепта добити оно што ти је потребно, али покушај.

Name

Вик

03.05.2023 06:03

Како ти друже Бурло кажеш. Опљачкао си и раселио српски народ више него Турци.

Name

Ибро

03.05.2023 06:33

Добар си, аферим исмијах се на сабаху.

Name

лила

03.05.2023 07:51

Ето напиши и ти књигу па нек људи вјерују и виде како си интелигентан. Написано није доказано, а само се доказима може вјеровати!

Name

118д

03.05.2023 03:13

Нек’ има онај познати префиx, да не би неко случајно и помислио да јој промјени локацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Холланд

03.05.2023 06:29

Српска лаз и митологија..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

03.05.2023 06:38

Фруска Гора је у Војводини. Војводина у Србији 100 година. Остали дио текста је ваљда јасан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

03.05.2023 06:51

Градили богомоље, да би сирили свој утицај! Томе, инаце, богомоље и слузе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ау

03.05.2023 09:19

А ми чујемо да су новопечени бигаташи прљави са корумпираним политицарима узурпирали по Фруској Гори бјесомуцно градеци свукуд и сваста да висе и нд лици на Птиродну некадасњу Фруску Гору!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно да

03.05.2023 09:27

Је истина у цињеницама.Многи су сиром свијета имали перо у руци кроз вјекове (не скривајуци истину) нико се не ослања само на српско перо. Према томе сви ми (осим албанаца) нисмо ни од куда овдје досли него смо овдје постојали и постојани али смо одавде одлазили у разним правцима.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

03.05.2023 09:30

Како да не. Да није"света" не би била српска. Само Срби све свете, од камена до магарца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

03.05.2023 09:39

Имате пуно “светиња” у ције име мозете да убијате и пљацкате. Смањите та срања мало, код нас у републици смрдској су и бензинске пумпе постале светиња, немојте себи то дозволити.

ОДГОВОРИТЕ