Лицемјерне честитке уочи дана слободе медија у Српској

Сутра се широм свијета обиљежава Међународни дан слободе медија. Зато смо провјерили у каквом стању је новинарска заједница у Републици Српској и БиХ и колико новинарима пријети додатно сужавање слободе говора и простора за професионално извјештавање?

Република Српска 02.05.2023 | 19:59
Лицемјерне честитке уочи дана слободе медија у Српској

Свјетски дан слободе медија, новинари у Републици Српској дочекују у негативној атмосфери и страху од додатног ограничавања слободе говора.

"Што се тиче стања у медијима и уопште услова и атмосфере за рад новинара ситуација се знатно погоршала од прошлог Свјетског дана слободе медија", каже новинар из Бањалуке Љиљана Смиљанић. 

Она је указала на случајеве у протеклим мјесецима у Бањалуци, када је новинару Николи Морачи одузет телефон и што је он добио стату осумњиченог лица у предмету гдје то није смјело да се деси. 

Иако су новинари јасно указали да ће криминализација јавне ријечи ограничити професионалан рад новинара, а неће уредити јавни простор, каже Смилајнићева, редставници власти не одустају од спорних измјена Кривичног законика.

"Те проблеме неће ријешити на овај начин, направиће још већи хаос. Довешће у питање опстанак бројних квалитетних медија који добро раде свој посао, а повећаће број оних који из анонимности објављују све што пожеле", каже Смиљанићева. 

 Поред све већих притисака у посљедњим мјесецима су забиљежени и директни напади на имовину новинара. Тако су у марту оштрећени аутомобили новинара Николе Мораче и Александра Трифуновића.

"Оно што видимо конкретно почевши од ове 2023. године је јасан ударац слободним медијима, слободним новинарима у Републици Српској. Сваког трећег маја испада као нека јадиковка медија над ужасавајућом ситуацијом, али она је заиста таква", каже новинар из Бањалуке Елвир Падаловић. 

Ни прошла година, није била добра када су у питању права новинара. Тако је забиљежено 79 напада на новинаре у БиХ, од чега седам пријетњи смрћу, као и један физички напад. У 2022. је дошло до повећања притисака и напада на новинаре од чак 40% у односу на годину прије.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Новинарска внаго

02.05.2023 21:33

Једини гори од политицара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја велики

03.05.2023 02:50

И ја им шаљем честитку из мог тамног вилајета

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

03.05.2023 04:44

Црногорски Диктатор је пао доћи ће дан када ће пасти И ДИКТАТОР Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очекивано!

03.05.2023 05:24

Ова лажна власт је ту да одузима слободе,и да нас спријечи да се зовемо људским бићима. А,томе смо многи путовали својим нечињењем!!!Нека иде све дођавола,свеједно клизимо у бездан од доласка наметнутог Додика од стране наших непријатеља.И тада су сви били нијеми посматрачи,који су свој живот доживљавали као туђи.Тек сад,немамо право да се бунио,по цијену да нас и физички ликвидирају скупа са нашом дјецом о којој нисмо марили!!!Удри,Додиче,колико те воља!Гмизавце треба истријебити!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.05.2023 05:49

Замислите да вам неко каже да сте лицемјерни зато што тражите санкционисање клевете и поштовање новинарског кодекса,, и онда се још таква увреда преноси у медијима и представља од појединих медија као нешто афирмативно када вријеђате другог ко вам упућује честитке! Заиста види се да су појединци који себе називају новинарима и који себе називају медијима потпуно пролупали и не знају гдје ударају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.05.2023 07:34

Бурлу треба хитно без суђења стрпати у доживотни затвор само на води, код свега катастрофалног у његовом тешком криминалу више од 20 година за народ несретни у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

03.05.2023 08:07

КО НИЈЕ СХВАТИО ДА ПРОПАЛИ МЕСАР, СЕ ВЕЋ 92 ДОБРО СНАЛАЗИ. МАЛО ЈЕ РЕЋИ. ТАЈ ЈЕ ГЛУП ИЛИ МУ СЕ ИСПЛАТИ ПРАВИТИ БУДАЛОМ И СЛИЈЕПИМ. БАЈИНА ПОЛИТИКА ТРУЛА, ЛОПОВСКА ВИШЕ ОД 3О ГОДИНА.

ОДГОВОРИТЕ