Licemjerne čestitke uoči dana slobode medija u Srpskoj

Sutra se širom svijeta obilježava Međunarodni dan slobode medija. Zato smo provjerili u kakvom stanju je novinarska zajednica u Republici Srpskoj i BiH i koliko novinarima prijeti dodatno sužavanje slobode govora i prostora za profesionalno izvještavanje?

Republika Srpska 02.05.2023 | 19:59
Licemjerne čestitke uoči dana slobode medija u Srpskoj

Svjetski dan slobode medija, novinari u Republici Srpskoj dočekuju u negativnoj atmosferi i strahu od dodatnog ograničavanja slobode govora.

"Što se tiče stanja u medijima i uopšte uslova i atmosfere za rad novinara situacija se znatno pogoršala od prošlog Svjetskog dana slobode medija", kaže novinar iz Banjaluke Ljiljana Smiljanić. 

Ona je ukazala na slučajeve u proteklim mjesecima u Banjaluci, kada je novinaru Nikoli Morači oduzet telefon i što je on dobio statu osumnjičenog lica u predmetu gdje to nije smjelo da se desi. 

Iako su novinari jasno ukazali da će kriminalizacija javne riječi ograničiti profesionalan rad novinara, a neće urediti javni prostor, kaže Smilajnićeva, redstavnici vlasti ne odustaju od spornih izmjena Krivičnog zakonika.

"Te probleme neće riješiti na ovaj način, napraviće još veći haos. Dovešće u pitanje opstanak brojnih kvalitetnih medija koji dobro rade svoj posao, a povećaće broj onih koji iz anonimnosti objavljuju sve što požele", kaže Smiljanićeva. 

 Pored sve većih pritisaka u posljednjim mjesecima su zabilježeni i direktni napadi na imovinu novinara. Tako su u martu oštrećeni automobili novinara Nikole Morače i Aleksandra Trifunovića.

"Ono što vidimo konkretno počevši od ove 2023. godine je jasan udarac slobodnim medijima, slobodnim novinarima u Republici Srpskoj. Svakog trećeg maja ispada kao neka jadikovka medija nad užasavajućom situacijom, ali ona je zaista takva", kaže novinar iz Banjaluke Elvir Padalović. 

Ni prošla godina, nije bila dobra kada su u pitanju prava novinara. Tako je zabilježeno 79 napada na novinare u BiH, od čega sedam prijetnji smrću, kao i jedan fizički napad. U 2022. je došlo do povećanja pritisaka i napada na novinare od čak 40% u odnosu na godinu prije.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Novinarska vnago

02.05.2023 21:33

Jedini gori od politicara

ODGOVORITE
Name

Baja veliki

03.05.2023 02:50

I ja im šaljem čestitku iz mog tamnog vilajeta

ODGOVORITE
Name

XOXO

03.05.2023 04:44

Crnogorski Diktator je pao doći će dan kada će pasti I DIKTATOR Srpske

ODGOVORITE
Name

Očekivano!

03.05.2023 05:24

Ova lažna vlast je tu da oduzima slobode,i da nas spriječi da se zovemo ljudskim bićima. A,tome smo mnogi putovali svojim nečinjenjem!!!Neka ide sve dođavola,svejedno klizimo u bezdan od dolaska nametnutog Dodika od strane naših neprijatelja.I tada su svi bili nijemi posmatrači,koji su svoj život doživljavali kao tuđi.Tek sad,nemamo pravo da se bunio,po cijenu da nas i fizički likvidiraju skupa sa našom djecom o kojoj nismo marili!!!Udri,Dodiče,koliko te volja!Gmizavce treba istrijebiti!!!

ODGOVORITE
Name

Milan

03.05.2023 05:49

Zamislite da vam neko kaže da ste licemjerni zato što tražite sankcionisanje klevete i poštovanje novinarskog kodeksa,, i onda se još takva uvreda prenosi u medijima i predstavlja od pojedinih medija kao nešto afirmativno kada vrijeđate drugog ko vam upućuje čestitke! Zaista vidi se da su pojedinci koji sebe nazivaju novinarima i koji sebe nazivaju medijima potpuno prolupali i ne znaju gdje udaraju!

ODGOVORITE
Name

re

03.05.2023 07:34

Burlu treba hitno bez suđenja strpati u doživotni zatvor samo na vodi, kod svega katastrofalnog u njegovom teškom kriminalu više od 20 godina za narod nesretni u RS.

ODGOVORITE
Name

+

03.05.2023 08:07

KO NIJE SHVATIO DA PROPALI MESAR, SE VEĆ 92 DOBRO SNALAZI. MALO JE REĆI. TAJ JE GLUP ILI MU SE ISPLATI PRAVITI BUDALOM I SLIJEPIM. BAJINA POLITIKA TRULA, LOPOVSKA VIŠE OD 3O GODINA.

ODGOVORITE