Гарда "Пантери" била једна од већих бригада

31 година је прошла од оснивања једне од највећих ратних – војних бригада, гарде "Пантери". Годишњица формирања обиљежена је у Бијељини уз почаст свим борцима који су погинули у протеклом одбрамбено отаџбинском рату.

Република Српска 02.05.2023 | 15:02
Гарда "Пантери" била једна од већих бригада

Ратни пут гарде "Пантери" био је може се рећи трновит али и славан. Уз епитет да су били најчаснија и најпоноснија бригада у Републици Српској, са поносом још увијек одају почаст онима због којих је Република Српска и створена.

"Наша бригада је прошла сва битнија ратишта у Републици Српској, одликована је орденом Немањића и Карађорђевом звездом другог реда. У нашој бригади је погинуо 101 човјек, 27 старјешина, 74 војника тако да смо поносни на наш ратни пут и битке које смо остваривали" свједочи Љубиша Савић, ратни командант бригаде "Пантери".

"Велики број бораца ове јединице је одликован највишим одликовањима, а и сама ратна јединица је одликована од стране предсједника РС. Ријетке су биле ситуације да животе жртвују и команданти, а ево овдје имамо примјер да је и Пантер погинуо који је био командант ратне јединице,“ казао је Радан Остојић, предсједник БОРС-а

Преживјели учесници одбрамбено отаџбинског рата, побринули су се за породице својих палих ратних другова, а потомци погинулих бораца кажу да је сјећање на жртве још увијек живо.

„Мени је изузетно драго што се и после толико година сјећате на наше погинуле очеве који су живот дали за ову нашу земљу. Ветерани нису заборавили на нас дјецу погинулих бораца. Редовно посјете гробове наших очева, зову нас, питају шта нам треба.“ каже Мира Јовановић, кћерка погинулог борца

"Гарда Пантери је нешто на шта смо ми изузетно поносни. Они су оживјели витешки дух српства и утабали су пут којим ми као потомци треба да идемо у наредном периоду. Тај пут је за нас веома јасан, а то је његовање традиције, културе и припадности српском народу.“ говори Бојан Савић, син Љубише Савића Маузера

Из градске управе поручују да је значај гарде Пантери немјерљив.

„Гарда Пантери је једна од најбољих бригада која је извојевала велике побједе широм ратишта и ослободила многе српске крајеве. Ту смо да се присјетимо њихове жртве и свега што су учинили за људе са ових простора.“ наглашава Радослав Остојић, савјетник градоначелника Бијељине

Након полагања вијенаца и цвијећа на спомен обиљежје погинулим борцима, отворена је и изложба ратних фотографија и фотографија гарде, гдје су уручена признања и одликовања члановима гарде Пантери.

(БН) Фото: БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Посав

02.05.2023 13:38

Пантери су били на разним ратиштима. Јесу ли били и у селу Брвник код Шамца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

02.05.2023 13:51

А јесу се они негде и борили?или су само снимали пјесме и спотове па објављивали видео касете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

02.05.2023 15:06

Срам да те буде за такве ријеци.

Name

Иатина

02.05.2023 14:12

А то су они мачићи сто су убијали цивиле по бијељини и брцком,чуј пантери

ОДГОВОРИТЕ
Name

Так

02.05.2023 14:13

Назалост и једна и друга гарда су данас ниста нула бидова ,људи заборављени ,обесправљени ,клосари позапосљавани ,и подобни дезертери.Толико о српском.патриотизму владајућих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

02.05.2023 14:57

Није ми познато ратиште гдје су се прославили..Ако неко зна да о бјави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очима гледао

02.05.2023 16:05

Чували су чаршију док се мобилисани грађани и сељаци чучали у рововима на првим линијама.

Name

Амбасадор

02.05.2023 15:32

Многи припадници "Елитни јединица " послије рата су постали криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре и прије

02.05.2023 18:48

Рата били криминалци. Читав режим, слобини људи, били и остали криминалци. Са криминалном намјером све и покренули.

Name

Петар

02.05.2023 16:55

Пантери су више били парада него борбена јединица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

02.05.2023 21:10

Ето ти знас да смо били парада. Ја сам лицно са гардом уцествовао у борбенимдејствима у брцком, на мајевици, у одбрани братунца и скелана, обудовцу према самцу, на бјеласници, и трескавици. Озрену бихацу, купресу. Цак смо стигли да одрадимо курс за падобранце. А мислим да сам био и у врднику сто овај горе пита.

Name

Као и врс

02.05.2023 23:06

...нисте ишли да браните РСК! ТУЂМАН гарантовао опстанак РС па ви пристали да будете издајници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

03.05.2023 06:10

Јесте пантери куд су прошли иза њих нису остали нити фрижидери,нити шпорети ни телевизори

ОДГОВОРИТЕ