Гдје су утрошене милијарде од акциза и путарина?!

За 16 година од путарина за одржавање путева и ауто-путева у Босни и Херцеговини прикупљено је око шест и по милијарди марака. Новац од акциза по правилу требало би да буде усмјерен на инфраструктурне пројекте, изградњу и одржавање путева. Међутим и поред огромног прилива у буџет од акциза, власт се и даље задужује код ризичних кредитора, ради изградње путева. Гдје је новац од акциза?

Република Српска 30.04.2023 | 19:45
Гдје су утрошене милијарде од акциза и путарина?!

Строго противљење укидању акциза предсједник Српске Милорад Додик правдао је стварањем, како је рекао, богате земље.

„Нема богате земље без великих пореза, редовних пореза који се плаћају.Овде се ствара један потпуно ирационалан приступ у коме малтене сви порези треба да се ослободе, па као сви би зивјели бајно и сви би били сретни. То наравно није тачно, јер ондаа то значи да нема путева, да нема школа, да нема обданишта, да нема болница, да нема много чега другог. Према томе одговорна политика налаже на то да се акцизе задрже, како би се ниво изграђености ауто-путева у БиХ повећао и то ће се тако и десити“, казао је Додик.

Новца од акциза препун је буџет, а изградње ауто-путева ни на видику. О одржавању путева сувишно је и говорити. Само по основу путарине за изградњу ауто-путева и реконструкцију других путева која се наплаћује од 2008. године до сада је прикупљено преко три милијарде марака.

Ако се анализира цијена изградње, до сада би БиХ требало да има преко 300 километара ауто-пута. Ако се у обзир узме комплетан      приход од акциза, требало би да имамо 800 километара аутопута. Тренутно у цијелој  БиХ постоји 240 километара трасе.  

„Када сам ја питао господина Пародија где су нам ауто-путеви, то је била 2008, 2009. или 2018. нема везе, питао сам гдје је осам милијарди у том периоду било прикупљено, питао сам где је 800 км, а ни један километар нисмо изградили својим парама, него све на кредит. Онда је он рекао онако, након мале паузе, па паре су вероватно отишле у јавни сектор. Дакле имамо нефункционално, нетранспарентно трошење новаца, који се прикупљају за потребе изградње ауто-путева. Путеви се граде из кредита, а паре које су за путеве, које иду у УИО,  завршавају у буџетима“, истиче економиста Зоран Павловић.

Међутим и поред енормног прилива у буџет по основу акциза, и даље се не  виде резултати из Додиковог објашњења. Новца би требало да има довољно за изградњу, одржавање и реконструкције путева, али власт посеже за новим кредитом и несигурним кредиторима. Уколико је, поред буџета препуњених по основу пореза, неопходно ново задужење, намеће се питање гдје је новац од акциза?    

„ Режим једноставно не бира средства. Њима је битно овог момента док су на власти, да се гради и да кроз то један дио средстава извраче себи, а шта ће бити са Републиком Српском, они нису забринути и њих то не интересује“, тврди независни посланик у  Народној скупштини Радислав Дончић.

„Сви знамо да када су акцизе повећане, да је тада речено да ће тај новац бити уложен у изградњу ауто-путева, у инфраструктурно повезивање дијелова Републике Српске различитих, а ми видимо сада да се задужујемо и то по неповољним и огромним кредитима код Кинеза за изградњу ауто-путева, док се новац, који је прикупљен акцизама ненамјенски троши“, истакла је  посланик Клуба Листе за правду и ред Загорка Граховац.

Да се средства троше у сврхе за које су планирана, сада би имали ту богату земљу о којој Додик прича, као оправдање за неукидање акциза. Изградња путева и ауто-путева чини једну земљу транзитном те тако привлачи и туристе и инвеститоре. Возећи  путевима које сада имамо, до жељене локације, извијесно је само оштећење возила.

(БН)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

АР

30.04.2023 18:05

У бакинцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.04.2023 18:36

Паре од акциза су отишле на плате паразита буџетара.

Name

Ре

30.04.2023 19:01

Новац од акциза тросе и крцме беспотребне владе у БиХ разна министарства разне дирекције итд. Од 3,5 милиона становника скоро милион је администрација која никакве сврхе нема се да ухљеби родбину, кумове, послуснике. И да сметају једни другима компликујуци све сто се компликовати да како мени ниста функционално. Елем остацете сами ми сви одосмо Шваби а ви се ј..те стоко лоповска

Name

СТАТИСТИЦАР

30.04.2023 19:27

ЦОВЈЕКА СТЕ ПРЕВИСЕ ОЗБИЉНО СХВАТИЛИ.ДАНАС ПРИЦА ЈЕДНО,СУТРА ДРУГО,И ТАКО ГОДИНАМА,ВИ МУ ВЈЕРИЈЕТЕ,САД ВЕЦ ЗАБОРАВЉА КАД ЦЕ СТА РЕЦИ ПА ЦИНИ ЈЕДНУ ИЗА ДРУГЕ ГРЕСКУ КОЈУ НЕМОЗЕ ДА САКРИЈЕ.СЛУЦАЈ МИЛАНОВИЦ,ДЈОКОВИЦ,СЛУЦАЈ ГЛАСАЊА У САВЈЕТУ ЕВРОПЕ,НЕЗНА НИ КО МУ ЈЕ ЦЛАН СНСД У ОАРЛАМЕНТАРНОЈ СКУПСТИНИ ЕВРОПЕ,САЊА ВУЛИЦ ПОТОАРОЛ СТРАНКЕ,ЛОС КОРЕКТОР,ЗУНИЦ И МАЗАЛИЦА СЕ ПОЛАКО ИЗВЛАЦЕ ПО СТРАНИ.СВЕ ЛИЦИ НА ЈЕДНУЛАКРДИЈУ ОД ПОЛИТИКЕ У ВРИЈЕМЕ КАД ЈЕ СРПСКИ НАРОД НАОАДНУТ СА СВИХ СТРАНА.САД ЈЕ ПИТРЕБНИЈА МУДРОСТ ВЕЦА НЕГО ИКАД У ИСТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

Name

Чуј гдје

30.04.2023 19:29

Па у приватни ђепови!

Name

Мицко

01.05.2023 06:10

БОГАТЕ ЗЕМЉЕ ОД АКЦИЗА И ПУТАРИНА ГРАДЕ НОВЕ ПУТЕВЕ,,ГРАДЕ ФАБРИКЕ И ЗАПОСЉАВАЈУ ЉУДЕ А НАС МИЛОКРАД САМО ПЉАЦКА И РАЗГОНИ НАРОД ПО БИЈЕЛОМ СВИЈЕТУ.У БОГАТИМ ЗЕМЉАМА НА АУТО ПУТУ СУ МИЛИОНИ АУТА А КОД НАС САМО КАД СТИГНУ ОВИ ИЗ ДИЈАСПОРЕ ПО АУТО ПУТУ ИМА ВОЗИЛА И КАДА СЕ ВРАТЕ ОНИ ПО НЕКО АУТО СТРЉАЦНЕ ЈЕР НАРОД ЈЕ ОТИСАО ТРБУХОМ ЗА КРУХОМ..

Name

Реалиста

01.05.2023 06:11

Мафија гдје води дрзаву ту је пропаст а народ себи бира мафију за власт,,е сад нек испаста..

Name

Ре ре

01.05.2023 09:46

Ако ти сметају људи који примају плату са буџета, ти своју дјецу одведи у шуму да се школују, а стару мајку код неке гатаре на лијечење.

Name

ре ре ре

01.05.2023 10:17

Захтевао сам да се плате "просветара" који иначе ништа не знају и не раде а већина их има купљене дипломе у Брчком ускладе са бројем радних сати, будући да раде 3 сата днавно x 5 дана 15 сати од 40часовне радне седмице па им аутоматски тих 1200КМ треба срезати на 450КМ. А да им се плате током 4 месеца распуста зимског прољетног и летњег укину. Тиме би се постигле толике уштеде у буџету да би за само једну годину могле бити изграђене три хидроелектране на Дрини и да продајемо никад скупљу струју Европи а не да се паразити бахате по Карибима.

Name

@Ре ре

01.05.2023 21:20

Као отац троје сколараца сматрам да сам компетентан да оцјеним да би моја дјеца имала боље образовање да их подуцавају дивље зивотиње него наставници у сколи (свака цаст екстремно ријетким изузецима од којих је вецина пред пензију). Зена и ја их куци мотивисемо да уце, и врло цесто останемо у соку од дубине незнања и глупости које доносе из сколе. Сто се тице лијецења, сви који имају избор одавно се лијеце у приватној пракси. Они који не могу то себи да приусте, дом здравља или гатара су подјенако валидне опције, јер сансе за оздрављене буду отприлике исте... како неко мозе да се претвара да зивимо у другацијем свијету, то ми никако није јасно?

Name

Заре

30.04.2023 19:25

Не лупајте молим вас. ММФ сваки пут запријети властима да не дирају акцизе јер је то сигурност за враћање кредита. Ни ПДВ не може да се дира јер је и то сигурност за враћање милионских дугова бих. Тако да наши политичари НЕ СМИЈУ дарнути та намете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

30.04.2023 20:12

Заре јесте то тако али пре тога генерал је покрао сва та средства за враћање дугова и наравно ММФ хоће сигурну гаранцију за враћање кредита а то је сад за сад на жалост код нас најсигурније .

Name

Зоран

01.05.2023 00:49

Постоји ли ревизија у насем систему јел могуце да ТО ПИТАЊЕ НИКАД ОПОЗИЦИЈА НИЈЕ ПОСТАВИЛА НА СКУПСИТИ па ако се и ту не мозе ријесити мозе на улици..опозиција само мало заталаса проблем и угаси се..ПОСТАВИТИ ПИТАЊЕ НАКОН ТОЛИКОГОДИНА ГДЈЕ СУ ПАРЕ ЈЕ ЛАКРДИЈА

Name

Приједорчанин М.

01.05.2023 04:46

Ено лове у становима и вилама по Србији и Београд на води,а подоста у страним банкама плус у рс,све се зна.само полако...

Name

Комсија

01.05.2023 06:04

И даље остаје питање засто нема висе инфраструктурних пројеката.

Name

Фочанац

01.05.2023 06:48

Херцеговина, до Рогоја уопште не треба да плаћа регистрацију аута, шта то плаћа онај што вози локално по оваквим путевима?

Name

РеЗаре

01.05.2023 08:24

НЕМАС ТИ ПОЈМА ВЈЕРОВАТНО И ТИ БРСТИС БУДЗЕТ,,КАД ЈЕ ТАКО ЗАСТО ЈЕ САДА ПАНИКА И ПОКУСАЈ СВАКАКВИ МАНИПУЛАЦИЈА ЈЕР ПАРА НЕМА ОПЉАЦКАНЕ СУ А НА НАПЛАТУ СТУЗУ ВЕЛИКИ ДУГОВИ ОД КРЕДИТА..ТИ СИ БАЈИН УВЛАКАЦ,,ЗАРЕ.

Name

@Фочанац

01.05.2023 10:03

Фочак - ни школе ни пута.

Name

Милан

30.04.2023 20:35

Питање представља вријеђање интелигенције сваког човјека! Акцизе су утрошене су за враћање кредита за изградњу путева и аутопутева! Према томе да ли су директно кориштене за изградњу или су служиле за отплату кредитних ануитета је исто, што значи да су кориштене за поменуту изградњу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

01.05.2023 09:41

Мрс будало лазљива.

Name

АЛО МИЛАНЕ...

01.05.2023 11:14

Говориш о изградњи, а не помињеш тзв. уградњу?!

Name

Милан за АЛО МИЛАНЕ

01.05.2023 12:13

Сад не оспораваш да се из акциза граде путеви већ се извлачиш бјежећи на терен да се краде, баш си права лупањга!

Name

АЛО МИЛАНЕ. РЕЖИМСКИ ЧОВЕЧЕ!

01.05.2023 13:58

Немој нам матере ти рећи да си члан владајуће клике. Или си можда слеп код очију. Не могу да верујем да има и таквих слепаца. Ипак и ти имаш користи. Не мораш признати и не очекујем да признаш. Па зашто нас онада терате у дужничко ропство дижући ''повољне'' кредите, а ауто-путева нигде, Да не говоримо о путевима. и да не помињемо путеве у Херцеговини.

Name

Милан

01.05.2023 16:11

Ајде ми ти отвори очи молим те кад си тако видовит. Знаш ли ти да кад се подигне кредит да се не може одмах правити аутопут, да прво мора бити расписан тендер за извођача радова, да се морају испоштовати жалбени рокови па тек након тога да се изабере извођач и уведе у посао.

Name

НАЗДРАВЉЕ!

01.05.2023 18:14

Ето ти ме научи како се врше инвестиције господине (ако не вређам) Милане. Благо нама с таквим стручњацима да не кажем експертима.

Name

ХАЈДЕ ЕКСПЕРТЕ ОДГОВОРИ...

01.05.2023 18:20

И колике су цене по километру у Српској ''госн'' милане? Нећеш о томе. Чуди ме!

Name

Полетарац

01.05.2023 21:27

Ти Милане вриједјас своју интелигенцију, а не насу. Јер си управо рекао да ако на примјер купујес ауто, ти цес свој кес да оставис у новцанику и узмес кредит, а онда цес из новцаника да плацас рате кредита СА КАМАТОМ и да ти је то супер рјесење... Забољела ме глава од твоје празноглавости. А ако цемо правити буквално поредјење, у тој твојој куповини аута ниси само кратак за камату, вец и за мито које морас дати слузбенику у банци да ти среди кредит... ма у праву си, скроз исто као да си га платио у кесу и одвезао куци ?

Name

ДИПЛ. ЕК.

02.05.2023 07:30

БРАВО 'ПОЛЕТАРАЦ' ЗА КОМЕНТАР! САМО ШТО НЕКИМА НЕ ВРЕДИ ОБЈАШЊАГВАТИ ЛОГИЧНЕ АКСИОМЕ. НЕИЗЛЕЧИВИ СУ НАЖАЛОСТ.

Name

Милан за Полетарац

02.05.2023 07:57

Нико нема одједном толико средстава на рачуну од акциза да би могао расписати тендер јер да би се тендер расписао претходно морају бити резервисана средства у том износу за који се изводе радови. Да ли неко узима на тендеру, може се натуцати да узима или не узима и то нека се утврђује кроз судски поступак, али је неспорно да се акцизе користе за изградњу путева и аутопутева, и зато једно такво шупљирање у смислу зашто се дижу кредити кад имамо акцизе, је вријеђање интелигенције сваког човјека мислећи да је неко луд и да не зна проконтати својом главом већ му треба неко други бити тутор и објашњавати како се кобајаги кредити за аутопутеве дижу беспотребно! Зато вам пада у воду такав покушај подметања!

Name

АЛООО МИКИИИ...

02.05.2023 08:10

Па зашто онда твоји ментори признаше да су средства од акциза ''отишла'' у јавни сектор? А где су отишла одатле, можемо само нагађати. Да нису можда утрошена за бољитак грађана. Цврц! Немојте се даље упињати да нас лажете. ДОСТА ЈЕ ВАШИХ ЛАЖИ!

Name

А

01.05.2023 07:37

Ко вам је рекао да су утрошене?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

01.05.2023 10:48

Па бар двије су на сигурном код вође краља милорада првог

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛАГО НАМА С ЊИМА...

01.05.2023 11:06

Колико год било тешко, мора се признати да су властодршци добро ''простудирали'' народе на овим несрећним просторима. Ништа или готово ништа се не чини да их отерамо са власти и што је битније да вратимо новац и богатство што су покрали и што још увек краду. Мирни једнодевни простести ће их срушити с власти мало прекосутра. Узалуд чекамо да нас тзв. опозиција позове и подржи на грађански непослух. ''Одушевим'' се кад чујем на улици разговор старијих људи и кад кажу 1. Добро је што не пуца... Сачувај нас Боже. Пре свега на овим несрећним просторима нема ко да ратује пошто су млади побегли и једина срећна чињеница због тога је да неће бити пуцњаве. Под 2. Стерилне чиче кажу можда су пензије мале, али битно је да су редовне. Наздравље! И под 3. И ови, мислећи на опозиционаре, исти су к'о и ови властодршци и што да их мењамо. Благо нама. Зар на овим несрећним просторима нема довољно умних и поштених, младих људи да замене ове наше бајне вође које су се однародиле. Има ли нам спаса ако је стање овакво као што га описах, питам се?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема

01.05.2023 16:34

Спаса нам нема ал пропасти нећемо. Младих поштених има ал нису у странкама тако да их не можемо ни изабрати. Поштених у странкама нема, ало нема поштених у странкама. Ако ти неко каже другачије буди сигуран да те лаже. Све ја њих знам и пратим још од 90-их све сами и голи шљам у читавој бившој Yу.

Name

С КИМ МИ ЖИВИМО...

01.05.2023 18:21

Кажи то несрећном Милану.

Name

Прасеци

01.05.2023 20:10

Утросено на Горицина нова уста, на кокаин сина Игора, на педерлуке Станивуковица, на поткивање оне кобиле Зељке, на неуспјесни покусај исправљана лица Зоре Видовиц,… листа нема краја

ОДГОВОРИТЕ