Gdje su utrošene milijarde od akciza i putarina?!

Za 16 godina od putarina za održavanje puteva i auto-puteva u Bosni i Hercegovini prikupljeno je oko šest i po milijardi maraka. Novac od akciza po pravilu trebalo bi da bude usmjeren na infrastrukturne projekte, izgradnju i održavanje puteva. Međutim i pored ogromnog priliva u budžet od akciza, vlast se i dalje zadužuje kod rizičnih kreditora, radi izgradnje puteva. Gdje je novac od akciza?

Republika Srpska 30.04.2023 | 19:45
Gdje su utrošene milijarde od akciza i putarina?!

Strogo protivljenje ukidanju akciza predsjednik Srpske Milorad Dodik pravdao je stvaranjem, kako je rekao, bogate zemlje.

„Nema bogate zemlje bez velikih poreza, redovnih poreza koji se plaćaju.Ovde se stvara jedan potpuno iracionalan pristup u kome maltene svi porezi treba da se oslobode, pa kao svi bi zivjeli bajno i svi bi bili sretni. To naravno nije tačno, jer ondaa to znači da nema puteva, da nema škola, da nema obdaništa, da nema bolnica, da nema mnogo čega drugog. Prema tome odgovorna politika nalaže na to da se akcize zadrže, kako bi se nivo izgrađenosti auto-puteva u BiH povećao i to će se tako i desiti“, kazao je Dodik.

Novca od akciza prepun je budžet, a izgradnje auto-puteva ni na vidiku. O održavanju puteva suvišno je i govoriti. Samo po osnovu putarine za izgradnju auto-puteva i rekonstrukciju drugih puteva koja se naplaćuje od 2008. godine do sada je prikupljeno preko tri milijarde maraka.

Ako se analizira cijena izgradnje, do sada bi BiH trebalo da ima preko 300 kilometara auto-puta. Ako se u obzir uzme kompletan      prihod od akciza, trebalo bi da imamo 800 kilometara autoputa. Trenutno u cijeloj  BiH postoji 240 kilometara trase.  

„Kada sam ja pitao gospodina Parodija gde su nam auto-putevi, to je bila 2008, 2009. ili 2018. nema veze, pitao sam gdje je osam milijardi u tom periodu bilo prikupljeno, pitao sam gde je 800 km, a ni jedan kilometar nismo izgradili svojim parama, nego sve na kredit. Onda je on rekao onako, nakon male pauze, pa pare su verovatno otišle u javni sektor. Dakle imamo nefunkcionalno, netransparentno trošenje novaca, koji se prikupljaju za potrebe izgradnje auto-puteva. Putevi se grade iz kredita, a pare koje su za puteve, koje idu u UIO,  završavaju u budžetima“, ističe ekonomista Zoran Pavlović.

Međutim i pored enormnog priliva u budžet po osnovu akciza, i dalje se ne  vide rezultati iz Dodikovog objašnjenja. Novca bi trebalo da ima dovoljno za izgradnju, održavanje i rekonstrukcije puteva, ali vlast poseže za novim kreditom i nesigurnim kreditorima. Ukoliko je, pored budžeta prepunjenih po osnovu poreza, neophodno novo zaduženje, nameće se pitanje gdje je novac od akciza?    

„ Režim jednostavno ne bira sredstva. Njima je bitno ovog momenta dok su na vlasti, da se gradi i da kroz to jedan dio sredstava izvrače sebi, a šta će biti sa Republikom Srpskom, oni nisu zabrinuti i njih to ne interesuje“, tvrdi nezavisni poslanik u  Narodnoj skupštini Radislav Dončić.

„Svi znamo da kada su akcize povećane, da je tada rečeno da će taj novac biti uložen u izgradnju auto-puteva, u infrastrukturno povezivanje dijelova Republike Srpske različitih, a mi vidimo sada da se zadužujemo i to po nepovoljnim i ogromnim kreditima kod Kineza za izgradnju auto-puteva, dok se novac, koji je prikupljen akcizama nenamjenski troši“, istakla je  poslanik Kluba Liste za pravdu i red Zagorka Grahovac.

Da se sredstva troše u svrhe za koje su planirana, sada bi imali tu bogatu zemlju o kojoj Dodik priča, kao opravdanje za neukidanje akciza. Izgradnja puteva i auto-puteva čini jednu zemlju tranzitnom te tako privlači i turiste i investitore. Vozeći  putevima koje sada imamo, do željene lokacije, izvijesno je samo oštećenje vozila.

(BN)

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

AR

30.04.2023 18:05

U bakincima

ODGOVORITE
Name

re

30.04.2023 18:36

Pare od akciza su otišle na plate parazita budžetara.

Name

Re

30.04.2023 19:01

Novac od akciza trose i krcme bespotrebne vlade u BiH razna ministarstva razne direkcije itd. Od 3,5 miliona stanovnika skoro milion je administracija koja nikakve svrhe nema se da uhljebi rodbinu, kumove, poslusnike. I da smetaju jedni drugima komplikujuci sve sto se komplikovati da kako meni nista funkcionalno. Elem ostacete sami mi svi odosmo Švabi a vi se j..te stoko lopovska

Name

STATISTICAR

30.04.2023 19:27

COVJEKA STE PREVISE OZBILJNO SHVATILI.DANAS PRICA JEDNO,SUTRA DRUGO,I TAKO GODINAMA,VI MU VJERIJETE,SAD VEC ZABORAVLJA KAD CE STA RECI PA CINI JEDNU IZA DRUGE GRESKU KOJU NEMOZE DA SAKRIJE.SLUCAJ MILANOVIC,DJOKOVIC,SLUCAJ GLASANJA U SAVJETU EVROPE,NEZNA NI KO MU JE CLAN SNSD U OARLAMENTARNOJ SKUPSTINI EVROPE,SANJA VULIC POTOAROL STRANKE,LOS KOREKTOR,ZUNIC I MAZALICA SE POLAKO IZVLACE PO STRANI.SVE LICI NA JEDNULAKRDIJU OD POLITIKE U VRIJEME KAD JE SRPSKI NAROD NAOADNUT SA SVIH STRANA.SAD JE PITREBNIJA MUDROST VECA NEGO IKAD U ISTORIJI REPUBLIKE SRPSKE.

Name

Čuj gdje

30.04.2023 19:29

Pa u privatni đepovi!

Name

Micko

01.05.2023 06:10

BOGATE ZEMLJE OD AKCIZA I PUTARINA GRADE NOVE PUTEVE,,GRADE FABRIKE I ZAPOSLJAVAJU LJUDE A NAS MILOKRAD SAMO PLJACKA I RAZGONI NAROD PO BIJELOM SVIJETU.U BOGATIM ZEMLJAMA NA AUTO PUTU SU MILIONI AUTA A KOD NAS SAMO KAD STIGNU OVI IZ DIJASPORE PO AUTO PUTU IMA VOZILA I KADA SE VRATE ONI PO NEKO AUTO STRLJACNE JER NAROD JE OTISAO TRBUHOM ZA KRUHOM..

Name

Realista

01.05.2023 06:11

Mafija gdje vodi drzavu tu je propast a narod sebi bira mafiju za vlast,,e sad nek ispasta..

Name

Re re

01.05.2023 09:46

Ako ti smetaju ljudi koji primaju platu sa budžeta, ti svoju djecu odvedi u šumu da se školuju, a staru majku kod neke gatare na liječenje.

Name

re re re

01.05.2023 10:17

Zahtevao sam da se plate "prosvetara" koji inače ništa ne znaju i ne rade a većina ih ima kupljene diplome u Brčkom usklade sa brojem radnih sati, budući da rade 3 sata dnavno x 5 dana 15 sati od 40časovne radne sedmice pa im automatski tih 1200KM treba srezati na 450KM. A da im se plate tokom 4 meseca raspusta zimskog proljetnog i letnjeg ukinu. Time bi se postigle tolike uštede u budžetu da bi za samo jednu godinu mogle biti izgrađene tri hidroelektrane na Drini i da prodajemo nikad skuplju struju Evropi a ne da se paraziti bahate po Karibima.

Name

@Re re

01.05.2023 21:20

Kao otac troje skolaraca smatram da sam kompetentan da ocjenim da bi moja djeca imala bolje obrazovanje da ih poducavaju divlje zivotinje nego nastavnici u skoli (svaka cast ekstremno rijetkim izuzecima od kojih je vecina pred penziju). Zena i ja ih kuci motivisemo da uce, i vrlo cesto ostanemo u soku od dubine neznanja i gluposti koje donose iz skole. Sto se tice lijecenja, svi koji imaju izbor odavno se lijece u privatnoj praksi. Oni koji ne mogu to sebi da priuste, dom zdravlja ili gatara su podjenako validne opcije, jer sanse za ozdravljene budu otprilike iste... kako neko moze da se pretvara da zivimo u drugacijem svijetu, to mi nikako nije jasno?

Name

Заре

30.04.2023 19:25

Не лупајте молим вас. ММФ сваки пут запријети властима да не дирају акцизе јер је то сигурност за враћање кредита. Ни ПДВ не може да се дира јер је и то сигурност за враћање милионских дугова бих. Тако да наши политичари НЕ СМИЈУ дарнути та намете.

ODGOVORITE
Name

Tatar

30.04.2023 20:12

Zare jeste to tako ali pre toga general je pokrao sva ta sredstva za vraćanje dugova i naravno MMF hoće sigurnu garanciju za vraćanje kredita a to je sad za sad na žalost kod nas najsigurnije .

Name

Zoran

01.05.2023 00:49

Postoji li revizija u nasem sistemu jel moguce da TO PITANJE NIKAD OPOZICIJA NIJE POSTAVILA NA SKUPSITI pa ako se i tu ne moze rijesiti moze na ulici..opozicija samo malo zatalasa problem i ugasi se..POSTAVITI PITANJE NAKON TOLIKOGODINA GDJE SU PARE JE LAKRDIJA

Name

Prijedorčanin M.

01.05.2023 04:46

Eno love u stanovima i vilama po Srbiji i Beograd na vodi,a podosta u stranim bankama plus u rs,sve se zna.samo polako...

Name

Komsija

01.05.2023 06:04

I dalje ostaje pitanje zasto nema vise infrastrukturnih projekata.

Name

Fočanac

01.05.2023 06:48

Hercegovina, do Rogoja uopšte ne treba da plaća registraciju auta, šta to plaća onaj što vozi lokalno po ovakvim putevima?

Name

ReZare

01.05.2023 08:24

NEMAS TI POJMA VJEROVATNO I TI BRSTIS BUDZET,,KAD JE TAKO ZASTO JE SADA PANIKA I POKUSAJ SVAKAKVI MANIPULACIJA JER PARA NEMA OPLJACKANE SU A NA NAPLATU STUZU VELIKI DUGOVI OD KREDITA..TI SI BAJIN UVLAKAC,,ZARE.

Name

@Fočanac

01.05.2023 10:03

Fočak - ni škole ni puta.

Name

Milan

30.04.2023 20:35

Pitanje predstavlja vrijeđanje inteligencije svakog čovjeka! Akcize su utrošene su za vraćanje kredita za izgradnju puteva i autoputeva! Prema tome da li su direktno korištene za izgradnju ili su služile za otplatu kreditnih anuiteta je isto, što znači da su korištene za pomenutu izgradnju!

ODGOVORITE
Name

Re Milan

01.05.2023 09:41

Mrs budalo lazljiva.

Name

АЛО МИЛАНЕ...

01.05.2023 11:14

Говориш о изградњи, а не помињеш тзв. уградњу?!

Name

Milan za ALO MILANE

01.05.2023 12:13

Sad ne osporavaš da se iz akciza grade putevi već se izvlačiš bježeći na teren da se krade, baš si prava lupanjga!

Name

АЛО МИЛАНЕ. РЕЖИМСКИ ЧОВЕЧЕ!

01.05.2023 13:58

Немој нам матере ти рећи да си члан владајуће клике. Или си можда слеп код очију. Не могу да верујем да има и таквих слепаца. Ипак и ти имаш користи. Не мораш признати и не очекујем да признаш. Па зашто нас онада терате у дужничко ропство дижући ''повољне'' кредите, а ауто-путева нигде, Да не говоримо о путевима. и да не помињемо путеве у Херцеговини.

Name

Milan

01.05.2023 16:11

Ajde mi ti otvori oči molim te kad si tako vidovit. Znaš li ti da kad se podigne kredit da se ne može odmah praviti autoput, da prvo mora biti raspisan tender za izvođača radova, da se moraju ispoštovati žalbeni rokovi pa tek nakon toga da se izabere izvođač i uvede u posao.

Name

НАЗДРАВЉЕ!

01.05.2023 18:14

Ето ти ме научи како се врше инвестиције господине (ако не вређам) Милане. Благо нама с таквим стручњацима да не кажем експертима.

Name

ХАЈДЕ ЕКСПЕРТЕ ОДГОВОРИ...

01.05.2023 18:20

И колике су цене по километру у Српској ''госн'' милане? Нећеш о томе. Чуди ме!

Name

Poletarac

01.05.2023 21:27

Ti Milane vrijedjas svoju inteligenciju, a ne nasu. Jer si upravo rekao da ako na primjer kupujes auto, ti ces svoj kes da ostavis u novcaniku i uzmes kredit, a onda ces iz novcanika da placas rate kredita SA KAMATOM i da ti je to super rjesenje... Zaboljela me glava od tvoje praznoglavosti. A ako cemo praviti bukvalno poredjenje, u toj tvojoj kupovini auta nisi samo kratak za kamatu, vec i za mito koje moras dati sluzbeniku u banci da ti sredi kredit... ma u pravu si, skroz isto kao da si ga platio u kesu i odvezao kuci ?

Name

ДИПЛ. ЕК.

02.05.2023 07:30

БРАВО 'ПОЛЕТАРАЦ' ЗА КОМЕНТАР! САМО ШТО НЕКИМА НЕ ВРЕДИ ОБЈАШЊАГВАТИ ЛОГИЧНЕ АКСИОМЕ. НЕИЗЛЕЧИВИ СУ НАЖАЛОСТ.

Name

Milan za Poletarac

02.05.2023 07:57

Niko nema odjednom toliko sredstava na računu od akciza da bi mogao raspisati tender jer da bi se tender raspisao prethodno moraju biti rezervisana sredstva u tom iznosu za koji se izvode radovi. Da li neko uzima na tenderu, može se natucati da uzima ili ne uzima i to neka se utvrđuje kroz sudski postupak, ali je nesporno da se akcize koriste za izgradnju puteva i autoputeva, i zato jedno takvo šupljiranje u smislu zašto se dižu krediti kad imamo akcize, je vrijeđanje inteligencije svakog čovjeka misleći da je neko lud i da ne zna prokontati svojom glavom već mu treba neko drugi biti tutor i objašnjavati kako se kobajagi krediti za autoputeve dižu bespotrebno! Zato vam pada u vodu takav pokušaj podmetanja!

Name

АЛООО МИКИИИ...

02.05.2023 08:10

Па зашто онда твоји ментори признаше да су средства од акциза ''отишла'' у јавни сектор? А где су отишла одатле, можемо само нагађати. Да нису можда утрошена за бољитак грађана. Цврц! Немојте се даље упињати да нас лажете. ДОСТА ЈЕ ВАШИХ ЛАЖИ!

Name

A

01.05.2023 07:37

Ko vam je rekao da su utrošene?

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

01.05.2023 10:48

Pa bar dvije su na sigurnom kod vođe kralja milorada prvog

ODGOVORITE
Name

БЛАГО НАМА С ЊИМА...

01.05.2023 11:06

Колико год било тешко, мора се признати да су властодршци добро ''простудирали'' народе на овим несрећним просторима. Ништа или готово ништа се не чини да их отерамо са власти и што је битније да вратимо новац и богатство што су покрали и што још увек краду. Мирни једнодевни простести ће их срушити с власти мало прекосутра. Узалуд чекамо да нас тзв. опозиција позове и подржи на грађански непослух. ''Одушевим'' се кад чујем на улици разговор старијих људи и кад кажу 1. Добро је што не пуца... Сачувај нас Боже. Пре свега на овим несрећним просторима нема ко да ратује пошто су млади побегли и једина срећна чињеница због тога је да неће бити пуцњаве. Под 2. Стерилне чиче кажу можда су пензије мале, али битно је да су редовне. Наздравље! И под 3. И ови, мислећи на опозиционаре, исти су к'о и ови властодршци и што да их мењамо. Благо нама. Зар на овим несрећним просторима нема довољно умних и поштених, младих људи да замене ове наше бајне вође које су се однародиле. Има ли нам спаса ако је стање овакво као што га описах, питам се?!

ODGOVORITE
Name

Nema

01.05.2023 16:34

Spasa nam nema al propasti nećemo. Mladih poštenih ima al nisu u strankama tako da ih ne možemo ni izabrati. Poštenih u strankama nema, alo nema poštenih u strankama. Ako ti neko kaže drugačije budi siguran da te laže. Sve ja njih znam i pratim još od 90-ih sve sami i goli šljam u čitavoj bivšoj Yu.

Name

С КИМ МИ ЖИВИМО...

01.05.2023 18:21

Кажи то несрећном Милану.

Name

Praseci

01.05.2023 20:10

Utroseno na Goricina nova usta, na kokain sina Igora, na pederluke Stanivukovica, na potkivanje one kobile Zeljke, na neuspjesni pokusaj ispravljana lica Zore Vidovic,… lista nema kraja

ODGOVORITE