Министри се не оглашавају због злоупотребе дјеце

Министар просвјете и културе Жељка Стојичић и министар унутрашњих послова Синиша Каран,као једни од организатора, још увијек се нису огласили о овом питању. Сада је на потезу Влада Српске да објасни шта се догодило и због чега су дјеца злоупотребљена на догађају гдје се једино поштовање требало показати, а не масовност присуства људи.

Република Српска 30.04.2023 | 17:15
Министри се не оглашавају због злоупотребе дјеце

Десетине аутобуса са ученицима основних и средњих школа из свих крајева Републике Српске, од Требиња, Невесиња, Братунца, Бијељине, Добоја до Посавине и крајишких општина, остало је заглављемо на путу за Доњу Градину 23.априла и нису дошли до стратишта на обиљежавања пробоја из Јасеновца и страдање народа у геноциду. Поставља се питање хоће ли злоупотреба дјеце у политичке сврхе бити кажњена и ко ће одговарати?

Лоша организације доласка дјеце у Доњу Градину, довела је до колапса у саобраћају. Због врућине неки ученици су колабрирали, у застоју је било стотињак аутобуса и малих возила, и на крају нису могли ни стићи до одредишта.

Професори који су повели дјецу су огорчени јер се дјеца малтретирају. 15 сати су провели у аутобусу, а на крају нису дошли до планираног одредишта. Социолог Владимир Васић сматра да дјеца треба да обилазе такве догађаје али да је то могло да се организује или дан раније или касније јер се не смије дозволити мијешање политике чак и у социјализацију дјеце. Изненађује и то што нема реакције  надлежних институција.

"Ово што ми свједочимо да се десило искориштавање је не само у том случају него генерално у неке политичке прилике у БиХ. Сматрам да је то неодговорно и недопустиво и не води у добром правцу да се политика у друштву афирмише као нешто што је позитивно и добро мислим да би инситуције требале да поведу рачуна да имамо осјећај да су то дјеца“, истиче Владимир Васић, социолог.

Закони у Босни и Херцеговини не забрањују злоупотребу дјеце у предизборној кампањи или у политичке сврхе, па се не могу казнити ни странке нити родитељи. У складу с тим, чини се, СНСД не сматра да је ишта лоше урађено довођењем дјеце у Доњу Градину.

„Што се тиче организације тај простор није припремљен да прими толики број људи и сигурно је да су се десили одређени пропусти али у тим околностима које су биле мислим да је и полиција и све службе одрадиле коректан посао по том питању“, каже  Игор Жунић, шеф клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Злоупотреба дјеце и ученика у партијске сврхе и то на помену жртвама геноцида у Доњој Градини је велики скандал јер играти на карту традиционалних виједности и породице у том случају је за сваку осуду, сматрају у опозицији.

„Ми дјецу морамо организовано водити у Градину током читаве године, а не само одређеног датума а сврха свега не треба да буде да само слушају политику  и политичке говоре и да политичари буду главне звијезде догађаја и да се таква трагедија обиљежава на такав начин да политичари буду у првом плану“, истиче Мирна Савић Бањац, посланик ПДП-а у НС РС.

„То је било право малтретирање дјеце наравно и раније је било да се иде на историјски час и да се дјеца уче о историји и овај пут је то могло али не на тај дан кад се то све обиљежава него кроз неке излете да се одржи историјски час и да им се објасни шта се догодило“, истиче  Мирјана Орашанин, посланик СДС-а у НС РС.

Министар просвјете и културе Жељка Стојичић и министар унутрашњих послова Синиша Каран,као једни од организатора,још увијек се нису огласили о овом питању. Сада је на потезу Влада Српске да објасни шта се догодило и због чега су дјеца злоупотребљена на догађају гдје се једино поштовање требало показати, а не масовност присуства људи.

(БН) Фото: БН

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Www

30.04.2023 15:37

Завршиће као и све у некој од ладица, ујео вук магарца,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

30.04.2023 16:30

Па шта ће влада објашњавати кад све то потиче од њих.Битно је инкасирао који политички поен. Битно се сутра похвалити да је СНСД на челу са Караном довело 15 аутобуса дјака не ибезбедивси им ни довољно воде а не шта више.А ти генерале подај своме милион зато што се не дрогира.Фуј јадови .

Name

ЖИКАЖ

30.04.2023 17:35

КАРАН ЈЕ ЖЕШЋА ЛОПИНА.

Name

Биги

30.04.2023 18:39

Ради тога,јазавац Дамјановиц ,тразит це да буде Министар просвјете ...све јео н наредио из РПЗ гдје је нацелник.Гребе се и угурава у оци Додику.

Name

д

30.04.2023 16:03

они да се огласе, шта се они питају, да изгубе ухљебљење, сраман је назив за те људе министар, они су слуге али не народа, слуге освајача избора са добром платом отетом од народа, незарађеном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бербо

30.04.2023 16:04

цисто злоупотребљавање и искориставање дјеце у дневнополитицке сврхе... надлезни требају одговарати по кривицном закону искориставање малољетника....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

30.04.2023 16:40

Питање број 2. Кад це добојски градонацелник Борис Јериниц да престане злоупотребљавати дјецу из добојског вртица и без сагласности родитеља објављује слике дјеце на свом фејсбук профилу а све у политицке сврхе. Кад це добојски СНСД да престане објављивати слике малисана и подјелу пакетица на својој страници а све у политицке сврхе. То су питања. А ови родитељи који су пустили дјецу да их Додик злоупотребљава за свој политицки маркетинг они су тек за посматрање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2023 18:05

Има ли неко довољно храбар да дигне оптузбу за злоупотребу или су само кукавице у Добоју?

Name

Приједор

30.04.2023 16:42

Драги ауторе, уценици су, назалост, КОЛАБИРАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

30.04.2023 16:53

Као да наставници и директори нису знали зашто дјеца иду на Градину ма дајте па све директоре школа је поставио СНСДе и сваки је члан СНСДеа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

30.04.2023 17:08

Сад ће болесни вођа измислити неки нови напад на Републику Српску да се ова брука заборави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

30.04.2023 18:03

Па засто би коментарисали било ста? Политика функционисе на нацин потенцирај своје 'успјехе' или оно сто мозес представит као успјех, не коментариси своје греске или пропусте, а увелицај гафове и греске противника. То се види и на опозицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопаре

30.04.2023 18:07

Зато је најбоље урадила општина Лопаре. Кад се све завршило, организовали посјету дјеце истој локацији без икаквих проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није тачно

30.04.2023 19:13

Пјешачили и оно 7 километара тамо-амо. Не измишљај. Из БН дошли близу на 10 км па донијели одлуку о повратку назад јер се видјело шта чека дјецу.

Name

РЕШО А.

30.04.2023 18:50

Добро, све сте узурпирали ( са цик и шмит... лова често квари !) , али зашто сте сада "ударили" на дјецу !? Жунић , снсд интелектуалац ... објашњава,пропусти у организацији ! Жунићу ,молим вас, прочитај те нешто о ПОЛ ПОТУ !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОД

01.05.2023 06:41

ОД ДОДИКА ДО КАРАНА СВИ СУ ЛУЂАЦИ А ЖАО МИ ТЕ ДЈЕЧИЦЕ ПОПАДАЛИ И ГЛАДНИ И ЖЕДНИ. СРАМ ИХ БИЛО

Name

Хе Хе

30.04.2023 19:00

Дај не зајебавајте, какви министри, обична сељадија је у питању ! Све је то школовано а нигдје нема образованог човјека !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

30.04.2023 20:50

Има рјесење за тај проблем! Бојкот наставе, родитељи да адекватно реагују па када дјеца не додју у сколу сви це се они огласити до несретног министра.... Овдје, назалост, мора само улица и масовни протести јер од заробљених институција нема ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

01.05.2023 05:31

Никад висе моје дијете нигдје неце ици фуј фуј фуј а мали унуцици од додика нису били маму вам ј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гори од ЦГ

01.05.2023 06:27

Како каже Жунић "да је и полиција и све службе одрадиле коректан посао по том питању“, не би полицајци на лицу мјеста гунђали и псовали те који су им наредили да дођу у 3 ујутро да обезбјеђују политичаре. Полицајци и возила хитне помоћи су превозила дјецу, до неких се ни хитна служба није могла пробити, а политичари су у лимузинама са пратњом јурили кроз дјецу и ниједно нису повезли! Дјеца су пјешачила по 12 км. Неко је добио флашицу воде и јабуку, већина ни то, јер је било свега 5 волонтера који су дијелили! То је слика и прилика Републике Српске, срамота за вјечност. Ништа им није свето, ни дјеца, ни страдале жртве. Издали су и себе и своје мртве претке и све нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука и срамота

01.05.2023 06:32

Не морају се ни оглашавати кад се нико не буни. Стиче се утисак да је свима добро. Нико нече у протест, штрајк, да тужи, а они праве срамоту од које се ни ми остали не можемо опрати. Ако ћутимо и гледамо, ништа не чинимо, само коментаришемо, ни Бог нам неће помоћи. Нико ту ни мозга нема и ко има, заборавио да га користи. Брука су и ти директорчићи школа који су похитали да изврше наређење с врха и довуку и на силу запослене и дјецу. Само је света пара и власт код њих, образа нема нико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеја

01.05.2023 10:53

Све директоре скола иминистре скупити у једну уционицу, наредити им да напису један састав из српског језика па то фино прегледати. Сви који добију позитивну, нека остану ту гдје јесу. Мислим да је постено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

01.05.2023 12:54

Свако зна да се ту претходних година окупљало 1-2 хиљаде људи, 40 - 50 аутобуса и пар стотина аута. Долазак свију и њихов одлазак нису трајали дуже од једног сата. Шта се овима из режима мотало у глави, када су натјерали да дође више стотина аутобуса и преко 20 хиљада људи, на мјесто гдје за то нема капацитета, то само они знају. Полиција је данима тражила и налазила мјеста за паркирање толиког броја аутобуса, али је проблем што су аутобуси требали да искрцају сву ту дјецу на самом комплексу и да се истим путем празни врате на мјеста удаљена и 10 км. гдје би се парирали. Колапс је настао зато што су сви дошли мање више у исто вријеме, када је то било немогуће извести, јер аутобусима треба придодати и велики број аутомобила и неколико колона возила под пратњом која, а зна се по ЗООБС-а, на путевима у БиХ, имају предност, у односу на све, ма колико нас то иритирало.

ОДГОВОРИТЕ