Ministri se ne oglašavaju zbog zloupotrebe djece

Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić i ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan,kao jedni od organizatora, još uvijek se nisu oglasili o ovom pitanju. Sada je na potezu Vlada Srpske da objasni šta se dogodilo i zbog čega su djeca zloupotrebljena na događaju gdje se jedino poštovanje trebalo pokazati, a ne masovnost prisustva ljudi.

Republika Srpska 30.04.2023 | 17:15
Ministri se ne oglašavaju zbog zloupotrebe djece

Desetine autobusa sa učenicima osnovnih i srednjih škola iz svih krajeva Republike Srpske, od Trebinja, Nevesinja, Bratunca, Bijeljine, Doboja do Posavine i krajiških opština, ostalo je zaglavljemo na putu za Donju Gradinu 23.aprila i nisu došli do stratišta na obilježavanja proboja iz Jasenovca i stradanje naroda u genocidu. Postavlja se pitanje hoće li zloupotreba djece u političke svrhe biti kažnjena i ko će odgovarati?

Loša organizacije dolaska djece u Donju Gradinu, dovela je do kolapsa u saobraćaju. Zbog vrućine neki učenici su kolabrirali, u zastoju je bilo stotinjak autobusa i malih vozila, i na kraju nisu mogli ni stići do odredišta.

Profesori koji su poveli djecu su ogorčeni jer se djeca maltretiraju. 15 sati su proveli u autobusu, a na kraju nisu došli do planiranog odredišta. Sociolog Vladimir Vasić smatra da djeca treba da obilaze takve događaje ali da je to moglo da se organizuje ili dan ranije ili kasnije jer se ne smije dozvoliti miješanje politike čak i u socijalizaciju djece. Iznenađuje i to što nema reakcije  nadležnih institucija.

"Ovo što mi svjedočimo da se desilo iskorištavanje je ne samo u tom slučaju nego generalno u neke političke prilike u BiH. Smatram da je to neodgovorno i nedopustivo i ne vodi u dobrom pravcu da se politika u društvu afirmiše kao nešto što je pozitivno i dobro mislim da bi insitucije trebale da povedu računa da imamo osjećaj da su to djeca“, ističe Vladimir Vasić, sociolog.

Zakoni u Bosni i Hercegovini ne zabranjuju zloupotrebu djece u predizbornoj kampanji ili u političke svrhe, pa se ne mogu kazniti ni stranke niti roditelji. U skladu s tim, čini se, SNSD ne smatra da je išta loše urađeno dovođenjem djece u Donju Gradinu.

„Što se tiče organizacije taj prostor nije pripremljen da primi toliki broj ljudi i sigurno je da su se desili određeni propusti ali u tim okolnostima koje su bile mislim da je i policija i sve službe odradile korektan posao po tom pitanju“, kaže  Igor Žunić, šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zloupotreba djece i učenika u partijske svrhe i to na pomenu žrtvama genocida u Donjoj Gradini je veliki skandal jer igrati na kartu tradicionalnih vijednosti i porodice u tom slučaju je za svaku osudu, smatraju u opoziciji.

„Mi djecu moramo organizovano voditi u Gradinu tokom čitave godine, a ne samo određenog datuma a svrha svega ne treba da bude da samo slušaju politiku  i političke govore i da političari budu glavne zvijezde događaja i da se takva tragedija obilježava na takav način da političari budu u prvom planu“, ističe Mirna Savić Banjac, poslanik PDP-a u NS RS.

„To je bilo pravo maltretiranje djece naravno i ranije je bilo da se ide na istorijski čas i da se djeca uče o istoriji i ovaj put je to moglo ali ne na taj dan kad se to sve obilježava nego kroz neke izlete da se održi istorijski čas i da im se objasni šta se dogodilo“, ističe  Mirjana Orašanin, poslanik SDS-a u NS RS.

Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić i ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan,kao jedni od organizatora,još uvijek se nisu oglasili o ovom pitanju. Sada je na potezu Vlada Srpske da objasni šta se dogodilo i zbog čega su djeca zloupotrebljena na događaju gdje se jedino poštovanje trebalo pokazati, a ne masovnost prisustva ljudi.

(BN) Foto: BN

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Www

30.04.2023 15:37

Završiće kao i sve u nekoj od ladica, ujeo vuk magarca,

ODGOVORITE
Name

Tatar

30.04.2023 16:30

Pa šta će vlada objašnjavati kad sve to potiče od njih.Bitno je inkasirao koji politički poen. Bitno se sutra pohvaliti da je SNSD na čelu sa Karanom dovelo 15 autobusa djaka ne ibezbedivsi im ni dovoljno vode a ne šta više.A ti generale podaj svome milion zato što se ne drogira.Fuj jadovi .

Name

ЖИКАЖ

30.04.2023 17:35

КАРАН ЈЕ ЖЕШЋА ЛОПИНА.

Name

Bigi

30.04.2023 18:39

Radi toga,jazavac Damjanovic ,trazit ce da bude Ministar prosvjete ...sve jeo n naredio iz RPZ gdje je nacelnik.Grebe se i ugurava u oci Dodiku.

Name

d

30.04.2023 16:03

oni da se oglase, šta se oni pitaju, da izgube uhljebljenje, sraman je naziv za te ljude ministar, oni su sluge ali ne naroda, sluge osvajača izbora sa dobrom platom otetom od naroda, nezarađenom.

ODGOVORITE
Name

berbo

30.04.2023 16:04

cisto zloupotrebljavanje i iskoristavanje djece u dnevnopoliticke svrhe... nadlezni trebaju odgovarati po krivicnom zakonu iskoristavanje maloljetnika....

ODGOVORITE
Name

Doboj

30.04.2023 16:40

Pitanje broj 2. Kad ce dobojski gradonacelnik Boris Jerinic da prestane zloupotrebljavati djecu iz dobojskog vrtica i bez saglasnosti roditelja objavljuje slike djece na svom fejsbuk profilu a sve u politicke svrhe. Kad ce dobojski SNSD da prestane objavljivati slike malisana i podjelu paketica na svojoj stranici a sve u politicke svrhe. To su pitanja. A ovi roditelji koji su pustili djecu da ih Dodik zloupotrebljava za svoj politicki marketing oni su tek za posmatranje.

ODGOVORITE
Name

Re

30.04.2023 18:05

Ima li neko dovoljno hrabar da digne optuzbu za zloupotrebu ili su samo kukavice u Doboju?

Name

Prijedor

30.04.2023 16:42

Dragi autore, ucenici su, nazalost, KOLABIRALI.

ODGOVORITE
Name

#

30.04.2023 16:53

Kao da nastavnici i direktori nisu znali zašto djeca idu na Gradinu ma dajte pa sve direktore škola je postavio SNSDe i svaki je član SNSDea

ODGOVORITE
Name

Petar

30.04.2023 17:08

Sad će bolesni vođa izmisliti neki novi napad na Republiku Srpsku da se ova bruka zaboravi.

ODGOVORITE
Name

BL

30.04.2023 18:03

Pa zasto bi komentarisali bilo sta? Politika funkcionise na nacin potenciraj svoje 'uspjehe' ili ono sto mozes predstavit kao uspjeh, ne komentarisi svoje greske ili propuste, a uvelicaj gafove i greske protivnika. To se vidi i na opoziciji.

ODGOVORITE
Name

Lopare

30.04.2023 18:07

Zato je najbolje uradila opština Lopare. Kad se sve završilo, organizovali posjetu djece istoj lokaciji bez ikakvih problema.

ODGOVORITE
Name

Није тачно

30.04.2023 19:13

Пјешачили и оно 7 километара тамо-амо. Не измишљај. Из БН дошли близу на 10 км па донијели одлуку о повратку назад јер се видјело шта чека дјецу.

Name

REŠO A.

30.04.2023 18:50

Dobro, sve ste uzurpirali ( sa cik i šmit... lova često kvari !) , ali zašto ste sada "udarili" na djecu !? Žunić , snsd intelektualac ... objašnjava,propusti u organizaciji ! Žuniću ,molim vas, pročitaj te nešto o POL POTU !!

ODGOVORITE
Name

NAROD

01.05.2023 06:41

OD DODIKA DO KARANA SVI SU LUĐACI A ŽAO MI TE DJEČICE POPADALI I GLADNI I ŽEDNI. SRAM IH BILO

Name

He He

30.04.2023 19:00

Daj ne zajebavajte, kakvi ministri, obična seljadija je u pitanju ! Sve je to školovano a nigdje nema obrazovanog čovjeka !

ODGOVORITE
Name

Borac

30.04.2023 20:50

Ima rjesenje za taj problem! Bojkot nastave, roditelji da adekvatno reaguju pa kada djeca ne dodju u skolu svi ce se oni oglasiti do nesretnog ministra.... Ovdje, nazalost, mora samo ulica i masovni protesti jer od zarobljenih institucija nema nista!

ODGOVORITE
Name

Bl

01.05.2023 05:31

Nikad vise moje dijete nigdje nece ici fuj fuj fuj a mali unucici od dodika nisu bili mamu vam j

ODGOVORITE
Name

Gori od CG

01.05.2023 06:27

Kako kaže Žunić "da je i policija i sve službe odradile korektan posao po tom pitanju“, ne bi policajci na licu mjesta gunđali i psovali te koji su im naredili da dođu u 3 ujutro da obezbjeđuju političare. Policajci i vozila hitne pomoći su prevozila djecu, do nekih se ni hitna služba nije mogla probiti, a političari su u limuzinama sa pratnjom jurili kroz djecu i nijedno nisu povezli! Djeca su pješačila po 12 km. Neko je dobio flašicu vode i jabuku, većina ni to, jer je bilo svega 5 volontera koji su dijelili! To je slika i prilika Republike Srpske, sramota za vječnost. Ništa im nije sveto, ni djeca, ni stradale žrtve. Izdali su i sebe i svoje mrtve pretke i sve nas!

ODGOVORITE
Name

Bruka i sramota

01.05.2023 06:32

Ne moraju se ni oglašavati kad se niko ne buni. Stiče se utisak da je svima dobro. Niko neče u protest, štrajk, da tuži, a oni prave sramotu od koje se ni mi ostali ne možemo oprati. Ako ćutimo i gledamo, ništa ne činimo, samo komentarišemo, ni Bog nam neće pomoći. Niko tu ni mozga nema i ko ima, zaboravio da ga koristi. Bruka su i ti direktorčići škola koji su pohitali da izvrše naređenje s vrha i dovuku i na silu zaposlene i djecu. Samo je sveta para i vlast kod njih, obraza nema niko.

ODGOVORITE
Name

Ideja

01.05.2023 10:53

Sve direktore skola iministre skupiti u jednu ucionicu, narediti im da napisu jedan sastav iz srpskog jezika pa to fino pregledati. Svi koji dobiju pozitivnu, neka ostanu tu gdje jesu. Mislim da je posteno.

ODGOVORITE
Name

Bok

01.05.2023 12:54

Svako zna da se tu prethodnih godina okupljalo 1-2 hiljade ljudi, 40 - 50 autobusa i par stotina auta. Dolazak sviju i njihov odlazak nisu trajali duže od jednog sata. Šta se ovima iz režima motalo u glavi, kada su natjerali da dođe više stotina autobusa i preko 20 hiljada ljudi, na mjesto gdje za to nema kapaciteta, to samo oni znaju. Policija je danima tražila i nalazila mjesta za parkiranje tolikog broja autobusa, ali je problem što su autobusi trebali da iskrcaju svu tu djecu na samom kompleksu i da se istim putem prazni vrate na mjesta udaljena i 10 km. gdje bi se parirali. Kolaps je nastao zato što su svi došli manje više u isto vrijeme, kada je to bilo nemoguće izvesti, jer autobusima treba pridodati i veliki broj automobila i nekoliko kolona vozila pod pratnjom koja, a zna se po ZOOBS-a, na putevima u BiH, imaju prednost, u odnosu na sve, ma koliko nas to iritiralo.

ODGOVORITE