Додик се боји остати без државне имовине јер онда неће имати шта распродавати

Ситуација у БиХ никада није мирна, али се циклично појављују раздобља јако високе напетости. Углавном се ради о политичким провокацијама у служби владајућих политичких елита, које извикивањем националистичких парола, пријетњама и уцјенама покушавају скренути пажњу с изузетно лоше привредне ситуације у којој се налази та држава.

Република Српска 30.04.2023 | 17:07
Додик се боји остати без државне имовине јер онда неће имати шта распродавати

Недавно је исти политички игроказ извео Милорад Додик, предсједник Републике Српске, пријетећи одцјепљењем тог дијела БиХ. Најављује потписивање документа о заштити ентитетске имовине који, уз остало, садржи најаву извођења полиције Републике С-а на административну црту раздвајања с Федерацијом БиХ.

Дејтонским споразумом је граница између два ентитета БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, одређена тек административно и не допушта се успостављање било каквог надзора на граници и слободе кретања. Додиков би план, да се проведе у дјело, значио кршење самог споразума којим је де фацто парадржава Република Српска и успостављена.

Али провокације овакве врсте су дио политичког фолклора БиХ и главна сврха им је скретање пажње с других проблема. Пуно је лакше прикупљати политичку подршку паролама и пријетњама него говорити о стварним проблемима које дијеле оба ентитета БиХ, а који су понајвише економске природе. Ситуација је поготово лоша у Републици Српској.

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ НАЈВЕЋА ЕКОНОМСКА РУПА У СУСЈЕДСТВУ

Ситуација с привредом и условима живота у цијелој БиХ је благо речено поражавајућа, а Република Српска је неразвијенији дио ионако економски заостале државе. Да би се избјегле оптужбе за манипулацију подацима, потребно је погледати информације и упоредити самих институција Републике Српске, у овом случају Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Она прати главне економске индикаторе самог ентитета у чијем је власништву те их упоређује с Федерацијом БиХ и сусједним државама, Хрватском и Србијом. Укључена је и ЕУ, али је разлика толико велика да Републику Српску нема смисла упоређивати с просјеком држава ЕУ.

Република Српска је економски слабија од Федерације БиХ по свим параметрима, неразвијенија је од Србије и далеко неразвијенија од Хрватске. То је разлог великог исељавања, па је с некадашња 1.4 милиона становника (2004.) спала на тек нешто више од 1.12 милиона становника 2019.

Посљедњи комплетни подаци којима располаже Инвестиционо-развојна банка Републике Српске се односе на 2019., па ћемо се тиме послужити јер се односи нису битно промијенили до 2022. Номинални бруто домаћи производ (БДП) је 5.75 милијарди евра, што је тек пола БДП-а Федерације БиХ (11.85 милијарди), осам пута мање него Србије (49.1 милијарда) и више од девет пута мање него Хрватске (53.9 милијарди).

СРПСКА НИЈЕ БИТНА ЧАК НИ У РЕГИОНАЛНИМ ОКВИРИМА

То су апсолутни износи и говоре о самој величини привреде, не о развијености. За то можемо користити БДП по становнику, који показује разлике у нивоу економског развоја. И према том показатељу Република Србија заостаје.

БДП по становнику Републике Српске износи 5.035 евра, Федерације БиХ 5.409 евра, Србије 6.628 евра, а Хрватске 13.259 евра. То нам даје општу слику, која у правилу увијек кореспондира с појединачним показатељима развијености и стандарда.

Остварени извоз производа по становнику Републике Српске је 2019. износио 1.619 евра, Федерације БиХ 1.782 евра, Србије 2.410 евра, Хрватске 3.741 евро. Подаци које наводи Развојно-инвестицона банка Републике Српске нису савршено усклађени с подацима свјетских институција, али не одступају значајно. Углавном показују стварно стање, а то је да Република Српска економски није баш битна ни у регионалним ни у еуропским оквирима.

ЈАКО НИЗАК ЖИВОТНИ СТАНДАРД СТАМОВНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Толико о цјелокупној привреди, а могу се уочити и разлике у платама и пензијама. 2019. је просјечна мјесечна нето плата исплаћена у Републици Српској износила свега 464 евра, у Федерацији БиХ 475 евра, Србији 467 евра, а Хрватској 870 евра.

Треба напоменути да је званична стопа незапослености била 24.8 посто. Од 2008. је раст плата у Републици Српској износио само 20 посто, мање него у Србији, па чак и мање него у далеко развијенијој Хрватској. Ситуација с пензијама је посебно поражавајућа. У Републици Српској је износила 194 евра, Федерацији БиХ 213 евра, Србији 224 евра, Хрватској 341 евро.

Иако је проблем (не)одрживости пензионог система свееуропски, и јако је изражен у Хрватској, Србији и цијелој БиХ, Република Српска има посебно велик проблем. Број радника и пензионера је скоро изједначен, с тек десетак хиљада радника више него што има пензионера.

С обзиром на то да је према подацима у Републици Српској у 2022. рођено 9118 дјеце, а умрле су 16.263 особе, ситуација ће дугорочно постајати све гора. Генерално је очекивани животни вијек годину дана мањи него у Србији и пет година мањи него у Хрватској.

ДОДИК СЕ БОЈИ ОСТАТИ БЕЗ ДРЖАВНЕ ИМОВИНЕ ЈЕР ОНДА НЕЋЕ ИМАТИ ШТА РАСПРОДАТИ

Сви наведени економски подаци указују на једноставну чињеницу да Република Српска није економски одржива и опстаје захваљујући задуживању. Наравно, то не значи да је задуженија од развијенијих земаља, али јој је одржавање дуга пуно теже.

Сиромашније земље су углавном мање задужене од богатих, због саме чињенице да не могу одржавати високи ниво дугова. Често имају неефикасан порески систем, тј. уопште не могу прикупљати порезе (ма колики били). Постоји деликатна граница до које се сиромашне државе могу задуживати и јако је ниска. Република Српска је прешла ту границу.

Уставни суд БиХ је у септембру прошле године донио пресуду по којој је власник имовине у БиХ (попут ријека, шума итд.) држава Босна и Херцеговина, из чега произлази да Република Српска и Федерација БиХ могу само користити ту имовину, а не њоме управљати. Додику је то проблем јер је врло могуће да ће бити нужно продавати ту имовину да би се смањили дугови Републике Српске..

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ РЕЛАТИВНО ЗАДУЖЕНИЈА ОД ФЕДЕРАЦИЈЕ БиХ

Према доступним информацијама, јавни дуг Босне и Херцеговине на дан 31. децембра 2021. достигао је ниво од 12.82 милијарде конвертибилних марака, или 6.58 милијарди евра. Од тога се на Федерацију БиХ односило 51.08 посто, а Републику Српску 48.04 посто.

Иако је то релативно ниских 34.82 посто јавног дуга у односу на укупни БДП, с обзиром на низак ниво економског развоја, то је превише. Ако се узме у обзир да унутар Републике Српске живи трећина становништва БиХ, а на њу отпада скоро пола дуга, за тај ентитет је ситуација далеко гора него у Федерацији. Јавни дуг по становнику Републике Српске је отприлике два пута већи него у Федерацији БиХ.

ДОДИК СЕ ЗАДУЖУЈЕ НА СВЕ СТРАНЕ, ПОМАЖЕ МУ И ОРБАН

Република Српска се посљедњих година прекомјерно задуживала, и тек долази период када ће тај дуг стићи на наплату. У децембру 2022. се задужила за 110 милиона евра за покривање старих дугова код Извозно-увозне банке Мађарске (ЕXИМ). Ради се о државној банци, а задужење је с каматом од пет посто фиксно и два посто затезна камата.

Због тога што је државна и за њена задужења гарантује Мађарска, спекулише се да је контролише сам Орбан. Разни мађарски предузетници повезани с Орбаном су у прошлости од ње добивали повољне кредите, а међу њима је и Орбанов зет.

Ипак, Република Српска је већином задужена код Европске инвестиционе банке. Након тога је већина дуга у обвезницама (дуг према приватним инвеститорима), према Свјетској банци (WБ), те Међународном монетарном фонду (ММФ).

ДУГОВИ СТИЖУ НА НАПЛАТУ, А ДОДИК ОСТАЈЕ БЕЗ ИМОВИНЕ КОЈУ МОЖЕ ПРОДАВАТИ ДА ИХ ПОКРИЈЕ

Прије неколико дана је објављено и да се планира ново задужење издавањем 25 милијуна конвертибилних марака обвезница почетком маја, и то с каматном стопом од 5.8 посто. То је релативно скупо задужење, чак и с обзиром на тренутни раст цијене задужења у цијелом свијету.

Али с обзиром на то да Република Српска не ужива велико повјерење инвеститора, процјењује се да је већи ризик банкрота (немогућности враћања дугова). Агенција Стандард & Поор'с је у фебруару ове године након анализе економске ситуације Републике Српске потврдила кредитни рејтинг "Б" са стабилним изгледима. То је дубоко у подручју "смећа", с процијењеним великим ризиком да се дуг не врати. Исти кредитни рејтинг има и Федерација БиХ.

ДОДИКОВ ИГРОКАЗ 

Република Српска се у 2022. на различите начине задужила за око 700 милиона конвертибилних марака, четири пута више него што се у истом раздобљу задужила Федерација БиХ. Ова година ће бити проблематична јер на наплату долази 1.2 милијарде конвертибилних марака, што чини петину буџета.

С обзиром на дугове који долазе на наплату, што ће захтијевати нова задужења само да би се подмирила стара дуговања, логично је да Додик не жели препустити имовину вриједну милијарде евра. Све остало је политички игроказ.

(Индеx) Фото: Армин Дургут ПИXСЕЛЛ 

Коментари / 77

Оставите коментар
Name

БАЊА ЛУКА

30.04.2023 15:13

Е ТО ЈЕ ТО....

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

30.04.2023 16:54

Ја би из цијеле дрзаве отјерао све политицаре.Доста 5 добрих економиста и да воде цијелу БИХ. Гарантујем бољу дрзаву за зивот за све њене становнике врло брзо. само да је политику забранити овдје.

Name

ок

30.04.2023 17:10

Сваки дан Додик овака онакав . Дајте људи смирите своје емоције.

Name

Р.

30.04.2023 19:04

Треба тако док народ неимао висе за хљеб да купи,па нека бирају и даље овакве своје заститнике ако су им добри.

Name

Ре

30.04.2023 19:25

90 одсто негативних ситуација и напетости су изазване од Додика са отцјепљенима, блокадама и пријетњама истим.

Name

Миле и компанија

01.05.2023 05:18

Све сам своје попио и продо...

Name

Да да

01.05.2023 05:23

Додо распродо државно и друштвено а мени рођаци замјере кад своје продам

Name

Мој

01.05.2023 06:34

Миле је битанга.

Name

Татар

30.04.2023 15:16

Његов страх је веома оправдан Он је родјени трговац преварант који ни у рату није радио што и сав нормалан свет неко је нелегално трговао и од тада му је то постала професионална деформација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

30.04.2023 21:09

Срби треба да се организују и пред Усатвни суд Босне и Херцеговине,да траже да БАГРИ ЗАБРАНИ ПРОДАВАТИ,НИЈЕ ИМ ЋАЋЕВИНА.Срби који су се борили против УС БиХ,да то траже,докле је све отишло.

Name

Томислав Марковитсцх

30.04.2023 15:16

Бајо, пусти паре, идемо референдум! Хеј, историјски тренутак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2023 19:10

Додика само занима како то распродати какав интерес Српске какви бакраци. Зна он да то није могуце. Само имовину књизи на БиХ а користење на локалне заједнице гдје це узивати пуно право опстине и становништво. Иначе це продати бјелосвјетским остаплерима да нам узму све.

Name

Ре

30.04.2023 19:11

Па имовину моземо заститити само ако се књизи на БиХ иначе она оде у бесцјење

Name

Ре

01.05.2023 16:22

Само имовину на БиХ и тад је сигурно да је немозе продати нико. А користити це је онај гдје је имовина наравно

Name

Трн

30.04.2023 15:18

Мафију ПОД хитно н'а робију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отпор

30.04.2023 15:18

Стоп СНСД терору !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ронхилудин Малборенко

30.04.2023 15:19

Ту треба додати и повелике парцеле које је присвојила прва породица за своје фирме и користи их за воцњаке,дио тог је дрзавна имовина и ако би била укњизена према пресуди уставног суда не би било брања сљива и друзења са драгим водјом у организацији младих СНСД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

А народ?

30.04.2023 15:32

Народ се боји остаће без Додика! Даном не ваља неби му давали глас. Какав народ такав вођа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ

30.04.2023 15:39

ЦИЉ ОВОГ ОДВРАТНОГ СТВОРА СЛУГЕ ВАТИКАНСКОГ И СОТОНЕ У ЉУДСКОМ ОБЛИКУ КОЈА НАС ЈЕ ОПЉАЦКАЛАНИ ОДНИЈЕЛА НАСЕ МИЛИЈАРДЕ ЈЕ САДА РАТ.САМО РАТ ЗЛИКОВЦА СПАСАВА ОД СУДА НАРОДА.САМО РАТОМ МОЗЕ САКРИТИ ПОХАРАНЕ МИЛИЈАРДЕ.ЈОС МУ ОСТАЛО ДА НАС НАПРАВИ КИНЕСКИМ РОБОВИМА И ДА УЗМЕ И ТУ ЈОС КОЈУ МИЛИЈАРДУ.ЗАР ДА НАМ ЗЛИКОВАЦ ПРОДА И ВОДЕ И ЗЕМЉИСТЕ И ВАЗДУХ.ОЦЕМО ЛИ ТО ДОЗВОЛИТИ?СУМЕ ЈЕ ПОКРО СА СВОЈИМ ЗЛИКОВЦИМА,РУДНА БОГАТСТВА ПОКРО СА РАСИДОМ СЕРДАРОВИМ,ЛИТВАНЦИМА И ОСТАЛИМ ОЛОСЕМ СВЈЕТСКИМ. УУУХАААПСИИИМОООГААА БИЦЕ КАСНО.ДОВОЉНА ЈЕ ИСКРА И ОН ЈЕ ИСПУНИО ЦИЉ.ОН ОД МИЛИЈАРДИ НЕ ЗНА ДЈЕ ЦЕ ПРИЈЕ.А МИИИ ЗНАМО ЛИ МИ КУД И СТА ЦЕМО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

30.04.2023 15:40

Па то свака птица на грани зна Једино му преостало да покуса да замути воде а све у нади да це се биједа опет ухватити орузја а он са дебелом гузицом у крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

За рви

01.05.2023 06:43

Све сте у праву и добро и тацно и исправно и истинито,,,али,али, где је памет ОВЦАМА.

Name

Зоран

30.04.2023 15:41

Зло од човјека и највећи издајник икада Додик!Живјели Ђоковићи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан М

30.04.2023 15:43

Народ мора бити кажњен, јер је сам одлучио да бира криминалце 20 и кусур година.Нису Милу и компањоне бирали ни Бошњаци, Британци ни Амери (јесу га довели), него грађани РС.Немојте само причу избори су покрадени.То се изађе као у ЦГ масовно и сруши диктатор.Умјесто да се за све афере за вријеме короне, корупцјју, криминал,сиромаштво,непотизам Секта сурово казни,они су сваки пут награђивани.Е па господо грађани,сви ви који имате интерес па гласате за Милу две деценије,рачуни ће вам стићи кад тад, немојте мислити да ће вас заобићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бојан М

30.04.2023 16:24

Јадно је што већина не мисли као ти. Народ воли да слуша Додикове лажи, бајке, народ вјерује Додику а не својим очима и стомаку. Народ не види гдје је, да ће због његових (не)дјела испаштати баш народ. Народ је крив за ово стање

Name

Бојан

30.04.2023 21:26

Република српска управо Живи од Мржње и национализма. Све је то исто! Тривиц је у реторици блажа, Ал исти Ултра навионалиста. А СДС да не спомињем! Знамо да је СДС 90-их био на власти и знамо све. Нема помака чим се бира српска ова, или она странка. Од Национализма се не живи! Види се у приложеном тексту и графици. Држава БиХ неби смјела имати нити Једну етно националну странку. Велики корак је сто је у ФБиХ СДП у влади, те члан предсједништва управо из СДП. Огромни је то помак, ми овдје нисмо ни свјесни шта то знаци и који је то помак!

Name

Ре Бојан

01.05.2023 07:56

Драго ми је што неко коначно схвата шта значи то што смо ми у ентитету Федерација изгласали СДП и скинули СДА. Али имате ли ви уопште такве странке у свом ентитету?

Name

БЛ

30.04.2023 15:50

Ја сам и прије избора рекао ако победи СНСД цак це се и РВИ и бивси борци окренут БИХ и бит против овакве Српске и власти, и опозиција нема ста конкретно да понуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

30.04.2023 16:01

Ко њему јос вјерује каквао оцјеплхење то су прице за малу дјецу и оне његове улизице ,њему висе невјерују ни његова дјеца а поготово ми нормални који му нисмо никад ни вјеровали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уздравље

30.04.2023 16:06

Из наслова закљуцујем 1) да је заправо РС узурпатор државне имовине која у ствари припада БиХ, 2) да је РС банкрот, цим мора да продаје имовину за коју мисли да јој припада, и 3) да вас води лудјак и сизофреницар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

30.04.2023 17:03

Све би тако било кад би се питао овај који је писао овај текст. Наравно да је Додик корупционар , рекетас и криминалац, али имовина Републике Српске је имовина Републике Српске и не дамо је! Поздрав

Name

Ре овако

30.04.2023 19:04

Ти стварно немас појма ста писес, па сутра би свака опстина могла да трази имовину на којој се налази, хааллоооо, не лупајте глупости

Name

Ре овако

30.04.2023 19:12

Па не мозес ти да недас несто сто није твоје. Твоје и моје и свације је само оно сто је уписано 1/1 у катастру…све остало припада Босни и Херцеговини…примјер: зивис у згради и твој је стан 1/1 а хаустор, кров зграде и улаз у зграду је од свих станара који ту зиве

Name

Борац врс

30.04.2023 16:09

Сто смо ми успели сацувати са 24,000 погинулих и 100 000 рањених. један цовек је успио растурити, Бог нек му суди кад вец ми нисмо у могуцности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојдо

30.04.2023 16:21

Дјубре раселио народ и распродаје народску имовину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.04.2023 16:22

Јавним добрима се по закону не може располагати нити је ико до сада располагао том имовином нити ће убудуће ико располагати! Према томе пада у воду сва прича како некоме треба та имовина да би је могао залагати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

30.04.2023 17:49

Еј Милане Милане упоран си.

Name

ре Милан

30.04.2023 18:04

Бити глуп није срамота, али верујем да је родитељима мало неугодно.

Name

Милан за Ре Милан

30.04.2023 18:20

Тебе је очито срамота што је текст о наводном жељи за залагање државне имовине за кредите, одмах проваљен и разбијен у прампарчад. Ако имаш контрааргумент измеси га! Пошто немаш онда боље не укључуј се у расправу!

Name

Ре Милан

01.05.2023 09:42

Прави си резимски магарац.

Name

клокан

30.04.2023 16:28

постоје људи којисе боје да власт неизгубе за властце дати и оца и матер па цаксу спремни и властиту децу дати а власт неце дати ни за властити зивот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доротеа

30.04.2023 16:36

Е јадо,јадни. Имовина је српског народа,а не Додикова. Знаш ли јадо колико је земље отето од Срба у Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре дорат

30.04.2023 19:10

Не лупај глулости, нико нигде није отео земљу нити је то могуце, само безобразно нас лазес овде, разумем да зелис несто да написес, онда не писи лази

Name

Легитимини представник

01.05.2023 04:01

А колико Бошњацима у РС. Зна се све колико у процентима је било којег народа и колико имовине.

Name

Ја

30.04.2023 16:52

Бас из тог разлога треба да сва имовина буде под дрзавом БиХ и да се недозволи Федерацији и Реп.србској да крцме имовину како они зеле и да је стављају као залог за кредите које це те исте Лопови разграбати и ниста од тога народ неце имат користи они као два Ентитете могу само поднијет захтјев за користење неке имовине али не и да је продају јер све је то накрају Народно а и њихове кредите овај народ враца а динара од тога није видио , досад све сто су коме дали на корисцење од фабрика , Рудника.Рјека ,Сума и било цега другог све су унистили да се никад висе немозе опоравит и зато је само Дрзава гарант опстојности насе ( Грданске Имовине за коју су се Борили наси Дедови,Оцеви и ми сви заједно треба ту имовину да ститимо ) ови лопови немају милости само гледају своју корист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кај децки

30.04.2023 17:18

Се то десава код вас. Додик је бог! Сто нисмо ми заврсили он је? ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал-ан

30.04.2023 17:30

Води ентитетску владу ко пијацар свој станд. И ста оцекиват??

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМУНИСТА

30.04.2023 17:35

Засто никад није потегнуто питање српске имовине у цијелој дрзави. Срби су катастарски власници 70 процената земљиста у цијелој бих. А како неби и били кад је Босна и Херцеговина стара српска дрзава. И срби муслиманске вјериисповијести сто прије то схвате, бице нам свима боље. А сто се тице самог Додика, то је само једна пролазна епизода у српској историји. Једна тузна прица и по српскк народ али по самог себе и своју поросицу, јел неце се такл лако извуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре комунисти

30.04.2023 17:56

Хеј комуниста је ли ти то тако стварно знаш или се захебаваш? Ако знаш, дај мало аргумената...литературе гдје то пише...или брате промјени терапију,од ове нема помоћи,видиш и сам.

Name

Ре

30.04.2023 21:39

Јеси паметан од прије Турака или послије стара србска земља мрш скоту ти знаш шта је ћије

Name

Скоја

01.05.2023 06:35

Исту прицу сам слусао од таксисте у Чачку уз кратко предавање о генетици, корони цјепивима итд. Негирате свацији други идентитет па се цудите сто нико неце с вама. А сто се грунте у БиХ тице, па прво је скоро сва земље била на Бисњацима беговима, али су након доласка краљевине схс проведене бројне аграрне реформе које су увијек исле у правцу одузимања земље Босњацима и давање исте Србима сељацима. Историја је наука буразеру а не сведски сто са којег узимас ста ти пасе у којем тренутку

Name

Ево

30.04.2023 17:41

Баја неда укидање акциза,помиње богате дрзаве и одговорну политику ,е мој Милокраде далеко је твоха политија од одговорне исто као и богате дрзаве,мозда појединаци као ти, ал новци од акциза неиду за градњу аутопутева ,вец се исти раде из кредита и којекаквих концесија под сумљивим околностима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бассвиол

30.04.2023 17:57

Молим вас, човјек је на тениском терену обиљежио написао највећим словима предсједничка ложа на улазу, то краљ није учинио на вимблдону, молим вас, не знам надам се да су ђоковићи схватили који је то кркан кркана монструм идијот луђак са јавном дијагнозом који све нас прави лудацима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оде МАСТ у пропаст

30.04.2023 18:08

Нема ниста од Кинеза , Додик сада покушава да се врати ЕУ. Вјеровали или не , Додик моли кука, пливан по сухом. Мањи од макова зрна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

30.04.2023 18:29

Ма све је то релативно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

30.04.2023 18:29

Боји се боји остати без народне имовине и он и његови тајкуни који су већ унапријед планирали ко ће шта да украде од државне имовине и народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

КВ Патријота-Србски

30.04.2023 18:56

Срам вас било, оваког човека нашли сте да блатите, Миле је човек из народа, увек био уз свој народ и са њиме делио добро и зло ! Е сад, није Миле крив што народ не ваља !

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

30.04.2023 19:36

Додик је увијек био и остао уз свој народ и са својим народом и он ће увијек бити ту за свој народ све док народ могне издржати

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

30.04.2023 19:56

Знаш сви политичари упадну у спремљену замку запада да иду против свог народа то се одавно ради. Прођу ЦИА тортуру и испирање мозга и постану вазали страних сила и њихових интереса и у суштини они и не воде политику политика се води из Пентагона или Лондона или Берлина све остало су шупље приче за народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

01.05.2023 21:20

А у насем слуцају "риба риби гризе реп" а ми смо у тој хијерархији на дну.... Гризе ко хоце и како му се хоце! Сви и свако грицка немилице....

Name

Афтер

30.04.2023 19:57

Откуд Додику само идеја да може добити државну имовину нереално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

30.04.2023 19:58

Не дирајте ми Додика, нас владар најбољи један и једини! Краљ нас! Он це бити предсједник Србије, кад се Р. Српска и Србија буду ускоро једна дрзава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

30.04.2023 21:02

Да се хоће удавити у свим тим парама и у очи нагурај похлепо проклета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.05.2023 01:48

То му пустају да уради. Када економски пропадне РС. Остаце само БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економски

01.05.2023 09:57

Цемо пропасти сви када не мозес достампати новац (као они себи) него користис "конвертитску" њихова правила за њихов интерес, нас заробљен а други стањца и уваљује нам по непредвидивим каматним стопама (извозе нам инфлацију) а гурнули у дузницко ропство... Када томе додамо све помно осмисљене "трговинске мантре", ста има ту да није јасно било коме у свијету...

Name

Горан

01.05.2023 05:40

Ако измемо у обзир да федерација има око 2 милиона становника, а Р. Српска има 1.1 мил. Онда је иста економска ситуација у оба ентитета по овим бројевима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овдје је

01.05.2023 10:05

У питању извртање теза и извртање мозга (ко је у незнању) по питању тих "ствари"..... Да се пљацка то стоји, али да је све накарадно измонтирано па и за сваки вид пљацке онога или овога е тим се вец ријетко ко бави (смије или мозе да бави) ...

Name

Бассвиол

01.05.2023 06:06

Нама управља умоболан цовек, он је умоболан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

01.05.2023 06:12

МИЛИЈАРДЕР ИЗ ЛАКТАСА,а народ хљеба нема да једе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска

01.05.2023 06:34

Ево јутрос код нас је обиљеxавање Год ис нице прогона срба из Хрватске.Јависе да це ту бити И Додик И Бисерка.Па сто не поведу И Милановица бас је прилика. Борци псссссссст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

01.05.2023 07:15

Стари шверцер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подршка Додику

01.05.2023 08:08

До коначног слома..крај је врло близу

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

01.05.2023 09:13

Власт у Српској је потпуно неспособна због : и) тога сто Српској није вратила медјународно признате надлезности по ДМС из 1995. ии)због тога сто стално и у континуитету слаби надлезности Републике Српске , а нити једну отету или пренесену надлезност није вратила ? иии)сто је стандард људи лос. За самомислеце градјане ово су разлози за хитну смену садасње власти ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сав платни систем

01.05.2023 10:00

Запада наметнут и нама је и осмисљен да додју до тога, да ми додјемо до такве ситуације а они за стањцани тј. муфте до ресурса....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

01.05.2023 10:59

Треба дијаспора да престане слати паре па нек им родбина и даље подржава мафију,кад не иду имали шта јести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила мајко

01.05.2023 15:21

Лијепо је цитати ове васе цифре и коментаре, само ми није јасно засто је књизење српске имовине на бих Додиков проблем, зар то није проблем свих Срба, или ја то мозда гријесим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

02.05.2023 05:18

Срам вас било политуцари...изабрани сте да водите бригу о становниству и позитивном пословању како би поправили зивотни стандард ...а пеасину коју бацаре у оци градјанима да би се одрзали на власти..бацајте код своје куце...мизеран зивот...стандард..пензије...плате...социјална примања...свима лосе осим вама политицарима...ста сте себи умислили у васим главама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

02.05.2023 09:19

ГЛУПАЦИ , НЕ ОСТАЈЕ ДОДИК БЕЗ ИМЕОВИНЕ НЕГО РЕПУБЛИКА СРПСКА ,И ЊЕЊИ ГРАДЈАНИ? ЗБОГ АТАКА И АСПИРАЦИЈА МУСЛИМАНА НА ИМОВИНУ РЕПУБЛИКЕ сРПСКЕ , РЕПУБЛИКА СРПСКА ТРЕБА ОДМАХ ДА СЕ ОСАМОСТАЛИ, АЛИ ОВАЈ НЕСПОСОБНИ И НЕКОРЕКТНИ ДОДИК ТО НИТИ ЗНА НИТИ СМЕ ДА УРАДИ .

ОДГОВОРИТЕ