Dodik se boji ostati bez državne imovine jer onda neće imati šta rasprodavati

Situacija u BiH nikada nije mirna, ali se ciklično pojavljuju razdoblja jako visoke napetosti. Uglavnom se radi o političkim provokacijama u službi vladajućih političkih elita, koje izvikivanjem nacionalističkih parola, prijetnjama i ucjenama pokušavaju skrenuti pažnju s izuzetno loše privredne situacije u kojoj se nalazi ta država.

Republika Srpska 30.04.2023 | 17:07
Dodik se boji ostati bez državne imovine jer onda neće imati šta rasprodavati

Nedavno je isti politički igrokaz izveo Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, prijeteći odcjepljenjem tog dijela BiH. Najavljuje potpisivanje dokumenta o zaštiti entitetske imovine koji, uz ostalo, sadrži najavu izvođenja policije Republike S-a na administrativnu crtu razdvajanja s Federacijom BiH.

Dejtonskim sporazumom je granica između dva entiteta BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, određena tek administrativno i ne dopušta se uspostavljanje bilo kakvog nadzora na granici i slobode kretanja. Dodikov bi plan, da se provede u djelo, značio kršenje samog sporazuma kojim je de facto paradržava Republika Srpska i uspostavljena.

Ali provokacije ovakve vrste su dio političkog folklora BiH i glavna svrha im je skretanje pažnje s drugih problema. Puno je lakše prikupljati političku podršku parolama i prijetnjama nego govoriti o stvarnim problemima koje dijele oba entiteta BiH, a koji su ponajviše ekonomske prirode. Situacija je pogotovo loša u Republici Srpskoj.

REPUBLIKA SRPSKA JE NAJVEĆA EKONOMSKA RUPA U SUSJEDSTVU

Situacija s privredom i uslovima života u cijeloj BiH je blago rečeno poražavajuća, a Republika Srpska je nerazvijeniji dio ionako ekonomski zaostale države. Da bi se izbjegle optužbe za manipulaciju podacima, potrebno je pogledati informacije i uporediti samih institucija Republike Srpske, u ovom slučaju Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Ona prati glavne ekonomske indikatore samog entiteta u čijem je vlasništvu te ih upoređuje s Federacijom BiH i susjednim državama, Hrvatskom i Srbijom. Uključena je i EU, ali je razlika toliko velika da Republiku Srpsku nema smisla upoređivati s prosjekom država EU.

Republika Srpska je ekonomski slabija od Federacije BiH po svim parametrima, nerazvijenija je od Srbije i daleko nerazvijenija od Hrvatske. To je razlog velikog iseljavanja, pa je s nekadašnja 1.4 miliona stanovnika (2004.) spala na tek nešto više od 1.12 miliona stanovnika 2019.

Posljednji kompletni podaci kojima raspolaže Investiciono-razvojna banka Republike Srpske se odnose na 2019., pa ćemo se time poslužiti jer se odnosi nisu bitno promijenili do 2022. Nominalni bruto domaći proizvod (BDP) je 5.75 milijardi evra, što je tek pola BDP-a Federacije BiH (11.85 milijardi), osam puta manje nego Srbije (49.1 milijarda) i više od devet puta manje nego Hrvatske (53.9 milijardi).

SRPSKA NIJE BITNA ČAK NI U REGIONALNIM OKVIRIMA

To su apsolutni iznosi i govore o samoj veličini privrede, ne o razvijenosti. Za to možemo koristiti BDP po stanovniku, koji pokazuje razlike u nivou ekonomskog razvoja. I prema tom pokazatelju Republika Srbija zaostaje.

BDP po stanovniku Republike Srpske iznosi 5.035 evra, Federacije BiH 5.409 evra, Srbije 6.628 evra, a Hrvatske 13.259 evra. To nam daje opštu sliku, koja u pravilu uvijek korespondira s pojedinačnim pokazateljima razvijenosti i standarda.

Ostvareni izvoz proizvoda po stanovniku Republike Srpske je 2019. iznosio 1.619 evra, Federacije BiH 1.782 evra, Srbije 2.410 evra, Hrvatske 3.741 evro. Podaci koje navodi Razvojno-investicona banka Republike Srpske nisu savršeno usklađeni s podacima svjetskih institucija, ali ne odstupaju značajno. Uglavnom pokazuju stvarno stanje, a to je da Republika Srpska ekonomski nije baš bitna ni u regionalnim ni u europskim okvirima.

JAKO NIZAK ŽIVOTNI STANDARD STAMOVNIKA REPUBLIKE SRPSKE

Toliko o cjelokupnoj privredi, a mogu se uočiti i razlike u platama i penzijama. 2019. je prosječna mjesečna neto plata isplaćena u Republici Srpskoj iznosila svega 464 evra, u Federaciji BiH 475 evra, Srbiji 467 evra, a Hrvatskoj 870 evra.

Treba napomenuti da je zvanična stopa nezaposlenosti bila 24.8 posto. Od 2008. je rast plata u Republici Srpskoj iznosio samo 20 posto, manje nego u Srbiji, pa čak i manje nego u daleko razvijenijoj Hrvatskoj. Situacija s penzijama je posebno poražavajuća. U Republici Srpskoj je iznosila 194 evra, Federaciji BiH 213 evra, Srbiji 224 evra, Hrvatskoj 341 evro.

Iako je problem (ne)održivosti penzionog sistema sveeuropski, i jako je izražen u Hrvatskoj, Srbiji i cijeloj BiH, Republika Srpska ima posebno velik problem. Broj radnika i penzionera je skoro izjednačen, s tek desetak hiljada radnika više nego što ima penzionera.

S obzirom na to da je prema podacima u Republici Srpskoj u 2022. rođeno 9118 djece, a umrle su 16.263 osobe, situacija će dugoročno postajati sve gora. Generalno je očekivani životni vijek godinu dana manji nego u Srbiji i pet godina manji nego u Hrvatskoj.

DODIK SE BOJI OSTATI BEZ DRŽAVNE IMOVINE JER ONDA NEĆE IMATI ŠTA RASPRODATI

Svi navedeni ekonomski podaci ukazuju na jednostavnu činjenicu da Republika Srpska nije ekonomski održiva i opstaje zahvaljujući zaduživanju. Naravno, to ne znači da je zaduženija od razvijenijih zemalja, ali joj je održavanje duga puno teže.

Siromašnije zemlje su uglavnom manje zadužene od bogatih, zbog same činjenice da ne mogu održavati visoki nivo dugova. Često imaju neefikasan poreski sistem, tj. uopšte ne mogu prikupljati poreze (ma koliki bili). Postoji delikatna granica do koje se siromašne države mogu zaduživati i jako je niska. Republika Srpska je prešla tu granicu.

Ustavni sud BiH je u septembru prošle godine donio presudu po kojoj je vlasnik imovine u BiH (poput rijeka, šuma itd.) država Bosna i Hercegovina, iz čega proizlazi da Republika Srpska i Federacija BiH mogu samo koristiti tu imovinu, a ne njome upravljati. Dodiku je to problem jer je vrlo moguće da će biti nužno prodavati tu imovinu da bi se smanjili dugovi Republike Srpske..

REPUBLIKA SRPSKA JE RELATIVNO ZADUŽENIJA OD FEDERACIJE BiH

Prema dostupnim informacijama, javni dug Bosne i Hercegovine na dan 31. decembra 2021. dostigao je nivo od 12.82 milijarde konvertibilnih maraka, ili 6.58 milijardi evra. Od toga se na Federaciju BiH odnosilo 51.08 posto, a Republiku Srpsku 48.04 posto.

Iako je to relativno niskih 34.82 posto javnog duga u odnosu na ukupni BDP, s obzirom na nizak nivo ekonomskog razvoja, to je previše. Ako se uzme u obzir da unutar Republike Srpske živi trećina stanovništva BiH, a na nju otpada skoro pola duga, za taj entitet je situacija daleko gora nego u Federaciji. Javni dug po stanovniku Republike Srpske je otprilike dva puta veći nego u Federaciji BiH.

DODIK SE ZADUŽUJE NA SVE STRANE, POMAŽE MU I ORBAN

Republika Srpska se posljednjih godina prekomjerno zaduživala, i tek dolazi period kada će taj dug stići na naplatu. U decembru 2022. se zadužila za 110 miliona evra za pokrivanje starih dugova kod Izvozno-uvozne banke Mađarske (EXIM). Radi se o državnoj banci, a zaduženje je s kamatom od pet posto fiksno i dva posto zatezna kamata.

Zbog toga što je državna i za njena zaduženja garantuje Mađarska, spekuliše se da je kontroliše sam Orban. Razni mađarski preduzetnici povezani s Orbanom su u prošlosti od nje dobivali povoljne kredite, a među njima je i Orbanov zet.

Ipak, Republika Srpska je većinom zadužena kod Evropske investicione banke. Nakon toga je većina duga u obveznicama (dug prema privatnim investitorima), prema Svjetskoj banci (WB), te Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

DUGOVI STIŽU NA NAPLATU, A DODIK OSTAJE BEZ IMOVINE KOJU MOŽE PRODAVATI DA IH POKRIJE

Prije nekoliko dana je objavljeno i da se planira novo zaduženje izdavanjem 25 milijuna konvertibilnih maraka obveznica početkom maja, i to s kamatnom stopom od 5.8 posto. To je relativno skupo zaduženje, čak i s obzirom na trenutni rast cijene zaduženja u cijelom svijetu.

Ali s obzirom na to da Republika Srpska ne uživa veliko povjerenje investitora, procjenjuje se da je veći rizik bankrota (nemogućnosti vraćanja dugova). Agencija Standard & Poor's je u februaru ove godine nakon analize ekonomske situacije Republike Srpske potvrdila kreditni rejting "B" sa stabilnim izgledima. To je duboko u području "smeća", s procijenjenim velikim rizikom da se dug ne vrati. Isti kreditni rejting ima i Federacija BiH.

DODIKOV IGROKAZ 

Republika Srpska se u 2022. na različite načine zadužila za oko 700 miliona konvertibilnih maraka, četiri puta više nego što se u istom razdoblju zadužila Federacija BiH. Ova godina će biti problematična jer na naplatu dolazi 1.2 milijarde konvertibilnih maraka, što čini petinu budžeta.

S obzirom na dugove koji dolaze na naplatu, što će zahtijevati nova zaduženja samo da bi se podmirila stara dugovanja, logično je da Dodik ne želi prepustiti imovinu vrijednu milijarde evra. Sve ostalo je politički igrokaz.

(Index) Foto: Armin Durgut PIXSELL 

Komentari / 77

Ostavite komentar
Name

BANJA LUKA

30.04.2023 15:13

E TO JE TO....

ODGOVORITE
Name

zoki

30.04.2023 16:54

Ja bi iz cijele drzave otjerao sve politicare.Dosta 5 dobrih ekonomista i da vode cijelu BIH. Garantujem bolju drzavu za zivot za sve njene stanovnike vrlo brzo. samo da je politiku zabraniti ovdje.

Name

ok

30.04.2023 17:10

Svaki dan Dodik ovaka onakav . Dajte ljudi smirite svoje emocije.

Name

R.

30.04.2023 19:04

Treba tako dok narod neimao vise za hljeb da kupi,pa neka biraju i dalje ovakve svoje zastitnike ako su im dobri.

Name

Re

30.04.2023 19:25

90 odsto negativnih situacija i napetosti su izazvane od Dodika sa otcjepljenima, blokadama i prijetnjama istim.

Name

Mile i kompanija

01.05.2023 05:18

Sve sam svoje popio i prodo...

Name

Da da

01.05.2023 05:23

Dodo rasprodo državno i društveno a meni rođaci zamjere kad svoje prodam

Name

Moj

01.05.2023 06:34

Mile je bitanga.

Name

Tatar

30.04.2023 15:16

Njegov strah je veoma opravdan On je rodjeni trgovac prevarant koji ni u ratu nije radio što i sav normalan svet neko je nelegalno trgovao i od tada mu je to postala profesionalna deformacija

ODGOVORITE
Name

Ipe

30.04.2023 21:09

Srbi treba da se organizuju i pred Usatvni sud Bosne i Hercegovine,da traže da BAGRI ZABRANI PRODAVATI,NIJE IM ĆAĆEVINA.Srbi koji su se borili protiv US BiH,da to traže,dokle je sve otišlo.

Name

Tomislav Markovitsch

30.04.2023 15:16

Bajo, pusti pare, idemo referendum! Hej, istorijski trenutak!

ODGOVORITE
Name

Re

30.04.2023 19:10

Dodika samo zanima kako to rasprodati kakav interes Srpske kakvi bakraci. Zna on da to nije moguce. Samo imovinu knjizi na BiH a koristenje na lokalne zajednice gdje ce uzivati puno pravo opstine i stanovništvo. Inače ce prodati bjelosvjetskim ostaplerima da nam uzmu sve.

Name

Re

30.04.2023 19:11

Pa imovinu mozemo zastititi samo ako se knjizi na BiH inače ona ode u bescjenje

Name

Re

01.05.2023 16:22

Samo imovinu na BiH i tad je sigurno da je nemoze prodati niko. A koristiti ce je onaj gdje je imovina naravno

Name

Trn

30.04.2023 15:18

Mafiju POD hitno n'a robiju

ODGOVORITE
Name

Otpor

30.04.2023 15:18

Stop SNSD teroru !

ODGOVORITE
Name

Ronhiludin Malborenko

30.04.2023 15:19

Tu treba dodati i povelike parcele koje je prisvojila prva porodica za svoje firme i koristi ih za vocnjake,dio tog je drzavna imovina i ako bi bila uknjizena prema presudi ustavnog suda ne bi bilo branja sljiva i druzenja sa dragim vodjom u organizaciji mladih SNSD-a

ODGOVORITE
Name

A narod?

30.04.2023 15:32

Narod se boji ostaće bez Dodika! Danom ne valja nebi mu davali glas. Kakav narod takav vođa!

ODGOVORITE
Name

RVI

30.04.2023 15:39

CILJ OVOG ODVRATNOG STVORA SLUGE VATIKANSKOG I SOTONE U LJUDSKOM OBLIKU KOJA NAS JE OPLJACKALANI ODNIJELA NASE MILIJARDE JE SADA RAT.SAMO RAT ZLIKOVCA SPASAVA OD SUDA NARODA.SAMO RATOM MOZE SAKRITI POHARANE MILIJARDE.JOS MU OSTALO DA NAS NAPRAVI KINESKIM ROBOVIMA I DA UZME I TU JOS KOJU MILIJARDU.ZAR DA NAM ZLIKOVAC PRODA I VODE I ZEMLJISTE I VAZDUH.OCEMO LI TO DOZVOLITI?SUME JE POKRO SA SVOJIM ZLIKOVCIMA,RUDNA BOGATSTVA POKRO SA RASIDOM SERDAROVIM,LITVANCIMA I OSTALIM OLOSEM SVJETSKIM. UUUHAAAPSIIIMOOOGAAA BICE KASNO.DOVOLJNA JE ISKRA I ON JE ISPUNIO CILJ.ON OD MILIJARDI NE ZNA DJE CE PRIJE.A MIII ZNAMO LI MI KUD I STA CEMO?

ODGOVORITE
Name

AR

30.04.2023 15:40

Pa to svaka ptica na grani zna Jedino mu preostalo da pokusa da zamuti vode a sve u nadi da ce se bijeda opet uhvatiti oruzja a on sa debelom guzicom u kraj

ODGOVORITE
Name

Za rvi

01.05.2023 06:43

Sve ste u pravu i dobro i tacno i ispravno i istinito,,,ali,ali, gde je pamet OVCAMA.

Name

Zoran

30.04.2023 15:41

Zlo od čovjeka i najveći izdajnik ikada Dodik!Živjeli Đokovići!

ODGOVORITE
Name

Bojan M

30.04.2023 15:43

Narod mora biti kažnjen, jer je sam odlučio da bira kriminalce 20 i kusur godina.Nisu Milu i kompanjone birali ni Bošnjaci, Britanci ni Ameri (jesu ga doveli), nego građani RS.Nemojte samo priču izbori su pokradeni.To se izađe kao u CG masovno i sruši diktator.Umjesto da se za sve afere za vrijeme korone, korupcjju, kriminal,siromaštvo,nepotizam Sekta surovo kazni,oni su svaki put nagrađivani.E pa gospodo građani,svi vi koji imate interes pa glasate za Milu dve decenije,računi će vam stići kad tad, nemojte misliti da će vas zaobići.

ODGOVORITE
Name

Re Bojan M

30.04.2023 16:24

Jadno je što većina ne misli kao ti. Narod voli da sluša Dodikove laži, bajke, narod vjeruje Dodiku a ne svojim očima i stomaku. Narod ne vidi gdje je, da će zbog njegovih (ne)djela ispaštati baš narod. Narod je kriv za ovo stanje

Name

Bojan

30.04.2023 21:26

Republika srpska upravo Živi od Mržnje i nacionalizma. Sve je to isto! Trivic je u retorici blaža, Al isti Ultra navionalista. A SDS da ne spominjem! Znamo da je SDS 90-ih bio na vlasti i znamo sve. Nema pomaka čim se bira srpska ova, ili ona stranka. Od Nacionalizma se ne živi! Vidi se u priloženom tekstu i grafici. Država BiH nebi smjela imati niti Jednu etno nacionalnu stranku. Veliki korak je sto je u FBiH SDP u vladi, te član predsjedništva upravo iz SDP. Ogromni je to pomak, mi ovdje nismo ni svjesni šta to znaci i koji je to pomak!

Name

Re Bojan

01.05.2023 07:56

Drago mi je što neko konačno shvata šta znači to što smo mi u entitetu Federacija izglasali SDP i skinuli SDA. Ali imate li vi uopšte takve stranke u svom entitetu?

Name

BL

30.04.2023 15:50

Ja sam i prije izbora rekao ako pobedi SNSD cak ce se i RVI i bivsi borci okrenut BIH i bit protiv ovakve Srpske i vlasti, i opozicija nema sta konkretno da ponudi.

ODGOVORITE
Name

Ma

30.04.2023 16:01

Ko njemu jos vjeruje kakvao ocjeplhenje to su price za malu djecu i one njegove ulizice ,njemu vise nevjeruju ni njegova djeca a pogotovo mi normalni koji mu nismo nikad ni vjerovali

ODGOVORITE
Name

Uzdravlje

30.04.2023 16:06

Iz naslova zakljucujem 1) da je zapravo RS uzurpator državne imovine koja u stvari pripada BiH, 2) da je RS bankrot, cim mora da prodaje imovinu za koju misli da joj pripada, i 3) da vas vodi ludjak i sizofrenicar.

ODGOVORITE
Name

Ovako

30.04.2023 17:03

Sve bi tako bilo kad bi se pitao ovaj koji je pisao ovaj tekst. Naravno da je Dodik korupcionar , reketas i kriminalac, ali imovina Republike Srpske je imovina Republike Srpske i ne damo je! Pozdrav

Name

Re ovako

30.04.2023 19:04

Ti stvarno nemas pojma sta pises, pa sutra bi svaka opstina mogla da trazi imovinu na kojoj se nalazi, haalloooo, ne lupajte gluposti

Name

Re ovako

30.04.2023 19:12

Pa ne mozes ti da nedas nesto sto nije tvoje. Tvoje i moje i svacije je samo ono sto je upisano 1/1 u katastru…sve ostalo pripada Bosni i Hercegovini…primjer: zivis u zgradi i tvoj je stan 1/1 a haustor, krov zgrade i ulaz u zgradu je od svih stanara koji tu zive

Name

Borac vrs

30.04.2023 16:09

Sto smo mi uspeli sacuvati sa 24,000 poginulih i 100 000 ranjenih. jedan covek je uspio rasturiti, Bog nek mu sudi kad vec mi nismo u mogucnosti

ODGOVORITE
Name

Bojdo

30.04.2023 16:21

Djubre raselio narod i rasprodaje narodsku imovinu

ODGOVORITE
Name

Milan

30.04.2023 16:22

Javnim dobrima se po zakonu ne može raspolagati niti je iko do sada raspolagao tom imovinom niti će ubuduće iko raspolagati! Prema tome pada u vodu sva priča kako nekome treba ta imovina da bi je mogao zalagati!

ODGOVORITE
Name

Stefan

30.04.2023 17:49

Ej Milane Milane uporan si.

Name

re Milan

30.04.2023 18:04

Biti glup nije sramota, ali verujem da je roditeljima malo neugodno.

Name

Milan za Re Milan

30.04.2023 18:20

Tebe je očito sramota što je tekst o navodnom želji za zalaganje državne imovine za kredite, odmah provaljen i razbijen u pramparčad. Ako imaš kontraargument izmesi ga! Pošto nemaš onda bolje ne uključuj se u raspravu!

Name

Re Milan

01.05.2023 09:42

Pravi si rezimski magarac.

Name

klokan

30.04.2023 16:28

postoje ljudi kojise boje da vlast neizgube za vlastce dati i oca i mater pa caksu spremni i vlastitu decu dati a vlast nece dati ni za vlastiti zivot

ODGOVORITE
Name

Dorotea

30.04.2023 16:36

E jado,jadni. Imovina je srpskog naroda,a ne Dodikova. Znaš li jado koliko je zemlje oteto od Srba u Federaciji.

ODGOVORITE
Name

Re dorat

30.04.2023 19:10

Ne lupaj glulosti, niko nigde nije oteo zemlju niti je to moguce, samo bezobrazno nas lazes ovde, razumem da zelis nesto da napises, onda ne pisi lazi

Name

Legitimini predstavnik

01.05.2023 04:01

A koliko Bošnjacima u RS. Zna se sve koliko u procentima je bilo kojeg naroda i koliko imovine.

Name

Ja

30.04.2023 16:52

Bas iz tog razloga treba da sva imovina bude pod drzavom BiH i da se nedozvoli Federaciji i Rep.srbskoj da krcme imovinu kako oni zele i da je stavljaju kao zalog za kredite koje ce te iste Lopovi razgrabati i nista od toga narod nece imat koristi oni kao dva Entitete mogu samo podnijet zahtjev za koristenje neke imovine ali ne i da je prodaju jer sve je to nakraju Narodno a i njihove kredite ovaj narod vraca a dinara od toga nije vidio , dosad sve sto su kome dali na koriscenje od fabrika , Rudnika.Rjeka ,Suma i bilo cega drugog sve su unistili da se nikad vise nemoze oporavit i zato je samo Drzava garant opstojnosti nase ( Grdanske Imovine za koju su se Borili nasi Dedovi,Ocevi i mi svi zajedno treba tu imovinu da stitimo ) ovi lopovi nemaju milosti samo gledaju svoju korist.

ODGOVORITE
Name

Kaj decki

30.04.2023 17:18

Se to desava kod vas. Dodik je bog! Sto nismo mi zavrsili on je? ?

ODGOVORITE
Name

Real-an

30.04.2023 17:30

Vodi entitetsku vladu ko pijacar svoj stand. I sta ocekivat??

ODGOVORITE
Name

KOMUNISTA

30.04.2023 17:35

Zasto nikad nije potegnuto pitanje srpske imovine u cijeloj drzavi. Srbi su katastarski vlasnici 70 procenata zemljista u cijeloj bih. A kako nebi i bili kad je Bosna i Hercegovina stara srpska drzava. I srbi muslimanske vjeriispovijesti sto prije to shvate, bice nam svima bolje. A sto se tice samog Dodika, to je samo jedna prolazna epizoda u srpskoj istoriji. Jedna tuzna prica i po srpskk narod ali po samog sebe i svoju porosicu, jel nece se takl lako izvuci.

ODGOVORITE
Name

Re komunisti

30.04.2023 17:56

Hej komunista je li ti to tako stvarno znaš ili se zahebavaš? Ako znaš, daj malo argumenata...literature gdje to piše...ili brate promjeni terapiju,od ove nema pomoći,vidiš i sam.

Name

Re

30.04.2023 21:39

Jesi pametan od prije Turaka ili poslije stara srbska zemlja mrš skotu ti znaš šta je ćije

Name

Skoja

01.05.2023 06:35

Istu pricu sam slusao od taksiste u Čačku uz kratko predavanje o genetici, koroni cjepivima itd. Negirate svaciji drugi identitet pa se cudite sto niko nece s vama. A sto se grunte u BiH tice, pa prvo je skoro sva zemlje bila na Bisnjacima begovima, ali su nakon dolaska kraljevine shs provedene brojne agrarne reforme koje su uvijek isle u pravcu oduzimanja zemlje Bosnjacima i davanje iste Srbima seljacima. Istorija je nauka burazeru a ne svedski sto sa kojeg uzimas sta ti pase u kojem trenutku

Name

Evo

30.04.2023 17:41

Baja neda ukidanje akciza,pominje bogate drzave i odgovornu politiku ,e moj Milokrade daleko je tvoha politija od odgovorne isto kao i bogate drzave,mozda pojedinaci kao ti, al novci od akciza neidu za gradnju autoputeva ,vec se isti rade iz kredita i kojekakvih koncesija pod sumljivim okolnostima

ODGOVORITE
Name

Bassviol

30.04.2023 17:57

Molim vas, čovjek je na teniskom terenu obilježio napisao najvećim slovima predsjednička loža na ulazu, to kralj nije učinio na vimbldonu, molim vas, ne znam nadam se da su đokovići shvatili koji je to krkan krkana monstrum idijot luđak sa javnom dijagnozom koji sve nas pravi ludacima

ODGOVORITE
Name

Ode MAST u propast

30.04.2023 18:08

Nema nista od Kineza , Dodik sada pokušava da se vrati EU. Vjerovali ili ne , Dodik moli kuka, plivan po suhom. Manji od makova zrna.

ODGOVORITE
Name

BL

30.04.2023 18:29

Ma sve je to relativno

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

30.04.2023 18:29

Boji se boji ostati bez narodne imovine i on i njegovi tajkuni koji su već unaprijed planirali ko će šta da ukrade od državne imovine i naroda

ODGOVORITE
Name

KV Patrijota-Srbski

30.04.2023 18:56

Sram vas bilo, ovakog čoveka našli ste da blatite, Mile je čovek iz naroda, uvek bio uz svoj narod i sa njime delio dobro i zlo ! E sad, nije Mile kriv što narod ne valja !

ODGOVORITE
Name

xxxx

30.04.2023 19:36

Dodik je uvijek bio i ostao uz svoj narod i sa svojim narodom i on će uvijek biti tu za svoj narod sve dok narod mogne izdržati

ODGOVORITE
Name

#

30.04.2023 19:56

Znaš svi političari upadnu u spremljenu zamku zapada da idu protiv svog naroda to se odavno radi. Prođu CIA torturu i ispiranje mozga i postanu vazali stranih sila i njihovih interesa i u suštini oni i ne vode politiku politika se vodi iz Pentagona ili Londona ili Berlina sve ostalo su šuplje priče za narod

ODGOVORITE
Name

Tako je

01.05.2023 21:20

A u nasem slucaju "riba ribi grize rep" a mi smo u toj hijerarhiji na dnu.... Grize ko hoce i kako mu se hoce! Svi i svako gricka nemilice....

Name

After

30.04.2023 19:57

Otkud Dodiku samo ideja da može dobiti državnu imovinu nerealno

ODGOVORITE
Name

Decko

30.04.2023 19:58

Ne dirajte mi Dodika, nas vladar najbolji jedan i jedini! Kralj nas! On ce biti predsjednik Srbije, kad se R. Srpska i Srbija budu uskoro jedna drzava!

ODGOVORITE
Name

E

30.04.2023 21:02

Da se hoće udaviti u svim tim parama i u oči naguraj pohlepo prokleta!

ODGOVORITE
Name

Goran

01.05.2023 01:48

To mu pustaju da uradi. Kada ekonomski propadne RS. Ostace samo BiH.

ODGOVORITE
Name

Ekonomski

01.05.2023 09:57

Cemo propasti svi kada ne mozes dostampati novac (kao oni sebi) nego koristis "konvertitsku" njihova pravila za njihov interes, nas zarobljen a drugi stanjca i uvaljuje nam po nepredvidivim kamatnim stopama (izvoze nam inflaciju) a gurnuli u duznicko ropstvo... Kada tome dodamo sve pomno osmisljene "trgovinske mantre", sta ima tu da nije jasno bilo kome u svijetu...

Name

Goran

01.05.2023 05:40

Ako izmemo u obzir da federacija ima oko 2 miliona stanovnika, a R. Srpska ima 1.1 mil. Onda je ista ekonomska situacija u oba entiteta po ovim brojevima.

ODGOVORITE
Name

Ovdje je

01.05.2023 10:05

U pitanju izvrtanje teza i izvrtanje mozga (ko je u neznanju) po pitanju tih "stvari"..... Da se pljacka to stoji, ali da je sve nakaradno izmontirano pa i za svaki vid pljacke onoga ili ovoga e tim se vec rijetko ko bavi (smije ili moze da bavi) ...

Name

Bassviol

01.05.2023 06:06

Nama upravlja umobolan covek, on je umobolan

ODGOVORITE
Name

Drago

01.05.2023 06:12

MILIJARDER IZ LAKTASA,a narod hljeba nema da jede

ODGOVORITE
Name

Gradiska

01.05.2023 06:34

Evo jutros kod nas je obiljexavanje God is nice progona srba iz Hrvatske.Javise da ce tu biti I Dodik I Biserka.Pa sto ne povedu I Milanovica bas je prilika. Borci psssssssst.

ODGOVORITE
Name

Mile

01.05.2023 07:15

Stari švercer!

ODGOVORITE
Name

Podrška Dodiku

01.05.2023 08:08

Do konačnog sloma..kraj je vrlo blizu

ODGOVORITE
Name

mile

01.05.2023 09:13

Vlast u Srpskoj je potpuno nesposobna zbog : i) toga sto Srpskoj nije vratila medjunarodno priznate nadleznosti po DMS iz 1995. ii)zbog toga sto stalno i u kontinuitetu slabi nadleznosti Republike Srpske , a niti jednu otetu ili prenesenu nadleznost nije vratila ? iii)sto je standard ljudi los. Za samomislece gradjane ovo su razlozi za hitnu smenu sadasnje vlasti ?

ODGOVORITE
Name

Sav platni sistem

01.05.2023 10:00

Zapada nametnut i nama je i osmisljen da dodju do toga, da mi dodjemo do takve situacije a oni za stanjcani tj. mufte do resursa....

ODGOVORITE
Name

Istina

01.05.2023 10:59

Treba dijaspora da prestane slati pare pa nek im rodbina i dalje podržava mafiju,kad ne idu imali šta jesti.

ODGOVORITE
Name

Mila majko

01.05.2023 15:21

Lijepo je citati ove vase cifre i komentare, samo mi nije jasno zasto je knjizenje srpske imovine na bih Dodikov problem, zar to nije problem svih Srba, ili ja to mozda grijesim.

ODGOVORITE
Name

Deda

02.05.2023 05:18

Sram vas bilo politucari...izabrani ste da vodite brigu o stanovnistvu i pozitivnom poslovanju kako bi popravili zivotni standard ...a peasinu koju bacare u oci gradjanima da bi se odrzali na vlasti..bacajte kod svoje kuce...mizeran zivot...standard..penzije...plate...socijalna primanja...svima lose osim vama politicarima...sta ste sebi umislili u vasim glavama...

ODGOVORITE
Name

mile

02.05.2023 09:19

GLUPACI , NE OSTAJE DODIK BEZ IMEOVINE NEGO REPUBLIKA SRPSKA ,I NJENJI GRADJANI? ZBOG ATAKA I ASPIRACIJA MUSLIMANA NA IMOVINU REPUBLIKE sRPSKE , REPUBLIKA SRPSKA TREBA ODMAH DA SE OSAMOSTALI, ALI OVAJ NESPOSOBNI I NEKOREKTNI DODIK TO NITI ZNA NITI SME DA URADI .

ODGOVORITE