Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања

- Новоизабрани предсједник Црне Горе Јаков Милатовић данас је одао почаст и положио вијенац на спомен-обиљежју невиним жртвама НАТО бомбардовања у Мурину, што је први пут да црногорски предсједник дође на обиљежавање годишњице невино страдалим муринским жртвама.

Регион 30.04.2023 | 14:39
Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања

Милатовић је поручио да је овдје првенствено дошао као човјек, а онда и као новоизабрани предсједник да ода почаст невино страдалим жртвама и да се на неки начин извини у име државе Црне Горе због претходног маћехинског односа према данашњем дану и према овој великој жртви.

Он је истакао да је 30. април 1999. године био тужан дан не само за овај крај, него за цијелу Црну Гору.

"Ово је можда најтужнији дан у новијој историји. Страдало је шест невино страдалих људи, ово страдање обавезује на сјећање. Ако се не сјећамо наших жртава и ако их не поштујемо, онда нас као народа неће бити. Одавде желим да пошаљем поруку мира, поруку боље, љепше будућности у Црној Гори у којој се овако нешто више не смије и неће догодити", додао је Милатовић.

Прије одавања поште страдалима, међу којима су троје дјеце и троје одраслих, Њагово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Методије са свештенством служио је литургију и парастос у Цркви Свете Петке у Мурини.

На споменик вијенце су положили и предсједници општина и скупштина Плава, Берана и Андријевице, представници Владе Црне Горе, политичких партија и други.

Авиони НАТО бомбардовали су варошицу Мурино 30. април 1999. послије подне без сирене за узбун.

Тада је срушен стари камени мост, а на њему је живот изгубило шест цивила, међу којима је било троје дјеце.

Погинули су четрнаестогодишњи Мирослав Кнежевић, тринаестогодишња Оливера Максимовић, једанаестогодишња Јулија Брудар, затим Вукић Вулетић /47/, Милка Коцановић /69/ и Манојло Коматина /73/.

Вијенце и цвијеце на споменик страдалима данас је положио и велики број грађана Горњег Полимља.

Обиљежавање 24 године од НАТО бомбардовања организовали су Епархија будимљанско-никшићка, породице жртава бомбардовања, Мјесна заједница Мурино и Српски национални савјет Црне Горе. 

(Срна) Фото: Срна 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Никола

30.04.2023 13:43

Ратни злоцинац Wесли Цларк.. Бил Клинтон и остала олос. Да би од Православног народа отели територију и увалили војну базу. Америцка политика. Ту су увуцени и Јевреји којима хоце да подаре јос једну дрзаву. Планирали су и у Украјини дати Јеврејима дрзаву. Три Израела три америцке дрзавице, три корпорације. А сто висе домацег становниства да протерају. Јеврејима исто сметају српски манастири. Да неби све било сумњиво Јевреји као задњи признају Косово и након амбасаде це појацават наорузано особље и на крају добро наорузана војна јединица. Али не владају Јевреји свијетом. Израел је уцијењен. Или це постојати Израел као америцка дтзава или га неце бити..

ОДГОВОРИТЕ
Name

'Ајд не сери Никола

30.04.2023 18:30

Он је рекао "на неки начин да се извине у име државе", зато јер је држава тада била у саставу "yу", уз слобу, и учествовала у свим ратовима у бившим yу земљама. Ту ствар треба назвати правим именом, а то он ради, јер је то било погрешно, бити уз слобу. Зато су били мета 1999.

Name

Ре ајд не сери Никола

01.05.2023 19:59

Потпуно си у праву али како вријеме пролази историја се фалсификује нажалост

Name

Ајд

30.04.2023 14:09

Нека лијепо. Ајде сад у будуцност мало уради ста добро за нове генерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел нам сад боље?

30.04.2023 14:55

Јел спала рата, порасла плата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види, види

30.04.2023 19:23

" и да се на неки начин извини у име државе Црне Горе". Шта ли је са тиме хтио да каже? То је нешто сасвим ново на нашим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демос кратос

30.04.2023 19:25

" и да се на неки начин извини у име државе Црне Горе". Дали ћемо се и ми извинути у име државе, Београд, или ћемо и даље гонити по старом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

01.05.2023 05:35

Све НАТО терористе треба извести пред лице правде ако хоћемо да имамо праведан свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТАН

01.05.2023 07:35

СРБИЈУ И СРБЕ ТРЕБА ИЗ ПЕДАГОСКИХ РАЗЛОГА БОМБАРДОВАТИ СВАКЕ 15 ГОДИНЕ .ХВАЛА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.05.2023 06:37

Море марс тамо , псето једно неваспитано.