Prvi put odata pošta žrtvama NATO bombardovanja

- Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović danas je odao počast i položio vijenac na spomen-obilježju nevinim žrtvama NATO bombardovanja u Murinu, što je prvi put da crnogorski predsjednik dođe na obilježavanje godišnjice nevino stradalim murinskim žrtvama.

Region 30.04.2023 | 14:39
Prvi put odata pošta žrtvama NATO bombardovanja

Milatović je poručio da je ovdje prvenstveno došao kao čovjek, a onda i kao novoizabrani predsjednik da oda počast nevino stradalim žrtvama i da se na neki način izvini u ime države Crne Gore zbog prethodnog maćehinskog odnosa prema današnjem danu i prema ovoj velikoj žrtvi.

On je istakao da je 30. april 1999. godine bio tužan dan ne samo za ovaj kraj, nego za cijelu Crnu Goru.

"Ovo je možda najtužniji dan u novijoj istoriji. Stradalo je šest nevino stradalih ljudi, ovo stradanje obavezuje na sjećanje. Ako se ne sjećamo naših žrtava i ako ih ne poštujemo, onda nas kao naroda neće biti. Odavde želim da pošaljem poruku mira, poruku bolje, ljepše budućnosti u Crnoj Gori u kojoj se ovako nešto više ne smije i neće dogoditi", dodao je Milatović.

Prije odavanja pošte stradalima, među kojima su troje djece i troje odraslih, Njagovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom služio je liturgiju i parastos u Crkvi Svete Petke u Murini.

Na spomenik vijence su položili i predsjednici opština i skupština Plava, Berana i Andrijevice, predstavnici Vlade Crne Gore, političkih partija i drugi.

Avioni NATO bombardovali su varošicu Murino 30. april 1999. poslije podne bez sirene za uzbun.

Tada je srušen stari kameni most, a na njemu je život izgubilo šest civila, među kojima je bilo troje djece.

Poginuli su četrnaestogodišnji Miroslav Кnežević, trinaestogodišnja Olivera Maksimović, jedanaestogodišnja Julija Brudar, zatim Vukić Vuletić /47/, Milka Кocanović /69/ i Manojlo Кomatina /73/.

Vijence i cvijece na spomenik stradalima danas je položio i veliki broj građana Gornjeg Polimlja.

Obilježavanje 24 godine od NATO bombardovanja organizovali su Eparhija budimljansko-nikšićka, porodice žrtava bombardovanja, Mjesna zajednica Murino i Srpski nacionalni savjet Crne Gore. 

(Srna) Foto: Srna 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Nikola

30.04.2023 13:43

Ratni zlocinac Wesli Clark.. Bil Klinton i ostala olos. Da bi od Pravoslavnog naroda oteli teritoriju i uvalili vojnu bazu. Americka politika. Tu su uvuceni i Jevreji kojima hoce da podare jos jednu drzavu. Planirali su i u Ukrajini dati Jevrejima drzavu. Tri Izraela tri americke drzavice, tri korporacije. A sto vise domaceg stanovnistva da proteraju. Jevrejima isto smetaju srpski manastiri. Da nebi sve bilo sumnjivo Jevreji kao zadnji priznaju Kosovo i nakon ambasade ce pojacavat naoruzano osoblje i na kraju dobro naoruzana vojna jedinica. Ali ne vladaju Jevreji svijetom. Izrael je ucijenjen. Ili ce postojati Izrael kao americka dtzava ili ga nece biti..

ODGOVORITE
Name

'Ajd ne seri Nikola

30.04.2023 18:30

On je rekao "na neki način da se izvine u ime države", zato jer je država tada bila u sastavu "yu", uz slobu, i učestvovala u svim ratovima u bivšim yu zemljama. Tu stvar treba nazvati pravim imenom, a to on radi, jer je to bilo pogrešno, biti uz slobu. Zato su bili meta 1999.

Name

Re ajd ne seri Nikola

01.05.2023 19:59

Potpuno si u pravu ali kako vrijeme prolazi istorija se falsifikuje nažalost

Name

Ajd

30.04.2023 14:09

Neka lijepo. Ajde sad u buducnost malo uradi sta dobro za nove generacije.

ODGOVORITE
Name

Jel nam sad bolje?

30.04.2023 14:55

Jel spala rata, porasla plata?

ODGOVORITE
Name

Vidi, vidi

30.04.2023 19:23

" i da se na neki način izvini u ime države Crne Gore". Šta li je sa time htio da kaže? To je nešto sasvim novo na našim prostorima.

ODGOVORITE
Name

Demos kratos

30.04.2023 19:25

" i da se na neki način izvini u ime države Crne Gore". Dali ćemo se i mi izvinuti u ime države, Beograd, ili ćemo i dalje goniti po starom?

ODGOVORITE
Name

XOXO

01.05.2023 05:35

Sve NATO teroriste treba izvesti pred lice pravde ako hoćemo da imamo pravedan svijet

ODGOVORITE
Name

OTAN

01.05.2023 07:35

SRBIJU I SRBE TREBA IZ PEDAGOSKIH RAZLOGA BOMBARDOVATI SVAKE 15 GODINE .HVALA!!!

ODGOVORITE
Name

Re

02.05.2023 06:37

More mars tamo , pseto jedno nevaspitano.