Да ли очеви користе породиљско одсуство у БиХ? 

Закон о раду у БиХ већ годинама даје право на породиљско одсуство и очевима, а у циљу равноправности полова. Подаци показују да мали, скоро занемарљив број очева користи то право. Питали смо грађане и истраживаче зашто, а очеве који су то одсуство узимали, каква су њихова искуства.

Босна и Херцеговина 29.04.2023 | 20:21
Да ли очеви користе породиљско одсуство у БиХ? 

Пронаћи тату у Републици Српкој који је ишао на породиљско одсуство равно је тражењу игле у пласту сијена. Он је код нас као ријетка, тропска птица која изазива пажњу гдје год се појави. Пронаћи тату који је спреман да јавно говори о свом искуству је немогућа мисија. Зато је Младен Симић
из Бијељине изузетак који потврђује правило.

Поред тога што је супрузи од самог почетка помагао око бебе, каже Младен, узео је и породиљско одсуство када је његова кћерка имала девет мјесеци.

“Супруга је добила стални посао и почела је да ради. Није имао ко да чува дјецу, јер имамо старијег дјечака, па сам узео три мјесеца одсуства до поласка дјеце у вртић. Беба од девет мјесеци је већ ојачала тако да то може сваки мушкарац”, прича за БН Младен.

Може, али ипак не ради. Зашто? Прво што нам пада на памет су предрасуде. Јесмо ли и у 21. вијеку таоци патријархата и робујемо ли нашем менталитету?   

Грађани које је БН анкетирала, они старије генерације, сматрају да мушкарац треба да ради и доноси новац у кућу док жена, како кажу, треба да подиже дјецу.Они који се са тим не слажу оцјењују да разлог може да буде тај што су мајке можда приврженије дјеци, те
да зато имају више топлине и осјећаја.

Неке од анкетираних мајки сматрају да је одгајање дјетета од рођена најодговорнији и најтежи посао. Сарајевски отворени центар провео је истраживање “Отац на породиљском одсуству”, у оквиру којег је анкетирано 500 очева из БиХ. Очеви одсуство, између осталог, нису користили јер супруге не раде или имају мања примања од њих, показује анкета.

“Више од половине анкетираних очева опште није били упознато са тим да има право на коришћење породиљског одсуства. Само њих 13 од 500 је користило то право и то не сви онако како је дефинисано законом, у трајању од годину дана. Неки од њих користили 5-7 дана које им припада за рођења детета”, каже Делила Хасанбеговић Вукас, програмски директор Сарајевског отвореног центра.

Иако пракса показује другачије, већина грађана сматра да сваки отац, уколико може, треба да искористи породиљско боловање, јер то може бити корисно за читаву породицу.
Грађани сматрају да би сваки нормалан мушкарац требало да помогне својој жени да се врати у првобитно стање, поготово кад му донесе такав поклон као што је беба, те да када је ријеч о браку, све треба да функционише као једна цјелина.

Анкетиране припаднице женског пола, које су и мајке, истичу да отац који више времена проводи са бебом, сам бринући о њом неко вријеме, више може да цијени оно што жене раде свакодневно, а да се при томе ствара већа повезаност.

Упркос, како кажу, неадекватном термину “породиљско” умјесто “родитељско” одсуство и уобичајеним заврзламама око папирологије, очеви су имали позитивна искуства.

“Сви очеви су истакли да је то искуство које их је промијенило набоље, које их је научило новим стварима, због којег су схватили шта значи бринути о дјетету. Неки од њих су изјавили да су постали бољи радници и да их је породиљско одсуство научило неким новим друштвеним вјештинама”, објашњава Амина Диздар, програмски координатор Сарајевског отвореног центра.

Потврђује то и Младен Симић који каже да је искуство које је имао са својом кћеркицом непроцјењиво. То је јако пријатан осјећај повезаности дјетета и оца, каже Симић и додаје да се његова кћеркица у наставку одрастања више везала за њега.

“Препоручио бих сваком мушкарцу да узме породиљско одсуство бар оволико дуго колико сам ја, а можда и више. Ја бих без размишљања то искуство поновио”, нема дилему Младен.

Сигурно ће проћи доста времена док узимање породиљског одсуства за очеве постане пракса у БиХ. Да ли ствари треба да остану онакве какве су и како су их природа, а неки би рекли и традиција, уредиле или маме и тате треба да буду равноправни баш на сваком пољу, процијените сами.

(БН) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ТЕШКИ НАМА

30.04.2023 06:05

Породиљско боловање узимају очеви мудрови и нерадници којима ће дијете чувати бака и тетка а они скитати по кафанама и излежавати се. Ту је мајка да буде и пази на дијете. А оĉеви да раде и доприносе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теско твојој дјеци

30.04.2023 08:15

Ако тако размисљас не треба да се размнозавас. Мускарац који не зели да активно одгаја дијете не треба ни да га има. Мускарац који сматра да нике довољно "осјецајан" да пази и васпита дијете такодје не треба да га има. А зене које стварају породицу са таквим мускарцима... теско и њима и њиховој дјеци. Балканци се понасају као донори генетског материјала а не као људи одговорни за доносење другог људског бица на свијет. Ето, дали сте материјал и сад перете руке од свега сто даље дјетету треба? Страсно, ако је тако не заслузујете их.

Name

#

30.04.2023 08:46

Не деградира мушкарце и не трпај их у тај твој кош многи од њих итекако помажу супругама колико њих виђам да изводе дјецу у шетњу да возају бебе у колицима да их воде у парк на игралиште а сигурно и у кући помажу супругама око дјеце

Name

ТЕШКО НАМА

01.05.2023 08:11

Сигурно се мудрови препознаше. Како само испливате на прву. Ха ха... само нека се неради. Нека неко други ради за вас.

ОДГОВОРИТЕ