Da li očevi koriste porodiljsko odsustvo u BiH? 

Zakon o radu u BiH već godinama daje pravo na porodiljsko odsustvo i očevima, a u cilju ravnopravnosti polova. Podaci pokazuju da mali, skoro zanemarljiv broj očeva koristi to pravo. Pitali smo građane i istraživače zašto, a očeve koji su to odsustvo uzimali, kakva su njihova iskustva.

Bosna i Hercegovina 29.04.2023 | 20:21
Da li očevi koriste porodiljsko odsustvo u BiH? 

Pronaći tatu u Republici Srpkoj koji je išao na porodiljsko odsustvo ravno je traženju igle u plastu sijena. On je kod nas kao rijetka, tropska ptica koja izaziva pažnju gdje god se pojavi. Pronaći tatu koji je spreman da javno govori o svom iskustvu je nemoguća misija. Zato je Mladen Simić
iz Bijeljine izuzetak koji potvrđuje pravilo.

Pored toga što je supruzi od samog početka pomagao oko bebe, kaže Mladen, uzeo je i porodiljsko odsustvo kada je njegova kćerka imala devet mjeseci.

“Supruga je dobila stalni posao i počela je da radi. Nije imao ko da čuva djecu, jer imamo starijeg dječaka, pa sam uzeo tri mjeseca odsustva do polaska djece u vrtić. Beba od devet mjeseci je već ojačala tako da to može svaki muškarac”, priča za BN Mladen.

Može, ali ipak ne radi. Zašto? Prvo što nam pada na pamet su predrasude. Jesmo li i u 21. vijeku taoci patrijarhata i robujemo li našem mentalitetu?   

Građani koje je BN anketirala, oni starije generacije, smatraju da muškarac treba da radi i donosi novac u kuću dok žena, kako kažu, treba da podiže djecu.Oni koji se sa tim ne slažu ocjenjuju da razlog može da bude taj što su majke možda privrženije djeci, te
da zato imaju više topline i osjećaja.

Neke od anketiranih majki smatraju da je odgajanje djeteta od rođena najodgovorniji i najteži posao. Sarajevski otvoreni centar proveo je istraživanje “Otac na porodiljskom odsustvu”, u okviru kojeg je anketirano 500 očeva iz BiH. Očevi odsustvo, između ostalog, nisu koristili jer supruge ne rade ili imaju manja primanja od njih, pokazuje anketa.

“Više od polovine anketiranih očeva opšte nije bili upoznato sa tim da ima pravo na korišćenje porodiljskog odsustva. Samo njih 13 od 500 je koristilo to pravo i to ne svi onako kako je definisano zakonom, u trajanju od godinu dana. Neki od njih koristili 5-7 dana koje im pripada za rođenja deteta”, kaže Delila Hasanbegović Vukas, programski direktor Sarajevskog otvorenog centra.

Iako praksa pokazuje drugačije, većina građana smatra da svaki otac, ukoliko može, treba da iskoristi porodiljsko bolovanje, jer to može biti korisno za čitavu porodicu.
Građani smatraju da bi svaki normalan muškarac trebalo da pomogne svojoj ženi da se vrati u prvobitno stanje, pogotovo kad mu donese takav poklon kao što je beba, te da kada je riječ o braku, sve treba da funkcioniše kao jedna cjelina.

Anketirane pripadnice ženskog pola, koje su i majke, ističu da otac koji više vremena provodi sa bebom, sam brinući o njom neko vrijeme, više može da cijeni ono što žene rade svakodnevno, a da se pri tome stvara veća povezanost.

Uprkos, kako kažu, neadekvatnom terminu “porodiljsko” umjesto “roditeljsko” odsustvo i uobičajenim zavrzlamama oko papirologije, očevi su imali pozitivna iskustva.

“Svi očevi su istakli da je to iskustvo koje ih je promijenilo nabolje, koje ih je naučilo novim stvarima, zbog kojeg su shvatili šta znači brinuti o djetetu. Neki od njih su izjavili da su postali bolji radnici i da ih je porodiljsko odsustvo naučilo nekim novim društvenim vještinama”, objašnjava Amina Dizdar, programski koordinator Sarajevskog otvorenog centra.

Potvrđuje to i Mladen Simić koji kaže da je iskustvo koje je imao sa svojom kćerkicom neprocjenjivo. To je jako prijatan osjećaj povezanosti djeteta i oca, kaže Simić i dodaje da se njegova kćerkica u nastavku odrastanja više vezala za njega.

“Preporučio bih svakom muškarcu da uzme porodiljsko odsustvo bar ovoliko dugo koliko sam ja, a možda i više. Ja bih bez razmišljanja to iskustvo ponovio”, nema dilemu Mladen.

Sigurno će proći dosta vremena dok uzimanje porodiljskog odsustva za očeve postane praksa u BiH. Da li stvari treba da ostanu onakve kakve su i kako su ih priroda, a neki bi rekli i tradicija, uredile ili mame i tate treba da budu ravnopravni baš na svakom polju, procijenite sami.

(BN) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

TEŠKI NAMA

30.04.2023 06:05

Porodiljsko bolovanje uzimaju očevi mudrovi i neradnici kojima će dijete čuvati baka i tetka a oni skitati po kafanama i izležavati se. Tu je majka da bude i pazi na dijete. A oĉevi da rade i doprinose.

ODGOVORITE
Name

Tesko tvojoj djeci

30.04.2023 08:15

Ako tako razmisljas ne treba da se razmnozavas. Muskarac koji ne zeli da aktivno odgaja dijete ne treba ni da ga ima. Muskarac koji smatra da nike dovoljno "osjecajan" da pazi i vaspita dijete takodje ne treba da ga ima. A zene koje stvaraju porodicu sa takvim muskarcima... tesko i njima i njihovoj djeci. Balkanci se ponasaju kao donori genetskog materijala a ne kao ljudi odgovorni za donosenje drugog ljudskog bica na svijet. Eto, dali ste materijal i sad perete ruke od svega sto dalje djetetu treba? Strasno, ako je tako ne zasluzujete ih.

Name

#

30.04.2023 08:46

Ne degradira muškarce i ne trpaj ih u taj tvoj koš mnogi od njih itekako pomažu suprugama koliko njih viđam da izvode djecu u šetnju da vozaju bebe u kolicima da ih vode u park na igralište a sigurno i u kući pomažu suprugama oko djece

Name

TEŠKO NAMA

01.05.2023 08:11

Sigurno se mudrovi prepoznaše. Kako samo isplivate na prvu. Ha ha... samo neka se neradi. Neka neko drugi radi za vas.

ODGOVORITE