Подршка из цијелог свијета студентицама које се боре за спас Касиндолске ријеке

Петодневни састанак чланица највеће еколошке мреже на свијету Фриендс оф тхе Еартх (Пријатељи Земље) који је организовао Центар за животну средину, а чији је циљ био размјена искустава и планирање даљих заједничких активности мреже у борби за очување ријека и биодиверзитета, завршен је данас у Бањалуци.

Република Српска 29.04.2023 | 14:35
Подршка из цијелог свијета студентицама које се боре за спас Касиндолске ријеке

Дио састанка био је посвећен проблематици штетног утицаја који изградња хидроелектрана има на ријеке и воду, не само на Балкану већ и у свијету, а учесницима су се обратиле и Сунчица Ковачевић и Сара Тушевљак, које су дио неформалне грађанске иницијативе „Стоп изградњи малих хидроелектрана на Касиндолској ријеци“ и Коалиције за заштиту ријека БиХ, а које су због своје борбе против изградње мале хидроелектране изложене притисцима и тужбама од стране инвеститора.

Ријеч је такозваним СЛАПП тужбама (на енглеском - стратегиц лаwсуитс агаинст публиц партиципатион, односно у преводу - стратешке тужбе против јавног интереса), које су посебно опасан друштвени феномен и њихов главни циљ је застрашивање и демонстрација финансијске моћи.

Тим поводом, окупљени активисти су пружили подршку Сунчици и Сари, а Хемантха Wитханаге, предсједник Фриендс оф тхе Еартх Интернатионал који долази из Шри Ланке је поручио да је дужност цијелог свијета да спаси ове активистице које се боре за права природе и будућих генерација.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Туго преголема...

29.04.2023 13:54

Засто проблем Трговске горе није дигнут на једнак ниво од стране организација које промовису подрску и махање Сари и Сунцици? Јасно као дан,ово је плацени пројект,док Трговска гора И будуце одлагалисте нуклеарног отпада представљају најтези еколоски проблем и насу сурову реалност.Залосно! Узалуд се сликате,ефект нула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

29.04.2023 16:38

Трговска гора и пељешки мост су били национални интетес Мила Ронхила, пељешки мост директно а Трговска гора прешутно. Мјлановић му је узвратио срамним чином у Дервенти.

Name

Искрено

29.04.2023 14:29

Хвала вам што се борите за боље сутра нас и наших покољења. Нажалост, по коментарима се види да народ нема свијести за ове ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

29.04.2023 16:49

ХВАЛА ВА НА ВАШОЈ БОРБИ. ЗА ЧУВАЊЕ ПРИРОДЕ, ЗА НАШЕ ПОТОМКЕ. ИМАТЕ ПРАВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цроцус

29.04.2023 17:06

Дузност "еколоских активиста" је да буду упуцени и укљуцени у све насе еколоске проблеме,а не један који це мозда да се деси. Да ли су дотицне цуле за Нови Град, за радиоактивни отпад и да ли су се укљуциле "про боно" у ту теску борбу за заститу права свих градјана РС на здраву зивотну средину?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србислава

29.04.2023 21:23

Наравно да нису чуле и да изгледа то није екологија и није тако штетно. Али ово мирише на нешто што је некима важно и гдје има пара. Ништа није џабе па ни ова борба квази еколога као она грета су. Зелена агенда хахаха

Name

дана

29.04.2023 22:14

ГДЈЕ СУ СТАНОВНИЦИ КРАЈИНЕ, ТРЕБА ДВИЈЕ ЦУРЕ ДА ВАС БРАНЕ?

Name

Власеница

29.04.2023 20:14

Стоп тровачници у Власеници, стоп депонији у Драгасевцу,, стоп Отмичару, стоп искориштавању дјеце у политичке сврхе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2023 04:31

У Власеници локалне политике користе непостојеци пројект да окупе народ и да таласају. Интерес им није екологја,сигурно.

Name

Ненад

30.04.2023 08:28

Ваљда студенткињама потурицена бандо

ОДГОВОРИТЕ