Podrška iz cijelog svijeta studenticama koje se bore za spas Kasindolske rijeke

Petodnevni sastanak članica najveće ekološke mreže na svijetu Friends of the Earth (Prijatelji Zemlje) koji je organizovao Centar za životnu sredinu, a čiji je cilj bio razmjena iskustava i planiranje daljih zajedničkih aktivnosti mreže u borbi za očuvanje rijeka i biodiverziteta, završen je danas u Banjaluci.

Republika Srpska 29.04.2023 | 14:35
Podrška iz cijelog svijeta studenticama koje se bore za spas Kasindolske rijeke

Dio sastanka bio je posvećen problematici štetnog uticaja koji izgradnja hidroelektrana ima na rijeke i vodu, ne samo na Balkanu već i u svijetu, a učesnicima su se obratile i Sunčica Kovačević i Sara Tuševljak, koje su dio neformalne građanske inicijative „Stop izgradnji malih hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci“ i Koalicije za zaštitu rijeka BiH, a koje su zbog svoje borbe protiv izgradnje male hidroelektrane izložene pritiscima i tužbama od strane investitora.

Riječ je takozvanim SLAPP tužbama (na engleskom - strategic lawsuits against public participation, odnosno u prevodu - strateške tužbe protiv javnog interesa), koje su posebno opasan društveni fenomen i njihov glavni cilj je zastrašivanje i demonstracija finansijske moći.

Tim povodom, okupljeni aktivisti su pružili podršku Sunčici i Sari, a Hemantha Withanage, predsjednik Friends of the Earth International koji dolazi iz Šri Lanke je poručio da je dužnost cijelog svijeta da spasi ove aktivistice koje se bore za prava prirode i budućih generacija.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Tugo pregolema...

29.04.2023 13:54

Zasto problem Trgovske gore nije dignut na jednak nivo od strane organizacija koje promovisu podrsku i mahanje Sari i Suncici? Jasno kao dan,ovo je placeni projekt,dok Trgovska gora I buduce odlagaliste nuklearnog otpada predstavljaju najtezi ekoloski problem i nasu surovu realnost.Zalosno! Uzalud se slikate,efekt nula.

ODGOVORITE
Name

BOY

29.04.2023 16:38

Trgovska gora i pelješki most su bili nacionalni intetes Mila Ronhila, pelješki most direktno a Trgovska gora prešutno. Mjlanović mu je uzvratio sramnim činom u Derventi.

Name

Iskreno

29.04.2023 14:29

Hvala vam što se borite za bolje sutra nas i naših pokoljenja. Nažalost, po komentarima se vidi da narod nema svijesti za ove stvari.

ODGOVORITE
Name

+

29.04.2023 16:49

HVALA VA NA VAŠOJ BORBI. ZA ČUVANJE PRIRODE, ZA NAŠE POTOMKE. IMATE PRAVO.

ODGOVORITE
Name

Crocus

29.04.2023 17:06

Duznost "ekoloskih aktivista" je da budu upuceni i ukljuceni u sve nase ekoloske probleme,a ne jedan koji ce mozda da se desi. Da li su doticne cule za Novi Grad, za radioaktivni otpad i da li su se ukljucile "pro bono" u tu tesku borbu za zastitu prava svih gradjana RS na zdravu zivotnu sredinu?

ODGOVORITE
Name

Србислава

29.04.2023 21:23

Наравно да нису чуле и да изгледа то није екологија и није тако штетно. Али ово мирише на нешто што је некима важно и гдје има пара. Ништа није џабе па ни ова борба квази еколога као она грета су. Зелена агенда хахаха

Name

dana

29.04.2023 22:14

GDJE SU STANOVNICI KRAJINE, TREBA DVIJE CURE DA VAS BRANE?

Name

Vlasenica

29.04.2023 20:14

Stop trovačnici u Vlasenici, stop deponiji u Dragasevcu,, stop Otmičaru, stop iskorištavanju djece u političke svrhe

ODGOVORITE
Name

Re

30.04.2023 04:31

U Vlasenici lokalne politike koriste nepostojeci projekt da okupe narod i da talasaju. Interes im nije ekologja,sigurno.

Name

Nenad

30.04.2023 08:28

Valjda studentkinjama poturicena bando

ODGOVORITE