Ако се власт не договори, ЕУ ће повући новац?

Уколико власти БиХ ускоро не договоре изградњу "Јужне интерконекције", гасовода који би Хрватску повезао с БиХ и помогао диверзификацији енергетских извора, ЕУ би могла ускратити средства за финансирање овог пројекта.

Босна и Херцеговина 29.04.2023 | 08:47
Ако се власт не договори, ЕУ ће повући новац?

Наиме, како сазнају "Независне", и ЕУ и САД су исфрустриране чињеницом да партнери у ФБиХ до данас нису успјели постићи сагласност о реализацији овог пројекта, посебно због чињенице да би средства ЕУ ускоро могла бити преусмјерена на друге пројекте.

Овај пројекат, заједно с "Источном интерконекцијом", пројектом који подржава Република Српска како би се отворио још један смјер снабдијевања руским гасом, требало је да се нађе на овоседмичној сједници Савјета министара БиХ, која је одгођена до сљедеће седмице.

Један од министара у Савјету министара нам је незванично рекао да вјерује да ће бити постигнуто рјешење до наредне сједнице, али да нема стоодстотне гаранције.

"Ако успијемо преживјети ову кризу, овај сазив ће одрадити мандат до краја.

Ако на овом 'пукне', могло би чак можда доћи и до распада коалиције", рекао нам је наш извор.

Елмедин Конаковић, министар спољних послова БиХ, у петак је сугерисао да је проблем у томе што ентитети нису надлежни за међудржавне преговоре БиХ и Србије.

"'Источну интерконекцију' враћамо у институције, враћамо је Савјету министара и идемо са нивоа државе да преговарамо са Србијом о том пројекту", рекао је он.

Појаснио је да постоји интерес да се један крак усмјери ка Градачцу, а могуће и ка Брчком.

"Добили смо причу коју смо тражили. Инсистирали смо да 'Јужна' буде саставни дио и то смо договорили", рекао је Конаковић, из чега се може закључити да ће обје интерконекције бити рјешаване у пакету.

Према његовим ријечима, уз ова питања би могла бити ријешена и друга питања која су на дневном реду неко вријеме, попут закона о Високом судском и тужилачком савјету, закона о спољним пословима, закона о међународним споразумима, као и набавка хеликоптера за Оружане снаге БиХ. 

"Имали смо договор да ће тако бити, а онда је Зоран Тегелтија, министар финансија и трезора, на сједници Колегијума рекао да они неће подржати те законе, о којима смо разговарали и са Додиком, и ми смо рекли да то није сарадња и на те врсте уцјена не пристајемо. Они су јуче први пут до сада покушали проиграти наш договор и зато није било сједнице Савјета министара", рекао је у петак Конаковић.

Јуче смо добили индиректну потврду из Европске комисије да би сто милиона евра за "Јужну интерконекцију" могло да буде "на леду" ако до договора не дође.

Наиме, Ана Хернандез Писонеро, портпаролка Европске комисије, за "Независне" је изјавила да постоји сагласност ЕУ да се унутар Инвестиционог оквира за западни Балкан подржи "Јужна интерконекција", како би се БиХ преко Новог Травника и Мостара повезала с Хрватском.

"Овај пројекат бисмо могли подржати и грантом, под условом да добијемо зрелу понуду за пројекат.

Осим тога, Европска комисија активно помаже БиХ да добије кофинансирање пројекта из Независних фискалних институција ЕУ (ИФИс)", саопштила нам је Хернандез Писонеро у писаном одговору. 

(Независне) Фото: Мондо

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Прњавор

29.04.2023 07:00

Ма ко шиша ЕУ...имате ви космички богату браћу руссе..(наравно,иронија,јер пљујете по ЕУ а да није нас из ЕУ ви у самозваној"пц"неби имали ни зелене траве да пасете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

29.04.2023 12:33

Ви имате па пасите до миле воље ако вам дозвољава нос.

Name

Илија цворовиц

29.04.2023 07:25

Нико те паре нама не поклања,све то изадје на нос...

ОДГОВОРИТЕ
Name

И бивса Југославија

29.04.2023 07:52

Се развијала на повољним бас руским ресурсима а не америцком западним срањцаним итд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

29.04.2023 12:15

Јели ти то сигурно тата реко да је Југославија била дужна 20 милијарди $ Русији.

Name

Сада су

29.04.2023 15:43

Двије банана"дрзаве " задузене толико, гдје цес привреду Југославије поредити са овим данас?!

Name

Сви су се развијали

29.04.2023 15:54

Не само ми на повољним ресурсима Русије.... Ми добијали енергенте од Русије а уваљивали им стањцани од задузивања код Запада....Развијај се сада?!

Name

АР

29.04.2023 08:21

Само зауставити све новцане помоци Обицан народ нема апсолутно никакву корист само се лопви који су на власти богате Бозе услиси молбе да се зауставе све финансијске помоци само на 1 годину па онда би могли да видимо како смо ликвидни у рс-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.04.2023 09:24

Па и ако их ускратити наша госпођа ће мање красти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

29.04.2023 20:17

Недај те ови све покрадоше.Ма брига ме за гасом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

30.04.2023 09:07

Питам се зашто Руси ово не финанцирају, ипак је то њихов плин!

ОДГОВОРИТЕ