Кривичне пријаве због конкурса за директора УИО

– Генерални ревизор за ревизију институција у ФБиХ Џевад Некић који се кандидовао за директора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ на којем је побиједио Зоран Тегелтија, затражио је писмено објашњење комисије за избор о бодовању и оцјењивању кандидата.

Република Српска 28.04.2023 | 18:18
Кривичне пријаве због конкурса за директора УИО

Некић је најавио кривичне пријаве против учесника у овом аспурдном избору за директора највеће пореске институције у којем се изабрани кандидат налази у очигледном сукобу интереса.

Каже да је процес у којем је за директора УИО са највишом оцјеном изабран Зоран Тегелтија, актуелни министар финансија и трезора БиХ и по службеној дужности и предсједник Управнг одбора УИО и конкурсне комисије која је бирала руководиоца, апсурдан и обесмишљен и да не може да вјерује какве се приче сервирају јавности.

“Конкурс је био забава за широке масе, а онај који је још прије три мјесеца рекао име директора, већ тада је прекршио закон. Чему онда служи закон и процедуре? Ово су најгрубља кршења. Онда треба укинути закон и ништа не спроводити. Јер, ако су спремни у овом дијелу да крше закон, можете мислити шта ће даље радити“, рекао је Некић за портал ЦАПИТАЛ.

Прича да је затражио писмено од комисије да му доставе на основу којег критеријума, процедуре или пословника је извршено бодовање, те увид у комплетну листу.

“Ко је донио одлуку о расписивању избора за директора? Иста особа која учествује у процесу као кандидат. И онда та особа наставља бити шеф комисији која спроводи процедуру. По службеној дужности, министар је члан и предсједник Управног одбора. Он је требало да поднесе оставку на мјесто министра финансија и када му престане мандат предсједника и члана комисије, тек тада може да постане кандидат“, објашњава Некић.

Говори да је други велики апсурд што су медији сазнали резултате конкурса, а да кандидати до данас нису ни о чему обавијештени. Резултати конкурса су, каже, послати Савјету министара БиХ.

Сви обавијештени осим кандидата
“Нисам обавијештен ни о резултатима, нити какав је даљи правни поступак око подношења жалбе или приговора. Као комисија, они су требали да нас обавијесте, умјесто тога, неко је резултате упутио Савјету министара и медијима“, каже Некић.

Испричао је да ни рад конкурсне комисије није био ништа мање апсурдан, посебно када се ради о интервјуу и његовом бодовању.

“Апсурдно је да неко даје оцјене на уопштена питања. Кад вас неко пита шта вас је мотивисало да се пријавите, како бисте унаприједили рад УИО, да ли сте за једну или двије стопе пореза на додату вриједност, ја не видим шта је ту тачан одговор. То је само визија кандидата. Законом је предвиђен критеријум да је за именовање потребно да је директор стручан за ту област, да показује високе стандарде поштења и интегритета. Чиме су то они измјерили? Из медија знамо за одређене кандидате да имају поступке пред судством. Апсурдно је да онда неко такав буде оцијењен максималном оцјеном“, рекао је Некић.

Изјаве у вези резултата конкурса покушали смо добити и од других кандидата, али ниједан није желио да коментарише ситуацију нити да нам потврди да ли ће се жалити на исход.

Подсјетимо, Зоран Тегелтија, министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ добио је оцјену 10 на интервју на конкурсу за директора Управе за индиректно опорезивање.

Он је побиједио бившег министра спољне трговине и економских односа Младена Зиројевића који је оцијењен са 8,5, као и главног ревизора Канцеларије за ревизију институција у ФБиХ Џевада Некића који је добио осам.

На конкурс су се пријавили и помоћник директора Сектора за информационе технологије УИО Свјетлана Перковић, те Саудин Терзић и Џенан Мусемић.

Управни одбор УИО чине управо изабрани Тегелтија, министарка финансија ФБиХ Јелка Милићевић, министарка финансија РС Зора Видовић, експерт из Републике Српске Далибор Томаш, експерт Савјета министара БиХ Исмет Суљендић и Зијад Крњић, експерт из ФБиХ.

Изјаву од Тегелтије нисмо успјели да добијемо иако смо више пута покушали да га позовемо.

(Цапитал) Фото: Цапитал

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Савјет

28.04.2023 16:26

Покусајте да добијете Тегелтију преко скy-а..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

28.04.2023 16:36

Пресудјени лопов дао сам себи оцјену 10 то мозе само код ове мафије.

Name

Ре

28.04.2023 17:40

Аууу какав коментар јбт.

Name

Wwwееее

28.04.2023 17:51

Ха ха ха. ТАЧНО. ТАКО НАЈ ПРИЈЕ ЋЕТЕ ГА ДОБИТИ.

Name

Ре

28.04.2023 17:59

??????

Name

Има ли краја

28.04.2023 18:02

Има ли краја самовољи и кршењу закона? И при томе нико не одговара. Чему конкурс, чему губљење времена и новца око конкурса, ако неке сиве еминенције одређују и дијеле функције? Нека кажу, то је тај и тај и нека дотични сутра преузме функцију. Било би бар поштеније. Овако, чисто замајавање јавности, ако више ико у то вјерује. Конкурс = намјештаљка.

Name

Тандем

28.04.2023 16:33

Сад це он свог Зељу Ковацевица довести...поцели заједно на царини...е златних времена.одлицан тандем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ооооо брукеер

28.04.2023 16:41

Има ли закона правне дрзаве???? Побогуу па ово је циркусссс невидјении!!! У историји овог народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УИЈО

28.04.2023 17:02

Цуј Некиц се зали, он је као на своје позиције долазио знањем и све је било у најбољем реду до сад??? Ццццццц, таман кад посмислим да ме ниста висе не мозе изненадити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

28.04.2023 17:02

Колумбија је мала маца за ове насе мафијаше...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузбе

28.04.2023 17:08

Наравно, треба једном лоповима стати украј, зар да сам себе оцјењује на фамозном разговору,занима ме у цему се састојао тај разговор дали се наздравило Дедовом ракијом ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.04.2023 19:54

Јос ваљда и сам себи постављао питања и одговарао...

Name

Доста!

28.04.2023 17:11

Добро је и тебе Некићу.Има нас који те се сјећамо из управе,и остали без посла,па сте нас деградирали и напримали своје полтрончиће.Па доста је и вас из ФБИХ више.Отимали сте и шаком и капом већ скоро 20 година.Вријеме је да се ствари мијењају.Мој ти је предлог да покупиш све своје стручњаке из УИО и правиш неку нову службу да отимате по сарај граду,башчаршији и околним таборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крем банана

28.04.2023 17:18

Банана држава..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

28.04.2023 17:47

Кад се дијеле политичке функције и договора се у канцеларијама странака онда нема жалби и о каквим кривичним пријавама причаш,а главни тужилац Кајганић ће ти рећи само све је по Закону и ти пушиш!Зато се у судство,полицију,разне Управе постављају такви!! Они могу да крше Устав да не признају Високог представника којег предвиђа Устав БиХ,да намјесте и покраду изборе и ти нашао да се жалиш!!Ма ајде бјаааажи!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

28.04.2023 18:12

Рекао сам прије пола године да це тегелтија бити изабран за директора . Кога брига за сукоб интреса. Ко то тамо спомиње јос и морал

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.04.2023 18:19

Па људи докле више,Ташко Начић по изгледу а З.Тегелтија љига,сам себи предсједник комисије и себе оцјењује и бира са другим партијским друговима!НЕМА ДАЉЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодор

28.04.2023 19:09

Стварно вас не разумијем. Па гласали сте за СНСД. Србовали. Продали достојанство. Вјеровали да је цијели свијет против Републике Српске. Сад лијепо узивајте у биједи, а ови у које се кунете нека се и даље богате. Надјите бар једног из СНСД и сателита да је осуђен и да је у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

28.04.2023 19:14

Јел зна Високи представник за ову представу ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОП 1982

28.04.2023 20:21

За Тегелтију знамо сви ко је и ста је, али и ови су ми прејаки сто суте док не продају, они или неко њихов. Овај конкурс није по закону од поцетка, а не само од оног дана када се видјело ко је добио највисе бодова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

29.04.2023 04:58

Ниси прошао јер ниси за да се купи кумова нова зграда а тегелтија је за.ти сад видио да нема закона у држави.свашта чу.

Name

Словенац

28.04.2023 21:59

Чуј зора у комисији баш је била тријезна тај дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тегелтија криминалац

29.04.2023 12:15

О каквом конкурсу ви говорите? Не могу вјеровати ста све не пролази код овог народа. Пс он није имао право да се пријави на конкурс. Фуј накарадна дрзаво са накарадним правосудјем и тузилаством. Тегелтија треба да купи “Радисицеву “ зграду за 100 милиона ( мозда тада буде и 150), а и прије је уцест овао у милионским аферама, када су десетине и стотине милиона у питању ( Раоп и др са зетом, Зељком Ковацевицем …..) Ради се о крупним мафиози

ОДГОВОРИТЕ