Krivične prijave zbog konkursa za direktora UIO

– Generalni revizor za reviziju institucija u FBiH Dževad Nekić koji se kandidovao za direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na kojem je pobijedio Zoran Tegeltija, zatražio je pismeno objašnjenje komisije za izbor o bodovanju i ocjenjivanju kandidata.

Republika Srpska 28.04.2023 | 18:18
Krivične prijave zbog konkursa za direktora UIO

Nekić je najavio krivične prijave protiv učesnika u ovom aspurdnom izboru za direktora najveće poreske institucije u kojem se izabrani kandidat nalazi u očiglednom sukobu interesa.

Kaže da je proces u kojem je za direktora UIO sa najvišom ocjenom izabran Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija i trezora BiH i po službenoj dužnosti i predsjednik Upravng odbora UIO i konkursne komisije koja je birala rukovodioca, apsurdan i obesmišljen i da ne može da vjeruje kakve se priče serviraju javnosti.

“Konkurs je bio zabava za široke mase, a onaj koji je još prije tri mjeseca rekao ime direktora, već tada je prekršio zakon. Čemu onda služi zakon i procedure? Ovo su najgrublja kršenja. Onda treba ukinuti zakon i ništa ne sprovoditi. Jer, ako su spremni u ovom dijelu da krše zakon, možete misliti šta će dalje raditi“, rekao je Nekić za portal CAPITAL.

Priča da je zatražio pismeno od komisije da mu dostave na osnovu kojeg kriterijuma, procedure ili poslovnika je izvršeno bodovanje, te uvid u kompletnu listu.

“Ko je donio odluku o raspisivanju izbora za direktora? Ista osoba koja učestvuje u procesu kao kandidat. I onda ta osoba nastavlja biti šef komisiji koja sprovodi proceduru. Po službenoj dužnosti, ministar je član i predsjednik Upravnog odbora. On je trebalo da podnese ostavku na mjesto ministra finansija i kada mu prestane mandat predsjednika i člana komisije, tek tada može da postane kandidat“, objašnjava Nekić.

Govori da je drugi veliki apsurd što su mediji saznali rezultate konkursa, a da kandidati do danas nisu ni o čemu obaviješteni. Rezultati konkursa su, kaže, poslati Savjetu ministara BiH.

Svi obaviješteni osim kandidata
“Nisam obaviješten ni o rezultatima, niti kakav je dalji pravni postupak oko podnošenja žalbe ili prigovora. Kao komisija, oni su trebali da nas obavijeste, umjesto toga, neko je rezultate uputio Savjetu ministara i medijima“, kaže Nekić.

Ispričao je da ni rad konkursne komisije nije bio ništa manje apsurdan, posebno kada se radi o intervjuu i njegovom bodovanju.

“Apsurdno je da neko daje ocjene na uopštena pitanja. Kad vas neko pita šta vas je motivisalo da se prijavite, kako biste unaprijedili rad UIO, da li ste za jednu ili dvije stope poreza na dodatu vrijednost, ja ne vidim šta je tu tačan odgovor. To je samo vizija kandidata. Zakonom je predviđen kriterijum da je za imenovanje potrebno da je direktor stručan za tu oblast, da pokazuje visoke standarde poštenja i integriteta. Čime su to oni izmjerili? Iz medija znamo za određene kandidate da imaju postupke pred sudstvom. Apsurdno je da onda neko takav bude ocijenjen maksimalnom ocjenom“, rekao je Nekić.

Izjave u vezi rezultata konkursa pokušali smo dobiti i od drugih kandidata, ali nijedan nije želio da komentariše situaciju niti da nam potvrdi da li će se žaliti na ishod.

Podsjetimo, Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH dobio je ocjenu 10 na intervju na konkursu za direktora Uprave za indirektno oporezivanje.

On je pobijedio bivšeg ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mladena Zirojevića koji je ocijenjen sa 8,5, kao i glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija u FBiH Dževada Nekića koji je dobio osam.

Na konkurs su se prijavili i pomoćnik direktora Sektora za informacione tehnologije UIO Svjetlana Perković, te Saudin Terzić i Dženan Musemić.

Upravni odbor UIO čine upravo izabrani Tegeltija, ministarka finansija FBiH Jelka Milićević, ministarka finansija RS Zora Vidović, ekspert iz Republike Srpske Dalibor Tomaš, ekspert Savjeta ministara BiH Ismet Suljendić i Zijad Krnjić, ekspert iz FBiH.

Izjavu od Tegeltije nismo uspjeli da dobijemo iako smo više puta pokušali da ga pozovemo.

(Capital) Foto: Capital

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Savjet

28.04.2023 16:26

Pokusajte da dobijete Tegeltiju preko sky-a..

ODGOVORITE
Name

Borac

28.04.2023 16:36

Presudjeni lopov dao sam sebi ocjenu 10 to moze samo kod ove mafije.

Name

Re

28.04.2023 17:40

Auuu kakav komentar jbt.

Name

Wwweeee

28.04.2023 17:51

Ha ha ha. TAČNO. TAKO NAJ PRIJE ĆETE GA DOBITI.

Name

Re

28.04.2023 17:59

??????

Name

Ima li kraja

28.04.2023 18:02

Ima li kraja samovolji i kršenju zakona? I pri tome niko ne odgovara. Čemu konkurs, čemu gubljenje vremena i novca oko konkursa, ako neke sive eminencije određuju i dijele funkcije? Neka kažu, to je taj i taj i neka dotični sutra preuzme funkciju. Bilo bi bar poštenije. Ovako, čisto zamajavanje javnosti, ako više iko u to vjeruje. Konkurs = namještaljka.

Name

Tandem

28.04.2023 16:33

Sad ce on svog Zelju Kovacevica dovesti...poceli zajedno na carini...e zlatnih vremena.odlican tandem

ODGOVORITE
Name

Ooooo brukeer

28.04.2023 16:41

Ima li zakona pravne drzave???? Poboguu pa ovo je cirkussss nevidjenii!!! U istoriji ovog naroda!

ODGOVORITE
Name

UIJO

28.04.2023 17:02

Cuj Nekic se zali, on je kao na svoje pozicije dolazio znanjem i sve je bilo u najboljem redu do sad??? Ccccccc, taman kad posmislim da me nista vise ne moze iznenaditi...

ODGOVORITE
Name

Oli

28.04.2023 17:02

Kolumbija je mala maca za ove nase mafijaše...

ODGOVORITE
Name

Tuzbe

28.04.2023 17:08

Naravno, treba jednom lopovima stati ukraj, zar da sam sebe ocjenjuje na famoznom razgovoru,zanima me u cemu se sastojao taj razgovor dali se nazdravilo Dedovom rakijom ????

ODGOVORITE
Name

Re

28.04.2023 19:54

Jos valjda i sam sebi postavljao pitanja i odgovarao...

Name

Dosta!

28.04.2023 17:11

Dobro je i tebe Nekiću.Ima nas koji te se sjećamo iz uprave,i ostali bez posla,pa ste nas degradirali i naprimali svoje poltrončiće.Pa dosta je i vas iz FBIH više.Otimali ste i šakom i kapom već skoro 20 godina.Vrijeme je da se stvari mijenjaju.Moj ti je predlog da pokupiš sve svoje stručnjake iz UIO i praviš neku novu službu da otimate po saraj gradu,baščaršiji i okolnim taborima.

ODGOVORITE
Name

Krem banana

28.04.2023 17:18

Banana država..

ODGOVORITE
Name

Analitičar

28.04.2023 17:47

Kad se dijele političke funkcije i dogovora se u kancelarijama stranaka onda nema žalbi i o kakvim krivičnim prijavama pričaš,a glavni tužilac Kajganić će ti reći samo sve je po Zakonu i ti pušiš!Zato se u sudstvo,policiju,razne Uprave postavljaju takvi!! Oni mogu da krše Ustav da ne priznaju Visokog predstavnika kojeg predviđa Ustav BiH,da namjeste i pokradu izbore i ti našao da se žališ!!Ma ajde bjaaaaži!!

ODGOVORITE
Name

mile

28.04.2023 18:12

Rekao sam prije pola godine da ce tegeltija biti izabran za direktora . Koga briga za sukob intresa. Ko to tamo spominje jos i moral

ODGOVORITE
Name

Goran

28.04.2023 18:19

Pa ljudi dokle više,Taško Načić po izgledu a Z.Tegeltija ljiga,sam sebi predsjednik komisije i sebe ocjenjuje i bira sa drugim partijskim drugovima!NEMA DALJE!

ODGOVORITE
Name

Todor

28.04.2023 19:09

Stvarno vas ne razumijem. Pa glasali ste za SNSD. Srbovali. Prodali dostojanstvo. Vjerovali da je cijeli svijet protiv Republike Srpske. Sad lijepo uzivajte u bijedi, a ovi u koje se kunete neka se i dalje bogate. Nadjite bar jednog iz SNSD i satelita da je osuđen i da je u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

Rade

28.04.2023 19:14

Jel zna Visoki predstavnik za ovu predstavu ??

ODGOVORITE
Name

TOP 1982

28.04.2023 20:21

Za Tegeltiju znamo svi ko je i sta je, ali i ovi su mi prejaki sto sute dok ne prodaju, oni ili neko njihov. Ovaj konkurs nije po zakonu od pocetka, a ne samo od onog dana kada se vidjelo ko je dobio najvise bodova.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

29.04.2023 04:58

Nisi prošao jer nisi za da se kupi kumova nova zgrada a tegeltija je za.ti sad vidio da nema zakona u državi.svašta ču.

Name

Slovenac

28.04.2023 21:59

Čuj zora u komisiji baš je bila trijezna taj dan

ODGOVORITE
Name

Tegeltija kriminalac

29.04.2023 12:15

O kakvom konkursu vi govorite? Ne mogu vjerovati sta sve ne prolazi kod ovog naroda. Ps on nije imao pravo da se prijavi na konkurs. Fuj nakaradna drzavo sa nakaradnim pravosudjem i tuzilastvom. Tegeltija treba da kupi “Radisicevu “ zgradu za 100 miliona ( mozda tada bude i 150), a i prije je ucest ovao u milionskim aferama, kada su desetine i stotine miliona u pitanju ( Raop i dr sa zetom, Zeljkom Kovacevicem …..) Radi se o krupnim mafiozi

ODGOVORITE