Основни животни трошкови четири пута брже расли од плата

Најосновнији животни трошкови, као што су становање и комуналије, порасли су прошле године до четири пута брже од плата широм Европске уније, показују подаци "Еуростата".

Босна и Херцеговина 28.04.2023 | 10:58
Основни животни трошкови четири пута брже расли од плата

Цијена рада по сату порасла је за 4.4 одсто просјечно у земљама Европске уније у 2022. години, показују најновији подаци европског бироа за статистику "Еуростат", преноси "Бета".

Када се раст зарада упореди са стопом инфлације од 9.2 одсто у ЕУ прошле године, произилази да је повећањем плата у прошлој години надокнађена само половина поскупљења трошкова живота.

Јаз између зарада и инфлације је још већи када су у питању најосновнији трошкови живота: трошкови становања и комуналија (18 одсто имају и о у укупним трошковима) су расли четири пута брже од плата, док су транспорт и храна (12 одсто) порасли три пута брже.

Реалне зараде, које означавају кретање плата у односу на инфлацију, пале су прошле године у свим земљама чланицама ЕУ за просјечно чак девет одсто. Поређења ради, стварни профит је повећан за један одсто, показују подаци "Еуростата".

Подаци Европске централне банке (ЕЦБ) показују да су повећања профитних маржи у 2021. и 2022. години била већа од повећања појединачних трошкова рада, што значи да раст профитних стопа има значајнију улогу у покретању инфлације.

Угрожен животни стандард

Коментаришући ове податке "Еуростата" генерална секретарка Европске конфедерације синдиката Естер Линч је оцијенила да су поскупљења угрозила животни стандард запослених и њихових породица.

“Ове бројке су још један доказ да су радници жртве инфлације, а не њен узрок. Иза ових цифара стоје стварни људи који се боре да осигурају храну за своје породице, загрију своје куће и чак приуште превоз до свог радног мјеста”, рекла је Линч.

Додала је да је пад животног стандарда радника резултат тога што компаније, посебно оне у енергетском и прехрамбеном сектору, користе проблеме са снабдијевањем да повећају своје цијене и остваре рекордне профите.

Према њеним ријечима, "вријеме је да политичари престану да кажњавају жртве инфлације смањењем плата и да се позабаве правим узроком инфлације опорезивањем вишка профита"

(Ал јазеера)  Фото: БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

д

28.04.2023 09:14

Ко нам се у влади бави финансијама они и незнају то израчунати, срасмотна екипа, срамотна прича, срамотно понашање, нигдје ингтелектуалног потеза, све ситна превара ситних превараната.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може то и боље

28.04.2023 10:40

Идемоо до 10, 20, 30x!!! ИДЕМО ДО АФРИКЕЕЕЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који си

28.04.2023 14:02

Ти ?

Name

Пензионер

28.04.2023 12:26

Српска Опен коштао 50 милиона марака, циганија тешка од стране Милорада Додика, част Ђоковићу али мислим да је боље да су те паре подјељене пензионерима за Васкрс, сваки пензионер би добио по 200 марака, па да су дали и по 100 марака и свим осталим социјално угроженим, било би боље него за некакав неважан турнир за гладни народ, али човјек организује и баци наших 50 милиона и онда каже госту да су цигани, ФУЈ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

28.04.2023 14:32

Какви 50 милијона марака какви бакарачи,то све ,ако је вредило 4до 5 милијона марака остало Баја све ставијо у дзеп.Приче за малу дјецу.

Name

Ре Корослав

28.04.2023 16:41

Баја скупља паре за рату кредита, сиромах...

ОДГОВОРИТЕ