Шмит донио одлуку о деблокади Федерације БиХ

Он је казао да одлука не иде у корист нити једног народа у БиХ.

Босна и Херцеговина 27.04.2023 | 18:04
Шмит донио одлуку о деблокади Федерације БиХ

Високи представник Кристијан Шмит донио је на данашњој конференцији за медије одлуку о деблокади избора Владе Федерације.

Он је казао да одлука не иде у корист нити једног народа у БиХ.

- У ове протекле три седмице пуно тога се догодило. У том периоду достављена ми је копија једног приједлога Владе, међутим тај приједлог није имао подршку оба потредсједника ФБиХ.

Морам нагласити да је изузетно важно да је етнички састав приједлога мора бити према ономе и што јесте, у складу са Уставом. У међувремену нисам видио никакав званичан нити незваничан алтернативни приједлог.

Доста расправа без напретка

Било је доста расправа, али није направљен стварни напредак. Морам рећи да оно што ми видимо да је на дјелу је политички застој до којег је дошло. А воља бирача која је изражена на октобарским изборима не смије се игнорисати.

То је управо суштина демократије, дјеловање у корист државе и њених грађана без обзира ко је у опозицији, а ко у позицији. Из тог разлога сам донио одлуку којом се деблокира именовање Владе ФБиХ. Ја сам подузео овакве активности и донио одлуку због тога што нам Устав не даје рјешење уколико се нађемо у ситуацији у којој смо се нашли.

Да би се у будућност спријечили слични застоји позивам све странке да укључе у разговоре и пронађу трајно рјешење. Поштујући и охрабрујући ову иницијативу мојом одлуком се позива Парламент како би спријечили будуће овакве ситуације. Као што смо у овој земљи до сада научили, не можемо се увијек ослонити на добру вољу и правовремене потезе па сам због тога увео механизме.

Превазилажење застоја

Овај системски механизам за превазилажења застоја, ступиће на снагу само ако Парламент не постигне договор у року годину дана. Овај механизам подразумијева транспарентан процес предлагања премијера, а рјешава застој уз равнотежу свих конститутивних народа уз укидање дискриминације осталих.

Требамо позвати представнике цивилног друштва да и они доставе своје приједлоге. Овдје се не ради о задатку који стоји пред неколико политичара него о задатку пред којим стоји цијело друштво. Далеко ми је драже да локални органи власти изнађу своје рјешење. Одговорни политичари требају оставити по страни страначке интересе и препознати више интересе грађана.

Моја одлука ступа на снагу одмах након њеног објављивања на страници што ће се у овом случају догодити вечерас.

Такође укључује кратки дио гдје се позива Представнички дом да крене у гласање о влади. Такво гласање није мој посао него је то задатак за изабране званичнике. Дио такозваног трајног рјешење је и јачи интегритет избора. Видјели смо да су изнесене неке вјеродостојне оптужбе на рачун предизборних и изборних манипулација. У циљу побољшања интегритета избора измијенио сам кривично дјело подмићивање на изборима - рекао је

(Аваз) БН: БН/Архива

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Обицан цовјек

27.04.2023 16:20

Сваки мјесец ти дрпаш добру лову за свој нерад,без икакве одговорности и обавезе,а будале те плачају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грог

27.04.2023 16:27

Мозе наметат само Хрватима,нити га Срби признају нити Босњаци...овим је окренуо Босну и Херцеговину према Турској,Русији и истоку ...зиви били па видјели,овдје је и досао крај прици о ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очекивано за ХДЗ

27.04.2023 16:29

Ма да, оно што се и очекивало.Ово само погодује Цовицу који је руситељ БиХ као и Миле.Није хтио донијети трајно рјешење јер у идућим изборима, по овом принципу, ХДЗ би изгубио све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

27.04.2023 22:42

Дејтонка је једва склепана, и вец срусена, сто потврдјује присуство страног илегалца, сто намеце и диктира своја илегална правила. Свима це диктатор сеци крила, он је ту да растера сва три народа, и од отете земље направи полигон, за белисветске лудјаке, перверзњаке, гадове, милитанте, изроде људске врсте. Илегални па јос диктатор, ми лици на споменуте.

Name

Бијељина

27.04.2023 16:32

А шзо си добио лову од Додига да признаш покрадене изборе шта са тим ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

27.04.2023 16:37

овако це вас ЕРС исто једног дана изцезнути ХАХАХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

27.04.2023 17:01

НАПОКОН ВАНРЕДНИ ИЗБОРИ У ИЗБОРНОМ ЗАКОНУ ФБиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сепртља

27.04.2023 17:17

Шмите волимо те више од пите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

27.04.2023 18:09

Шмит доноси одлуке само за потребе политичара а народ у оковима

ОДГОВОРИТЕ
Name

врцо

27.04.2023 20:46

Само ванредни избори рјешавају проблем,ова влада нема перспективу јер нермина не подржава ни 10% федерације јер га једноставно народ не воли, а што се тиче шицера вријеме му је да иде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

27.04.2023 22:34

Е људи илегални белосветски циновник намеце правила, законе. Докле три народа имају намеру слусати, диктат страног илегалца? Сами се себи ругамо, кад дозвољавамо, да странац одлуцује у насој куци. И он јос објасњава своју одлуку, као да је директор сколе, за особе ометене у развоју. Док му три народа дозвољавају, да их третира као ретардиране, он це се изивљавати. Болесно понасање, болесне тз медјународне заједнице, иза цијега се имена скрива овај безобразник, диктатор. Време је да три народа, постигну минимум договора, и отерају илегалца из своје куце.

ОДГОВОРИТЕ