Јужна Африка се не повлачи, предсједник погријешио

Председник Јужне Африке је погрешио када је рекао да његова земља разматра повлачење из Међународног кривичног суда, појаснио је портпарол председништва.

Свијет 26.04.2023 | 10:52
Јужна Африка се не повлачи, предсједник погријешио

Подсетимо, јужноафрички председник Сирил Рамафоса изјавио је да ц́е његова земља напустити Међународни кривични суд, који се показао као “неправедан” према појединим земљама.

Ово појашњење уследило је након грешке у коментару који је дат током брифинга за медије који је одржао владајуц́и Афрички национални конгрес о статусу Јужне Африке у вези са Међународним кривичним судом, наводи се у саопштењу Рамафосине канцеларије на својој веб страници.

“Председништво је потврдило да Јужна Африка остаје потписница Римског статута, кључног документа МКС-а, и да ц́е наставити да води кампању за једнаку и доследну примену међународног права“, наведено је у саопштењу.

Подсетимо, председник Рамафоса рекао је на конференцији за новинаре током посете председника Финске Саулија Ниинисте, што је пренела и агенција Ројтерс, да "владућа странка, Афрички национални конгрес, је донела одлуку да је мудро да се Јужна Африка повуче из МКС, углавном због начина функционисања тог суда".

Након што је МКС 17. марта издао налоге за хапшење руског председника Владимира Путина и Марије Лвове-Белове, руске комесарке за права детета, која је наводно надгледала присилне депортације украјинске деце у Русију, Рамафоса је указао да би Јужна Африка желела да се преиспита "неправедан третмана МКС".

Русија није потписница уговора о Међународном кривичном суду, пошто се повукла 2016. након критика које су јој упућене због анексије Крима.

Рамафоса на конференцији за новинаре није дао одговор на питање да ли би Путин био ухапшен уколико ступи на територију Јужне Африке.

(Б92)   Фото: Цроппед пхото

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ваљда се

26.04.2023 12:01

Некада формира и Медјународни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дали у Русији

26.04.2023 14:25

"предсједник" некада погријеши? Јел он то бјеше доживотни, до 2036? Колико ће он онда бити стар, а овде неко прави спрдачину са Биден.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин има

26.04.2023 17:25

70 година, ходину и по младји од нпр. Зравка Цолица. Бајден сада има 81 и кандидовао се,сто знаци да це и тада Путин 2036 бити младји од Бајдена (ако би побједио и даље био пред.)