Задужењем у Кини до новца за отплату дугова Српске

"Ова земља која се зове Република Српска нема основна средства да исплати основне обавезе међу којима је исплата дуговања од 1,1 милијарду", рекао је Говедарица.

Република Српска 25.04.2023 | 20:01
Задужењем у Кини до новца за отплату дугова Српске

Због дуговања која има, Република Српска покушава добити новац од кинеских финансијских фондова.

Наиме, у јуну ове године Републици Српској доспијева највећа рата од 200 милиона евра за обвезнице које су продане на бечкој берзи прије пет година.

Из Министарства финансија РС није одговорено на упит <стронг>Радија Слободна Европа (РСЕ) из којих извора ће бити исплаћена ова рата.

Овдје се не завршавају дуговања РС. До краја године Република Српска треба да врати више од 500 милиона евра које је посудила од разних финансијских институција.

"Република Српска је купила хеликоптере за 45 милиона, па је Додик купио авион за 22 милиона милиона, па за Српска опен је потрошено 45 милиона. Свака част Новаку Ђоковићу, али то су велике паре. Па се за скијалишта издвајају десетине милиона. Хоћу да кажем, неки трошкови, које прави Влада Републике Српске су далеко изнад потенцијала и могућности финансијског приходовања", каже економски аналитичар Зоран Павловић за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Увидом у информацију Министарства финансија и трезора БиХ, спољни дуг Републике Српске је премашио двије милијарде и сто милиона евра.

Према званичним информацијама, Република Српска је до сада на међународном финансијском тржишту емитовала обвезнице у вриједности 915 милиона марака (467,8 милиона евра).

<стронг>Шта се зна о кинеским фондовима са којима РС преговара?

Преговоре са три кинеска финансијска фонда започео је предсједник Владе РС Радован Вишковић током посјете Пекингу почетком овог мјесеца.

До сада нису званично саопштени резултати разговора, али је из Владе РС најављен долазак представника фондова из Кине у Бањалуку на даље преговоре.

За РСЕ из Министарства финансија РС није одговорено ни на питање о ком износу новца се преговара са кинеским фондовима, намјени утрошка тих средстава, као ни када ће преговори бити настављени.

Вишковић је током посјете Кини разговарао са представницима Каиyуан фонда, Сханxи Интернатионал Труст фонда и фонда чији је назив Јиyуан Заихуа Манагемент. Ниједан од ова три фонда нема званичну wеб страницу.

Вишковић је у Пекинг отишао након што је његов страначки шеф Милорад Додик крајем марта изјавио да је Кина као инструменте гаранције и финансирања спремна да прихвати обвезнице Републике Српске.

<стронг>Опозиционе странке траже парламентарну расправу због дугова РС

Преговори са кинеским фондовима јасан су показатељ упитности исплате доспјелих дугова.

Тако за Радио Слободна Европа најављено задужење код Кине коментарише потпредсједник Партије демократског прогреса Игор Црнадак. Додаје како је опозиција спремна да захтијева одржавање посебне расправе у Скупштини РС о дуговима.

"Ситуација је доста озбиљна, посебно с обзиром на клаузуле које стоје у уговорима са носиоцима тих обвезница, према којима могу ући у власништво компанија у којима Влада РС има већински удио, уколико се не врати дуг. Видимо да је ситуација доста тешка и да покушавају сада да се задуже на трећој страни, покушавају сада и у Кини", каже Црнадак.

Као посланик у Скупштини РС, истиче он, поставио је и посланичко питање ентитетској министрици финансија Зори Видовић у вези отплате дуга.

"Она је рекла да РС има паре, али да нису на рачуну. То је немогуће. Такође је додала да ће РС већ у априлу почети да отплаћује тај дуг за бечку берзу, али ми до сада нисмо видјели информацију да се то дешава", рекао је Црнадак.

А шеф посланичког клуба Српске демократске странке у Скупштини РС Вукота Говедарица повезао је дугове РС са усвајањем Плана о државној имовини који се односи на дјеловање представника РС у институцијама БиХ, а потписан је 24. априла у Бањалуци.

"Закључци нису спроводиви нису реални. Њега то не занима, њега само занима да се игра са емоцијама свог народа. Ова земља која се зове РС нема основна средства да исплати основне обавезе међу којима је исплата дуговања од 1,1 милијарду", рекао је Говедарица.

Додао је да је Додику првенствено циљ да "намакне пола милијарде".

Са друге стране, предсједник РС Милорад Додик недавно је на конференцији за новинаре признао да ове године доспијевају "нешто веће обавезе“, али да је "Република Српска способна и спремна да извршава све своје обавезе“.

<стронг>Политика конфронтације са Западом поскупљује дуг

Марко Ђого, декан Економског факултета у Источном Сарајеву, за РСЕ оцјењује како није спорно да РС још није дотакла "праг" презадужености, али да је структура скупих кредита таква да "може врло брзо настати проблем".

"Узимали смо кредите од приватних повјерилаца који су знатно скупљи од оних од ММФ-а и Свјетске банке. Ситуација је још тежа, јер се ради о условно краткорочним кредитима, до пет година. Раније су сви кредити били на 10, 12 година", каже Ђого.

Додаје да је окретање скупим кредитима у РС, резултат политичког "затезања" са развијеним земљама Запада.

"И та једна политика, да не кажем конфронтације, али неслагања са развијеним земљама, довела је до тога да имамо такву структуру, какву сада имамо спољног дуга", каже Ђого.

Ситуација у будућности је, сматра Ђого, још лошија, јер задуживање код приватних финансијских институција ће још да поскупљује због раста каматних стопа.

Просјечна камата по којој се РС до сада задуживала у скупим кредитима, износила је око пет одсто.

"Република Српска без осам посто камате сигурно неће моћи дизати кредите и то је проблем који може настати - да плаћамо врло скупо своје дугове. Излаз би био да рефинансирамо своје дугове на више година и по нижој каматној стопи. То је могуће само ако сте дио, условно речено, Међународне заједнице која одлучује о кредитним средствима међународних финансијских институција", закључује Ђого.

<стронг>Гдје је РС у односу на Федерацију БиХ?

Према званичним подацима, други бх. ентитет, Федерација Босне и Херцеговине, има нешто већи вањски дуг у односу на РС, који износи око 2,79 милијарди марака. Но, тај ентитет се не задужује на међународним финансијским тржиштима продајом обвезница по скупим каматама.

Економиста Зоран Павловић истиче да је разлог за то и у чињеници што Федерација БиХ има дупло боље показатеље укупне вриједности добара и услуга произведених током цијеле године, а са друге стране нема прескупа јавна улагања. Он подсјећа и да је у току 2022. године пропуштена шанса да се сачува вишак средстава добијен од Управе за индиректно опорезивање у износу од око 250 милиона евра.

"То је отишло на изборе, на предизборних 100 марака социјалних исплата, на повећање плата у јавном сектору и на повећање пензија. Ако ништа не штедиш, не можеш да вратиш дуг", рекао је Павловић.

Према одлуци Скупштине РС и у овој години дозвољено је задужење до 1,08 милијарди марака (око 555 милиона евра).

У ентитетском буџету за 2023. годину, за отплату дугова је издвојено 922,4 милиона КМ (око 473,7 милиона евра), што је више него дупло у односу на прошлу годину, када је за то било намијењено нешто више од 450 милиона КМ.

(БН/РСЕ) Фото; Бизнис.ба

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

Нормалан

25.04.2023 18:14

Управу је Зора паре нису на рацуну него у додином дзепу ту су али их немо покро јаран

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненормалан

25.04.2023 20:32

Да,али ко и какоце вратити послије Кинезима кад њихов дуг додје на ред наплате.. Зато Додик хоце да од Федерације узме све сто мозе унисцити и опљацкати то је његов циљ...Брацо Босњци недајте ниста ..

Name

Еко

26.04.2023 05:05

Е Мој Ђого, ти и твоја економија. Дрзи се Млађа мраза и његових пара. Сад це поново избори па се поново кандидуј па це бити ти поново бити неке нафаке.

Name

Бијељина

25.04.2023 18:24

Ви све знате ! Пун ми Вас је нека ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

25.04.2023 23:24

Па ко гледа својим очима,види шта се ради,још који кредит РС-а и онда Кинеске шуме,Кинеске руде,Кинеска Романија,нема више Српске шуме итд.

Name

Ре Бијељина

25.04.2023 23:45

Е бас зато су доживотна опозиција што све знају. Ево сладе се већ са браћом муслиманима и ликују како РС нема пара. Полако доце и тај Јуни, Јули и остали мјесеци па ћемо вас питати пропаде ли РС.

Name

Сарган

25.04.2023 18:29

Једини и Главни Проблем Троси се ко да смо КАТАР А Имамо Економију Мјесне Заједнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.04.2023 05:32

Ма какве мјесне заједнице, па то је мили сељацини виса математика, а он је понављац, висе је то економија задрузног гранапа, клупа, пива, тека и хрпа сељацина!

Name

Славко Тицхиц

26.04.2023 06:24

Мајко мила.. Имали око да казе СТОП.... ОДЕ СВЕ НА БУБАЊ

Name

борик

25.04.2023 18:34

Да ли смо свјесни , да нас баја продаје мало по мало , као стоку ...нисмо , цим има вецину у скупстини и власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.04.2023 22:20

Теско да це и Кина дат кредит. Тренутно доста фирми одлази у Индију, Вијетнам и друге дрзаве. У Кини радници добијају отказе, у дрзавним фирмама смањују плате за 50%, намирнице све скупље, а корупција цвјета.

Name

Од срца

25.04.2023 18:49

И у кафани се цовјек напије, наруцује пјесме, цасти и знане и незнане, али кад додје рацун за који нема новаца да плати, тада настају проблеми и обицно пјандуру зграбе за гусу, изведу га вани и намлате га прописно да се у огледалу не мозе препознати. Хоце ли и код нас једном доци таква времена, па кад су вец паре спискали, да барем неког набијемо ногом у... гдје вец треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

25.04.2023 20:54

Ти и јеси за биртије.

Name

Од срца

26.04.2023 01:42

Признајем Милане, одем ја и у кафану са друством, посебно ако је која добра пјевацица. Боље је пјеваљка и кафана, него под сатором слусати рику каквог заобаданог бика.

Name

Ре

26.04.2023 05:34

Досло вријеме, видис да милу сељацину набијају ко задњег папка, па зато се и дере преко дјоговизије ко ненаједена волина!!!

Name

банкрот

25.04.2023 19:02

Нема ту висе опоравка, само хватање за сламку, нема висе Не мозе нам нико ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

25.04.2023 20:36

Зато бјезанија ево у земљама ЕУ.треба радне снаге колко хоцес и ријесио си се биједе,свеједно радис дзаба онда барем ради за паре..Ја сам отисао прије 22 године било како било али оно сто сам стекао и ауто које имам то у РС никад за никад неби могао да зарадим и остварим.

Name

Скемлија

25.04.2023 19:07

А сад кад Кинез узјаше... Охохохоооо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхинин

25.04.2023 21:44

Кинези хебу као зечеви. Кратки покрети али брзи. Има да им се заманта кад им га Цхинесе завуче одозад.

Name

Пензионер

25.04.2023 19:17

Ма битно је да нам повећа пензије у јуну за бар 10% а нека се задужује ако хоће и у зимбабвеу, ионако ће да млади враћају дугове, увијек је тако било у капитализму и остат ће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

25.04.2023 19:19

Ако добије рудоња новце све це да се спирит Нити це бити отимања дрзавне имовине нити це бити одцјепљења нити це бити медју ентитетских граница нити посебне полиције нити агенције за лијекове нити повлацења судија из уставног суда ит'д Ит'д Ит'д Ит'д Само му дајте новце да има да краде И сви це мо бити мирни Неморамо ископавати оно сто смо закопали после рата 90-их Нас драги водја .Продаје нас зиве а продаје И оне сто се јос нису ни родили

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.04.2023 21:24

И да не добије кинески кредит неце се ниста остварит од тога, њему су битне само његове покрадене паре и оних 56 милиона.

Name

+

25.04.2023 19:32

Кад се задуживали по неповољним условима тад им је Федерална влада нудила по повољним условима да купе обвезнице. То из срама нису хтјели е сад господо плацај по 8% камате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир.Круљ

25.04.2023 20:38

Народце све то да врати.народ има пара цим сути знаци доброму је народ све сиромасни а Дода милијардер..

Name

А

26.04.2023 05:08

Лажна информација. Федерација нема за себе а камоли да купује обвезнице.

Name

Дадо

25.04.2023 19:35

Кина је уништила привред азијских земља каматама и одузимала им луке, аеродроме цак и зељезнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

25.04.2023 19:50

Само се расипајте и задужујте.Народ ће на крају доживјети катастрофу.Тек када престане или почну каснити плате у администрацији и пензије онда ће ухљеби видјети како је. Ако сви ви који гласате 20 година за исту власт мислите да Вам неће стићи рачуни за то, много се варате.И те како ће стићи.Нажалост, са собом ћете повући и остатак грађана који нијад нису ни гласали за ове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУД, ЗБУЊЕН, НЕ НОРМАЛАН.

25.04.2023 19:51

НО, ГЛЕДАЈУЧИ СВЕ ОВЕ ГОДИНЕ КОЈУ НÁС ВОДÍ ОВА НАША ПОЈЕБАНА ВЛАСТ МИ ОПРАВДУ НИСМО НОРМÁЛНÍ. АКО СМО ЈЕ И ИЗАБИРАЛИ ЛЕГАЛНО--А НИСМО ДА ОДЛУЧУЈУ О НАМА, О НАШÍМ ЖИВОТИМА И СУДБИНИ НАШЕ ДЈЕЦЕ, ПŘИ ДОНОШЕЊУ СВАКИХ ВАЖНИХ ОДЛУКА ТŘЕБА СЕ РЈЕШАВАТИ НА НСРС. ЗА ШТА ЈЕ ОСНОВАНА, ГДЕ ЧЕ БИТÍ СВИ УПУЧЕНИ, ЗНАТИ О ЧЕМУ СЕ РАДИ, АКО СУ У ПИТАЊУ, О ОБВЕЗНИЦЕ, КОМЕ, УСЛОВЕ, ЗА КОЛИКО, КАМАТЕ, АКО ЈЕ У ПИТАЊУ ИНВЕСТИЦИЈЕ.. ЦЕСТЕ, ПРУГЕ, ХИДРОЦЕНТРАЛЕ, ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ, ИТД. НЕКРИТИ МЕДЈУ СОБОМ У ПАРЛАМЕНТУ А КАМОЛИ ОД НÁРОДА КОЈÍ ПОСЛЕДЊИХ ТŘЕБА ДА ОДЛУЧУЈУ, ЈЕР ОНИ ЧЕ ГА И ВРАЧАТИ. НО, КОМЕНТ,.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

25.04.2023 20:12

Ови ухљеби из владе годинама су гледали како се затварају бањалучки гигантини како радници остају без посла а доће то и њима полако али сигурно ничија нијанси зоре сијала.Направили су закон да могу да раде до 65 година зато што ништа не раде, али су у то сврстали и бједу која ради код проклетог приватника јадни људи из тих робовласничких фирми само могу у гроб кад стекну услове за пензију која ће им бити минимална зато што су стално на минималцу.

Name

Хрофоф

25.04.2023 20:25

Долазе на наплату дугови, али и митоманија којом се китите од 1995. наовамо. Каква земља, дрзава, република? Кад цете схватити да сте низи ниво власти у Босни и Херцеговини? Зар не видите да је смјер у ком се крецете посве погресан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.04.2023 21:31

Кад овде народ схвати да су и они градјани Босне и Херцеговине и кад поцну да раде ка томе, онда це и њима бити боље. Са оваквом власт а и опозиција није несто боља могу само отјерат и ово мало инвестиција сто има овде.

Name

Др

25.04.2023 20:28

Србија да поклони 300 милиона евра јер она подржава политику Додикову. А и за Русију 300 мил.. није нека пара. Помагајте пријатељи у невољи смо. Верујем ја Додику, видра је он, да ће он успети наћи лову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стопосто

25.04.2023 21:02

Још кад вам ФБиХ престане слати +600 милиона КМ више него што припада РСу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

25.04.2023 21:09

Казу да Кинеска пропагандна масинерија добро плаца. Нек она консуларна представниства раде за Кинеске инетересе и промовису Кину као демократију и добит це паре 100%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кондор

26.04.2023 05:16

Они сви имају богаства по Европи а посебно у Србији овде покраду тамо купе кад буде густо они це побеци а ми цемо овде остати голи и боси

Name

Тунто

25.04.2023 22:16

За 10 година кинези це у рсу гулити и пеци мацке и псе хахахах каква лудница, руси це доњети водку , срби прасетину и сви срецни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванга

26.04.2023 04:09

Србовање без покрица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боске

26.04.2023 04:21

Гдје ће Миле узети паре које ће требати исплатити жртвама рата на основу пресуда УСА суда из Неw Yорка .Пресуда је тренутно на опћинском суду у Загребу и кад буде потрвђена креће наплата.Ради се о МИЛИЈАРДАМА ДОЛАРА одштете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мића

26.04.2023 05:24

Хоће ли бити и шатори да народ има гдје аплаудирали ..... Пошто је он способан да набави мобилне шаторе....који лузер,,,земљо отвори се,,, А Жељка ће са Кубе донијет инфекције да нам буде лакше....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

26.04.2023 05:27

Поцните уцити кинески, требаце вам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо

26.04.2023 06:58

Зар су Срби слијепи кад је Додик у питању? Зар стварно не мозете да га затворите да одробија за све сто је покрао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

26.04.2023 07:36

Е мој Мехо то је бар за сада немогућа мисија за овај слудјени дезорентисани народ

Name

+

26.04.2023 07:45

РЕЧЕ ЗОРА. ИМАМО ПАРЕ, АЛИ НИСУ НА РАЧУНУ. ТУЂИМ ВРАЋАЈУ КРЕДИТ. АЛИ КИНЕЗИ, АКО НЕ ВРАТИШ УЗИМАЈУ РЕСУРСЕ. ПРОДАЋЕ СВЕ КИНЕЗИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

26.04.2023 07:58

Заиста је помало чудна констатација министрице финансија РС, да влада има новац за отплату дуга, али да тренутно није на раћуну владе!? Па ради се о новцу, а не о некој имагинарној, замишљеној вриједности! То у преводу може да знаћи нпр. ћекамо позајмицу од кинеза, да тим новцем вратимо доспјеле рате старих дугова!? Знаћи, подигни нови кредит, да њиме вратиш стари! Ово нас свакако уводи у заћарани круг, из којега је једини излаз, пут у дужнићко ропство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

26.04.2023 08:24

Задуживати што више, па кад муслимани укину Републику Српску нек им бабо враћа дугове ахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

26.04.2023 08:55

Хитно подупријети Високог представника да природна богатства остану на држави,иначе нам се лоше пише. Кинези би нам могли флаширати наше потоке и продавати. Њима нема кашњења!

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

26.04.2023 09:04

Зато је Додо пожуријо по цијену рата и немира да се одцијепи и тако би ријешило дуговања. Направијо би хаос народ би увалијо у говна а он би се извукао. Отписали би се дугови и супер му а како било да било за народ није га брига.

ОДГОВОРИТЕ