Zaduženjem u Kini do novca za otplatu dugova Srpske

"Ova zemlja koja se zove Republika Srpska nema osnovna sredstva da isplati osnovne obaveze među kojima je isplata dugovanja od 1,1 milijardu", rekao je Govedarica.

Republika Srpska 25.04.2023 | 20:01
Zaduženjem u Kini do novca za otplatu dugova Srpske

Zbog dugovanja koja ima, Republika Srpska pokušava dobiti novac od kineskih finansijskih fondova.

Naime, u junu ove godine Republici Srpskoj dospijeva najveća rata od 200 miliona evra za obveznice koje su prodane na bečkoj berzi prije pet godina.

Iz Ministarstva finansija RS nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) iz kojih izvora će biti isplaćena ova rata.

Ovdje se ne završavaju dugovanja RS. Do kraja godine Republika Srpska treba da vrati više od 500 miliona evra koje je posudila od raznih finansijskih institucija.

"Republika Srpska je kupila helikoptere za 45 miliona, pa je Dodik kupio avion za 22 miliona miliona, pa za Srpska open je potrošeno 45 miliona. Svaka čast Novaku Đokoviću, ali to su velike pare. Pa se za skijališta izdvajaju desetine miliona. Hoću da kažem, neki troškovi, koje pravi Vlada Republike Srpske su daleko iznad potencijala i mogućnosti finansijskog prihodovanja", kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Uvidom u informaciju Ministarstva finansija i trezora BiH, spoljni dug Republike Srpske je premašio dvije milijarde i sto miliona evra.

Prema zvaničnim informacijama, Republika Srpska je do sada na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala obveznice u vrijednosti 915 miliona maraka (467,8 miliona evra).

Šta se zna o kineskim fondovima sa kojima RS pregovara?

Pregovore sa tri kineska finansijska fonda započeo je predsjednik Vlade RS Radovan Višković tokom posjete Pekingu početkom ovog mjeseca.

Do sada nisu zvanično saopšteni rezultati razgovora, ali je iz Vlade RS najavljen dolazak predstavnika fondova iz Kine u Banjaluku na dalje pregovore.

Za RSE iz Ministarstva finansija RS nije odgovoreno ni na pitanje o kom iznosu novca se pregovara sa kineskim fondovima, namjeni utroška tih sredstava, kao ni kada će pregovori biti nastavljeni.

Višković je tokom posjete Kini razgovarao sa predstavnicima Kaiyuan fonda, Shanxi International Trust fonda i fonda čiji je naziv Jiyuan Zaihua Management. Nijedan od ova tri fonda nema zvaničnu web stranicu.

Višković je u Peking otišao nakon što je njegov stranački šef Milorad Dodik krajem marta izjavio da je Kina kao instrumente garancije i finansiranja spremna da prihvati obveznice Republike Srpske.

Opozicione stranke traže parlamentarnu raspravu zbog dugova RS

Pregovori sa kineskim fondovima jasan su pokazatelj upitnosti isplate dospjelih dugova.

Tako za Radio Slobodna Evropa najavljeno zaduženje kod Kine komentariše potpredsjednik Partije demokratskog progresa Igor Crnadak. Dodaje kako je opozicija spremna da zahtijeva održavanje posebne rasprave u Skupštini RS o dugovima.

"Situacija je dosta ozbiljna, posebno s obzirom na klauzule koje stoje u ugovorima sa nosiocima tih obveznica, prema kojima mogu ući u vlasništvo kompanija u kojima Vlada RS ima većinski udio, ukoliko se ne vrati dug. Vidimo da je situacija dosta teška i da pokušavaju sada da se zaduže na trećoj strani, pokušavaju sada i u Kini", kaže Crnadak.

Kao poslanik u Skupštini RS, ističe on, postavio je i poslaničko pitanje entitetskoj ministrici finansija Zori Vidović u vezi otplate duga.

"Ona je rekla da RS ima pare, ali da nisu na računu. To je nemoguće. Takođe je dodala da će RS već u aprilu početi da otplaćuje taj dug za bečku berzu, ali mi do sada nismo vidjeli informaciju da se to dešava", rekao je Crnadak.

A šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke u Skupštini RS Vukota Govedarica povezao je dugove RS sa usvajanjem Plana o državnoj imovini koji se odnosi na djelovanje predstavnika RS u institucijama BiH, a potpisan je 24. aprila u Banjaluci.

"Zaključci nisu sprovodivi nisu realni. Njega to ne zanima, njega samo zanima da se igra sa emocijama svog naroda. Ova zemlja koja se zove RS nema osnovna sredstva da isplati osnovne obaveze među kojima je isplata dugovanja od 1,1 milijardu", rekao je Govedarica.

Dodao je da je Dodiku prvenstveno cilj da "namakne pola milijarde".

Sa druge strane, predsjednik RS Milorad Dodik nedavno je na konferenciji za novinare priznao da ove godine dospijevaju "nešto veće obaveze“, ali da je "Republika Srpska sposobna i spremna da izvršava sve svoje obaveze“.

Politika konfrontacije sa Zapadom poskupljuje dug

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, za RSE ocjenjuje kako nije sporno da RS još nije dotakla "prag" prezaduženosti, ali da je struktura skupih kredita takva da "može vrlo brzo nastati problem".

"Uzimali smo kredite od privatnih povjerilaca koji su znatno skuplji od onih od MMF-a i Svjetske banke. Situacija je još teža, jer se radi o uslovno kratkoročnim kreditima, do pet godina. Ranije su svi krediti bili na 10, 12 godina", kaže Đogo.

Dodaje da je okretanje skupim kreditima u RS, rezultat političkog "zatezanja" sa razvijenim zemljama Zapada.

"I ta jedna politika, da ne kažem konfrontacije, ali neslaganja sa razvijenim zemljama, dovela je do toga da imamo takvu strukturu, kakvu sada imamo spoljnog duga", kaže Đogo.

Situacija u budućnosti je, smatra Đogo, još lošija, jer zaduživanje kod privatnih finansijskih institucija će još da poskupljuje zbog rasta kamatnih stopa.

Prosječna kamata po kojoj se RS do sada zaduživala u skupim kreditima, iznosila je oko pet odsto.

"Republika Srpska bez osam posto kamate sigurno neće moći dizati kredite i to je problem koji može nastati - da plaćamo vrlo skupo svoje dugove. Izlaz bi bio da refinansiramo svoje dugove na više godina i po nižoj kamatnoj stopi. To je moguće samo ako ste dio, uslovno rečeno, Međunarodne zajednice koja odlučuje o kreditnim sredstvima međunarodnih finansijskih institucija", zaključuje Đogo.

Gdje je RS u odnosu na Federaciju BiH?

Prema zvaničnim podacima, drugi bh. entitet, Federacija Bosne i Hercegovine, ima nešto veći vanjski dug u odnosu na RS, koji iznosi oko 2,79 milijardi maraka. No, taj entitet se ne zadužuje na međunarodnim finansijskim tržištima prodajom obveznica po skupim kamatama.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da je razlog za to i u činjenici što Federacija BiH ima duplo bolje pokazatelje ukupne vrijednosti dobara i usluga proizvedenih tokom cijele godine, a sa druge strane nema preskupa javna ulaganja. On podsjeća i da je u toku 2022. godine propuštena šansa da se sačuva višak sredstava dobijen od Uprave za indirektno oporezivanje u iznosu od oko 250 miliona evra.

"To je otišlo na izbore, na predizbornih 100 maraka socijalnih isplata, na povećanje plata u javnom sektoru i na povećanje penzija. Ako ništa ne štediš, ne možeš da vratiš dug", rekao je Pavlović.

Prema odluci Skupštine RS i u ovoj godini dozvoljeno je zaduženje do 1,08 milijardi maraka (oko 555 miliona evra).

U entitetskom budžetu za 2023. godinu, za otplatu dugova je izdvojeno 922,4 miliona KM (oko 473,7 miliona evra), što je više nego duplo u odnosu na prošlu godinu, kada je za to bilo namijenjeno nešto više od 450 miliona KM.

(BN/RSE) Foto; Biznis.ba

Komentari / 47

Ostavite komentar
Name

Normalan

25.04.2023 18:14

Upravu je Zora pare nisu na racunu nego u dodinom dzepu tu su ali ih nemo pokro jaran

ODGOVORITE
Name

Nenormalan

25.04.2023 20:32

Da,ali ko i kakoce vratiti poslije Kinezima kad njihov dug dodje na red naplate.. Zato Dodik hoce da od Federacije uzme sve sto moze unisciti i opljackati to je njegov cilj...Braco Bosnjci nedajte nista ..

Name

Eko

26.04.2023 05:05

E Moj Đogo, ti i tvoja ekonomija. Drzi se Mlađa mraza i njegovih para. Sad ce ponovo izbori pa se ponovo kandiduj pa ce biti ti ponovo biti neke nafake.

Name

Bijeljina

25.04.2023 18:24

Vi sve znate ! Pun mi Vas je neka stvar.

ODGOVORITE
Name

Ipe

25.04.2023 23:24

Pa ko gleda svojim očima,vidi šta se radi,još koji kredit RS-a i onda Kineske šume,Kineske rude,Kineska Romanija,nema više Srpske šume itd.

Name

Re Bijeljina

25.04.2023 23:45

E bas zato su doživotna opozicija što sve znaju. Evo slade se već sa braćom muslimanima i likuju kako RS nema para. Polako doce i taj Juni, Juli i ostali mjeseci pa ćemo vas pitati propade li RS.

Name

Sargan

25.04.2023 18:29

Jedini i Glavni Problem Trosi se ko da smo KATAR A Imamo Ekonomiju Mjesne Zajednice

ODGOVORITE
Name

Re

26.04.2023 05:32

Ma kakve mjesne zajednice, pa to je mili seljacini visa matematika, a on je ponavljac, vise je to ekonomija zadruznog granapa, klupa, piva, teka i hrpa seljacina!

Name

Slavko Tichic

26.04.2023 06:24

Majko mila.. Imali oko da kaze STOP.... ODE SVE NA BUBANJ

Name

borik

25.04.2023 18:34

Da li smo svjesni , da nas baja prodaje malo po malo , kao stoku ...nismo , cim ima vecinu u skupstini i vlast

ODGOVORITE
Name

re

25.04.2023 22:20

Tesko da ce i Kina dat kredit. Trenutno dosta firmi odlazi u Indiju, Vijetnam i druge drzave. U Kini radnici dobijaju otkaze, u drzavnim firmama smanjuju plate za 50%, namirnice sve skuplje, a korupcija cvjeta.

Name

Od srca

25.04.2023 18:49

I u kafani se covjek napije, narucuje pjesme, casti i znane i neznane, ali kad dodje racun za koji nema novaca da plati, tada nastaju problemi i obicno pjanduru zgrabe za gusu, izvedu ga vani i namlate ga propisno da se u ogledalu ne moze prepoznati. Hoce li i kod nas jednom doci takva vremena, pa kad su vec pare spiskali, da barem nekog nabijemo nogom u... gdje vec treba.

ODGOVORITE
Name

Milan

25.04.2023 20:54

Ti i jesi za birtije.

Name

Od srca

26.04.2023 01:42

Priznajem Milane, odem ja i u kafanu sa drustvom, posebno ako je koja dobra pjevacica. Bolje je pjevaljka i kafana, nego pod satorom slusati riku kakvog zaobadanog bika.

Name

Re

26.04.2023 05:34

Doslo vrijeme, vidis da milu seljacinu nabijaju ko zadnjeg papka, pa zato se i dere preko djogovizije ko nenajedena volina!!!

Name

bankrot

25.04.2023 19:02

Nema tu vise oporavka, samo hvatanje za slamku, nema vise Ne moze nam niko nista

ODGOVORITE
Name

Da

25.04.2023 20:36

Zato bjezanija evo u zemljama EU.treba radne snage kolko hoces i rijesio si se bijede,svejedno radis dzaba onda barem radi za pare..Ja sam otisao prije 22 godine bilo kako bilo ali ono sto sam stekao i auto koje imam to u RS nikad za nikad nebi mogao da zaradim i ostvarim.

Name

Skemlija

25.04.2023 19:07

A sad kad Kinez uzjaše... Ohohohoooo....

ODGOVORITE
Name

Chinin

25.04.2023 21:44

Kinezi hebu kao zečevi. Kratki pokreti ali brzi. Ima da im se zamanta kad im ga Chinese zavuče odozad.

Name

Penzioner

25.04.2023 19:17

Ma bitno je da nam poveća penzije u junu za bar 10% a neka se zadužuje ako hoće i u zimbabveu, ionako će da mladi vraćaju dugove, uvijek je tako bilo u kapitalizmu i ostat će!

ODGOVORITE
Name

AR

25.04.2023 19:19

Ako dobije rudonja novce sve ce da se spirit Niti ce biti otimanja drzavne imovine niti ce biti odcjepljenja niti ce biti medju entitetskih granica niti posebne policije niti agencije za lijekove niti povlacenja sudija iz ustavnog suda it'd It'd It'd It'd Samo mu dajte novce da ima da krade I svi ce mo biti mirni Nemoramo iskopavati ono sto smo zakopali posle rata 90-ih Nas dragi vodja .Prodaje nas zive a prodaje I one sto se jos nisu ni rodili

ODGOVORITE
Name

re

25.04.2023 21:24

I da ne dobije kineski kredit nece se nista ostvarit od toga, njemu su bitne samo njegove pokradene pare i onih 56 miliona.

Name

+

25.04.2023 19:32

Kad se zaduživali po nepovoljnim uslovima tad im je Federalna vlada nudila po povoljnim uslovima da kupe obveznice. To iz srama nisu htjeli e sad gospodo placaj po 8% kamate

ODGOVORITE
Name

Vladimir.Krulj

25.04.2023 20:38

Narodce sve to da vrati.narod ima para cim suti znaci dobromu je narod sve siromasni a Doda milijarder..

Name

A

26.04.2023 05:08

Lažna informacija. Federacija nema za sebe a kamoli da kupuje obveznice.

Name

Dado

25.04.2023 19:35

Kina je uništila privred azijskih zemlja kamatama i oduzimala im luke, aerodrome cak i zeljeznice

ODGOVORITE
Name

Bojan

25.04.2023 19:50

Samo se rasipajte i zadužujte.Narod će na kraju doživjeti katastrofu.Tek kada prestane ili počnu kasniti plate u administraciji i penzije onda će uhljebi vidjeti kako je. Ako svi vi koji glasate 20 godina za istu vlast mislite da Vam neće stići računi za to, mnogo se varate.I te kako će stići.Nažalost, sa sobom ćete povući i ostatak građana koji nijad nisu ni glasali za ove.

ODGOVORITE
Name

LUD, ZBUNJEN, NE NORMALAN.

25.04.2023 19:51

NO, GLEDAJUČI SVE OVE GODINE KOJU NÁS VODÍ OVA NAŠA POJEBANA VLAST MI OPRAVDU NISMO NORMÁLNÍ. AKO SMO JE I IZABIRALI LEGALNO--A NISMO DA ODLUČUJU O NAMA, O NAŠÍM ŽIVOTIMA I SUDBINI NAŠE DJECE, PŘI DONOŠENJU SVAKIH VAŽNIH ODLUKA TŘEBA SE RJEŠAVATI NA NSRS. ZA ŠTA JE OSNOVANA, GDE ČE BITÍ SVI UPUČENI, ZNATI O ČEMU SE RADI, AKO SU U PITANJU, O OBVEZNICE, KOME, USLOVE, ZA KOLIKO, KAMATE, AKO JE U PITANJU INVESTICIJE.. CESTE, PRUGE, HIDROCENTRALE, TERMOELEKTRANE, ITD. NEKRITI MEDJU SOBOM U PARLAMENTU A KAMOLI OD NÁRODA KOJÍ POSLEDNJIH TŘEBA DA ODLUČUJU, JER ONI ČE GA I VRAČATI. NO, KOMENT,.....

ODGOVORITE
Name

Miso

25.04.2023 20:12

Ovi uhljebi iz vlade godinama su gledali kako se zatvaraju banjalučki gigantini kako radnici ostaju bez posla a doće to i njima polako ali sigurno ničija nijansi zore sijala.Napravili su zakon da mogu da rade do 65 godina zato što ništa ne rade, ali su u to svrstali i bjedu koja radi kod prokletog privatnika jadni ljudi iz tih robovlasničkih firmi samo mogu u grob kad steknu uslove za penziju koja će im biti minimalna zato što su stalno na minimalcu.

Name

Hrofof

25.04.2023 20:25

Dolaze na naplatu dugovi, ali i mitomanija kojom se kitite od 1995. naovamo. Kakva zemlja, drzava, republika? Kad cete shvatiti da ste nizi nivo vlasti u Bosni i Hercegovini? Zar ne vidite da je smjer u kom se krecete posve pogresan?

ODGOVORITE
Name

re

25.04.2023 21:31

Kad ovde narod shvati da su i oni gradjani Bosne i Hercegovine i kad pocnu da rade ka tome, onda ce i njima biti bolje. Sa ovakvom vlast a i opozicija nije nesto bolja mogu samo otjerat i ovo malo investicija sto ima ovde.

Name

Dr

25.04.2023 20:28

Srbija da pokloni 300 miliona evra jer ona podržava politiku Dodikovu. A i za Rusiju 300 mil.. nije neka para. Pomagajte prijatelji u nevolji smo. Verujem ja Dodiku, vidra je on, da će on uspeti naći lovu.

ODGOVORITE
Name

Stoposto

25.04.2023 21:02

Još kad vam FBiH prestane slati +600 miliona KM više nego što pripada RSu...

ODGOVORITE
Name

BL

25.04.2023 21:09

Kazu da Kineska propagandna masinerija dobro placa. Nek ona konsularna predstavnistva rade za Kineske ineterese i promovisu Kinu kao demokratiju i dobit ce pare 100%.

ODGOVORITE
Name

Kondor

26.04.2023 05:16

Oni svi imaju bogastva po Evropi a posebno u Srbiji ovde pokradu tamo kupe kad bude gusto oni ce pobeci a mi cemo ovde ostati goli i bosi

Name

Tunto

25.04.2023 22:16

Za 10 godina kinezi ce u rsu guliti i peci macke i pse hahahah kakva ludnica, rusi ce donjeti vodku , srbi prasetinu i svi srecni

ODGOVORITE
Name

Vanga

26.04.2023 04:09

Srbovanje bez pokrica.

ODGOVORITE
Name

Boske

26.04.2023 04:21

Gdje će Mile uzeti pare koje će trebati isplatiti žrtvama rata na osnovu presuda USA suda iz New Yorka .Presuda je trenutno na općinskom sudu u Zagrebu i kad bude potrvđena kreće naplata.Radi se o MILIJARDAMA DOLARA odštete.

ODGOVORITE
Name

Mića

26.04.2023 05:24

Hoće li biti i šatori da narod ima gdje aplaudirali ..... Pošto je on sposoban da nabavi mobilne šatore....koji luzer,,,zemljo otvori se,,, A Željka će sa Kube donijet infekcije da nam bude lakše....

ODGOVORITE
Name

Komsija

26.04.2023 05:27

Pocnite uciti kineski, trebace vam.

ODGOVORITE
Name

Meho

26.04.2023 06:58

Zar su Srbi slijepi kad je Dodik u pitanju? Zar stvarno ne mozete da ga zatvorite da odrobija za sve sto je pokrao?

ODGOVORITE
Name

Tatar

26.04.2023 07:36

E moj Meho to je bar za sada nemoguća misija za ovaj sludjeni dezorentisani narod

Name

+

26.04.2023 07:45

REČE ZORA. IMAMO PARE, ALI NISU NA RAČUNU. TUĐIM VRAĆAJU KREDIT. ALI KINEZI, AKO NE VRATIŠ UZIMAJU RESURSE. PRODAĆE SVE KINEZIMA.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

26.04.2023 07:58

Zaista je pomalo čudna konstatacija ministrice finansija RS, da vlada ima novac za otplatu duga, ali da trenutno nije na raćunu vlade!? Pa radi se o novcu, a ne o nekoj imaginarnoj, zamišljenoj vrijednosti! To u prevodu može da znaći npr. ćekamo pozajmicu od kineza, da tim novcem vratimo dospjele rate starih dugova!? Znaći, podigni novi kredit, da njime vratiš stari! Ovo nas svakako uvodi u zaćarani krug, iz kojega je jedini izlaz, put u dužnićko ropstvo!

ODGOVORITE
Name

Bosanac

26.04.2023 08:24

Zaduživati što više, pa kad muslimani ukinu Republiku Srpsku nek im babo vraća dugove ahahaha

ODGOVORITE
Name

Istina

26.04.2023 08:55

Hitno poduprijeti Visokog predstavnika da prirodna bogatstva ostanu na državi,inače nam se loše piše. Kinezi bi nam mogli flaširati naše potoke i prodavati. Njima nema kašnjenja!

ODGOVORITE
Name

???

26.04.2023 09:04

Zato je Dodo požurijo po cijenu rata i nemira da se odcijepi i tako bi riješilo dugovanja. Napravijo bi haos narod bi uvalijo u govna a on bi se izvukao. Otpisali bi se dugovi i super mu a kako bilo da bilo za narod nije ga briga.

ODGOVORITE