Синдикат здравства тражи повећање цијене рада

У Бањалуци је одржан састанак Регионалног одбора Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске.

Република Српска 25.04.2023 | 12:22
Синдикат здравства тражи повећање цијене рада

Анализиране су активности синдикалних организација као и захтјев овог синдиката за повећање цијене рада и преговори са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Никола Црнчевић каже да су у протеклих мјесец дана обишли све одборе и организације.

Захтјеви за повећање цијене рада су усаглашени и прије мјесец дана послати Министарству, траже повећање са садашњих 159 на 170 КМ.

Споразум, како каже, којим се одричу преговора за топли оброк и регрес зарад повећања ми нисмо потписали као већина организација.

"Влада је дужна да преговара о цијени рада али ми то немамо сад. Нисмо добили одговоре али нећемо одустати од захтјева за повећањем цијене рада и не одустајемо од топлог оброка и регреса. Одлазак радне снаге је још један битан проблем којим ћемо се бавити и морамо наћи модус како да то спријечимо а то је побољшањем економско социјалног статуса у повећањем плата", казао је Црнчевић.

Предсједник Синдикалне организације Дома здравља Добој др Данијел Атијас каже да постоје разлике у доприносима и поштовању колективног уговора а топли оброк и регрес је насушна потреба сваког радника.

"Плата просјечна од 1200 КМ је већа од плате медицинске сестре, и то се мора промијенити. Сваки дан љекари прегледају дневно по 80 или 90 пацијената, љекар своју плату тако заради за један дан, а наредне дане не знамо ни за шта ради. Ишли смо на састанке али кад се дође до рјешења заташка се. Ми морамо бити партнери и уз помоћ министарства и Владе сачувати медицинске раднике. Сви нас само саслушају и нико не тражи рјешење", додао је Атијас.

Синдикалци из области здравства поручују да уколико ускоро не буде било одговора од министарства и Владе за повећање цијене рада, спремни су и на штрајкове јер од хероја у доба короне дошли су до тога да моле за своје плате.

(БН)   Фото: БН

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Адвокат

25.04.2023 10:34

Сад сте нашли тражити повећање плата у моменту кад народна власт штеди сваку марку да врати кредите из којих су вам до сада исплаћивали плате. Овако незахвалног народа нема нигдје на свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

25.04.2023 11:55

Е памети у овог нашег адвоката нема на бијелом свијету. Док ти за своју једну услугу узмеш плату медицинске сестре и сад паметујеш. Твоји клијенти ће бити ови лопови из власти и њих дери а пусти сиротињу да се бори за своја права. Они се накашљу и дрмну који милион из државне касе а ти паметујеш.

Name

К.К.

25.04.2023 17:51

Дкле више ви синдикати само преговарате,имали ико му.. у овој државици да штрајкује,да блокира све.Ову банду што престављају државу нећете никад моћи побједити преговорима.

Name

Обренвилле

25.04.2023 11:23

Зашто јавно не кажете како ваш колега и народни посланик др Александар Суботић (СНСД) није подржао ову иницијативу?! Добојска болница и цјелокупно здравство на кољенима, а први међу једнакима се не мијеша у свој посао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мед.радник

25.04.2023 15:36

Ако Суботићу обећано коју маркицу,можда нас и подржи......

Name

Сикс

25.04.2023 11:50

Никола и Миле представљају Синдикат здравства. Ето на што је здравство спало. Нису отворили а камоли прочитали грански колективни уговор. Позивамо тужилаштво и МУП да уђу у Синдикат и синдикалне организације, па нека преиспитају токове радничких и синдикалних чланарине и како завршавају у њиховим дзеповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.04.2023 11:56

Гдје заврши онај вјечни Гранулић и његова госпођа секретар, они као Мишићка вјечни до пензије.

Name

Геа

25.04.2023 12:51

Гранулића је бог наградио за све сто је радио у овим криминалним организацијама.

Name

Арт

25.04.2023 21:08

А за просветне раднике ниста!!!Цијена рада 110...Сад це се поново издици са неком цркавицом од десет посто сигурно.Топли оброк и регрес ни на мапи!!!Господине Гњатицу радили се ста???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

26.04.2023 05:28

Само протести,и то жестоки !Кад има пара за политичаре ,аудије.хеликоптере мора бити и за поштене раднике.

Name

Види преподобне Нате

27.04.2023 10:48

Мајко Бозија има ли те ? Аеродром је у катастрофалном стању, калдрма . Кад мало боље размислим тако несто јој и треба дати да води...

ОДГОВОРИТЕ