Sindikat zdravstva traži povećanje cijene rada

U Banjaluci je održan sastanak Regionalnog odbora Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.

Republika Srpska 25.04.2023 | 12:22
Sindikat zdravstva traži povećanje cijene rada

Analizirane su aktivnosti sindikalnih organizacija kao i zahtjev ovog sindikata za povećanje cijene rada i pregovori sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Nikola Crnčević kaže da su u proteklih mjesec dana obišli sve odbore i organizacije.

Zahtjevi za povećanje cijene rada su usaglašeni i prije mjesec dana poslati Ministarstvu, traže povećanje sa sadašnjih 159 na 170 KM.

Sporazum, kako kaže, kojim se odriču pregovora za topli obrok i regres zarad povećanja mi nismo potpisali kao većina organizacija.

"Vlada je dužna da pregovara o cijeni rada ali mi to nemamo sad. Nismo dobili odgovore ali nećemo odustati od zahtjeva za povećanjem cijene rada i ne odustajemo od toplog obroka i regresa. Odlazak radne snage je još jedan bitan problem kojim ćemo se baviti i moramo naći modus kako da to spriječimo a to je poboljšanjem ekonomsko socijalnog statusa u povećanjem plata", kazao je Crnčević.

Predsjednik Sindikalne organizacije Doma zdravlja Doboj dr Danijel Atijas kaže da postoje razlike u doprinosima i poštovanju kolektivnog ugovora a topli obrok i regres je nasušna potreba svakog radnika.

"Plata prosječna od 1200 KM je veća od plate medicinske sestre, i to se mora promijeniti. Svaki dan ljekari pregledaju dnevno po 80 ili 90 pacijenata, ljekar svoju platu tako zaradi za jedan dan, a naredne dane ne znamo ni za šta radi. Išli smo na sastanke ali kad se dođe do rješenja zataška se. Mi moramo biti partneri i uz pomoć ministarstva i Vlade sačuvati medicinske radnike. Svi nas samo saslušaju i niko ne traži rješenje", dodao je Atijas.

Sindikalci iz oblasti zdravstva poručuju da ukoliko uskoro ne bude bilo odgovora od ministarstva i Vlade za povećanje cijene rada, spremni su i na štrajkove jer od heroja u doba korone došli su do toga da mole za svoje plate.

(BN)   Foto: BN

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Advokat

25.04.2023 10:34

Sad ste našli tražiti povećanje plata u momentu kad narodna vlast štedi svaku marku da vrati kredite iz kojih su vam do sada isplaćivali plate. Ovako nezahvalnog naroda nema nigdje na svijetu

ODGOVORITE
Name

Рус

25.04.2023 11:55

Е памети у овог нашег адвоката нема на бијелом свијету. Док ти за своју једну услугу узмеш плату медицинске сестре и сад паметујеш. Твоји клијенти ће бити ови лопови из власти и њих дери а пусти сиротињу да се бори за своја права. Они се накашљу и дрмну који милион из државне касе а ти паметујеш.

Name

K.K.

25.04.2023 17:51

Dkle više vi sindikati samo pregovarate,imali iko mu.. u ovoj državici da štrajkuje,da blokira sve.Ovu bandu što prestavljaju državu nećete nikad moći pobjediti pregovorima.

Name

Obrenville

25.04.2023 11:23

Zašto javno ne kažete kako vaš kolega i narodni poslanik dr Aleksandar Subotić (SNSD) nije podržao ovu inicijativu?! Dobojska bolnica i cjelokupno zdravstvo na koljenima, a prvi među jednakima se ne miješa u svoj posao...

ODGOVORITE
Name

Med.radnik

25.04.2023 15:36

Ako Subotiću obećano koju markicu,možda nas i podrži......

Name

Siks

25.04.2023 11:50

Nikola i Mile predstavljaju Sindikat zdravstva. Eto na što je zdravstvo spalo. Nisu otvorili a kamoli pročitali granski kolektivni ugovor. Pozivamo tužilaštvo i MUP da uđu u Sindikat i sindikalne organizacije, pa neka preispitaju tokove radničkih i sindikalnih članarine i kako završavaju u njihovim dzepovima.

ODGOVORITE
Name

Ре

25.04.2023 11:56

Гдје заврши онај вјечни Гранулић и његова госпођа секретар, они као Мишићка вјечни до пензије.

Name

Gea

25.04.2023 12:51

Granulića je bog nagradio za sve sto je radio u ovim kriminalnim organizacijama.

Name

Art

25.04.2023 21:08

A za prosvetne radnike nista!!!Cijena rada 110...Sad ce se ponovo izdici sa nekom crkavicom od deset posto sigurno.Topli obrok i regres ni na mapi!!!Gospodine Gnjaticu radili se sta???

ODGOVORITE
Name

Mrki

26.04.2023 05:28

Samo protesti,i to žestoki !Kad ima para za političare ,audije.helikoptere mora biti i za poštene radnike.

Name

Vidi prepodobne Nate

27.04.2023 10:48

Majko Bozija ima li te ? Aerodrom je u katastrofalnom stanju, kaldrma . Kad malo bolje razmislim tako nesto joj i treba dati da vodi...

ODGOVORITE