Заказана сједница Савјета министара, без дневног реда

Иако је сједница Савјета министара БиХ заказана за четвртак, дневни ред о којем би требало да расправљају министри још није утврђен и питање је да ли ће се постићи договор до четвртка.

Босна и Херцеговина 25.04.2023 | 07:19
Заказана сједница Савјета министара, без дневног реда

"У току су консултације о дневном реду, али договора још нема. С једне стране су министри из реда српског народа који траже да се на дневни ред ставе неке битне тачке и да се почне радити на конкретним стварима, а с друге стране су Бошњаци који би те ствари оставили по страни и за то су да се сједница одржи реда ради, односно да се ништа битно не одлучује док се не ријеши тренутна криза и са Владом ФБиХ и у вези са имовином", испричао је извор "Независних" близак Савјету министара БиХ.

Ипак, исти извор наводи да се договара састанак лидера политичких партија које чине власт на нивоу БиХ, те да би тај састанак требало да буде одржан у сриједу, тако да је вјероватнија ситуација да се сједница у четвртак одржи, али без неких битнијих тема, а да се добију чврста обећања да се и битне тачке у најскорије вријеме нађу на сједници Савјета министара БиХ. 

"Још се не зна ништа. Посљедња дешавања у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ када су засједање напустили сви посланици из Републике Српске могуће је да се прелију и на Савјет министара БиХ", испричао је исти извор, наглашавајући да ће пуно тога зависити од састанка лидера политичких партија које чине власт на нивоу БиХ, а који би требало да буде одржан ове седмице.

Иначе, Савјет министара БиХ већ годинама практично избјегава да на дневни ред стави тачке као што су одлуке о квалитету течних нафтних горива, затим закључивање споразума између БиХ и Републике Србије о изградњи гасовода "Нова источна интерконекција" који би требало да иде правцем Србија - БиХ - Бијељина -Бањалука - Приједор - Нови Град.

Такође, у ладицама стоји и споразум између БиХ и Хрватске о изградњи плиновода "Јужна интерконекција БиХ и Република Хрватска" који би требало да иде правцем Загвозд - Посушје - Нови Травник са дијелом који се одваја за Мостар итд.

Да још нема договора о дневном реду, говори и чињеница да на сајту Савјета министара БиХ стоји обавјештење да ће сједница бити у четвртак, 27. априла, али да ће "предложени дневни ред бити објављен накнадно". Занимљиво је и да је сједница заказана за 16.30 иако је пракса била да редовне сједнице буду у првој половини дана.

Подсјећања ради, још раније партнери који чине власт на нивоу БиХ, односно тадашња "осморка", ХДЗ и СНСД потписали су Споразум о формирању власти на нивоу Босне и Херцеговине у којем су навели да се одобре пројекти на свим нивоима власти.

"Партнери из овог споразума обавезују се на креирање новог програма економских реформи БиХ, те су опредијељени за брзу проходност и одобравање инвестиционих пројеката на свим нивоима власти, а за које је у складу с уставним надлежностима потребна ратификација, одобрење или нека друга врста активности институција БиХ, с циљем брзог уклањања свих административних баријера за реализацију таквих пројеката. У циљу подизања нивоа инвестиција у БиХ, избјегаваће се политизација питања инвестиционих пројеката", наведено је у споразуму потписаном половином децембра прошле године.

(Независне) Фото:БН

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Напредак

25.04.2023 05:36

Ста це им дневни ред? Мало мезе уз цаскање и то је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

25.04.2023 08:23

Вазно је да су себи дигли плате по 600 км.

Name

АР

25.04.2023 05:44

Да се ријесавају битне ствари Прва И најбитнија је то како рудоњи доставити паре јер гори му под ногама то је оно сто се зове битно Паре Паре само му помените паре матер би ставио на коцку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коки

25.04.2023 09:18

Иду на закуску много су радили

Name

yyy

25.04.2023 06:05

све скупљено са коца и конопца недо бог ником од зла оца и горе матере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

25.04.2023 06:24

Заказано сијело. Ако нема дневног реда то није сједница А шта очекивати друго од ове власти и оваквог сазива. Плате су повећали и завршили посао до сљедећег мандата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.04.2023 07:35

КАКО ОНО КОСАРАЦ КАЗЕ--ТРАНСПАРЕНТНО???

Name

млада2

25.04.2023 06:46

види Нешића издајника још није напустио Техеранско Сарајево

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

25.04.2023 06:51

КО У ФИЛМУ ВИЗ БЕЗ РЕДА ВОЗЊЕ.ОВИ СЕ УГЛЕДАЛИ НА ПРЕТХОДНИ САСТАВ.ПОДИЈЕЛЕ ФУНКЦИЈЕ,ПЛАТА ТЕЦЕ 4 ГОДИНЕ,НИСТА НЕ РАДЕ,БАС ИМ ДОБРО ДОСЛО.ДОКЛЕ ЦЕ ОВАЈ НАРОД ИМАТИ СТРПЉЕЊА ДА ХРАНИ ПАРАЗИТЕ КОЈИ НЕ РАФЕ ОНО СТО ИМ ЈЕ ЗАКОНСКА ОБАВЕЗА,А ЗАТО ДУ ДЕБЕЛО ПЛАЦЕНИ.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја не знам

25.04.2023 09:54

Засто се све институце не распусте а партијама на власти забранити рад!!! Побогу ??? Па доклее!?? 21 вијек! Или ти 16!? Тузиоце и судије као и законе из Европее па по реду! Па ово је један веци град ! Посао за 1 гифину и све на своје мјестоо! Закон за све једнак правосудје и све институције нове са аутобиографијом струком и опоравак народа и дрзаве!!! Народ у нестајању растјеран опљацкан! Богатаси пљацкаси харајууу покривени владти партијама пспцима поткованим по цијелом свијету! Балканско лудилооо траје од рата!!!!

Name

крк

25.04.2023 06:58

Министри из РС,а хоће да решавају битне проблеме. Шта овај извали боже мили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора пуца

25.04.2023 06:59

Учествују ли министри из РС-е или су се повукли..?? Знаде ли ко..?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клос

25.04.2023 07:06

Нека се договоре па Клосарца нека разријесе дузности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

25.04.2023 07:53

Прави дернек. Циркус као и у осталим институцијама пропале државе БИХ. Сви срећни, весели, насмијани, као да им је нарко Нешић дао да повуку по црту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус

25.04.2023 07:57

Народ је добио оно што је тражио, ријалити забаву!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виц дана

25.04.2023 08:01

Мозе предсједавајућа наметнути тему за виц дана ; Избирни закон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скy

25.04.2023 08:10

Тема Додик и његове сулуде идеје..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе драги,

25.04.2023 13:34

Како су сретни,насмејани,сити а о дневном реду је смешно и тлацити.То њима и не треба.Засто ће им и за кога.Народ зна много висе од њих?

ОДГОВОРИТЕ