Дачић: БиХ била уздржана, замислите те ироније?!

Такође бих подсетио да је БиХ била уздржана. Замислите те ироније. Замислте када би се Република Српска сада пријавила за чланство. Каква је то иронија и безобразлук, а нама држе предавање да ми утичемо на растурање територијалног интегритета БиХ. Они директно учествују у растурању територјалног интегритета Србије", рекао је Дачић.

Република Српска 24.04.2023 | 22:21
Дачић: БиХ била уздржана, замислите те ироније?!

- Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас Тањугу да је одлуку о покретању процедуре за разматрање захтева за чланство тзв. Косова у Савету Европе, од 46 чланица, 33 подржало, седам је било против, пет уздржано, а једна земља није учествовала у гласању.

 Дачић је оценио да је одлука очекивана, да ће наштетити дијалогу Београда и Приштине и да је ово дан којег ће се Савет Европе стидети.

Навео је да је делегација Србије, која је гласала против, напустила салу после гласања, јер није желела да даље учествује у "тирадама", али је напоменуо да Србија није напустила ту организацију.

"Овај дан поводом те одлуке свакако представља сумрак и статута Савета Европе, јер по први пут се разматра захтев нечега што није држава и што није признато од стране УН и о територији која није чланица УН", рекао је Дачић.

Он је захвалио свима који су били против и показали да су наши традиционални пријатељи и навео да пре свега мисли на Кипар, Шпанију, Румунију, Азербејџан и Грузију, а посебно је захвалио Мађарској која је признала независност тзв. Косова, а данас је гласала против.

"Са друге стране, заиста смо разочарани ставом и приступом Грчке и Словачке као чланица ЕУ које су биле удржане, пре свега због тога смо од њих чули да они не признају независност Косова. Такође бих подсетио да је БиХ била уздржана. Замислите те ироније. Замислте када би се Република Српска сада пријавила за чланство. Каква је то иронија и безобразлук, а нама држе предавање да ми утичемо на растурање територијалног интегритета БиХ. Они директно учествују у растурању територјалног интегритета Србије", рекао је Дачић.

Он је посебно истакао и став Украјине која је била уздржана.

"Погледајте колико ми проблема имамо да бранимо теритојални интегритет Украјине, колико се напињемо и гласамо свуда и правдамо се зато што неко нас оптужује да не подржавамо довољно територијални интегритет Украјине, а Украјина гласа уздржано када је реч о нашем територијалном интегритету. Апсолутно неприхваљиво. Јерменија, такође, није била у сали када је било гласање. Нисмо очекивали такве потезе од тих земаља", рекао је Дачић.

Када је реч о Црној Гори, Дачић каже да ни сам не зна да ли је изненађен или није, јер су, наводи, поново подржали растурање територијалног интегритета Србије.

"Заиста хвала им на томе, не знам како је Србија то заслужила. И морам да кажем да ће то свакако оставити одређене последице по наше односе. Не може Србија само да служи да се каже - пуцаћемо вам у главу, али није ништа лично", рекао је Дачић.

Он је поводом одлуке Комитета СЕ оценио да је Србији стављено до знања да нема право да штити свој територијални интегритет и суверенитет, а да мора да брани територијални ингеритет сваке друге земље. 

Каже и да је ово поука за Србију да никада не сме да изгуби већину у УН.

Дачић је навео да је одлука донета по хитном поступку и то на захтев Албаније, коју су подржале велике земље чланице Квинте, а пре свега Немачка.

Шеф дипломатије је приметои да се данашњом подршком Приштини у СЕ руше правила и процедуре које су, додаје, и правни саветници Савета Европе пре десетак година писали, а то је да све одлуке морају да се доносе једногласно.

"Први пут се у Савету Европе се о овој теми прегласава, а не доноси се јединствена одлука. Ова одлука потпуно руши јединство Савета Европе, доводи у питање смисао те организације и представља кршење међународног правног поретка", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија је гласала против јасно образлажући да је оваква одлука за нас апсолутно неприхватљива, а нарочита да та одлука по хитном поступку уследи у данима када се сви подсећају да Приштина 10 година није испунила захтеве из Бриселског споразума да формира ЗСО. 

"Савет Европе значи није занимало кршење Бриселског споразума. Испада да се Приштина због нечега, како каже Немачка, због конструктивног прилаза у овом најновијем Бриселском и Охридском договору, награђује, што је апсолутна лаж, јер договор подразумева да се прво формира ЗСО, па онда се може разговарати о свему осталом. Разговори о томе нису ни започети. Који је разлог хитности таквог поступка и због чега се Приштина награђује? Приштина се награђује због нечега што није спровела", констатовао је Дачић.

Оцењује да одлука штети дијалогу који треба да се настави за неколико дана.

Дачић је казао да захтев тзв. Косова сигурно неће бити тако брзо на дневном реду Парламентарне скупштине Савета Европе, али се поставља питање зашто је све морало да се деси овако хитно.

"Очигледно је да је то неко обећао Куртију да га награди, можда је то и био услов да Курти дође на дијалог. Ово је дан којег ће се Савет Европсе стидети", поручио је Дачић, преноси Тањуг.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранислав Бореновић (ПДП), који у својству члана Делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе присуствује засједању у Стразбуру, изјавио је за БН ТВ да је БиХ, на посебном ванредном састанку Комитета министара Савјета, гласањем званичног представника Мисије БиХ у Савјету Европе, кадра СНСД-а Тање Милашиновић Мартиновић, била суздржана о питању почетка процеса придруживања такозваног Косова у Савјет Европе.

(БН) Фото: БН 

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

Цобра1968

24.04.2023 20:41

Ето рата...сад це поцети Протон Срба...из Црне Горе...са Косова и из БиХ...то сте тразили...а тако це и бити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђиђи

24.04.2023 21:46

Многи су у историји хтјели прогон Срба па се нису прославили а и многи су остали без државе. Зато ти води бригу о себи и моли бога да се НАТО не распадне јер онда многима слиједи распад.

Name

Јуче

24.04.2023 22:58

Јуче "Ђедовача" домаћа данас нож у леђа од унука,али усташког копилета,Милорада Додика,е мој Вучићу шта ти радиш и какву багру подржаваш.Топић и њен супруг су дугогодишњи незамјеннљиви кадрови партије,нека вам их.Јад,јад,јад.Ваљда си Александре сада очи отворио.

Name

Ибро

25.04.2023 06:08

Нема вецег проклетсва за прогонитеља од тога да неког протјера са куцног прага. Оволике земље и њиве празне , цркве и дзамије пуне невјерника. Није то дзаба.

Name

Па

25.04.2023 06:41

Српкиња из РСа била уздржана, информиши се мало па онда нападај БиХ, фуј

Name

Билy Питон

25.04.2023 07:42

Овај Дачић у политици "100 "година, и док се он питао изгубишмо све што се могло, неспособан лик на одговорну мјесту.Очекиван исход

Name

Ре Ђиђи

25.04.2023 08:01

Само је једна држава остала без територије и све због своје политике и управо таквог размишљања! А то што ти не видиш поред очију је друга ствар!

Name

Знаци

25.04.2023 08:43

Република Српска би одмах тразила цланство у савјету Европе, да није тзв. опозиције и БН телевизије, на којој се једино могу видјети коментари као сто су овог крмка, инаце мудзахедина, Кобре1968, који је оцигледно недовољно клао Србе 1992-95. па би јос, а БН му за сада даје медијски простор, а када затреба помогли би му и на друге нацине. Трисицу, Додик ти је само најавио да це ти јебати матер, а вјерујем да ти сви Срби због пустеног коментара мудзахедина Кобре1968 вец јебу церку. Извините, али бољи коментар нисте заслузили.

Name

Узас

25.04.2023 10:06

Знаци имала је такве инструкције да глас. Па јели вам биједни Додикивци сад јасно хоце ли вам икад бити јасно ко је Додик и цији је. Одвратни сте.

Name

Ре: Знаци

25.04.2023 18:46

Сто ли ти смета БН телевизија а не помислиш како то да је гледанија од твог ртрс? Шта мислиш сто је гледанија? Да није због истине коју сири. Укљуци мозак не понављај Бајине пљувачке.

Name

Ма немогуце

24.04.2023 20:44

Опет Срби напустили сједницу...!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дебелокожац

25.04.2023 07:04

Која иронија, СНСД суздрзан. Довољан доказ ко производи кризе у БиХ. Сад је као БиХ суздрзана, а нису Срби суздрзани?! Која сте ви г.вна

Name

Дебелокожац

25.04.2023 07:07

Која иронија, Срби блокирали све процесе на дрзавном нивоу за проблем Трговске горе, а говоре како је за све криво "политицко Сарајево". Која сте ви г.вна

Name

Зна ли Додик гдје је Косово

24.04.2023 20:50

Питај свога Бају,, док пјевате под истим шатором онда сте ОК. Додика апсолутно не интересује Косово , ја вјерујем да Додик и незна у којем дјелу Србије се налази Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајка за родољубиве

25.04.2023 07:11

Косово је за додика остало тамо негдје у епским народним пјесмама. Заковано у прохујалим времена и никако да се искобеља. Погодно само за празне и шупље заклетве, његове и таквих као он.

Name

р.

25.04.2023 09:50

како це да зна кад се не налази у србији.

Name

Замисли

24.04.2023 20:53

...Ти Дачићу да цијели свој политички живот дајеш подршку Милокраду Додику - Бурли и он Ти сада забије нож у леђа. То је његова чланица Секте што је тако гласала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.04.2023 20:54

Ста цес. СНСД гласао тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

По

24.04.2023 20:54

То је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

24.04.2023 20:55

Па то беде муслимани вецити непријатељи Срба ста ту има нејасно . Па сети се Дацицу паметан си цовек ... 12. 14. 42. 91. итд .... да ли це Срби сконтати икада ста им мисле муслимани у Раској у Сарајеву, Скопљу, неце ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Јоја

24.04.2023 22:14

Из које вукојебине се ти јављаш.

Name

Ре ре јоја

24.04.2023 22:49

Бог зна какву ракију конзурмира јоја видис да није теxт сконтао,неку брљу здере гарант.

Name

Ре Јоја

24.04.2023 22:52

Изађи царе из бункера рат ке завршен прије 28 година. Кад такви као ти схвате да су Бошњаци најближи Србима онда нећемо цитати овако нешто и никад висе ратовати једни против других!! Да није било будала ( надам се да ниси један од њих) и да је било мало хисе разумијевања и тактике, Бошњаци би остали у бившој Југославији.

Name

Ре

25.04.2023 05:09

Дај бришите овог јоју видите да је пун мрзње,надлезни поднесите пријаву птотив њега јер у сваком коментару изазива и вриједја.

Name

Блб

24.04.2023 20:57

Баја се свети Вуцицу, сто га је Вуциц лагано одбацио..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрват

24.04.2023 21:03

Како си ти безобразан тип.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

24.04.2023 21:03

Савјет Европе постоји само формално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прекомповање свијета

25.04.2023 10:58

Тренутно не постоји ниста на сто би се ико могао и позвати. Све је урнисано сада, а вец одавно много ста....

Name

Ре

24.04.2023 21:19

Ста Република Српска, ста овај бунца....????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дачићу

24.04.2023 21:25

Да ли ти је сад јасно кога си подржао на изборима у Републици Српској? СНСД и Милорад Додик раде против интереса српског народа и Републике Српске и Србије. СНСД је за НАТО. СНСД је увео санкције Русији. СНСД је за Куртија и Косово изван Србије. СНСД и Додик су против Вучића, тебе и Србије. Не наседајте више на шупљу причу Додика, већ помозите да се српски народ ослободи издајника. СНСД, Додик и његов режим су уништили Републику Српску. Мислим да сте то касно видели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

25.04.2023 05:58

Сви су они прст и нокат, заједно се д оговарају како ће и шта ће. Ето ти им требаш рећи коју, натрачати, као не знају се.

Name

БОY

24.04.2023 21:29

Па Дачићу и Р.С.је саставни дио БиХ и они су били уздржани. Доста је више лагања назовите стање како јесте а не измишљајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еро

24.04.2023 23:01

Па и Космет је дио Србије!!!

Name

Ивице,Ивице!

24.04.2023 21:53

Зови великог вођу нек ти он објасни неке ствари кажу да је дотична која је била уздржана из секте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЈ,ИВИЦЕ ,

25.04.2023 00:50

ПРЕЗИМЕНА ДАЧИ,ТИ СИ САМО обични БРАБОЊАК НА ДНУ ,ВАГИНАЛНЕ ДЛАКЕ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коначно

25.04.2023 04:32

Нама Србима се дешава да “обицни грађани виде “како стоје ствари зашто нам требају “нове “ политичке “срањке” пардон странке!

Name

Ре Ој, Ивице

25.04.2023 06:22

Какав примитивизам, простацки вокабулар. Гдје си ти растао, ко те васпитавао, јадно.

Name

Истина

25.04.2023 06:09

Скупа једу и пију и народ завађају. То треба смјењивати на сваким изборима,осилили се опако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

25.04.2023 07:47

То је то .Треба их мијењати осилили се .Заједно пију и једу а нама просипају празне прице .Не вјерујем да је Вуциц бас толико слијеп.

Name

Борко

25.04.2023 06:20

Дај ба Дацицу пусти лафине. Београд судјелује у свему томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивице

25.04.2023 07:45

Што пре схватите да је Додиг издајник и страни агент и плаћеник, то боље за васцели српски народ. Издајник је кренуо у демолирање Српске и Србије још пре 10 година. Због тога га странци и држе на власти. Покрали су изборе. Изгубио је за председника Републике Српске са разликом већом од 75.000 гласова, али су странци и ЦИК одлучили да лажирају изборе. Његов задатак је да Република Српска банкротира, да БИХ уђе у НАТО, да ослаби Србију тако што ће дизати тензије и уносити немир и нестабилност. Додиг, Стевандић, Нешић, Бањац, Селак, Чубриловић... спас од робије и одговорности траже у избијању сукоба у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран 92

25.04.2023 07:48

Опет критике, личи ми на Бореновића...цијели живот у политици а без рјешења проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија је Косово

25.04.2023 07:51

Ако је Косово саствни дио Србије и ако србија никада неће признати Косово зашто тражиш успоставу ЗСО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

25.04.2023 08:35

А пропустио је да каже да је та што је тако гласала из Милетове организације. Е то је намјерно пропустио да каже. Еј Дачићу, ко те не зна скупо би те платио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

25.04.2023 12:38

Бас наивно нисмо ми овце Дацицу.

Name

И шта сад

25.04.2023 08:53

Све је то бумеранг српске политике 90их,увијек сте хтјели подјелу Босне,трећину Хрватске,Косово цијело,Црну Гору сте сматрали својом територијом,сад вам се зло 90их враћа злом 2020их

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxx

25.04.2023 13:53

Која би иронија била да БиХ пита Србију како ће да гласа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

25.04.2023 15:35

Овај је цијели свој живот посветио растурању БиХ,онемогућавању нормалног функционисања државе,непоштовању суверенитета и интегритета БиХ,од Слободана до Вучића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало админ

25.04.2023 18:48

Пусти све коментаре или ниједан. Немој да цензуришеш то је лоше.

ОДГОВОРИТЕ