Dačić: BiH bila uzdržana, zamislite te ironije?!

Takođe bih podsetio da je BiH bila uzdržana. Zamislite te ironije. Zamislte kada bi se Republika Srpska sada prijavila za članstvo. Kakva je to ironija i bezobrazluk, a nama drže predavanje da mi utičemo na rasturanje teritorijalnog integriteta BiH. Oni direktno učestvuju u rasturanju teritorjalnog integriteta Srbije", rekao je Dačić.

Republika Srpska 24.04.2023 | 22:21
Dačić: BiH bila uzdržana, zamislite te ironije?!

- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas Tanjugu da je odluku o pokretanju procedure za razmatranje zahteva za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, od 46 članica, 33 podržalo, sedam je bilo protiv, pet uzdržano, a jedna zemlja nije učestvovala u glasanju.

 Dačić je ocenio da je odluka očekivana, da će naštetiti dijalogu Beograda i Prištine i da je ovo dan kojeg će se Savet Evrope stideti.

Naveo je da je delegacija Srbije, koja je glasala protiv, napustila salu posle glasanja, jer nije želela da dalje učestvuje u "tiradama", ali je napomenuo da Srbija nije napustila tu organizaciju.

"Ovaj dan povodom te odluke svakako predstavlja sumrak i statuta Saveta Evrope, jer po prvi put se razmatra zahtev nečega što nije država i što nije priznato od strane UN i o teritoriji koja nije članica UN", rekao je Dačić.

On je zahvalio svima koji su bili protiv i pokazali da su naši tradicionalni prijatelji i naveo da pre svega misli na Kipar, Španiju, Rumuniju, Azerbejdžan i Gruziju, a posebno je zahvalio Mađarskoj koja je priznala nezavisnost tzv. Kosova, a danas je glasala protiv.

"Sa druge strane, zaista smo razočarani stavom i pristupom Grčke i Slovačke kao članica EU koje su bile udržane, pre svega zbog toga smo od njih čuli da oni ne priznaju nezavisnost Kosova. Takođe bih podsetio da je BiH bila uzdržana. Zamislite te ironije. Zamislte kada bi se Republika Srpska sada prijavila za članstvo. Kakva je to ironija i bezobrazluk, a nama drže predavanje da mi utičemo na rasturanje teritorijalnog integriteta BiH. Oni direktno učestvuju u rasturanju teritorjalnog integriteta Srbije", rekao je Dačić.

On je posebno istakao i stav Ukrajine koja je bila uzdržana.

"Pogledajte koliko mi problema imamo da branimo teritojalni integritet Ukrajine, koliko se napinjemo i glasamo svuda i pravdamo se zato što neko nas optužuje da ne podržavamo dovoljno teritorijalni integritet Ukrajine, a Ukrajina glasa uzdržano kada je reč o našem teritorijalnom integritetu. Apsolutno neprihvaljivo. Jermenija, takođe, nije bila u sali kada je bilo glasanje. Nismo očekivali takve poteze od tih zemalja", rekao je Dačić.

Kada je reč o Crnoj Gori, Dačić kaže da ni sam ne zna da li je iznenađen ili nije, jer su, navodi, ponovo podržali rasturanje teritorijalnog integriteta Srbije.

"Zaista hvala im na tome, ne znam kako je Srbija to zaslužila. I moram da kažem da će to svakako ostaviti određene posledice po naše odnose. Ne može Srbija samo da služi da se kaže - pucaćemo vam u glavu, ali nije ništa lično", rekao je Dačić.

On je povodom odluke Komiteta SE ocenio da je Srbiji stavljeno do znanja da nema pravo da štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet, a da mora da brani teritorijalni ingeritet svake druge zemlje. 

Kaže i da je ovo pouka za Srbiju da nikada ne sme da izgubi većinu u UN.

Dačić je naveo da je odluka doneta po hitnom postupku i to na zahtev Albanije, koju su podržale velike zemlje članice Kvinte, a pre svega Nemačka.

Šef diplomatije je primetoi da se današnjom podrškom Prištini u SE ruše pravila i procedure koje su, dodaje, i pravni savetnici Saveta Evrope pre desetak godina pisali, a to je da sve odluke moraju da se donose jednoglasno.

"Prvi put se u Savetu Evrope se o ovoj temi preglasava, a ne donosi se jedinstvena odluka. Ova odluka potpuno ruši jedinstvo Saveta Evrope, dovodi u pitanje smisao te organizacije i predstavlja kršenje međunarodnog pravnog poretka", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je glasala protiv jasno obrazlažući da je ovakva odluka za nas apsolutno neprihvatljiva, a naročita da ta odluka po hitnom postupku usledi u danima kada se svi podsećaju da Priština 10 godina nije ispunila zahteve iz Briselskog sporazuma da formira ZSO. 

"Savet Evrope znači nije zanimalo kršenje Briselskog sporazuma. Ispada da se Priština zbog nečega, kako kaže Nemačka, zbog konstruktivnog prilaza u ovom najnovijem Briselskom i Ohridskom dogovoru, nagrađuje, što je apsolutna laž, jer dogovor podrazumeva da se prvo formira ZSO, pa onda se može razgovarati o svemu ostalom. Razgovori o tome nisu ni započeti. Koji je razlog hitnosti takvog postupka i zbog čega se Priština nagrađuje? Priština se nagrađuje zbog nečega što nije sprovela", konstatovao je Dačić.

Ocenjuje da odluka šteti dijalogu koji treba da se nastavi za nekoliko dana.

Dačić je kazao da zahtev tzv. Kosova sigurno neće biti tako brzo na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ali se postavlja pitanje zašto je sve moralo da se desi ovako hitno.

"Očigledno je da je to neko obećao Kurtiju da ga nagradi, možda je to i bio uslov da Kurti dođe na dijalog. Ovo je dan kojeg će se Savet Evropse stideti", poručio je Dačić, prenosi Tanjug.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović (PDP), koji u svojstvu člana Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope prisustvuje zasjedanju u Strazburu, izjavio je za BN TV da je BiH, na posebnom vanrednom sastanku Komiteta ministara Savjeta, glasanjem zvaničnog predstavnika Misije BiH u Savjetu Evrope, kadra SNSD-a Tanje Milašinović Martinović, bila suzdržana o pitanju početka procesa pridruživanja takozvanog Kosova u Savjet Evrope.

(BN) Foto: BN 

Komentari / 49

Ostavite komentar
Name

Cobra1968

24.04.2023 20:41

Eto rata...sad ce poceti Proton Srba...iz Crne Gore...sa Kosova i iz BiH...to ste trazili...a tako ce i biti...

ODGOVORITE
Name

Điđi

24.04.2023 21:46

Mnogi su u istoriji htjeli progon Srba pa se nisu proslavili a i mnogi su ostali bez države. Zato ti vodi brigu o sebi i moli boga da se NATO ne raspadne jer onda mnogima slijedi raspad.

Name

Juče

24.04.2023 22:58

Juče "Đedovača" domaća danas nož u leđa od unuka,ali ustaškog kopileta,Milorada Dodika,e moj Vučiću šta ti radiš i kakvu bagru podržavaš.Topić i njen suprug su dugogodišnji nezamjennljivi kadrovi partije,neka vam ih.Jad,jad,jad.Valjda si Aleksandre sada oči otvorio.

Name

Ibro

25.04.2023 06:08

Nema veceg prokletsva za progonitelja od toga da nekog protjera sa kucnog praga. Ovolike zemlje i njive prazne , crkve i dzamije pune nevjernika. Nije to dzaba.

Name

Pa

25.04.2023 06:41

Srpkinja iz RSa bila uzdržana, informiši se malo pa onda napadaj BiH, fuj

Name

Bily Piton

25.04.2023 07:42

Ovaj Dačić u politici "100 "godina, i dok se on pitao izgubišmo sve što se moglo, nesposoban lik na odgovornu mjestu.Očekivan ishod

Name

Re Điđi

25.04.2023 08:01

Samo je jedna država ostala bez teritorije i sve zbog svoje politike i upravo takvog razmišljanja! A to što ti ne vidiš pored očiju je druga stvar!

Name

Znaci

25.04.2023 08:43

Republika Srpska bi odmah trazila clanstvo u savjetu Evrope, da nije tzv. opozicije i BN televizije, na kojoj se jedino mogu vidjeti komentari kao sto su ovog krmka, inace mudzahedina, Kobre1968, koji je ocigledno nedovoljno klao Srbe 1992-95. pa bi jos, a BN mu za sada daje medijski prostor, a kada zatreba pomogli bi mu i na druge nacine. Trisicu, Dodik ti je samo najavio da ce ti jebati mater, a vjerujem da ti svi Srbi zbog pustenog komentara mudzahedina Kobre1968 vec jebu cerku. Izvinite, ali bolji komentar niste zasluzili.

Name

Uzas

25.04.2023 10:06

Znaci imala je takve instrukcije da glas. Pa jeli vam bijedni Dodikivci sad jasno hoce li vam ikad biti jasno ko je Dodik i ciji je. Odvratni ste.

Name

Re: Znaci

25.04.2023 18:46

Sto li ti smeta BN televizija a ne pomisliš kako to da je gledanija od tvog rtrs? Šta misliš sto je gledanija? Da nije zbog istine koju siri. Ukljuci mozak ne ponavljaj Bajine pljuvačke.

Name

Ma nemoguce

24.04.2023 20:44

Opet Srbi napustili sjednicu...!?

ODGOVORITE
Name

Debelokožac

25.04.2023 07:04

Koja ironija, SNSD suzdrzan. Dovoljan dokaz ko proizvodi krize u BiH. Sad je kao BiH suzdrzana, a nisu Srbi suzdrzani?! Koja ste vi g.vna

Name

Debelokožac

25.04.2023 07:07

Koja ironija, Srbi blokirali sve procese na drzavnom nivou za problem Trgovske gore, a govore kako je za sve krivo "politicko Sarajevo". Koja ste vi g.vna

Name

Zna li Dodik gdje je Kosovo

24.04.2023 20:50

Pitaj svoga Baju,, dok pjevate pod istim šatorom onda ste OK. Dodika apsolutno ne interesuje Kosovo , ja vjerujem da Dodik i nezna u kojem djelu Srbije se nalazi Kosovo.

ODGOVORITE
Name

Bajka za rodoljubive

25.04.2023 07:11

Kosovo je za dodika ostalo tamo negdje u epskim narodnim pjesmama. Zakovano u prohujalim vremena i nikako da se iskobelja. Pogodno samo za prazne i šuplje zakletve, njegove i takvih kao on.

Name

r.

25.04.2023 09:50

kako ce da zna kad se ne nalazi u srbiji.

Name

Zamisli

24.04.2023 20:53

...Ti Dačiću da cijeli svoj politički život daješ podršku Milokradu Dodiku - Burli i on Ti sada zabije nož u leđa. To je njegova članica Sekte što je tako glasala...

ODGOVORITE
Name

BL

24.04.2023 20:54

Sta ces. SNSD glasao tako.

ODGOVORITE
Name

Po

24.04.2023 20:54

To je to

ODGOVORITE
Name

Joja

24.04.2023 20:55

Pa to bede muslimani veciti neprijatelji Srba sta tu ima nejasno . Pa seti se Dacicu pametan si covek ... 12. 14. 42. 91. itd .... da li ce Srbi skontati ikada sta im misle muslimani u Raskoj u Sarajevu, Skoplju, nece ...

ODGOVORITE
Name

re Joja

24.04.2023 22:14

Iz koje vukojebine se ti javljaš.

Name

Re re joja

24.04.2023 22:49

Bog zna kakvu rakiju konzurmira joja vidis da nije text skontao,neku brlju zdere garant.

Name

Re Joja

24.04.2023 22:52

Izađi care iz bunkera rat ke završen prije 28 godina. Kad takvi kao ti shvate da su Bošnjaci najbliži Srbima onda nećemo citati ovako nešto i nikad vise ratovati jedni protiv drugih!! Da nije bilo budala ( nadam se da nisi jedan od njih) i da je bilo malo hise razumijevanja i taktike, Bošnjaci bi ostali u bivšoj Jugoslaviji.

Name

Re

25.04.2023 05:09

Daj brišite ovog joju vidite da je pun mrznje,nadlezni podnesite prijavu ptotiv njega jer u svakom komentaru izaziva i vrijedja.

Name

Blb

24.04.2023 20:57

Baja se sveti Vucicu, sto ga je Vucic lagano odbacio..

ODGOVORITE
Name

Hrvat

24.04.2023 21:03

Kako si ti bezobrazan tip.

ODGOVORITE
Name

realnost

24.04.2023 21:03

Savjet Evrope postoji samo formalno.

ODGOVORITE
Name

Prekompovanje svijeta

25.04.2023 10:58

Trenutno ne postoji nista na sto bi se iko mogao i pozvati. Sve je urnisano sada, a vec odavno mnogo sta....

Name

Re

24.04.2023 21:19

Sta Republika Srpska, sta ovaj bunca....????

ODGOVORITE
Name

Dačiću

24.04.2023 21:25

Da li ti je sad jasno koga si podržao na izborima u Republici Srpskoj? SNSD i Milorad Dodik rade protiv interesa srpskog naroda i Republike Srpske i Srbije. SNSD je za NATO. SNSD je uveo sankcije Rusiji. SNSD je za Kurtija i Kosovo izvan Srbije. SNSD i Dodik su protiv Vučića, tebe i Srbije. Ne nasedajte više na šuplju priču Dodika, već pomozite da se srpski narod oslobodi izdajnika. SNSD, Dodik i njegov režim su uništili Republiku Srpsku. Mislim da ste to kasno videli.

ODGOVORITE
Name

...

25.04.2023 05:58

Svi su oni prst i nokat, zajedno se d ogovaraju kako će i šta će. Eto ti im trebaš reći koju, natračati, kao ne znaju se.

Name

BOY

24.04.2023 21:29

Pa Dačiću i R.S.je sastavni dio BiH i oni su bili uzdržani. Dosta je više laganja nazovite stanje kako jeste a ne izmišljajte.

ODGOVORITE
Name

Ero

24.04.2023 23:01

Pa i Kosmet je dio Srbije!!!

Name

Ivice,Ivice!

24.04.2023 21:53

Zovi velikog vođu nek ti on objasni neke stvari kažu da je dotična koja je bila uzdržana iz sekte!

ODGOVORITE
Name

OJ,IVICE ,

25.04.2023 00:50

PREZIMENA DAČI,TI SI SAMO obični BRABONJAK NA DNU ,VAGINALNE DLAKE!!

ODGOVORITE
Name

Konačno

25.04.2023 04:32

Nama Srbima se dešava da “obicni građani vide “kako stoje stvari zašto nam trebaju “nove “ političke “sranjke” pardon stranke!

Name

Re Oj, Ivice

25.04.2023 06:22

Kakav primitivizam, prostacki vokabular. Gdje si ti rastao, ko te vaspitavao, jadno.

Name

Istina

25.04.2023 06:09

Skupa jedu i piju i narod zavađaju. To treba smjenjivati na svakim izborima,osilili se opako!

ODGOVORITE
Name

Da

25.04.2023 07:47

To je to .Treba ih mijenjati osilili se .Zajedno piju i jedu a nama prosipaju prazne price .Ne vjerujem da je Vucic bas toliko slijep.

Name

Borko

25.04.2023 06:20

Daj ba Dacicu pusti lafine. Beograd sudjeluje u svemu tome

ODGOVORITE
Name

Ivice

25.04.2023 07:45

Što pre shvatite da je Dodig izdajnik i strani agent i plaćenik, to bolje za vasceli srpski narod. Izdajnik je krenuo u demoliranje Srpske i Srbije još pre 10 godina. Zbog toga ga stranci i drže na vlasti. Pokrali su izbore. Izgubio je za predsednika Republike Srpske sa razlikom većom od 75.000 glasova, ali su stranci i CIK odlučili da lažiraju izbore. Njegov zadatak je da Republika Srpska bankrotira, da BIH uđe u NATO, da oslabi Srbiju tako što će dizati tenzije i unositi nemir i nestabilnost. Dodig, Stevandić, Nešić, Banjac, Selak, Čubrilović... spas od robije i odgovornosti traže u izbijanju sukoba u BiH.

ODGOVORITE
Name

Veteran 92

25.04.2023 07:48

Opet kritike, liči mi na Borenovića...cijeli život u politici a bez rješenja problema.

ODGOVORITE
Name

Srbija je Kosovo

25.04.2023 07:51

Ako je Kosovo sastvni dio Srbije i ako srbija nikada neće priznati Kosovo zašto tražiš uspostavu ZSO?

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

25.04.2023 08:35

A propustio je da kaže da je ta što je tako glasala iz Miletove organizacije. E to je namjerno propustio da kaže. Ej Dačiću, ko te ne zna skupo bi te platio.

ODGOVORITE
Name

Naravno

25.04.2023 12:38

Bas naivno nismo mi ovce Dacicu.

Name

I šta sad

25.04.2023 08:53

Sve je to bumerang srpske politike 90ih,uvijek ste htjeli podjelu Bosne,trećinu Hrvatske,Kosovo cijelo,Crnu Goru ste smatrali svojom teritorijom,sad vam se zlo 90ih vraća zlom 2020ih

ODGOVORITE
Name

Xxxx

25.04.2023 13:53

Koja bi ironija bila da BiH pita Srbiju kako će da glasa

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

25.04.2023 15:35

Ovaj je cijeli svoj život posvetio rasturanju BiH,onemogućavanju normalnog funkcionisanja države,nepoštovanju suvereniteta i integriteta BiH,od Slobodana do Vučića.

ODGOVORITE
Name

Alo admin

25.04.2023 18:48

Pusti sve komentare ili nijedan. Nemoj da cenzurišeš to je loše.

ODGOVORITE