Нова школа свечано отворена у Добоју, а ђаци иду у стару

Нови школски објекат је завршен и свечано је отворен прије четрири године, а родитељи се питају зашто дјеца не похађају наставу у њему.

Република Српска 24.04.2023 | 22:04
Нова школа свечано отворена у Добоју, а ђаци иду у стару

Нова школски објекат са спортском халом у Подновљу саграђена је 2019. године, када је и свечано отворени. Изградњу је финансирала Градска управе Града Добоја и Америчка амбасада, укупне вриједности два милиона КМ.

Стари објекат школе у Подновљу коју похађа 124-оро дјеце изграђен је 1958. године је дотрајао и неадекватан за обављање наставе, како из сигурносних тако и хигијенских разлога тврде родитељи ученика.

“Ја сам био иначе ученик ове школе од 1991. до 1999. године и могу слободно рећи да у том периоду ми смо имали много боље услове него данас наша дјеца. Они иду у исте клупе, сједе у истим клупама као ми прије 22 године и наши родитељи прије 40 година” каже Далибор Радуловић један  од родитеља ученика.

Нови школски објекат је завршен и свечано отворен прије четири године, а родитељи се питају зашто дјеца не похађају наставу у њему.

“Стварно је нереална ситуација да грађевинци уз све своје грешке и поправке успију да стигну своје радове за двије године, а да администрација не може да заврши документацију за четири године. Овом приликом позивам све привредника, организације, људи наше из дијаспоре да помогну школи и у набавци одређеног немјештаја, ентеријера који недостаје, јер планирају да пренесу стари уколико добију одређене дозволе да могу то да раде. Позивам значи и предсједника РС МИлорада Додика да нам помогне, вољни смо да останемо овдје да живимо, али ово су крајње лоше поруке нама младима”, додао је Радуловић.

Нови школски објекат свечано је отворен 2019. године у присуству америчког амбасадора, директора школе и представника града Добој. Родитељи су се обраћали свима у вези усељења у нови објекат.

“Ми родитељи који смо били незадовољни условима похађањем наставе у старој школи писали смо дописе Министарству  просвјете и културе, писали смо граду Добоју, управе школе, мјесној заједнице, али одговоре које смо добили само од Министарства и од школе добијамо информацију да наша школа још увијек нема ни грађевинску дозволу, а школа је направљена, као  да нема ни употребну дозволу. Дакле ми овим путем само тражимо помоћ и рјешење како да се овај петогодишњи процес заврши и да наши малишани што прије уселе у просторије нове школе” рекао је Младен Даниловић, један од родитеља ученика школе.

Екипа БН ТВ обратила се граду Добоју, Министарство просвјете и културе и Основној школи Ђура Јакшић из Подновља везано за проблеме непостојања грађевинске и урбанистичке дозволе, као и власништва земљишта на ком је школа изграђена.

Једини одговор који је стигао био је од управе школе у коме се наводи:

"Школа је, као носилац права својине на предметном земљишту, надлежном Одјељењу за просторно уређење града Добоја поднијела захтјев за издавање накнадне грађевинске дозволе. Покренут је поступак за изграђени објекат, који води надлежно одјељење, Очекујемо да предмет буде тијешен у што скотијем року. Немамо званичну информацију о евентуалном термину окончања поступка. Оно што са сигурношћу можемо рећи је да су сви ученици, запослени радници и родитељи ученика желе да се проблем нове школе што прије ријеши и да се настава одвија у новом објекту на задовољство свих". 

Родитељи од септембра 2022. године траже да се проблем ријеши, обраћали су се граду Добоју, али нису никада добили одговор. Забринути за сигурност своје дјеце у старом и трошном објекту школе једино желе да њихова дјеца похађају наставу у новосаграђеном објекту.

(БН) Фото: БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Предатор

24.04.2023 20:17

А шта је ту чудно? Секта на власти хаос у држави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

25.04.2023 05:03

Тако су на Палама три пута отварали факултет. Све за изборе.

Name

...

25.04.2023 08:11

По обичају само пар храбрих родитеља и њихове дјеце нађе храбрости да пита зашто. Гдје су други родитељи, што се не подржавају

Name

Земља чуда!

24.04.2023 20:19

Да није тужно било би смијешно! Чуј имају нову школу а дјеца иду у стару! Е шта све нема код распопа,Сањице и Обренове групе,па то нема ни у цртаним филмовима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само дајемо

24.04.2023 20:31

...имена објектима да би Бошњацима пркосили а сами скрнавимо та имена и ликове својом бахатошћу и некултуром. Боље давати имена објектима и улицама која никога неће дискриминисати по било којој основи. Али ми смо Срби такви. Само провоцирамо друге а сами себе не поштујемо у суштини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.04.2023 06:46

Дјура Јаксиц - засто је ово име провокација било коме?

Name

Идеално

25.04.2023 09:10

Нисте баш нешто у праву по називу школе, а са друге стране зар су други бољи од нас...Миле Будак, седма муслиманска... Вама ови називи не сметају... Али да се вратим на овај проблем са питањем, да ли озбиљним или неозбиљним... Зар дјеца да иду у школу коју су донацијом помогли американци, чак су и на отварању били присутни? Још ће они њу пар пута отворити и то званично и свечано... Ако се не варам да је,, доградоначелник" из тог села, ред је да и он себи осијече парче врпце...

Name

Тенисер

25.04.2023 08:34

Ако смо ми тенисери могли играти тенис 7 дана у БЛ у објекту без дозволе, не видим зашто и ви не би били у школи без дозволе. Ви сте бар регистровани да можете издати диплому. Уосталом позовите станицу јавне безбједности Добој да цупкају по вашим учионицама и ако изађу читави, ето вам дозволе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

25.04.2023 09:37

Е моји Подновци,душу остављате када су избори за оног криминалца из Лакташа и видите како вам враћа.Зао ми је дечице а ви сте то и заслужили продане душе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Учитељ Лепомир

25.04.2023 18:13

Главно еј да је школа направљен, па ће се и уселити. Ми смо учили у старој школи, прелазили улицу, ишли у пољски клозет, јели сендвиче код Савјете, било нас еј 78 у генерацији, па нам ништа није фалило. И од толико родитеља изашло само двоје.

ОДГОВОРИТЕ