Nova škola svečano otvorena u Doboju, a đaci idu u staru

Novi školski objekat je završen i svečano je otvoren prije četriri godine, a roditelji se pitaju zašto djeca ne pohađaju nastavu u njemu.

Republika Srpska 24.04.2023 | 22:04
Nova škola svečano otvorena u Doboju, a đaci idu u staru

Nova školski objekat sa sportskom halom u Podnovlju sagrađena je 2019. godine, kada je i svečano otvoreni. Izgradnju je finansirala Gradska uprave Grada Doboja i Američka ambasada, ukupne vrijednosti dva miliona KM.

Stari objekat škole u Podnovlju koju pohađa 124-oro djece izgrađen je 1958. godine je dotrajao i neadekvatan za obavljanje nastave, kako iz sigurnosnih tako i higijenskih razloga tvrde roditelji učenika.

“Ja sam bio inače učenik ove škole od 1991. do 1999. godine i mogu slobodno reći da u tom periodu mi smo imali mnogo bolje uslove nego danas naša djeca. Oni idu u iste klupe, sjede u istim klupama kao mi prije 22 godine i naši roditelji prije 40 godina” kaže Dalibor Radulović jedan  od roditelja učenika.

Novi školski objekat je završen i svečano otvoren prije četiri godine, a roditelji se pitaju zašto djeca ne pohađaju nastavu u njemu.

“Stvarno je nerealna situacija da građevinci uz sve svoje greške i popravke uspiju da stignu svoje radove za dvije godine, a da administracija ne može da završi dokumentaciju za četiri godine. Ovom prilikom pozivam sve privrednika, organizacije, ljudi naše iz dijaspore da pomognu školi i u nabavci određenog nemještaja, enterijera koji nedostaje, jer planiraju da prenesu stari ukoliko dobiju određene dozvole da mogu to da rade. Pozivam znači i predsjednika RS MIlorada Dodika da nam pomogne, voljni smo da ostanemo ovdje da živimo, ali ovo su krajnje loše poruke nama mladima”, dodao je Radulović.

Novi školski objekat svečano je otvoren 2019. godine u prisustvu američkog ambasadora, direktora škole i predstavnika grada Doboj. Roditelji su se obraćali svima u vezi useljenja u novi objekat.

“Mi roditelji koji smo bili nezadovoljni uslovima pohađanjem nastave u staroj školi pisali smo dopise Ministarstvu  prosvjete i kulture, pisali smo gradu Doboju, uprave škole, mjesnoj zajednice, ali odgovore koje smo dobili samo od Ministarstva i od škole dobijamo informaciju da naša škola još uvijek nema ni građevinsku dozvolu, a škola je napravljena, kao  da nema ni upotrebnu dozvolu. Dakle mi ovim putem samo tražimo pomoć i rješenje kako da se ovaj petogodišnji proces završi i da naši mališani što prije usele u prostorije nove škole” rekao je Mladen Danilović, jedan od roditelja učenika škole.

Ekipa BN TV obratila se gradu Doboju, Ministarstvo prosvjete i kulture i Osnovnoj školi Đura Jakšić iz Podnovlja vezano za probleme nepostojanja građevinske i urbanističke dozvole, kao i vlasništva zemljišta na kom je škola izgrađena.

Jedini odgovor koji je stigao bio je od uprave škole u kome se navodi:

"Škola je, kao nosilac prava svojine na predmetnom zemljištu, nadležnom Odjeljenju za prostorno uređenje grada Doboja podnijela zahtjev za izdavanje naknadne građevinske dozvole. Pokrenut je postupak za izgrađeni objekat, koji vodi nadležno odjeljenje, Očekujemo da predmet bude tiješen u što skotijem roku. Nemamo zvaničnu informaciju o eventualnom terminu okončanja postupka. Ono što sa sigurnošću možemo reći je da su svi učenici, zaposleni radnici i roditelji učenika žele da se problem nove škole što prije riješi i da se nastava odvija u novom objektu na zadovoljstvo svih". 

Roditelji od septembra 2022. godine traže da se problem riješi, obraćali su se gradu Doboju, ali nisu nikada dobili odgovor. Zabrinuti za sigurnost svoje djece u starom i trošnom objektu škole jedino žele da njihova djeca pohađaju nastavu u novosagrađenom objektu.

(BN) Foto: BN

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Предатор

24.04.2023 20:17

А шта је ту чудно? Секта на власти хаос у држави

ODGOVORITE
Name

Borac

25.04.2023 05:03

Tako su na Palama tri puta otvarali fakultet. Sve za izbore.

Name

...

25.04.2023 08:11

Po običaju samo par hrabrih roditelja i njihove djece nađe hrabrosti da pita zašto. Gdje su drugi roditelji, što se ne podržavaju

Name

Zemlja čuda!

24.04.2023 20:19

Da nije tužno bilo bi smiješno! Čuj imaju novu školu a djeca idu u staru! E šta sve nema kod raspopa,Sanjice i Obrenove grupe,pa to nema ni u crtanim filmovima!

ODGOVORITE
Name

Samo dajemo

24.04.2023 20:31

...imena objektima da bi Bošnjacima prkosili a sami skrnavimo ta imena i likove svojom bahatošću i nekulturom. Bolje davati imena objektima i ulicama koja nikoga neće diskriminisati po bilo kojoj osnovi. Ali mi smo Srbi takvi. Samo provociramo druge a sami sebe ne poštujemo u suštini.

ODGOVORITE
Name

Re

25.04.2023 06:46

Djura Jaksic - zasto je ovo ime provokacija bilo kome?

Name

Idealno

25.04.2023 09:10

Niste baš nešto u pravu po nazivu škole, a sa druge strane zar su drugi bolji od nas...Mile Budak, sedma muslimanska... Vama ovi nazivi ne smetaju... Ali da se vratim na ovaj problem sa pitanjem, da li ozbiljnim ili neozbiljnim... Zar djeca da idu u školu koju su donacijom pomogli amerikanci, čak su i na otvaranju bili prisutni? Još će oni nju par puta otvoriti i to zvanično i svečano... Ako se ne varam da je,, dogradonačelnik" iz tog sela, red je da i on sebi osiječe parče vrpce...

Name

Teniser

25.04.2023 08:34

Ako smo mi teniseri mogli igrati tenis 7 dana u BL u objektu bez dozvole, ne vidim zašto i vi ne bi bili u školi bez dozvole. Vi ste bar registrovani da možete izdati diplomu. Uostalom pozovite stanicu javne bezbjednosti Doboj da cupkaju po vašim učionicama i ako izađu čitavi, eto vam dozvole.

ODGOVORITE
Name

Miki

25.04.2023 09:37

E moji Podnovci,dušu ostavljate kada su izbori za onog kriminalca iz Laktaša i vidite kako vam vraća.Zao mi je dečice a vi ste to i zaslužili prodane duše...

ODGOVORITE
Name

Учитељ Лепомир

25.04.2023 18:13

Главно еј да је школа направљен, па ће се и уселити. Ми смо учили у старој школи, прелазили улицу, ишли у пољски клозет, јели сендвиче код Савјете, било нас еј 78 у генерацији, па нам ништа није фалило. И од толико родитеља изашло само двоје.

ODGOVORITE