Координисани напади на читане портале у БиХ

Приступ садржајима портала који су под нападом је отежан...

Босна и Херцеговина 24.04.2023 | 16:48
Координисани напади на читане портале у БиХ

Већ данима трају хакерски напади на више медија у Босни Херцеговини. Под нападом су Независне новине, Портал БУКА, портал БН-а и Фаце.тв. 

"Само у једној секунди, путем комјутерског програма, напад на портал износио је преко 50.000 покушаја оптерећења наше wеб странице. Интервенцијом ИТ сектора, који је је заварао траг и забранио злонамјерни приступ, портал је поново оспособљен данас око 11 часова. ДДоС напад је врста сајбер напада у којем се користи велики број рачунара како би се преплавила wеб страница са великим бројем захтјева. Циљ овог напада је да се онемогући нормално функционисање сајта и да се привремено или трајно онеспособи услуга која се пружа", објавио је портал БН-а.

Прошле седмице портал Фаце.тв био је под хакерским нападом.

"Техничка подршка ФАЦЕ-а је утврдила да су два сата континуирано трајали хакерски напади на нашу страницу и због тога је приступ нашем вебу био онемогућен", рекли су тада.

Портал Независних новина данима такође трпи хакерске нападе.

"Драге читатељке и читаоци Буке, ддос напад на БУКА магазин се нажалост наставља. Жао нам је што и даље имате проблема у приступању насим страницама, радимо на ублажавању штете и успостављању сигурног приступа сајту. Због учесталих напада на страницу Магазина Бука морали смо блокирати приступе из држава са чијих ИП адрса се одвија напад, а то је добар дио свијета. То значи да нажалост тренутно не можете прићи нашим садржајима. Добра вијест је да це то трајати кратко, да смо подигли ресурсе заштите на највиши ниво и да већ у наредних дан два неце бити ових проблема. Хвала вам на стрпљењу, неко је баш наумио да нам отежа рад, али у томе као и до сада неце успјети. Хвала на подршци свима који се јављате и занимате се за тренутну ситуацију. Идемо даље", објавио је у недјељу поподне главни и одговорни уредник портала БУКА Александар Трифуновић.

Синиша Вукелић, испред Клуба новинара Бањалука, рекао је да су хакерски напади са којима се суочава неколико поратал у Републици Српској заиста забрињавајући.

"Чуо сам да је и Фаце.тв био под нападом. Ово не може бити случајно, већ је то координисани напад на портале. Није случај са једним или два, већ су под нападом три-четири портала који су читани и посјећени. Ми дајемо подршку колегама у овим медијима и вјерујем да ћете успјети да се изборите са нападима и да сачувате своје медије. Знам да све ово утиче и обара вашу читаност и посјећеност која је за многе и извор прихода уколико гледамо оглашавање", рекао је за БУКУ Вукелић.

Додаје да је ово и позив Министарству унурашњих послова и сектору за високо-технолошки криминал да се укључе и ангажују додатне ресурсе, људе, и да пронађу ко стоји иза ових хакерских напада.

"Из нашег МУП-а су нас обавјештавали да су добро опремљени и да имају добро упућене људе и сада их позивамо да то и докажу и да открију ко стоји иза тих напада на медије", истиче Вукелић.

Сандра Гојковић Арбутина, главна и одговорна уредница Независних новина, каже да сада улазе у десети дан хакерских напада са већим или мањим интензитетом.

"Напади трају без престанка и све нам ово прави јако велику штету, јер смо у неким моментима потпуно недоступни. Успијевамо да се вратимо у неком кратком року, али то свакако није рјешење. За наше читаоце који улазе на портал путем мобилне апликације или рачунара често им изађе да смо ми недоступни, тако да сваки портал који се ослања на читаоце зна колико је то лоше. Проблем је што је то напад који траје већ десети дан и ми не знамо када ће да стане. Напади долазе из цијелог свијета, а ми не знамо који је повод и ко је наручилац, а ја вјерујем да наручилац постоји", рекла је Гојковћ Арбутина за БУКУ.

Додаје да су још неки портали нападнути, те да се они донекле могу бранити против хакерских напада, али да немају коначно рјешење за овај проблем.

"Ми ћемо данас пријавити МУП-у хакерске нападе, а упутила бих апел полицији која има одјељење за цyбер криминал да покуша пронаћи особе које стоје иза ових напада. Кад смо прије неколико година били под хакерским нападима, то смо пријавили полицији и није било неког ефекта. Овдје се ради о директном удару на компанију која функционише преко тог портала и која је финансијски ослоњена на тај портал и мислим да се овај напад мора пријавити полицији.  Овдје се не ради о једном нападу на медије, већ је циљани напад на нас и друге колеге, и ред је да се полиција позабави тиме, јер знамо да имају ресурсе, сад је само питање имају ли воље", додаје Гојковић Арбутина.

Каже да је редакција и под психолошким притиском, јер не могу да раде у пуном капацитету.

"Знам да то није лак задатак и нешто што је ухватљиво, али позвала бих полицију да уз мало труда пронађу нападаче. Ми смо детектовали једну ИП адресу из Босне и Херцеговине и то би могао да им буде неки траг. Ако имају воље, могли би да нам помогну и нађу наручиоце и одакле је напад наручен. Видим да нису медији насумично бирани, већ да се бирају читани медији. Надам се да ћемо у ових неколико наредних дана успјети, и ми да се заштитимо, а и институционално да се покушају овакве ствари смирити и да полиција нађе начина да се избори са овим ако им је, наравно, стало", каже Гојковић Арбутина.

(Бука) Фото: Бука илустрација

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бањалука

24.04.2023 15:02

Док гакери нападају,Трифуновиц тенис гледа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.04.2023 15:44

А гледа и онај ко напада.

Name

Мара

24.04.2023 17:56

Па није само Трифуновић запослен у Бука. Шта је требало да ради?

Name

То су..

24.04.2023 15:16

..задњи трзаји црвене банде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грми

24.04.2023 16:24

То је безобразлук свјетски !

Name

МИРОСЕМБЕРАЦ

24.04.2023 15:42

ЗНА се ко то ради, ОНАЈ коме највише критика смета јер се плаши истине...и да ће НАРОД да се дигне .У ЛАЖИ су кратке ноге кад тад пашће ОН ко и Ђукановић што је у ЦГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Ааааа

24.04.2023 15:51

То ПРОИНТЕР показује да је стручан, разумије се у програмирање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.04.2023 00:13

Знају у тастатуру, науцили на трактору!

Name

ИМА НЕКАКВО

24.04.2023 16:14

КОФЕРЧЕ И АУТОМОБИЛЧЕ,ДОБИО МИЛЕ НЕКАКАВ ПОКЛОН ОД ИЗРАЕЛАЦА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

24.04.2023 20:00

ботови.

ОДГОВОРИТЕ