За промоцију ће искеширати око два милиона марака

Домаће институције, њих седам, планирају да у току године искеширају готово два милиона марака за промоцију ЕУ и то након што је БиХ, лани у децембру, добила статус кандидата, од када се није помјерила с мјеста.

Босна и Херцеговина 24.04.2023 | 08:06
За промоцију ће искеширати око два милиона марака

БиХ је закорачила на европски пут прије деценију и по. Највећи искорак је и направљен крајем прошле године када су званичници ЕУ одлучили да дају и овој земљи статус кандидата за чланство у Унији, мада нико не крије да то није због заслуга у испуњавању задатака од стране домаће власти, већ усљед промјена политика званичног Брисела и сукоба у Украјини.

Имајући све то у виду, БиХ су остали сви задаци, односно 14 приоритета из мишљења Европске комисије како би наставила да напредује и отвара нова поглавља на путу ка чланству. Међутим, нема претјераног оптимизма да ће то овај пут ићи лакше и брже с обзиром на теме које су на столу и политичке односе у БиХ, а док надлежни не направе значајни помак одлучено је да дио времена посвете и промоцији европских вриједности.

Савјет министара БиХ је, наиме, усвојио Акциони план за имплементацију Стратегије комуницирања институција БиХ о процесу приступања ЕУ - од кандидатског статуса до чланства за 2023. годину.

Претходно је, како је потврђено за “Глас”, усвојена информација Дирекције за европске интеграције о припреми приједлога овог акцијског плана, након што је БиХ 15. децембра 2022. добила кандидатски статус за чланство у ЕУ, чиме и започиње примјена те стратегије.

Нови приступ је у реализацији пакета активности које ће бити спроведене у овој години са циљем квалитетније и ефикасније комуникације фокусиран је на различит приступ свакој од циљних група са специфичним темама.

- Седам институција укључено је у спровођење активности у шест области и то издаваштво, онлајн комуникације, истраживање, конкурси и такмичења, догађаји и промотивни материјал, укупно вриједних 1.725.900 КМ. Ова су средства обезбиједиле институције које учествују у спровођењу плана и неће бити нових издвајања из буџета - навео је директор Дирекције за европске интеграције Един Дилберовић.

Уз Дирекцију, на том задатку биће ресори цивилних послова и безбједности у Савјету министара, Агенција за јавне набавке, Институт за интелектуално власништво, Канцеларија координатора за реформу јавне управе и Управа за индиректно опорезивање БиХ.

Новац ће, према подацима из информације Дирекције, бити утрошен за расправе о процесу европских интеграција, промоцију сарадње, а високо на листи приоритета јесте и информисање о специфичним темама приступања и усклађивању законодавства за прописима ЕУ.

У плану је и покретање портала о европским интеграцијама, испитивање јавног мњења о њима, конкурси за дјечије радове, израда студије изводљивости за увођење јединственог 112 броја у БиХ, о чему до сада није било сагласности те упознавање о данима које обиљежава званични Брисел.

Предсједник Европског покрета у БиХ Предраг Праштало каже за “Глас” да треба далеко више новца утрошити за промоцију потенцијала Уније, али и да исто тако, доста више воље за испуњавањем датих услова мора да покажу домаћи званичници. Подсјетио је и на ријечи премијера Словеније Роберта Голоба, односно да ако БиХ не искористи ову годину никад и неће бити члан ЕУ.

- Све је сада на политичарима БиХ, али гледајући како стално тензије иду ка горе, тешко је очекивати да ће земља успјети до краја године да ријеши дио услова које је испоставила Унија која нам је де факто поклонила овај статус. Свима је јасно да је то био поклон и да је ЕУ урадила оно што је било могуће, а БиХ мора и треба да, што је прије могуће, буде дио те породице, али не могу нам ни довијека поклањати те оно те оно - истакао је Праштало који сматра и да Дирекцију за европске интеграције треба “утопити” у Министарство спољних послова БиХ.

Посљедње проширење ЕУ било је 2013. године, када је Хрватска постала дио европске породице.

(Глас Српске) Фото:ХМС

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дриугаувугла

24.04.2023 10:13

Да се не заносимо са форама и фазонима.БиХ у ЕУ неце бити примљена никада,или ако икада мозда са неким другим партијама и лицностима ,јер садасњој гарнитури власти то не одговара и исти немају интерес да се то деси,а народу се продаје магла .То је сваком овде јасно ,јер кад си у систему гдје су стриктно одредјена правила игре не би било висе муљања,намјестених тендера ,прања новца итд,итд.ЕУ јако добро зна стање у БиХ и ту никада неце бити компромиса ,јер то онда не би било фер према осталим кандидатима који су испунили или се боре да испуне услове за улазак попут нпр Србије гдје ЕУ земље имају огромне инвестиције .Србија има други проблем ,Косово и неутралност ,до кад ,видјеце се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није него

24.04.2023 10:43

А колико од те суме иде на терет мањег БХ,ентитета?

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

24.04.2023 16:03

ЕУ се полако ал сигурно распада а они промовишу

ОДГОВОРИТЕ
Name

11111112

24.04.2023 23:11

Баш зато. Прије 5 година нису морали ни цента дати.