Дан сјећања: Да се никада и никоме ово зло не деси!

Добрила Кукољ преживјела је страхоте јасеновачког логора у којем је изгубила 31 члана своје породице.

Република Српска 23.04.2023 | 19:50
Дан сјећања: Да се никада и никоме ово зло не деси!

У Спомен-подручју "Доња Градина" код Козарске Дубице данас је одржана централна манифестација обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у Независној Држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац у присуству највиших званичника Републике Српске и Србије и великог броја грађана. 

На гробном пољу Тополе у спомен подручју Доња Градина  положени су вијенци и одата почаст за више од 500 хиљада Срба, 40 хиљада Рома, 33 хиљаде Јевреја и 127 хиљада антифашиста те 20 хиљада дјеце који су мучки убијени у јасеновачком логору. 

Добрила Кукољ преживјела је страхоте јасеновачког логора у којем је изгубила 31 члана своје породице.

Њено родно село Међеђа остало је без 956 становника, жртава фашистичког терора, а дало је 119 бораца у Народноослободилачком рату. Добрила се присјећа како је ноћима гледала како кољу и убијају жене, бацају отровану мртву дјецу и мајке које рађају дјецу на трави и земљи.

„Ја вама не могу описати, путовања, вагоне, ливаде, њиве, Сава Уна је била ту али не смијеш да приђеш и да пијеш воду јер ако приђеш нема те. У Церовљанима сам задњи пут видјела оца, брата, три стрица и мога ђеда. Задње ријечи оца су биле држите се дјецо, немој те се одвајати“- потресно прича Добрила. 

Њена порука је да се више никада и нигдје ово зло не деси.

Више у прилогу БН ТВ:

(БН) Фото; Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Шта Рећи

23.04.2023 18:54

После свих ових страхота, геноцида ,злочина , масакра, ми Срби и даље величамо "народно-ослободилачку-борбу" ! Да човјек не повјерује, докле иде лудило и колико дуго траје ! Управо је тај покрет кумовао и овоме задњем рату, урадили су све, да се држава распадне !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича

23.04.2023 19:58

УСТАШЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

А све по Бошњацима

24.04.2023 04:35

Па хрвати су ти који су убијали, ..... Јасеновачка грађа.... Народ је глуп

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

24.04.2023 10:26

ХРВАТИ. МАЛО ЈЕ ДА СЕ СТИДИТЕ. ТРЕБА БОГ ДА КАЗНИ ЗЛОЧИНЦЕ. СЛИКЕ ОНИХ ЛЕШЕВА, ДИЈЕЦЕ , ЉУДИ, ЖЕНА. СРАМ ВАС БИЛО. ХВАТАЛИ СТЕ МЛАДЕ ДИЈЕВОЈКЕ И СИЛОВАЛИ. НЕКА ВАС БОГ КАЗНИ.

ОДГОВОРИТЕ