Dan sjećanja: Da se nikada i nikome ovo zlo ne desi!

Dobrila Кukolj preživjela je strahote jasenovačkog logora u kojem je izgubila 31 člana svoje porodice.

Republika Srpska 23.04.2023 | 19:50
Dan sjećanja: Da se nikada i nikome ovo zlo ne desi!

U Spomen-području "Donja Gradina" kod Kozarske Dubice danas je održana centralna manifestacija obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Jasenovac u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije i velikog broja građana. 

Na grobnom polju Topole u spomen području Donja Gradina  položeni su vijenci i odata počast za više od 500 hiljada Srba, 40 hiljada Roma, 33 hiljade Jevreja i 127 hiljada antifašista te 20 hiljada djece koji su mučki ubijeni u jasenovačkom logoru. 

Dobrila Кukolj preživjela je strahote jasenovačkog logora u kojem je izgubila 31 člana svoje porodice.

Njeno rodno selo Međeđa ostalo je bez 956 stanovnika, žrtava fašističkog terora, a dalo je 119 boraca u Narodnooslobodilačkom ratu. Dobrila se prisjeća kako je noćima gledala kako kolju i ubijaju žene, bacaju otrovanu mrtvu djecu i majke koje rađaju djecu na travi i zemlji.

„Ja vama ne mogu opisati, putovanja, vagone, livade, njive, Sava Una je bila tu ali ne smiješ da priđeš i da piješ vodu jer ako priđeš nema te. U Cerovljanima sam zadnji put vidjela oca, brata, tri strica i moga đeda. Zadnje riječi oca su bile držite se djeco, nemoj te se odvajati“- potresno priča Dobrila. 

Njena poruka je da se više nikada i nigdje ovo zlo ne desi.

Više u prilogu BN TV:

(BN) Foto; Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Šta Reći

23.04.2023 18:54

Posle svih ovih strahota, genocida ,zločina , masakra, mi Srbi i dalje veličamo "narodno-oslobodilačku-borbu" ! Da čovjek ne povjeruje, dokle ide ludilo i koliko dugo traje ! Upravo je taj pokret kumovao i ovome zadnjem ratu, uradili su sve, da se država raspadne !

ODGOVORITE
Name

Чича

23.04.2023 19:58

USTAŠE

ODGOVORITE
Name

A sve po Bošnjacima

24.04.2023 04:35

Pa hrvati su ti koji su ubijali, ..... Jasenovačka građa.... Narod je glup

ODGOVORITE
Name

+

24.04.2023 10:26

HRVATI. MALO JE DA SE STIDITE. TREBA BOG DA KAZNI ZLOČINCE. SLIKE ONIH LEŠEVA, DIJECE , LJUDI, ŽENA. SRAM VAS BILO. HVATALI STE MLADE DIJEVOJKE I SILOVALI. NEKA VAS BOG KAZNI.

ODGOVORITE