Локални избори на сјеверу Космета без Срба

-- У четири општине на сјеверу Косова јутрос су отворена бирачка мјеста за ванредне локалне изборе, на којима неће учествовати Српска листа - највећа партија из реда српске заједнице.

Србија 23.04.2023 | 08:40
Локални избори на сјеверу Космета без Срба

Српска листа је позвала Србе са сјевера Косова да бојкотују изборе за градоначелнике Сјеверне Митровице, Зубиног Потока, Лепосавића и Звечана, као и за одборнике општина Звечан и Лепосавић.

Централна изборна комисија /ЦИК/ у Приштини саопштила је да су 7.00 часова у 19 бирачких центара отворена 34 бирачка мјеста.

"Ситуација је мирна и све иде по плану, али је за сада мали број бирача албанске националности изашао на биралишта", наводе из ЦИК-а.

На сјеверу Косова данас је ангажовано више од 1.000 приапдника Косовске полицијске службе.

Из полиције наводе да су током јучерашњег дана појачане контроле на административним прелазима Јариње и Брњак, а цијелом дужином пута су распоређене додатне "елитне јединице за брзе интервенције".

"С циљем потпуне контроле ситуације у близини бирачких центара постављене су сигурносне камере", наводе из полиције и поручују да ће током дана у координацији са другим "надлежним институцијама" одмах реаговати на било који инцидент.

Ванредни избори одржавају се након што су почетком новембра прошле године градоначелници из редова Српске листе у Сјеверној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку поднијели оставке због одлуке владе привремених приштинских институција да спроведе процес пререгистрације возила.

Специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар рекао је уочи избора да ће САД признати резултате и позвао Србе да се врате у институције.

Српска листа је за то тражила да се испуне два захтјева - формирање заједнице српских општина и повлачење приштинских специјалаца са сјевера.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је раније да ће данас, када Приштина буде одржавала изборе на сјеверу Косова, на којима неће учествовати Срби, бити ужасан дан за демократију и тежак дан за српски народ.

Он је додао да ће то бити дан који ће бити срамота свијета и Европе те срамота Квинте.

(Срна) Фото: Агенxије

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

еби га

23.04.2023 06:46

кога нема без њега се мозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

23.04.2023 07:07

Кога нема без њега се мозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

23.04.2023 07:17

Знаци сада се губи и управљање северним дијелом Косова (уз то тек сада када је кроз ових 10ак година све изгубљено поциње кур..ње и вербални отпор српског месије) И ста се сада у наредном периоду мозе оцекивати... Нема ста екстра одрадјено

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДхЗ

23.04.2023 09:20

Вазно је да це бити признати од Америке и европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље

23.04.2023 09:35

Гроб него роб. Што квинта не призна Доњецк,Луганск итд ееее мој ти брате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

23.04.2023 10:02

Дали добављају шта ако не гласају или губе!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

24.04.2023 11:03

Тоје Европа у коју хрлимо еј глупи смо

ОДГОВОРИТЕ